Bir şirket kurduğunuzu hayal edin. Her işletme gibi bu şirketin de gelir giderleri, kestiği faturalar, hesap bakiyeleri, kredi kartları olacak. İşte tüm bu finansal işlemleri, belgeleri, hesapları bir düzen içerisinde tutmak için iyi işleyen bir ön muhasebeniz olmalı.
Bu yazımızda ön muhasebeyi tüm detaylarıyla inceliyoruz. Ön muhasebe ne işe yarar, hangi işlemler yapılır, bir ön muhasebe programı kullanmanın avantajı nelerdir gibi soruları yanıtladık.
Ön muhasebe ile ilgili aklınızda soru işareti kalmaması için blog yazımızı okumaya devam edin.
Ön Muhasebe Nedir?
Kısaca ön muhasebe, bir işletmenin tüm günlük finansal faaliyetlerinin kayıt altına alınmasını ifade eder. Bunun içerisinde; cari takip, fatura takibi, stok takibi, çek-senet takibi, düzenlenen ve alınan faturaların düzenlenmesi, personel giderlerinin kayıt altına alınması gibi en temel işlemler vardır.
Ön muhasebe ile bu işlemler ve çok daha fazlası kayıt altında tutulur. Böylece etkili bir finansal yönetim sağlanır.
Bir şirketin gelir gider yönetiminde yaşanacak en ufak aksaklık çok büyük sorunlara neden olabilir. O nedenle ön muhasebenin doğru şekilde yapılması, şirketin tüm finansal yönetimini etkiler.
Ön Muhasebe Ne İşe Yarar?
Her şeyden önce ön muhasebe, bir şirketin gelir gider, borç ve alacak gibi önemli işlemlerinin takibini yaptığı için şirketlerin finansal durumlarını değerlendirirken olmazsa olmazdır. Ancak “ön muhasebe ne işe yarar?” sorusunun cevabı sadece bununla sınırlı değil.
- Kesilen ve alınan faturaların, irsaliyelerin düzenlenmesini ve kaydedilmesini sağlar,
- Banka hesaplarındaki bakiyelerin takibini yapar,
- Kredi kartı borçlarını takip eder,
- Alacak-verecek durumlarını kaydeder ve kontrollerini sağlar,
- İşletmenin stok takibini yapar,
- Güncel mevzuatlara göre KDV gibi vergilerin beyanname hazırlıklarını yapar ve olası yasal yaptırımların önüne geçmiş olur,
- Evrakların yasalara uygun hazırlanmasını ve arşivlenmesini sağlarak denetim süreçlerini sorunsuz hale getirir,
- Kaydedilmesi ve düzenlenmesi gereken belgelerin standartlara uygun olmasını sağlar,
- İşletmenin para ile ilgili her şeyini kayıt altında tutarak stratejik kararlar almanızı kolaylaştırır.
Ön Muhasebe Nasıl Tutulur?
Ön muhasebe tutarken uygulayabileceğiniz birden çok yöntem var. İşte ön muhasebe tutmak için üç yöntem:
- Ön muhasebe programı kullanmak,
- Muhasebe defteri kullanmak,
- Excel kullanmak.
Şirketin büyüklüğüne, ihtiyaç ve tercihlerinize göre bu yöntemlerden birini seçebilirsiniz. Ancak tahmin edersiniz ki fiziki bir defterde muhasebe kayıtlarını tutmak çok fazla zaman ve emek harcamanıza neden olacak bir tercih. Aynı şekilde Excel de manuel işlemler nedeniyle vakit alan bir seçenek.
O nedenle gelişmiş ve ihtiyaçlarınıza yanıt veren bir ön muhasebe programı ile ön muhasebe tutmanın en kolay ve etkili yöntemi olarak karşımıza çıkıyor. Bir ön muhasebe yazılımı sayesinde:
- Olası hataların önüne geçersiniz,
- Bulut tabanlı yazılımlar sayesinde evrakların kaybolması gibi dertleriniz olmaz,
- İşlemleriniz her zaman güncel mevzuata uygun olur,
- Zamandan tasarruf edersiniz ve böylece diğer işlerinize odaklanırsınız,
- İstediğiniz tüm bilgi ve belgelere birkaç tıkla ve internetin olduğu her yerden erişebilirsiniz.
