logo
e-Belge

e-Fatura Mükellefi Nedir? Nasıl Olunur? Nasıl Sorgulanır?

17 dk okuma 04 Eylül 2024

e-Fatura Mükellefi Nedir? Nasıl Olunur? Nasıl Sorgulanır?

Teknolojinin hayatımızın her alanına girmesiyle beraber fatura kesme işlemlerinde de dijital dönüşüm yaşandı. Böylece işletmelerin e-fatura uygulamasına geçişi hız kazandı.

e-Fatura,

  • veri formatı ve standardı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından belirlenen,
  • Vergi Usul Kanunu gereği bir faturada yer alması gereken tüm bilgileri barındıran,
  • matbu fatura ile eş değere sahip yasal bir belge.

GİB portal üzerinden kesilen e-faturalar, matbu faturalarda oluşan ve işletmelerin zaman kaybına neden olan sorunların ortadan kalkmasını sağlıyor. Ayrıca, e-fatura sistemi sayesinde alıcı tarafa ilgili fatura kolayca iletilir ve posta masrafı oluşması da önleniyor.

Bu belgenin de kendi iç dinamiği ve kuralları olduğunu unutmamak gerekir.

Bu yazıda e-fatura mükellefi ve bu konuyla ilgili merak ettiğiniz soruların cevaplarını bulabilirsiniz. Şimdi, “e-fatura mükellefi nasıl olunur?” sorusunun cevabını birlikte inceleyelim.

e-Fatura Mükellefi Nedir?

Elektronik ortamda fatura kesen işletmeler ve kişiler, e-fatura mükellefidir. Söz konusu mükellefler, yürürlükteki ilgili kanunla ortaya konan e-fatura geçiş şartları bakımından uygun olanlardır.

e-Fatura mükellefleri, internet teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte hız kazanan alım, satım ve faturalandırma işlemlerini dijital ortamda gerçekleştirirler. Bu sistem, işletmelere zaman kazandıran, pratik ve dijital bir çözüm sunar.

Bu sistem, hem gerçek hem de tüzel kişiler için geçerlidir ve Türkiye Cumhuriyeti Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen koşullara tabidir. Örneğin yıllık brüt satış hacmi, e-fatura mükellefi olmak için önemli kriterlerden bir tanesi.

Öte yandan isteğe bağlı olarak da e-fatura sistemine kayıt olunabilir. Bu sayede kağıt ve fiziki iş yükü azaltılabilir.

e-Fatura Mükellefi Nasıl Olunur?

e-Fatura sistemine geçiş için gerekli olan belirli adımlar ve prosedürler bulunuyor.

Kısaca vergi dairesine başvuruda bulunmak ve belirlenen süreçleri tüm ayrıntılarıyla tamamlamak gerekir.

Bu süreç, işletmenin e-fatura mükellefi olup olmadığını belirlemekten başlayarak gerekli belgelerin hazırlanması ve sisteme kayıt işlemlerini kapsar.

e-Fatura Mükellefi Olma Kriterleri

Her ne kadar bazı işletmeler için e-fatura zorunlu olsa da pek çok işletme fatura kesme işlemlerini dijitalleştirmek için e-fatura sistemine geçiyor.

Fatura kesen her işletme gönüllü olarak e-faturaya geçiş yapabilir. e-Fatura uygulamasını gönüllü tercih eden işletmeler için herhangi bir kriter bulunmuyor.

e-Fatura Başvuru Süreci

e-Fatura mükellefi olmak için Gelir İdaresi Başkanlığı’nın GİB Portalı üzerinden veya özel entegratörler aracılığıyla başvuru yapılabilir. Gerçek ve tüzel kişilerin farklı belgeler ile başvurması gerekir.

Tüzel kişiler için mali mühür, gerçek kişiler için e-imza başvurusu gerekir. Başvuru onaylandıktan sonra, işletmeler e-fatura sistemine dahil olabilirler.

