29.01.2020

Vade Farkı Muhasebe Kaydı

Vade Farkı Muhasebe Kaydı

Bir ürün ya da hizmet bedelinin peşin ödenmemesi sonucunda ortaya çıkan vade farkı için yapılacak olan muhasebe işlemleri hakkında hemen bilgi alın.

Vade Farkı Nedir?

Ekonominin değişken grafikleri içinde ürün veya hizmet alımında yapılması gereken ödemelerin zamanında yapılamaması söz konusu olabilir. Ürün ya da hizmet sattığınız bir işletmenin, kendi tahsil edeceği ödemeleri alamamış olması size de ödemeyi zamanında yapamaması gibi bir sonuca sebebiyet verebilir.

İşte, bu durumda vadeli ödeme söz konusu olur. Böyle bir plan dahilinde; yani mal bedelinin peşinen ödenememesi halinde de peşin fiyatına ek olarak yapılan ödemeye vade farkı ödemesi denir.

Vade Farkı Nasıl Oluşur?

Genel olarak bir malın alımı sırasında peşin olarak ödenememesi sonucunda vade farkı ortaya çıkıyor olsa bile söz konusu vadelerin ödenememesi halinde de yine vade farkının oluşması mümkündür. Kısaca açıklamak gerekirse vade farkı iki şekilde ortaya çıkar:

  • Mal alışı sırasında ortaya çıkan vade farkı,
  • Mal alındıktan ve ödeme vadesi belirlenmişken, gelen vadede ödeme olmaması durumunda ortaya çıkan vade farkları.

Her iki durumda da bu farkın ödenmesi sürecinde yapılacak olan muhasebe işlemleri fark gösterir. Belli kanun maddeleri kapsamında uygulanması ve belli bildirimleri içermesi gerekir.

  • Mal Alışı Sırasında Ortaya Çıkan Vade Farkı Muhasebe Kaydı

Mal alış sırasında oluşan vade farkları için yapılacak olan işlemdir. Bu sırada oluşacak olan vade farkı malın alınması sırasında bellidir. Bu vade farkının muhasebe kaydı, alıcı ve satıcı tarafından ayrı şekilde kaydedilir.

  • Mal alındıktan ve ödeme vadesi belirlenmişken, gelen vadede ödeme olmaması durumunda ortaya çıkan vade farkları

Bu aşamada meydana gelen vade farkı, mal alımı sırasında belli değildir. Alıcı için mal alımı sırasında belirlenen vade farkının da ödenmemesinden doğan vade farkları olduğu için ayrıca ve daha sonradan fatura edilen farklardır. Buna ek olarak vade farkları için uygulanacak olan KDV oranı da mal ya da hizmetin bedeli kadardır.

Hesapların kanunda belirlenen maddeler uyarınca tutulması ve düzenli bir şekilde kayıt altına alınması geciken ödemelerin sorun çıkarmaması konusunda hem alıcı hem de satıcı tarafa kolaylık sağlayacaktır. Bu sebeple, vade farkı muhasebesi hakkında her zaman güncel bilgi edinmek için mali müşavir veya muhasebecinize danışmanınızı öneririz.

Bununla birlikte yine tüm hesapların daha nizami bir şekilde işlenmesi için daha teknolojik bir altyapıya ihtiyaç duyuyorsanız Bizim Hesap ile tanışabilirsiniz. Bu sayede hem çok daha pratik bir şekilde muhasebe işlemlerinizi gerçekleştirebilir hem de zamandan ve maliyetten tasarruf edebilirsiniz.

Siz de işlerinizin çok daha kolay ve pratik bir şekilde devam etmesini istiyorsanız hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Hemen Tanışalım

BizimHesap ile şirketinizin Ön Muhasebe, e-Fatura, e-Arşiv ve tüm e-Ticaret operasyonunu tek platform üzerinden verimli bir şekilde yönetebilirsiniz.