Bunlar ön muhasebe programlarının faydalarından birkaçı. Her işletmenin kendine özgü ihtiyaçları olacağından işletmenin durumunu analiz ederek en doğru seçimi yapmanız mümkün.
Ön Muhasebe İşlemleri Nelerdir?
Ön muhasebe, bir işletme için büyük önem taşıyan günlük finansal faaliyetlerin hatasız gerçekleştirilmesini ve kaydedilmesini sağlar. Bu, pek çok işlemi kapsayan bir süreçtir.
Ön muhasebe bünyesinde yapılan işlemlerden bazıları:
- Stok ve depo takibi
- Nakit akış takibi
- Fatura/irsaliye düzenleme, iletme, kaydetme vb. işlemler
- Cari hesap takibi
- Stok giriş çıkış takibi
- Banka hesap takibi
- Kredi kartı borç takibi
- Borç ve alacak takibi
- Çek senet takibi
- Personel giderleri takibi
Ön Muhasebe Terimleri Nelerdir?
Ön muhasebe hakkında araştırma yaparken bazı terimlerin ne anlama geldiğini anlamamış olabilirsiniz. Ön muhasebeyi anlamak istiyorsanız bu konuda sık sık karşınıza çıkan terimleri öğrenmeniz gerekir.
İşte ön muhasebe ile ilgili sık karşılaşacağınız, bilinmesi gereken terimlerden birkaçı:
- e-Fatura: Elektronik ortamda düzenlenen, kağıt fatura ile aynı hukuki geçerliliğe sahip fatura türüdür.
- e-Arşiv fatura: Elektronik ortamda düzenlenen, e-fatura mükellefi olmayanlara kesilen dijital fatura türüdür.
- Mahsup: Borç ile alacakların karşılık olarak dengelenmesi yani borcun alacağa sayılması işlemidir.
- Tevkifat: Ödenecek verginin her iki tarafa da (alıcı ve satıcı) bölüştürülmesi anlamına gelir.
- Matrah: Verginin hesaplanacağı tutardır. Yani gelirin vergiye tabi olan kısmıdır. Genellikle gelirden giderlerin düşülmesi sonucu hesaplanır.
- Cari hesap: Bir işletmenin belirli bir kişi ya da kurumla olan tüm işlemlerinin yer aldığı hesaptır.
- Nakit akışı: Bir şirketin belirli bir dönemde elde ettiği nakit girişlerin ve yaptığı nakit çıkışlarının takibidir.
- Terkin: Bir borcun ya da verginin hukuken silinmesi anlamına gelir.
- Mutabakat: Aralarında anlaşma bulunan işletmelerin alacak ve borç miktarlarının karşılıklı olarak teyit edilmesidir.
- Mükellef: Vergi ödemekle yükümlü olan gerçek ve tüzel kişileri ifade eder.
- Mali mühür: Dijital belgelerin (e-fatura vb.) güvenliğini ve bütünlüğünü sağlamak için kullanılan sertifikadır. Tüzel ve gerçek kişiler kullanabilir.
- Tüzel kişi: Kanunlar önünde hak ve yükümlülükleri olan ve belli bir amaç için oluşturulan şirket, vakıf gibi kurumsal yapılardır.
- Cariler arası virman: Virman, hesaptan hesaba para transferini ifade eder. Cariler arası virmanı ise şöyle anlatabiliriz: Örneğin şirketinizin bir cari hesaba olan borcunu, sizin şirketinize borcu olan bir cari hesabın ödemesidir.
- Maaş bordrosu: Bir çalışana o ay ödenmesi gereken ücretin ve vergi kesintileri gibi detaylarının gösterildiği belgedir.
- Beyanname: Yazı olarak yapılan bildirimlerdir. Örneğin vergi borçlarının hesaplanması için vergi dairesine yapılan yazılı bildirimler birer beyannamedir.
- Stopaj: Bir gelirin kaynağından yapılan vergi kesintisidir. Böylece vergi kaçakçılığının önlenmesi amaçlanır.
- Amortisman: Sabit varlıkların aşınma vb. nedenlerle zamanla değer kaybetmesidir. Yani yıpranma payı gibi düşünebilirsiniz.