GİB Portalı Üzerinden e-Fatura Mükellefiyeti Başvurusu

Gelir İdaresi Başkanlığı portalı üzerinden e-fatura kayıt başvuru için izlenmesi gereken işlem adımları şu şekilde:

  • e-Fatura başvuru formu, taahhütname formu, elektronik mali mühür sertifika taahhütnamesi, şirket kuruluş sözleşmesi ve noter tarafından onaylanmış imza sirküsü belgeleri hazırlanır.
  • Başvurunun uygun bulunması halinde mali mühür e-imza sertifikasının Kamu Sertifika Merkezi üzerinden alınabileceğine dair bilgilendirme GİB tarafından mükellefe iletilir.
  • Mali mühür sertifikası işlem bedeli ilgili hesaba yatırıldıktan sonra e-imza mükellefe teslim edilir.
  • Mali mühür sahibi olan mükellef e-fatura başvuru işlemini tamamlar.
  • Başvurusu Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından onay alan mükellefin, e-fatura hesapları portal üzerinde aktif hale gelir.

Özel Entegratör ile e-Fatura Mükellefi Olma

Özel entegrasyon aracılığıyla e-fatura mükellefi olmak için yapılması gerekenler:

  • e-Fatura kaydı oluşturmak isteyen firma, Kamu Sertifikasyon Merkezi aracılığıyla mali mühür başvurusu yapar.
  • Sistemde yer alan e-fatura sözleşmesi imzalanır.
  • e-Fatura tarayıcı adresi üzerinden sistem kayıt başvurusu tamamlanır.
  • Mükellef işletmeye iletilen formda yer alan bilgilerin titizlikle doldurulması gerekir.
  • Özel entegratör bilgilerinizi teyit eder. Daha sonra mükellef firmaya aktivasyon linki sistem tarafından iletilir.
  • Gelen aktivasyon linki mali mühür yüklü e-imza ile onaylanır.
  • Daha sonra Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından da onay işleminin gerçekleşmesi beklenir. Onay sonrası mükellef işletme e-fatura sistemine geçmiş olur.

e-Fatura’da Entegratörü Biz Değil Siz Seçiyorsunuz!

Bizim Hesap Türkiye’nin önde gelen tüm e-fatura entegratörleri ile entegrasyon sağlar. Bu sayede bizim seçtiğimiz değil, kendi seçtiğiniz e-fatura entegratörü ile herhangi bir ek ücret ödemeden çalışabilirsiniz.

Hangi Mükellefler e-Fatura Düzenlemek Zorundadır?

Son zamanlarda birçok kişinin kafasını kurcalayan sorulardan birisi de “Kimler e-fatura kullanmak zorunda?”. 2013 yılında e-fatura kullanılmaya başlanan ülkemizde gelecekte her firmanın e-fatura kullanımının zorunlu hale getirilmesi planlanıyor.

Her ne kadar şimdilik kısmi bir zorunluluk uygulansa da ileriki dönemlerde bu alanın iyice genişleyeceğini söyleyebiliriz. Öyle ki güncellenen tebliğ ile e-fatura mükellefiyetinin kapsamı genişletildi.

Güncel kanuna göre e-fatura düzenlemesi zorunlu olan işletmeler şunlar:

e-Fatura Zorunluluğuna Tabi Olan Şirketler

Zorunluluk kriterleri genelde belli bir ciro ya da sektör bazlı olarak belirleniyor. Bu kriterleri karşılayan işletmelerin e-fatura geçişi zorunlu oluyor.

2024 yılı itibariyle e-fatura zorunluluğu biraz daha genişletildi. Ciro sınırlarının düşürülmesi ile birlikte artık daha fazla işletme (özellikle KOBİ) e-faturaya geçiş yapması zorunlu olan işletmeler arasında yer alıyor.

Ciro Sınırı ve e-Fatura Zorunluluğu

Ciro sınırına göre e-fatura zorunluluğu kriterleri şu şekilde:

  • Brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 3 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler.
  • Kendi web siteleri veya online satış platformları aracılığıyla ürün veya hizmet satışı yaparak 500 bin TL ve üzerinde brüt satış hasılatı elde eden mükellefler.
  • İnternet reklamcılığı hizmet aracıları ile ilan yayınlayanlar ve elektronik ortamda satış yapan ve 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) olanlar.

