logo

İşlerini Büyütmek İsteyen KOBİ’lere 6 Öneri

4 dk okuma · 03 Aralık 2018

İşlerini Büyütmek İsteyen KOBİ’lere 6 Öneri

İşleri büyütmek, her işletmenin en temel amacı. Ancak bu amaç küçük ve orta büyüklükteki işletmeler, yani KOBİ’ler için çok daha farklı bir anlam taşıyor. Çünkü KOBİ’ler çok daha küçük bütçeler ve az sayıda çalışanla büyük işleri başarmak zorunda kalıyor. KOBİ’ler için büyüme, uzun vadeli bir süreçtir ve tüm çalışanlar bu sürecin bir parçası olmalıdır. “İşimi nasıl büyütebilirim?” diye soran KOBİ’ler için bazı öneriler hazırladık. İşte işinizi büyütmenize yardımcı olacak yöntemler ve ipuçları….

1. İşiniz ve Sektörünüzle İlgili Her Detaya Hakim Olun

Yaptığınız işi, hitap ettiğiniz kitleyi ve içinde bulunduğunuz sektörü yakından tanımanız, her türlü detaya hakim olmanız işletmenizi büyütebilmeniz için son derece önemlidir. Günümüzde bilgiye ulaşmak oldukça kolaylaştı. Online kaynakları tarayarak, haberleri, piyasa göstergelerini, sektörel dergileri takip ederek güncel gelişmelerden ve sektördeki yeniliklerden haberdar olabilirsiniz. Özellikle ekonomik göstergeleri takip etmeniz, işletmenizin geleceği adına doğru kararlar almanızda etkili olabilir.

2. Firmanızı ve Rakiplerinizi Yakından Tanıyın

Hedef kitlenize karşı dürüst olmak her zaman işletmenizin yararına olacaktır. Sloganınızın, söylemlerinizin arkasında durmak için var gücünüzle çalışın. Çünkü tüketici bir kere hayal kırıklığına uğradıktan sonra aynı firmaya bir kez daha güvenmek istemeyecektir. Rakiplerinizle aynı şeyleri söylememekten kaçının. Aranızdaki farkı, tüketiciye sunduğunuz yeniliği ya da hizmeti doğru iletişim kanalları üzerinden etkili bir şekilde anlatmaya çalışın.

3. Harekete Geçin

İşletmeniz, hedef kitleniz, içinde bulunduğunuz sektör ve ekonomik durumu yakından takip etmeniz, bu alanlarda bilgi sahibi olmanız, harekete geçmediğiniz sürece tek başına hiçbir şey ifade etmiyor. Önemli olan bu bilgileri doğru bir şekilde analiz etmek, bu bilgiler ışığında hedefler belirlemek ve hızlı bir şekilde aksiyonlar almak. Harekete geçme konusunda yavaş davranmaları, başarısız girişim ve girişimcilerin ortak noktaları olarak gösteriliyor.

4. Risk Alın

İşletmelerin risk almadan büyümesi ne yazık ki mümkün değil. Bununla birlikte özellikle yöneticiler ve işletme sahipleri alacakları riskleri ve bu risklerin doğurabileceği sonuçları doğru analiz ederek riskler almalı. Risk almaktan korkmamak gerektiği gibi her yönüyle analiz edilmeyen risklerden de kaçınılmalıdır.

5. İstatistik ve Rapor Tutun

Raporlar ve istatistikler süreçlerin, ayrıca sonuçların analiz edilmesinde önemli verilerdir. Bu veriler sayesinde işletmenizin güncel durumunu görebilir ve geçmiş dönemlerle kıyaslayabilirsiniz. Bu veriler aynı zamanda işletmenizin geleceğine yönelik sağlıklı kararlar almanızda da etkilidir.

6. Pazarlama ve Reklamın Gücüne İnanın

İşinizi çok iyi yapıyor olabilirsiniz. Sunduğunuz hizmet ve ürün çok kaliteli olabilir. Ancak bunun, müşterilerin gelip sizi bulacağı anlamına gelmediğini unutmamanız gerekiyor. Rekabet şartlarının her geçen gün daha da zorlaştığı günümüzde, reklam ve pazarlamanın gücünü küçümseyen işletmeler maalesef birkaç yıl içinde yok olup gidiyorlar. KOBİ’ler çok büyük bütçelerle reklam ve pazarlama yapamayabilir. Eğer pazarlamaya çok fazla bütçe ayıramıyorsanız; hem uygun maliyetli olan hem de hızlı geri dönüş sağlayan dijital pazarlama yöntemlerine başvurabilirsiniz.

Bonus: Sizi ve çalışanlarınızı büyüme odağından uzaklaştıran etkenleri analiz edin.

Büyümek isteyen KOBİ’ler bu odaktan uzaklaşmamalı, her adımlarında “büyüme” hedeflerini hatırlamalıdır. Sizi ve çalışanlarınızı bu odaktan uzaklaştıran, iş yükünüzü ağırlaştıran, süreçlerinizi zorlaştıran ve şirketinizin durumunu görmenizi engelleyen unsurları ortadan kaldırmaya çalışmalısınız. Bu yönde atılacak ilk adım online ön muhasebe programı Bizim Hesap’ı kullanarak ön muhasebe ve finansal operasyon süreçlerini kolaylaştırmak olabilir. Bizim Hesap’ın gelişmiş çözümleri ile müşteri ve tedarikçi, üretim ve stok, cari hesap ve gelir-gider takibi yapabilirsiniz. Ayrıca e-fatura entegrasyonu ile e-fatura sürecini yönetebilir, e-ticaret firmalarına özel sunulan çözümlerle e-ticaret operasyonunuzu kolaylaştırabilirsiniz. Tüm ön muhasebe ve finansal raporlarınıza kolayca ulaşabilir, geçmiş dönemle kıyaslayarak durumunuzla ilgili analizler yapabilirsiniz. Üstelik tüm bu işlemleri ofis dışındayken de takip edebilir ve yönetebilirsiniz. Bizim Hesap ön muhasebe programıyla çalışanlarınızın iş yükü hafifler, tüm ön muhasebe süreçleriniz sadeleşir ve kolaylaşır. Enerjinizi ve zamanınızı boşa harcamadan, tüm çalışanlarınızla büyümeye odaklanabilirsiniz.

İşinizi de profesyonelce yönetin diye Türkiye’nin en kapsamlı ön muhasebe Programı Biz’de

14 Gün Ücretsiz Deneyin

Bunlar da ilgini çekebilir