- İrsaliye: Bir malın taşınması sırasında ya da satıştan sonra düzenlenen; ürünün cinsi, miktarı ve diğer bilgilerini içeren belgedir. İrsaliye, ürünün taşınmasını ve teslimatını belgeler.
- Ciro: Bir işletmenin belirli bir dönem boyunca elde ettiği gelirlerin toplamı.
Ön Muhasebe Programı Nedir?
Ön muhasebe programları, ön muhasebe tutmak için kullanılan yazılımlardır. Bu programlar, tüm ön muhasebe işlemlerini tek bir platformda hızlıca yapmanızı sağlar. Ön muhasebe programlarının birbirinden farklı özellikleri olsa da amaç, ön muhasebe süreçlerini hızlandırmak ve daha verimli hale getirmektir.
Bir ön muhasebe programı sayesinde faturalarınızı hızlıca kesebilir, stok takibini tek tıkla yapabilirsiniz. Tüm finansal işlemlerinizin kaydı tek bir yerde toplanır ve yasalara uygun şekilde arşivlenir. Ayrıca raporlama özellikleri sayesinde işletmenizin finansal durumunu verilere dayalı şekilde analiz edebilirsiniz.
Bu programlar süreci hızlandırmakla kalmaz manuel yapılan işlemlerde ortaya çıkabilecek hataları da en aza indirir.
Ön Muhasebeniz Biz’de İşinizi Yönetmek Siz’de!
Bizim Hesap’ta gelir giderinizden çek senet takibine, kredilerinizden cari takibine tüm finansal verilerinizi tek bir yerde toplayabilir, detaylı raporlarla şirketinizin durumunu anlık analiz edebilirsiniz.
Ön Muhasebe Programı Modülleri Nelerdir?
Ön muhasebe programları işletmelerin hemen her ihtiyacına cevap veren çeşitli modüllere sahip olmalı. İşte kapsamlı bir ön muhasebe programında bulunması gereken ön muhasebe programı modülleri:
Gelir Gider Takibi
Vergiler, çalışan giderleri, satışlar… Bir işletmenin tüm gelir ve giderlerinin tek panelden takip edilmesini sağlayan bir modüldür. İşletmenin finansal durumunun analiz edilmesini kolaylaştırır.
Böylece mali durumunuz her zaman kontrol altında olur.
Cari Hesap Takibi
Alacaklar, verecekler bir köşede tutulursa unutulabilir. Cari hesap takibi modülü ile hesabınız hiç şaşmaz. Hem müşteri hem de tedarikçi bilgilerinize kolayca erişebilirsiniz. Bu modül ile borçlarınızı ve alacaklarınız, hem aldığınız hem sattığınız her şey kayıt altında tutulur.
Fatura Takibi
İşletmenize ait faturaları düzenli tutmak bile başlı başına bir iş ve manuel yapılırsa çok zaman ayırmak gerekir.
Fatura takibi modülüne sahip bir ön muhasebe programı kullanırsanız hem sizin düzenlediğiniz faturalar hem de sizin adınıza kesilen faturaları takip edebilirsiniz.
Nakit Yönetimi
Nakit akışını iyi yönetebilmek bir işletme için en önemli adımlardan biri. Nakit yönetimi, doğru kararlar almanızı, planlamalarınız stratejik şekilde yapmanızı sağlayan bir modül.
Tüm varlıklarınızın tek ekranda görünmesi, masraflarınızın anında muhasebeleştirilmesi nakit yönetimini hiç olmadığı kadar kolay hale getirir.
Stok ve Depo Takibi
Birden çok deponuz olduğunu, e-ticaret yaptığınızı düşünün. Stoklarınızın bittiğini çok geç olmadan fark edebilmek için çok iyi bir stok ve depo takibi modülüne ihtiyacınız olur.
Böylece ne var ne yok hepsini görürsünüz. Bu noktada özellikle kapsamlı entegrasyonlar sunan ön muhasebe programları ile stokları düşünmenize gerek kalmaz.
Saha Satış Takibi
Saha satışı ekibi ile işletmenizin arasında bir aracıya ihtiyaç duyduğunuzu hissettiğiniz anlat olmuştur. İşte köprü görevi görecek modül: Saha satış takibi (sadece Bizim Hesap’ta.)