Sektörel Bazda e-Fatura Zorunluluğu

e-Fatura zorunluluğu sektöre göre değişir mi? diye merak ediyor olabilirsiniz. Evet, e-fatura mükellefiyeti sektöre göre değişir ve bazı koşulları vardır. İşte sektörel bazlı e-fatura zorunluluğu kriterleri:

  • Ciro sınırına bakılmaksızın, 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli 1 ve 3 sayılı listelerde yer alan mallarla ilgili işlem yapan firmalar.
  • Motorlu taşıt inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlar ile bu işlemlere aracılık faaliyetinde bulunan mükelleflerden brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri olan mükellefler.
  • Gayrimenkul inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemleri gibi ticari faaliyetlerde bulunan mükelleflerden (ve bu işlemlere aracılık faaliyetinde bulunanlar) brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri olan mükellefler.
  • Kültür ve Turizm Bakanlığı ile belediyelerden yatırım ve/veya işletme belgesi alarak konaklama hizmeti veren otel işletmeleri (yıl ve hasılat sınırı olmaksızın).
  • EPDK’dan şarj ağı işletmeci lisansı alan mükellefler ile bu mükellefler tarafından sertifika verilen şarj istasyonu işletmecileri.
  • SGK ile sözleşme imzalayan sağlık hizmeti sunucuları ile medikal malzeme ve ilaç/etken madde temin eden tüm mükellefler.

Serbest Meslek Mensupları ve e-Fatura Mükellefiyeti

Serbest meslek mensuplarının (doktor, avukat, mimar, müşavir vb.) e-fatura kesme zorunluluğu bulunmuyor. Yalnızca serbest meslek makbuzu düzenleyebilirler. Bu makbuzu, elektronik ortamda yani e-Makbuz (e-SMM) olarak düzenlemeleri zorunlu.

Kendileri adına düzenlenen faturalar ise e-fatura şeklinde olabilir.

Gelir İdaresi Başkanlığı her sene yayınladığı güncellemelerle bu kapsamı genişletiyor ve değiştiriyor. Her sene 1 Ocak’tan itibaren birçok şirkete e-fatura kullanma zorunluluğu getiriliyor. Bu nedenle bu güncellemeleri takip etmek şirketlerin yararına olur.

e-Fatura Mükellefi Sorgulama

e-Fatura sorgulama mükellef için son derece önemli bir adımdır. Bu sorgulamayı yaparak işletmenizin e-fatura mükellefi olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Bunun için takip etmeniz gereken bazı adımlar var.

e-Fatura mükellefi sorgulamasının nasıl yapıldığını mı merak ediyorsunuz? Bu bölümde e-fatura mükellefiyet sorgulaması hakkında merak edilenleri cevapladık.

e-Fatura Mükellefi Sorgulama Nasıl Yapılır?

e-Fatura mükellefiyet sorgulamasını GİB tarafından hizmete sunulan web sitesinden yapabilirsiniz. Belirli adımları takip ederek e-fatura mükellefiyet sorgulamasını hızlıca yapmanız mümkün.

GİB Üzerinden e-Fatura Mükellefi Sorgulama

Firmanızın güvenilirliğini gösteren bu durumu sorgulamak için şu adımları izleyebilirsiniz:

  • İlk olarak Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi web sitesine girin.
  • Sitede yer alan “e-fatura” bölümünde yer alan “Kayıtlı Kullanıcılar Listesi’’ne gidin.
  • Önünüze çıkan sayfada sizden vergi kimlik ya da T.C. kimlik numaranızı girmeniz istenir. Buraya gerekli olan bilgileri doğru bir şekilde yazmaya özen gösterin.
  • Buraya kimlik bilgilerinizi girdikten sonra GİB e-fatura mükellef sorgulama işlemini başlatabilirsiniz.

e-Fatura mükellefi kontrol işlemi tamamlandıktan sonra karşınıza ekranda e-fatura başvurusu yapıp mükellef olup olmadığınız hakkında bilgi bulunur.

Bu şekilde mükellefiyet durumunuz hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz.

e-Fatura Mükellefi Sorgulama İçin Online Araçlar

e-Fatura mükellefiyet sorgulaması için GİB tarafından sunulan e-fatura portalına giriş yaparak sorgulama yapmak yeterli. Bunun için ek bir araca ihtiyacınız olmaz.

