25.11.2019

Yeni Düzenleme İle 2019 E-Fatura Zorunluluğu Olan Mükellefler

Yeni Düzenleme İle 2019 E-Fatura Zorunluluğu Olan Mükellefler

E-fatura zorunluluğu ile ilgili düzenlemeler bu yıl en çok gündeme gelen konular arasında yer aldı. Sizin de bu konuda çeşitli düzenlemeler yapmanız gerekiyor olabilir.

E-fatura zorunluluğu dijital dünyanın artan ticaret hacmi ile doğru orantılı bir şekilde gündeme oturmuş durumda. İnternet ortamından yapılan alışverişler arttıkça orada da büyük bir ticaret alanı oluşmaya ve zaman içerisinde de faturaların, arşivlerin, belgelerin de dijital ortama taşınması kaçınılmaz bir hale geldi. Bu konuda atılan adımlar ve yapılan düzenlemeler hala devam ediyor. Bunların başında da e-fatura zorunluluğu geliyor.

Kimler E-fatura’ya Geçme Zorunluluğu Taşıyor ve E-Faturaya Geçme Zorunluluğu Hangi Tarihte Başlıyor?

2018 ve 2019 yıllarında 5 Milyon TL brüt satış şartını tamamlamış bulunuyorsanız 1 Temmuz 2020 tarihinden itibaren, e-fatura zorunluluğu 2019 yılında yapılan düzenlemeler kapsamında, siz de e-faturaya geçiş yapmalısınız. Eğer bu tutarı 2020 yılı ve devam eden yılllarda sağlamanız söz konusu ise bu şartı sağladığınız tarihi takip eden yılın yedinci ayının başından itibaren e-faturaya geçiş yapmanız gerekiyor.

4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (I) sayılı listedeki mallarla ilgili faaliyetler de e-fatura zorunluluğu kapsamına giriyor. 2019 yılında bu kapsamda bayilik almışsanız 1 Temmuz 2020 tarihinden itibaren e-faturaya geçiş yapmakta zorunlu bulunuyorsunuz. 2020 ve takip eden yıllarda ise bu şart kapsamında yer almanız halinde ise başladığınız tarihten sonraki dördüncü ayın başından itibaren geçiş yapmanız zorunlu oluyor.

Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (III) sayılı listedeki imal, inşa, ithal eden mükellefler arasında 2019 yılından beri bulunuyorsanız yine 1 Temmuz 2020 tarihinden itibaren e-faturaya geçme zorunluluğu taşıyor olacaksınız. 2020 ve takip eden yıllarda ise bu alanda mükellef olduktan sonraki dördüncü ayın başından itibaren e-faturaya geçiş yapma zorunluluğunuz bulunuyor.

İnternette gayrimenkul ve motorlu araçların satılıp kiralanmasını sağlayan ilanların yayınlanmasını sağlayan internet sitelerinin sahiplerinin de e-fatura zorunluluğu, 19.10.2019 tarihindeki düzenlemeyle duyurulmuş bulunuyor. Bu mükelleflerin de 1 Temmuz 2020 tarihine kadar e-faturaya geçiş yapması gerekiyor. 2020 ve takip eden yıllarda belirtilen bu işlere başlanması durumunda ise, işe başladığınız tarihten itibaren ilk 3 ay içinde e-faturaya geçmeniz zorunludur.

Komisyoncu olarak meyve ve sebze ticareti ile ilgileniyorsanız da e-fatura geçme zorunluluğu sizin için de bulunuyor. Siz de 2019 yılında mükellef durumunda bulunuyorsanız 1 Ocak 2020 tarihine kadar e-faturaya geçiş yapmak zorundasınız. 2020 ve takip eden yıllarda işe başlamanız halinde ise, işe başladığınız tarihten itibaren 3 ay içerisinde e-fatura zorunluluğu başlamış olacaktır.

Yeni yayınlanan 19.10.2019 tarihli ve 30923 sayılı Resmi Gazete’deki 509 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği kapsamında e-fatura kullanımı zorunlu mükellefler arasına girip girmediğinizden emin olmak için mali müşaviriniz veya muhasebeciniz ile mutlaka görüşmelisiniz.

Bizim Hesap ile E-Fatura Kullanımı Çok Kolay

Tüm bu kapsamları, güncellemeleri, düzenlemeleri takip etmek ve gereken zamanda geçiş işlemlerini tamamlamak sizin için zor olabilir. Bunun için bütün teknoloji ile uyumlu olan Bizim Hesap sayesinde hem zamandan hem de maliyetten yana kazanca geçebilirsiniz. Bizim Hesap sayesinde teknoloji ile uyumlu olduğu gibi kanuni düzenlemeler dahilinde de güncellenen programlar sayesinde işlemlerinizi çok daha kolay bir şekilde yürütebilirsiniz. Online Ön Muhasebe Programı Bizim Hesap ile hızlı ve kolay e-fatura entegrasyonunun detayları için şimdi tıklayın.

Hemen Tanışalım

BizimHesap ile şirketinizin Ön Muhasebe, e-Fatura, e-Arşiv ve tüm e-Ticaret operasyonunu tek platform üzerinden verimli bir şekilde yönetebilirsiniz.