Sahadaki her adımın izlenmesi zordur. Saha satış takibi ile sahada kesilen faturalar anında muhasebeleşir. Saha satış çalışanınız stok, satış gibi bilgileri güneller ve tüm bunları anlık olarak izleyebilirsiniz.
Sipariş Takibi
Hem perakende hem e-ticaret satışı yapıyorsanız bu siparişleri ayrı ayrı yönetmek çok büyük zaman kaybına neden olabilir. Bu işletmeler için sipariş takibi en büyük kolaylaştırıcı modüllerden biridir.
Eğer ihtiyaç duyduğunuz tüm entegrasyonları sağlayan bir ön muhasebe yazılımı kullanıyorsanız bütün siparişlerinizi tek bir ekrandan görürsünüz.
Proje Yönetimi
Bir müteahhit hayal edin. Bu kişinin tek bir işletmesi ve tek bir kasası olsa da her proje için gelir ve giderleri, stokları ayrı ayrıdır. Tüm bu proje bazlı işlemlerin ve belgelerin birbirine girmesini kim ister ki?
Proje yönetimi modülü (sadece Bizim Hesap’ta), her proje için ayrı ayrı stok, nakit akışı, müşteri, gelir gider takibi yapmanızı sağlar.
Şube Takibi
Sonunda işlerinizi büyüttünüz ve artık birden çok şubeniz var. Şimdi yeni bir ihtiyaç doğdu: Şube takibi. Farklı şubelerin verileri ayrı ayrı takip etmek için şube takibi modülüne ihtiyacınız olur.
Şube bazlı raporlar ile her şey kontrolünüzde olur ve şubeleri tek tek gezme derdinden kurtulursunuz.
e-Ticaret
e-Ticaret yapıyorsanız e-ticarete özel modüllere ihtiyacınız olur. Bu modül sizin için pek çok işi halleder. Özellikle e-ticaret entegrasyonları (kargo, pazaryeri, CRM gibi) size büyük kolaylık sağlar.
Raporlar
Veri, size doğru yolu gösterir, durumu doğru analiz etmenize yardım eder. Satış, stok, finansal durum gibi pek çok konudan detaylı raporlar sağlayan rapor modülü ile sağlam adımlar atarsınız.
Üretim Takibi
Ürün reçetesi özelliği (sadece Bizim Hesap’ta) bir ürünü oluştururken kullanacağınız hammaddelerin adetlerini, fiyatlarını, işçiliğini ve daha aklınıza gelebilecek tüm maliyetleri ürün bazında takip etmenin en hızlı yolu.
Ayrıca üretim yapan bir işletme olarak muhtemelen en çok ihtiyaç duyduğunuz “ürünleri varyantlı şekilde kaydetme” de en çok aranan ön muhasebe modülleri arasında yer alıyor.
e-Fatura & e-Arşiv
Bir e-fatura ve e-arşiv fatura modülü ile zamana ayak uydurup fatura kesme işlemlerinizi dijitale taşıyabilirsiniz. Bu modüller internetin olduğu her yerden fatura kesme imkanı sunar.
e-İrsaliye
Hız kazanmak için e-irsaliye modülüne ihtiyacınız olabilir. Bu modül ile aynı bilgileri tekrar tekrar girmek zorunda kalmazsınız. Kayıtlı müşterileriniz adına kolayca e-irsaliye düzenleyebilirsiniz.
e-İhracat
Sonunda tüm dünyaya açıldınız ve artık e-ihracat faturası kesiyorsunuz. e-İhracat modülü yurtdışı satışlarında e-ihracat faturanızı tek tıkla Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na iletmenizi sağlar.
Ön Muhasebe Programlarının Avantajları Nelerdir?
Tabiri caizse ön muhasebe programlarının avantajları saymakla bitmez. Maliyet ve zaman tasarrufundan yasal uyumluluğa kadar aklınıza gelebilecek her konuda bir fayda sunarlar.
Gelin ön muhasebe programlarının avantajlarından yalnızca birkaçına göz atalım:
- İşletmenizin finansal durumuyla ilgili en güncel bilgilere anında erişim imkanı sağlar.
- Kestiğiniz faturaların yasal uyumluluğundan ve güncel mevzuata göre hazırlandığından emin olursunuz.