Tek yapmanız gereken yukarıda belirttiğimiz adımları takip ederek sorgulama yapmak.

e-Fatura Mükellef Listesi ve Güncellemeleri

e-Fatura sistemine yeni geçtiğinizi düşünelim. Sistemde sorgulama yaptığınızda kullanıcı listesinde kendinizi göremezseniz paniğe kapılmayın. GİB tarafından e-fatura mükellef listesi, her gün çift saatlerde güncelleniyor.

O nedenle e-fatura sistemine kayıtlı yeni kullanıcıların listede görünmesi birkaç saati alabilir. e-Fatura mükellef listesi güncellendiğinde yeni kullanıcılar da listeye eklenmiş olur.

e-Fatura Mükellefi Olmanın Sorumlulukları

İşletmeler e-faturaya uygulamasına geçiş yaptıklarında birer e-fatura mükellefi olarak bazı sorumlulukları olur. Bu sorumlulukların bilincinde olmak ve yerine getirmek, işletmelerin yasalara uygun hareket etmelerini sağlar.

e-Fatura Düzenleme Zorunluluğu

e-Fatura sistemine geçiş yaptığınızı düşünelim. Peki, e-fatura mükellefleri kağıt fatura kesebilir mi? e-Fatura sistemine geçtiğinizde tüm faturalarınızı e-fatura şeklinde kesmeniz gerekir. e-Fatura mükellefi olduktan sonra kesilen ve sisteme uygun olmayan faturalar, örneğin kağıt fatura, geçersiz sayılır.

e-Faturanın yalnızca elektronik ortamda düzenlenip gönderilmesi yeterli olmaz. Aynı zamanda belli formatlara uygun şekilde hazırlanması ve gerekli tüm bilgileri içermesi gerekir.

e-Fatura Saklama ve Arşivleme Yükümlülükleri

e-Fatura mükellefleri, e-faturalarını (hem sizin düzenlediğiniz hem de sizin adınıza düzenlenen) belli bir süre boyunca dijital ortamda saklamak ve arşivlemekle yükümlü olur. Bu süre, Vergi Usul Kanununa göre beş yıl; Türk Ticaret Kanununa göre ise 10 yıldır.

Arşivlemenin, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından belirlenen süre ve formatlara uygun olması gerekir.

GİB e-fatura portalında düzenlenen ve gelen faturalar altı ay boyunca saklanır ancak faturaların saklanması ve arşivlenmesi tamamen mükellefin sorumluluğundadır. O yüzden faturaları indirip güvenilir bir arşivleme sisteminde saklamalısınız. Bunun için entegratörlerden faydalanabilirsiniz.

Burada unutulmaması gereken bir nokta var. Arşivlediğiniz faturanın GİB kriterlerine uygun olması için XML belgesi olması gerekir. PDF, e-posta ile gönderme, kağıt çıktısı alma vb. yöntemlerle sakladığınız faturalar geçersiz sayılır.

Vergi Uyum Süreçleri ve e-Fatura

Vergi uyumu, mükelleflerin vergi yükümlülüklerini eksiksiz olarak yerine getirmelerini ifade eder. e-Fatura sistemi, işletmelerin vergi yasalarına/yönetmeliklerine uyumunu ve bunun denetlenmesini kolaylaştırır. Bu sayede vergi kaçakçılığını önlemeye yardımcı olur.

Vergi uyum süreçlerini aksatmamanız için e-faturalarınızı zamanında (satıştan en geç yedi gün sonra) ve bilgilerini eksiksiz girerek kesmelisiniz.

Ayrıca işletmelerin güncel vergi mevzuatlarına uygun fatura kesmesi gerekir. Dijitalleşme ile beraber faturaların güncel mevzuata uygun olması daha kolay hale gelir. Böylece sistem, mevzuata uygun olmayan faturaları kabul etmez.

e-Fatura Mükellefi Olmanın Avantajları ve Dezavantajları

e-Fatura mükellefi olmanın avantajları, işletmelerin dijital dönüşüm sürecinde önemli bir yere sahip. e-Fatura mükellefi olarak işletmeler, hem zaman hem de maliyet açısından önemli kazanımlar elde eder.

