Küçük veya büyük ölçekli işletmeler, finansal yönetimi ön muhasebe ile sağlar. Ön muhasebe, şirketin sahip olduğu tüm varlıkların kayıt altında tutulması işlemidir. Ön muhasebe kayıtları arasında şirkete ait; çek, senet, mali ödemeler, banka hesapları, stoklar, alacaklar veya borçlar gibi finansal materyaller yer alır. Kayıt altına alınan veriler, işletmenin maliyet hesaplamalarını kısa sürede tamamlamasına ve ticari hayatına kolay şekilde devam etmesine yardımcı olur.
İşletme giderleri ve gelirlerinin yazıldığı ön muhasebe programları, devlete yapılan finansal bildirimlerin de kısa sürede gerçekleşmesine imkan tanır. Ayrıca ön muhasebe programında yer alan veriler excel tablosuna aktarılarak çıktı almaya uygundur. Elde edilen veriler genel muhasebe işlemlerinin temelini de oluşturur. Şirketin tüm girdi ve çıktılarını kayıt altına almaya yarayan ön muhasebe programı, tüm finansal işlemlerin tek bir yerden yönetilmesine izin verir.
Ön muhasebenin önemi şirket adına verilecek mali kararlarda ortaya çıkar. Alım ve satım işlemlerine yön veren ön muhasebe, yönetici kararları üzerinde de etkilidir. İşletmenin nakit sıkıntısı içinde olup olmadığı da ön muhasebe işlemiyle kolayca fark edilir. Böylece işletme sahibi veya şirket yöneticileri faaliyetlerin mali açıdan değerlendirilmesini kısa sürede gerçekleştirir. Peki ön muhasebe süreçleri neleri kapsar? Gelin detayları birlikte inceleyelim.
Ön Muhasebe Programı Kullanmanın Avantajları
Ön muhasebe programı, şirket hesaplarının pratikliğini sağlarken, işletmelerin hızlı şekilde büyümesinde de etkilidir. Ön muhasebe programı sayesinde finansal işlemlerde oluşan zaman kaybı minimum seviyeye düşer. Böylece şirkete ait diğer işlere daha fazla zaman ayırmanız mümkün olur. Ön muhasebe programı kullanmanın diğer avantajlarını ise şu şekilde sıralayabiliriz:
- Ön muhasebe programı finansal işlem sürecini hızlandırır ve genel muhasebeye ışık tutar.
- Program sayesinde işletmenin gelir gider dengesini sağlanırken, finansal raporlar tek tıkla excel dosyası veya diğer formatlarda alınabilir.
- Ön muhasebe programı kullanarak genel muhasebe işlemlerinde oluşan zaman kaybını engellemek ve iş yükünü düşürmek mümkündür.
- Özel olarak hazırlanan ön muhasebe programı, sade ve anlaşılır yapısı sayesinde kısa sürede öğrenmeye uygundur.
- Programın panel tasarımlarının anlaşılır olması, finansal rapor veya değerlendirmeleri kolayca gerçekleştirmeye imkan sağlar.
- İşletmeye ait tüm verilere mobil veya diğer ağ bağlantıları üzerinden tek tıkla her zaman ulaşmak mümkündür.
- Ön muhasebe programı farklı renk ve yazı tipi seçenekleri sayesinde kayıt işlemlerinde oluşan hata payını minimum seviyeye düşürür.
- Fatura kesilmesi ve kesilen faturaların sınıflandırılması, ön muhasebe programı ile kısa sürede yapılabilir.
- Müşterilerle ilgili tutulan mali kayıtları, dijital platform üzerinde çeşitli güvenlik programlarıyla saklamak ve korumak mümkündür.
- Çek ve senet işlemlerinde ödeme alma veya verme işlemleri titizlikle takip edilebilir.
- İşletmeye ait toplam cari hesap ve net kâr marjı hakkında fikir sahibi olmak için uzun işlemlere gerek kalmaz.
- Excel formatında indirilen finansal raporlar veya borçlar hakkındaki tablolar, şirket toplantılarında ve işletme faaliyetlerinde kolaylık sağlar.
Ön Muhasebe Süreçlerinde Hangi İşlemler Yapılır?