- 10 yıl saklamakla yükümlü olduğunuz belgeler olabiliyor. Bu gibi belgelerinizi güvenle yedekleyebilir ve kolayca arşivleyebilirsiniz.
- Verileri tek tek inceleyip rapor hazırlamanıza gerek kalmaz. Detaylı raporlar birkaç tıkla hazır olur. Bu, etkili bir finansal yönetim sunar.
- Manuel veri girişi vb. işlemleri ortadan kaldırarak hataları en aza indirir.
- Muhasebe ile ilgili karmaşık pek çok şeyi kolaylaştırırlar. Böylece ön muhasebe tutmak için bir uzmanlık gerektirmez.
- Çok büyük zaman ve işgücü tasarrufu sağlar. Bu da verimlilik artışı demektir.
- Pek çok işlemi dijitale taşıdıkları için internet neredeyse muhasebeniz de oradadır ve anında erişim sağlarsınız.
- Ön muhasebe işlemlerini kağıt üzerinde yaparsanız kullanacağınız kağıtları bir düşünün. Bu, sizi hem kağıt masrafından kurtarır hem de kağıt tüketimini azaltarak çevreye katkınız olmasını sağlar.
Ön Muhasebe Programı Nasıl Seçilir?
Ön muhasebe programı kullanmanın ne kadar avantajlı bir tercih olduğunu fark ettiyseniz yeni bir adım atmanız gerekiyor: Sizin için en uygun ön muhasebe programını seçmek.
Bu süreçte dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var:
İşletmenin ihtiyaçlarına öncelik verin
Her işletmenin farklı farklı ihtiyaçları olabilir. Bir KOBİ, e-ticaret entegrasyonlarına öncelik veriyorken başka bir işletme şube takibine ihtiyaç duyabilir. Özellikle aradığınız bazı özellikler varsa bunları sunan programlara yönelebilirsiniz.
Programların arayüzlerini inceleyen
Bir yandan işinizi yönetirken bir yandan karmaşık bir programla uğraşmak mantıklı olmaz değil mi? Sizin için kullanım kolaylığı sağlayan programı seçin. Bunun için programların belli süreliğine deneme imkanlarından faydalanabilirsiniz.
Kapsamlı programları deneyin
Şu an ihtiyaç duymuyor gibi göründüğünüz modüllere bundan birkaç ay sonra ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu durumda ekstra ücret ödemek zorunda kalmamak için en başından kapsamlı bir program kullanmayı düşünmeniz faydalı olur.
Yazılımların destek hizmetlerini inceleyin
Teknik bir sorunla karşılaştığınızda ya da bir sorunuz olduğunda hızlıca ulaşabildiğiniz destek ekipleri kurtarıcı olabilir.
Entegrasyonlarının yeterli olup olmadığını kontrol edin
Ön muhasebe işlemlerinde entegrasyonlar olmazsa olmazdır. İhtiyaç duyduğunuz tüm entegrasyonların tek bir yazılımda olması tüm işinizi kolaylaştırır.
Fiyatları ve özellikleri karşılaştırın
Hem tüm işlemlerinizi yapabildiğiniz hem de uygun fiyatlı bir yazılım bulmak için fiyatları ve özellikleri kıyaslayın.
Ön Muhasebe Programları Nasıl Kullanılır?
Ön muhasebe programını kullanmaya başlamak için tek yapmanız gereken bir hesap oluşturmak ve giriş yapmak. Birkaç dakika içerisinde kayıt olup tüm ön muhasebe işlemlerini tek bir ekrandan yapmaya başlayabilirsiniz.
İlgili verilerinizi ön muhasebe programına yükleyerek işlerinize kaldığınız yerden, üstelik daha verimli şekilde devam edebilirsiniz.
Bizim Hesap’ı Kullanmaya Başlamanın Yalnızca 10 Dakikanızı Alacağını Biliyor Musunuz?
Herhangi bir kurulum gerektirmeyen Bizim Hesap, kolay ve anlaşılır arayüzüyle muhasebe bilgisi olmayan 10 dakika içerisinde işlem yapmaya başlayabileceği bir ön muhasebe programı.
Ön Muhasebe Fatura Kesimi Nasıl Yapılır?
Ön muhasebe programları aracılığıyla fatura kesmek için öncelikle
- müşterinin adı,
- fatura tarihi,
- satışı yapılan ürünün/hizmetin bilgileri,
- toplam tutar gibi temel bilgileri girmelisiniz.
