Stopaj nedir diye merak edenler için kaleme aldığımız blog yazımızı okuyarak kazançlarınızdan yapılan kesintinin ne olduğunu öğrenebilirsiniz.
Stopaj temel olarak bir vergilendirme biçimidir ve en genel haliyle de “kaynaktan kesinti” yapılması olarak adlandırılabilir. Gelir ya da kurumlar vergisine tabi olan her kazanç için geçerlidir. Kazanç türüne ve oranına göre yapılacak olan kesinti değişiyor olsa da, beyan edilmesinde ve ödenmesinde farklı periyotlar içinde olabilmesi dışında, stopaj türleri arasında bir değişiklik bulunmuyor.
Stopaj Nedir?
Stopaj kesintisi gelir ya da kurumlar vergisine bağlı olan bir kazanç tutarının kanunlarla belirlenmiş çerçevede ve oranda kesintisinin yapılarak, iş yapan kişinin adına işveren ya da vergi tevkifatından sorumlu kişilerce vergi dairesine yatırılmasıdır.
Stopaj kesintisi yapılarak vergilendirilen kazançların beyanı için aylık ya da üç aylık olarak muhtasar beyanname hazırlanır. Bunlar bulunduğunuz ayın 23. günü akşamına kadar beyan edilir ve 26’sı akşamına kadar da ödenir. Eğer üç aylık periyottan bahsediliyorsa bu döngü her üç aylık aralıklar şeklinde gelişir.
Ödemeyi alan tarafın ise Yıllık Gelir Vergisi kapsamında stopaj kesintisini beyan etmesi gerekir. Bir sonraki yılın Mart ayının 25. gününe kadar kendileri adına stopaj kesintisi ile ödenmiş olan vergilerini devlete beyan edip hesaba geçilmesini sağlayabilirler. Aynı süreç Kurumlar Vergisi için geçerli olduğunda son tarih bir sonraki yılın Nisan ayının 25. günüdür.
Stopaj Nasıl Hesaplanır?
Stopaj oranı, kazanca göre değişen stopaj kesintisi oranının bilinmesine bağlı olarak hesaplanabilir. Sahip olduğunuz kazanç ve ve o kazanç üzerinden kesinti yapılacak olan stopaj vergi oranını bilmeniz gerekmektedir. Bu oranlar Gelir Vergisi Kanunu’nun 94. Maddesi ve Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 15 ve 30. maddelerinde belirtilmiştir.
Bazı stopaj oranları ise aşağıdaki gibidir;
- İşverenlerin sorumlu olduğu ücret ödemelerinde artan oranlı vergi dilimlerine bağlı olarak stopaj oranı: , %20, %27 ve %35 olabilir.
- Kiracıların sorumlu olduğu kira ödemeleri için stopaj oranı: %20
- Hizmeti alanların sorumlu olduğu yıllara sari inşaat alanları stopaj oranı: %3
- Hizmeti alanların sorumlu olduğu serbest meslek erbaplarına yapılan ödemelerin stopaj oranı: %20
Stopaj her zaman net değil, brüt kazanç üzerinden hesaplanır. Örneğin, kazancınız doğrultusunda X lira brüt geliriniz oluyor ve stopaj oranınız da olarak belirlenmiş. Bu durumda X liranın ’ini almak size stopaj kesinti ücretinizin karşılığını verecektir.
Bu noktada önemli bir ayrım kira stopajı için geçerlidir. Yukarıdaki örnekteki kazanç, bir kirayı kapsamadığı için stopaj kesintisinin ödenmesi de işveren tarafından yapılır. Ancak kira söz konusu olduğunda durum farklıdır; kira stopajını mülk sahibi değil, kiracı öder.
Stopaj türleri ve detayları hakkında daha fazla ve güncel bilgiler için muhasebeciniz ya da mali müşavirinizden destek almanızı öneririz.
Farklı oranların ve brüt kazanç hesaplamalarının gerekli olduğu stopaj kesinti ücretlerini doğru hesaplamak ve gerektiğinde takibini kolayca yapabilmek için siz de hemen bir ön muhasebe programı edinebilirsiniz.