Ön muhasebe sürecinde, işletmeye ait veriler, yasal bildirimler veya beyanlar hakkında düzenli kayıtlar tutulur. Tutulan bu kayıtlar işletmenin; satış, alış, harcama ve para transferleri hakkında veriler içerir. Şirkete ait muhasebe işlemleri on iki aylık dönemi kapsar ve yıl sonunda bilançolar düzenlenerek genel muhasebe işlemi tamamlanır. Genel muhasebe işlemlerinden önce tutulan ön muhasebe kayıtları, yıl sonu bütçe hesaplamasına ve kapanış işlemlerine zemin oluşturur. İşletmelerde öncelikle açılış bilançosu düzenlenir. Yevmiye defterinde tutulan günlük kayıtlar, işletmeye ait finansal verileri, girdi ve çıktıları içerir. Gerçek deftere işlenen veriler ayrıca yedek defter üzerinde de güvenlik amacıyla tutulur. Aylık mizan düzenlemeleri, dönem sonu hesaplamalar, geçici beyannameler ve diğer operasyonel süreçler uzman muhasebeciler tarafından takip edilir. Yıl sonu kapanış işlemlerine yön veren ön muhasebe kayıtlarının düzenli ve doğru olması ise hata payını minimum seviyeye düşürür. Kapanış kayıtları sonrasında ise yeni yıl bilançosu düzenlenir ve ön muhasebe kayıtlarına devam edilir. Ön muhasebe programı kullanımı ise tüm bu süreci daha kısa sürede ve yüksek doğruluk hedefiyle tamamlaya yardımcı olur. Böylece dönem sonu genel muhasebe sonuçlarında işletmeye ait; cari rapor, banka hesapları ve kasa tutarları faaliyetlerin finansal sonucunu verimli şekilde ortaya koyar. Bunun sonucunda işletmenin finansal performansını değerlendirmek ve yeni muhasebe döneminde alınacak önlemlere karar vermek kolaylaşır.
Ön Muhasebe Olarak Bizim Hesap Neleri Yapar?
Bizim Hesap ön muhasebe programı sade ve anlaşılır panel yapısıyla ön plana çıkar. El ile defter tutmak veya farklı çalışanların tek bir hesabı yönetmesi, işletme kayıtlarında hata payını yükseltebilir. Bizim Hesap ön muhasebe programı işletme kayıtlarında oluşabilecek hata payını minimum seviyeye düşürür. İşletmelerin; bilanço yönetimini, nakit akışını, e-fatura ve e-arşiv işlemlerini, cari hesap takibini ve gelir gider düzenini Bizim Hesap ön muhasebe uygulamasıyla tek ekran üzerinden yönetmek mümkündür. Dilediğin yerden Bizim Hesap ön muhasebe programına ulaşabilir, elektronik tahsilat sürecini hızlandırabilirsin. Bunun yanı sıra Bizim Hesap ön muhasebe programı, işletme faaliyetleriyle oluşan zaman kaybını da önler. Müşteri ve tedarikçi yönetimini aynı anda sağlayan program, hızlı altyapısı ve kolay kullanım özellikleriyle dikkat çeker. Bulut depolama tabanlı Bizim Hesap uygulaması, işletme verilerini yüksek performansla korumada etkilidir. Ayrıca program dönem sonunda artı eksi işlemlerle birlikte şirketin gerçek cirosu ve net kârını hesaplamada kolaylık sağlar. Online ve tek tıkla ulaşılan Bizim Hesap ön muhasebe programı kullanımı ile kasa takibini pratik şekilde yapabilir, işletmenin mali ve finansal raporlarını kolayca oluşturabilirsiniz.
Muhasebeci ve Ön Muhasebeci Arasındaki Temel Farklar Nelerdir?
Ön muhasebe uzmanı mensubu olduğu işletmenin gelir ve gider takibini gerçekleştirir. Muhasebeci ise devlete verilecek beyanlar ve kamusal ödemelerle ilgilenir. Ön muhasebede tutulan kayıtlar işletmenin mali bilançosu hakkında fikir verir. Ön muhasebe kayıtlarına göre düzenlenen hesaplamalar ise işletme muhasebecileri tarafından yapılır. Ön muhasebe programı ve genel muhasebe uygulamaları ise tüm bu operasyonel süreci kolay şekilde yönetme ve anlama imkanı verir. Ön muhasebe kayıtları şirket içinde tutulabilir. Büyük şirketlerde ise genel muhasebe ve ön muhasebe birimleri ortak çalışma alanında faaliyetlerini sürdürür. Küçük işletmeler genellikle ön muhasebe kayıtlarını kendi içinde tutar ve genel muhasebe işlemleri için uzman muhasebecilerden hizmet alır. İşletmenin; kaynak, gelir ve gider dengelerini ortaya çıkaran muhasebe işlemleri, şirketin büyümesinde ve gelişmesinde önemli paya sahiptir. Sistemli bilgiler bütünü genel muhasebe işlemiyle; finansal hareketler sınıflandırılır, raporlanır ve belgelenir. Ön muhasebe kayıtlarının doğru şekilde hesaplanması, beyan belgelerinin yasal sınırlar içinde oluşmasını sağlar. Ön muhasebe işlemlerinin genel muhasebe için bir basamak olduğunu unutmamak gerekir. Ön muhasebe fatura kesme ve günlük kayıt işlemleriyle ilgilenirken, genel muhasebe vergisel beyanname işlemleriyle ilgilenir. Siz de Bizim Hesap ön muhasebe programımızla ile şirket içi kayıtları hem mobil hem de tarayıcı üzerinden kolayca takip edebilir, raporlayabilir ve e-ticaret faturalarını kolayca kesebilirsiniz. E-faturanın yanı sıra E-irsaliye ESMM ve Gib E-arşiv faturalarınızı da kolaylıkla oluşturabilirsiniz.