Özellikle brüt satış hasılatı yüksek olan ve e-ticaret faaliyetinde bulunan işletmeler için e-fatura mükellefiyeti, iş süreçlerini kolaylaştıran bir dönüşümü temsil eder.

İşte e-fatura mükellefi olmanın avantajları:

  • e-Fatura, alıcı ve satıcı arasındaki işlemleri standartlaştırarak daha verimli bir faturalama süreci sunar.
  • e-Faturanın otomatikleştirilmiş süreçleri, iş yükünü hafifletir ve muhasebe ekiplerinin verimliliğini artırır.
  • Geleneksel fatura işlemlerine kıyasla, e-fatura masraf kalemlerini azaltarak maliyet avantajı sağlar.
  • Herhangi bir yerden kolayca erişilebilir ve gönderilebilir olmasıyla küresel iş yapma kolaylığı sunar.
  • e-Faturaların dijital arşivi, istenilen belgelere hızlı ve kolay erişim imkanı tanır.
  • Müşterilerin faturaları hızlıca görüntüleyebilmesi, tahsilat süreçlerini hızlandırır.

e-Fatura kullanıcısı olmanın dezavantajları:

  • e-Faturaya geçiş süreci pek çok yeni kullanıcıya karmaşık gelebilir. O nedenle bu süreçte özel entegratörlerden ya da kapsamlı ön muhasebe sistemlerinden yardım almak gerekebilir.
  • e-Fatura uygulamasına geçiş yapan bir kullanıcıysanız kağıt fatura sistemine geri dönemezsiniz.
  • e-Fatura sisteminde yedi günden daha önceki işlemler için geriye dönük olarak e-fatura kesmek mümkün değil.
  • e-Fatura kullanıcısı olmak istiyorsanız mali mühür kullanmanız zorunlu. (Şahıs şirketleri e-imza kullanabilir.)

e-Belge Biz’de, İşini Yönetmek Sizde!

İşletmenizin ihtiyacı olan e-arşiv, e-fatura, e-irsaliye gibi tüm e-dönüşüm araçlarına karmaşık ekranlarla uğraşmadan Bizim Hesap ile tek panelden erişebilirsiniz.

e-Fatura Mükellefi Olmamanın Cezai Yaptırımları

e-Faturaya geçiş bazı işletmeler için zorunlu olduğu için bu zorunluluğa uymayan işletmelere özel usulsüzlük cezası kesilebilir. Buna göre, eğer faturalarınızı e-fatura olarak düzenlemeniz gerekiyorsa ve bunu yerine getirmezseniz:

  • Bir belgelerin uygun şekilde düzenlenmemesi, örneğin kağıt fatura olarak düzenlenmesi durumunda 3.400 TL’den aşağı olmamak kaydıyla belgede yazılı işlem tutarının %10 oranında,
  • Her bir belge türüne ilişkin her bir tespit için toplam 170.000 TL,
  • Her bir belge türüne ilişkin bir takvim yılı içinde kesilecek toplam 1.700.000 TL cezai yaptırım uygulanır.

e-Fatura Mükellefiyetinden Çıkış ve Sonlanma Durumları

Bir e-fatura mükellefi olarak çeşitli nedenlerle mükellefiyetinizi sonlandırmak isteyebilirsiniz. Gelin bu durumda neler yapabileceğinizi inceleyelim:

e-Fatura Mükellefiyetinden Çıkma Şartları

Zorunlu olmadığı halde e-fatura uygulamasına geçiş yaptıysanız istediğiniz zaman

Gelir İdaresi Başkanlığı’na iptal dilekçesi ile başvurabilirsiniz. Bunun için herhangi bir şart aranmıyor.

e-Fatura kesmesi zorunlu olan mükellefler için uygulamadan çıkış ve kağıt faturaya dönüş mümkün değil. Belirlenin cironun altına düştüğünüzde dahi e-faturadan çıkış yapamazsınız. Ancak şirket kapandığında e-fatura mükellefiyetiniz de sona erer.

