Son zamanlarda özellikle finans dünyasında gerçekleşen gelişmeler finans dünyasının teknolojik gelişmelere olan tutukluğu geçmişte bıraktı. Elbette muhasebe gibi kalıplaşmış süreçleri olan bir iş teknolojiye yıllardan beri uzaktı ama artık muhasebe bile teknolojiye meylediyor. Sonuç olarak hatanın sevilmediği bu dünyada teknolojinin getirdiği hatayı ortadan kaldırma seçenekleri, hızı ve verimliliği sizin yanınıza taşıyan bulut tabanlı online yazılım çözümleri sadece bir trend değil aynı zamanda bir zorunluluk.
Mevcut modern teknolojilerin uygulanması ve muhasebe işlemlerinizin kolaylaşması artık sandığınız kadar zor değil. Muhasebeciler geniş bir hizmet yelpazesinde hareket ederler. Danışmanlık görevinden vergi beyannamelerini doldurmaya, oradan masrafların takibini yapıp faturalandırma işlemlerini gerçekleştirmek gibi yükümlülükleri vardır. Birçok muhasebeci verdikleri hizmetleri geliştirmek adına yeni çözümler ve anlayışlar geliştirmeye çalışır. Bugün, Blockchain (Blok Zincir) isimli yeni bir teknoloji geleceğin muhasebe anlayışına yön vereceğe benziyor.
Blok zinciri teknolojisi, veri tabanı işlemlerinin doğrulanmış ve güvenlikli bir ağ üzerinde depolandığı, hesap defterini ya da veri tabanını güvenli bir şekilde yönetme imkânı tanıyan teknolojiye verilen addır. Blok zinciri olarak da bilinen bu veri tabanı, kendi veri tabanı kopyasına sahip olduğu bir düğüm ağı tarafından yönetilir. Bir düğüm, ağa bağlı bir bilgisayar veya sunucu olarak belirlenmiştir. Bir düğüm ağa ilk kez bağlandığında, blok zinciri, veri tabanının tam kopyasını bilgisayara yükler. Düğümler, blok zincirine gönderilen ancak henüz veri tabanına resmi olarak eklenemeyen, bekleyen işlem havuzundan çekilerek sıraya girerler. Düğümler daha sonra, ağın kabul ettiği bir kurallar kümesine dayalı olarak geçerli olup olmadığını belirlemek için veri tabanı işlemlerini analiz eder. Geçerli işlemler birlikte gruplandırılır ve veri tabanına bir blok şeklinde, birbiri ardına bir zincire benzeyecek şekilde eklenirler. İsminin blok zinciri olmasının nedeni de budur. Zincir kelimenin tam manasıyla bir blok halinde gelişir.
Bir blok zincirin ilk bloğu oluşturulduğunda, bir karma fonksiyon ile işaretlenir. İkinci blok oluşturulup, blok zincirine eklendiğinde, ilk bloğun karma işlevinin bir bölümünü içeren bir karma işleviyle işaretlenir. Bir düğüm, blok zincirine yeni bir blok gönderdiğinde, düğüm önceki bloklardaki herhangi bir veri tabanı işlemini değiştirdiyse, o bloğun (ve her sonraki bloktaki) karma işlevi de değiştirilir.
Bir düğüm, blok içeren ve bloğu değiştiren bir blok zincir güncellemesi gönderdiğinde, tüm diğer düğümler bir değişikliğin olduğunu tespit edebilir ve güncellemeyi reddedebilir. Blok zincir teknolojisinin bu temel işlevselliği, blok zinciri veri tabanını güvenli kılar. Belki de bu yeni nesil teknoloji gelecekte finansal işlemlerimizin tamamına hakim olacak.
Blok zincirinin muhasebe konusundaki faydalarına gelelim:
Blok zinciri inanılmaz derecede güvenlidir
. İlk ve öncelikli olarak muhasebe söz konusu olduğunda Blok Zinciri, önemini ve değerini ivedi bir şekilde gösterir. Güvenliğin her zaman ön planda olduğu yerde kripto para birimleri yeni nesil bir güvenlik anlayışının geldiğini ortaya koyar. Konvansiyonel parayı korumak için kilitli kasalara ve bankalara ihtiyaç duyuyoruz ama gelecekte Blok Zinciri ve kripto paralarla bu demode yöntemlere ihtiyacımız kalmayacak. Blok zinciri, dolandırıcılık girişimlerini yakın bir gelecekte imkansız hale getirecek.
Blok zinciri otomatik bir denetleme süreci sağlar.
Yine muhasebe bilimi dendiğinde hemen akla denetim gelir. Geleneksel muhasebe anlayışında bu denetleme çok vakit kaybına sebep olan süreçleri ortadan kaldırır. Düşen denetleme maliyetleri de cabası.
Blok Zinciri izlenebilirdir.
Daha önce de belirtildiği gibi kripto para birimleri ile yapılan her bir işlem saklanır ve blok zincirinin bir parçası haline gelir. Aynı zamanda işlemin yapıldığı zaman da bir zaman etiketi olarak bu kayıta dahil edilir. Sonuç olarak Blok Zinciri finansal işlemlerinizi hızlandırdığı gibi süreçleri daha basit bir hale getirir.