Kullandığınız programa göre farklı özellikler olabilir. Örneğin proje bazlı gelir gider takibi yapabiliyorsanız kestiğiniz faturanın hangi proje kapsamında olduğunu seçebilirsiniz.
Bizim Hesap ile bir satış faturası nasıl kesilir adım adım inceleyelim:
- Menüden “Satışlar” bölümüne tıklayın.
- Üç seçenekten birini seçin: Perakende Satış Gir / Yeni Müşteriye Satış Gir / Kayıtlı Müşteriye Satış Gir.
- Kayıtlı Müşteriye Satış Gir seçeneği ile devam ettiğimizi düşünelim.
- Açılan pencereden kayıtlı müşterinizi ya da tedarikçinizi arayın ve seçin.
- Daha sonra açılan sayfadan ürün/hizmet seçiminizi yapın.
- Burada miktar, depo, fiyat, KDV oranı, toplam tutar (otomatik hesaplanır ancak değiştirebilirsiniz), indirim gibi bilgileri girin.
- Dilerseniz açıklama kısmını doldurun.
- Stopaj ve tevkifat seçeneklerinden bunları ekleyebilirsiniz.
- Sipariş tarihi, belge no, proje gibi bilgileri girdikten sonra “Fatura Kaydet” butonuna tıklayın.
- Artık faturanız hazır. Tutar tahsil edildiyse tahsilat girebilirsiniz.
Ön Muhasebede Yapılan Yaygın Hatalar ve Bunlardan Kaçınma Yolları Nelerdir?
Ön muhasebe tutarken pek çok kişi aynı hataları yapabiliyor. Siz bu hataları yapmayın diye; işte ön muhasebeye yapılan yaygın hatalar ve çözüm önerilerimiz:
Güncel mevzuatı takip etmemek
Güncel tebliğleri, mevzuatları takip etmek zor olabilir. Ancak bu işletmenin tüm işlemlerinin yasalara uygun olması açısından çok önemli. Beyanların hatalı olması, mevzuata aykırı işlemler yapılması olumsuzluklara neden olabilir.
Bir ön muhasebe programı kullandığınızda, program üzerinde yaptığınız işlemlerin güncel mevzuata uygun olduğunu bilirsiniz. Standartlara uyduğunuzdan emin olduğunuza göre geriye gönül rahatlığıyla işinizi yapmak kalır.
Yanlış bilgi girişleri
Ön muhasebede manuel veri girişi ne kadar fazlaysa hata olasılığı da o kadar fazladır diyebiliriz. Üstelik tek bir rakamın yanlış girilmesi çok daha büyük sorunlara yol açabilir.
O nedenle en yaygın hatalar arasında yer alan yanlış bilgi/veri girişlerinin önüne geçmek için ön muhasebe süreçlerini olabildiğinde dijitale taşımak ve otomatikleştirmek gerekiyor.
Ön muhasebe programları, manuel veri girişlerini azaltarak hataların büyük kısmını ortadan kaldırır.
Önemli tarihleri kaçırmak
Her şeyi aklınızda tutmanız mümkün değil, biliyoruz. Ancak işletmeler için önemli olan vergi ödemeleri gibi bazı tarihleri kaçırmamak gerekir. Bunun sonucunda gecikme faizi gibi yaptırımlarla karşılaşırsınız.
Ön muhasebe programı kullanarak işletmenize ait vergi gibi ödemeleri kaydedebilir ve günü gelen ödemelerinizi tam zamanında ödeyebilirsiniz.
Gelir gider dengesini kontrol etmemek
Gelir gider dengesini düzenli takip etmemek ve gerektiğinde verileri analiz etmemek en sık yapılan hatalardan biri. Gelir ve gider arasındaki dengenin bozulması, işletmenizin geleceğini görememenize ve hatalı kararlar almanıza neden olur.
Bunun için tüm gelir ve giderlerinizin tek ekranda olması ve gerektiğinde detaylı raporları incelemek faydalı olur.
Finansal raporlar hazırlamamak
Finansla raporlar hazırlamamak, ön muhasebede sık karşılaşılan bir hata. Oysa bu raporlar işletmenin ne durumda olduğunu, nerede değişiklik yapılması gerektiğini gözler önüne serer.