Mükellefiyetin İptali İçin Gereken Adımlar

Gönüllü e-fatura mükellefi olanlar, aşağıdaki adımları izleyerek mükellefiyetlerini sonlandırabilirler:

  • Öncelikle iptal dilekçeniz ile Gelir İdaresi Başkanlığı’na başvurmalısınız.
  • Vergi dairesinin değerlendirmesi sonucunda uygun görülürse e-fatura uygulamasından çıkışınız onaylanır.
  • Özel entegratör kullanıyorsanız onların aracılığı ile de e-fatura uygulamasını iptal işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

e-Fatura Mükellefiyetinin Sonlandırılması Durumunda Yapılması Gerekenler

Bir işletmenin e-fatura mükellefiyeti iptal edilse bile geçmiş döneme ait faturaların saklanma sorumluluğu devam eder. O nedenle faturalarınız uygun şekilde ve gereken süre boyunca arşivlendiğinden emin olmalısınız.

Diyelim ki gönüllü olarak e-fatura sistemine geçmiştiniz ve daha sonra iptal ederek sonlandırdınız. Bu durumda işletme faaliyete devam ettiği sürece fatura kesmeye devam edeceksiniz. O nedenle ilgili mevzuata uyumlu şekilde kağıt fatura (ya da 5.000 TL ve üzeri için e-arşiv fatura) kesmeye başlamanız gerekecek.

Sıkça Sorulan Sorular

1. e-Fatura düzenlemek zorunda olan mükellefler kimlerdir?

Vergi Usul Kanununa göre belli bir yıllık brüt satış hasılatını aşan (3 Milyon TL) firmalar ve belirli sektörlerdeki mükellefler, e-fatura düzenlemek zorunda. Bu kanunun belirlediği zorunluluk kapsamı zamanla değişiyor ve genişliyor.

2024 yılı için e-fatura düzenlemesi zorunlu olan mükelleflerin kapsamını buradan inceleyebilirsiniz.

2. Hangi işletmeler e-fatura mükellefi olmak zorundadır?

e-Fatura zorunlu mükellefiyeti, zaman içerisinde güncelleniyor ve belirli şartları sağlayan firmaları kapsıyor. Bu şartlar yıllık ciro (3 Milyon TL), sektör (motorlu taşıt, gayrimenkul vb.) gibi kriterlerden oluşuyor.

e-Fatura mükellefi olması zorunlu olan işletmelerin kapsamını ilgili tebliğ ile öğrenebilirsiniz.

3. e-Fatura mükellefi olmazsam ne gibi cezalarla karşılaşırım?

e-Fatura mükellefi olan ve bu yükümlülüğe uymayan işletmelere Vergi Usul Kanunu’nda belirtilen cezai yaptırımlar uygulanır. Bu durumda, e-faturaya geçiş yapmayan mükellefler, özel usulsüzlük cezaları ile karşılaşabilirler.

Buna göre, elektronik olarak düzenlenmesi gereken belgelerin uygun şekilde düzenlenmemesi durumunda 3.400 TL ceza kesilir.

Bu nedenle e-fatura mükellefiyeti gerekliliklerini yerine getirmek, işletmeler için önemli bir finansal sorumluluk.

4. e-Fatura mükellefi olduktan sonra yapılması gereken işlemler nelerdir?

e-Fatura başvurunuz onaylandıktan sonra kullanıcı hesabınız aktif hale gelir ve başka bir işlem yapmanız gerekmez.

Bu sürecin sonunda e-fatura mükellefi olursunuz ve bundan sonra

  • e-fatura kullanıcısı olan diğer firmalara göndereceğiniz bütün faturalar e-fatura olmalı,
  • e-fatura kullanıcısı olmayan firmalara göndereceğiniz faturalar ise kağıt fatura ya da e-arşiv fatura şeklinde olabilir.

5. e-Fatura mükellefi olmanın vergi denetimleri üzerindeki etkisi nedir?

e-Fatura sistemi, fatura kesme işlemlerinin daha şeffaf ve gerektiğinde hızlıca kontrol edilebilir olmasını sağlar. Bu sayede vergi denetimlerini kolaylaştırarak kayıt dışı ticari faaliyetleri engeller.

Bu uygulama sayesinde vergi kaçırma ya da sahte fatura düzenleme gibi durumların önüne geçilebilir.

e-Fatura sistemi kağıt fatura arşivleme ve gerektiğinde bu arşivleri sunma aşamasına da dijitalleşme getirdiği için vergi denetim süreçlerinde verimlilik artar. Ayrıca e-fatura sistemi ile manuel fatura girişlerinde yapılan olası hatalar minimuma indiği için vergi denetimlerinde yaşanabilecek sorunlar da azalır.

6. e-Fatura mükellefi olup olmadığımı nasıl kontrol edebilirim?

e-Fatura mükellefi olup olmadığınızı öğrenmek ve size ulaşan bir e-faturanın geçerliliğini doğrulamak için Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) resmi web sitesi olan e-fatura.gov.tr adresini kullanabilirsiniz.

Bu platformda, e-fatura mükellefi olan işletmelerin listesine erişebilir ve e-fatura mükellef kontrol işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

7. e-Fatura mükellefi e-defter tutmak zorunda mı?

Zorunlu olarak e-fatura mükellefi olanlar için e-defter tutmak da bir zorunluluk. O nedenle eğer VUK kriterlerine göre zorunlu olarak e-faturaya geçiş yaptıysanız e-deftere geçiş yapmalısınız.

Ancak e-faturaya gönüllü olarak geçiş yapan mükellefler için e-deftere geçiş zorunluluğu bulunmuyor. Ancak aynı şekilde e-deftere de gönüllü olarak geçiş yapabilirler.

8. Herkes e-fatura mükellefi mi?

Bir işletmesi olan ve fatura kesen herkes e-faturaya geçiş yaparak e-fatura mükellefi olabilir. e-Fatura uygulamasına gönüllü geçişlerde herhangi bir koşul aranmıyor.

İşletmesi yeni kurulan ve henüz hiç fatura kesmeyenler bile e-fatura mükellefi olabilirler.

Bizim Hesap ile e-Fatura Entegrasyonu Çok Kolay!

e-Fatura mükellefleri için Bizim Hesap, işlemleri basitleştiren ve zaman kazandıran bir çözüm sunuyor. Mali mühür sertifikasına sahip e-imza kullanıcıları, Bizim Hesap entegratörü aracılığıyla kolayca e-fatura mükellefi olma sürecini tamamlayabilir.

Bu süreç, kullanıcı dostu arayüzü ve hızlı aktivasyon seçenekleriyle, işletmelerin e-fatura geçişlerini sorunsuz ve hızlı bir şekilde gerçekleştirmelerini sağlar.

Ayrıca Bizim Hesap’ın gelişmiş altyapısı, işletmelerin finansal verilerini etkili bir şekilde yönetmelerine ve kesintisiz işlemler yapmalarına olanak tanır.

e-Fatura mükellefleri Bizim Hesap ile operasyonel yükünü hafifletir ve maliyetlerini de düşürür. Mükellefler tek bir ekran üzerinden e-faturalarını yönetebilir. Bu sayede; kağıt, postalama ve arşivleme gibi geleneksel fatura süreçlerinden doğan maliyetlerden tasarruf edebilirsiniz.

Üstelik kurulum ya da entegrasyon için ekstra ödeme yapmanıza gerek kalmaz.

Bizim Hesap’ın entegrasyonları ile faturalarınızı anında muhasebecinizle paylaşabilirsiniz.

Bizim Hesap’ın mobil uyumluluğu sayesinde e-fatura mükellefleri ofiste olmasalar bile cep telefonları veya tabletleri üzerinden e-fatura işlemlerini rahatlıkla gerçekleştirebilirler. Bu özellikler, e-fatura mükelleflerinin e-ticaret ve dijital dönüşüm süreçlerinde büyük kolaylık sağlıyor.

İşinizi de profesyonelce yönetin diye Türkiye’nin en kapsamlı ön muhasebe Programı Biz’de

14 Gün Ücretsiz Deneyin

Bunlar da ilgini çekebilir