İşletmenizin mali durumunu anlamak için detaylı raporlardan faydalanabilirsiniz. Bunun için size önereceğimiz yöntem; tüm bu raporları birkaç tıkla görmenizi sağlayan bir ön muhasebe programı kullanmak. Böylece finansal yönetiminiz daha güçlü hale gelir.
En İyi Ön Muhasebe Programı Bizim Hesap
Her işletmenin ihtiyaçları farklı ve tüm ihtiyaçlarınızı karşılayan bir ön muhasebe programı bulmak zormuş gibi görünebilir. Endişe etmenize gerek yok; Bizim Hesap var.
Sadece Biz’de olan modüller ve özellikler ile ihtiyaç duyduğunuz ne varsa tek bir ekranda.
e-Faturadan proje yönetimine, çek-senet takibinden detaylı raporlara işinizi kolaylaştıracak ön muhasebe çözümleri Bizim Hesap’ta.
Üstelik iki firmayı aynı anda yönetmek, sınırsız kullanıcı ekleyip kullanıcı yetkilendirmek, üretim modülü gibi bize özel pek çok özellik sizi bekliyor. Kullanımı kolay arayüzü sayesinde ön muhasebe bilmeyen biri bile çok kısa süre içerisinde tüm işlemleri kolayca yapabilir.
Türkiye’nin en kapsamlı ön muhasebe programı Bizim Hesap’ı şimdi 14 gün ücretsiz deneyin.
Sıkça Sorulan Sorular
Evet, özellikle kullanımı kolay bir ön muhasebe programını seçerseniz çok kısa bir süre içerisinde tüm işlemleri hızlıca yapabilirsiniz.
Bir ön muhasebeci; fatura/irsaliye düzenlenme ve takibi, çek-senet takibi, gelir gider takibi, nakit akışı takibi, cari hesap takibi, evrakların mevzuata uygun kaydedilmesi, personel maaş ödemeleri gibi işlemleri yapar.
Ön muhasebe programları; özellikle KOBİ’ler, muhasebe işlemlerini düzenli hale getirmek ve bu alandaki iş yükü hafifletmek isteyen tüm işletmeler için gereklidir.
O ay içinde elde edilen toplam gelir hesaplanır. Ardından aynı ay içindeki tüm giderler hesaplanır. Daha sonra brüt karı bulmanız gerekir (toplam gelir – satış maliyeti = brüt kar). Buradaki satış maliyeti, bir ürünün/hizmetin üretim ya da tedarik maliyetidir.
Son olarak net karı hesaplayın (brüt kar – toplam gider = net kar).
Bir firmanın günlük gelir ve giderlerinin kaydedildiği defter, kasa defteridir. Ancak manuel kayıt yerine bir ön muhasebe programı aracılığıyla da gelir gider kayıtlarını tek bir program üzerinden tutabilirsiniz.
Böylece tüm masraflarınızı ve elde ettiğiniz gelirleri kolayca görebilirsiniz.
Ön muhasebe işlemlerin, düşündüğümüzde karmaşık gibi görünebilir. Aslında tüm bu işlemleri tek tek manuel olarak yaptığınızda zor ve zaman alıcı olduğunu söylemek mümkün. Dikkat etmeniz gereken pek çok detay var ve en ufak bir hata hukuki yaptırımlara neden olabiliyor.
Ancak ön muhasebeyi çok daha kolay hale getiren ön muhasebe yazılımları sayesinde ön muhasebe artık kolay.
Ön muhasebe ile ilgili temel işlemleri vb. öğrenmek genellikle birkaç hafta sürebilir. Pratiklik kazanmak ise birkaç ayınızı alabilir. Ön muhasebe kurslarından faydalanmak bu süreci kısaltabilir.
Kullanıcı dostu ve kullanımı kolay bir ön muhasebe yazılımı ile işlemleri daha hızlı öğrenebilirsiniz. Kullandığınız ön muhasebe programının destek ekibinden hızlıca destek alabiliyor olmak da size yardımcı olur ve öğrenme sürecinizi hızlandırır.
e-Fatura için GİB Portalı, özel entegratörleri, ön muhasebe programlarını, kendi bilgi işlem sisteminizi kullanabilirsiniz.