19.11.2018

A’dan Z’ye Tüm Yönleriyle e-Fatura

A’dan Z’ye Tüm Yönleriyle e-Fatura

Birkaç yıl önce hayatımıza hızlı bir giriş yapan e-fatura yöntemi, artık karşımıza daha çok çıkıyor. Özellikle e-ticaret sitelerinden alışverişin artmasıyla birlikte son kullanıcılar e-fatura ile daha fazla karşılaşır oldu. Maliyet ve tahsilat hızlandırma başta olmak üzere çok sayıda avantaj sunan e-fatura yöntemi, firmaların operasyonel süreçlerini de kolaylaştırıyor.

E- Fatura Nedir?

Adından da anlaşılacağı üzere e-fatura, elektronik ortamda hazırlanan faturadır. Elektronik fatura adıyla da bilinir. e-Fatura sistemi ile elektronik fatura oluşturabilir, gönderebilir, alabilir ve faturalarınızı dijital ortamda saklayabilirsiniz.

Hangi Firmalar e-Fatura Kullanmak Zorundadır?

Hangi firmaların e-fatura kesmek zorunda olduğu 421 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile belirtilmiştir. Buna göre 2014 ve sonrasındaki hesap dönemlerinde brüt satış hasılatı 10 Milyon Türk Lirası ve üzerinde olan firmalar e-fatura kullanmak zorundadır. Bunun yanı sıra, dileyen firmalar kendi istek ve talepleri doğrultusunda e-fatura uygulamasına geçebilirler. Önümüzdeki yıllarda e-fatura tüm firmalar için zorunlu olacak. Dolayısıyla kağıt fatura döneminin yakında biteceğini söyleyebiliriz.

e-Fatura’nın Avantajları Nelerdir?

“Zorunlu bir durum yoksa neden e-fatura’ya geçeyim?” diye düşünebilirsiniz. Aslında e-fatura uygulaması sadece kanunlarla zorunlu olan veya büyük işletmelerin kullandığı bir yöntem değil. İşte e-fatura uygulamasının büyük, küçük her firmaya sunduğu avantajlar…

● Öncelikle faturalarınızı daha hızlı bir hazırlayabilirsiniz. Bu sayede hem zamandan hem de işgücünden tasarruf edebilirsiniz.
● Elektronik faturalar basılmadığından kağıt, mürekkep, zarf, postalama vb. konularda da tasarruf etmiş olursunuz.
● Kağıt faturalar zaman zaman kaybolabilir. Bu bazen postalama aşamasında bazen de arşivleme aşamasında meydana gelebilir. Oysa elektronik faturalarda kaybolma riski yoktur.
● Postalama aşamasıyla zaman kaybedilmez. Müşteriniz faturayı anında görebilir. Böylelikle tahsilatlarınızı da hızlandırmış olursunuz.
● Geçmiş dönem faturalarınıza ulaşmak için klasörler arasında kaybolmanıza gerek yok. Dijital olarak arşivlediğiniz faturalarınıza sadece bir tık ile kolayca ulaşabilirsiniz.
● Fatura gönderme ve alma süresini kısaltarak müşteriniz ile hızlı mütabakat sağlayabilirsiniz.
● Fatura düzenlerken yapılan hataları ortadan kaldırabilirsiniz.

Eğer web tabanlı ön muhasebe programı Bizim Hesap ile e-fatura hazırlıyorsanız; internet bağlantısının olduğu her yerde, hatta cep telefonunuzdan bile e-fatura oluşturabilirsiniz.

e-Fatura Nasıl Kesilir?

e-Fatura kesmenin birkaç yöntemi bulunuyor:

● Gelir İdaresi tarafından hizmete sunulan e-Fatura Portalı aracılığıyla e-fatura hazırlayabilirsiniz.
● Gelir İdaresi tarafından yetkilendirilmiş özel entegratörler aracılığıyla e-fatura hazırlayabilirsiniz. Özel entegratör, mükellef adına e-fatura, e-defter, e-arşiv fatura vb. kayıtları oluşturma yetkisi bulunan aracı kurumlardır. Özel entegratör kendi yazılım ve ek donanımını kullandığından mükellefin herhangi bir şey almasına gerek kalmaz. Entegratör sadece gerekli bilgileri alır ve e-faturaya dönüştürür, mükellefin elektronik kayıtlarının içini göremez. Özel entegratör yaptığı işlemlerin karşılığında mükelleften kurulum ve kullanım ücreti alır.
● Her ay çok fazla sayıda fatura kesiyorsanız; firmanızın bilgi işlem sistemini Maliye’nin sistemiyle entegre ederek e-fatura kesebilirsiniz. Muhasebe departmanının oluşturduğu faturalar bu entegrasyon sayesinde e-faturaya dönüştürülür. Müşterilerin gönderdiği faturalar da yine aynı sistem üzerinden muhasebeye aktarılır. Bu yöntemi kullanmak için de ek yazılım ve donanım maliyeti gerekir.

Bizim Hesap’ın e-fatura entegrasyonunu kullanarak kolayca e-fatura kesebilir ve müşterileriniz ile paylaşabilirsiniz. Aynı zamanda Bizim Hesap’ın diğer tüm özelliklerinden faydalanarak ön muhasebe işlerinizi kolaylaştırabilirsiniz.

Ücretsiz e-fatura entegrasyonu ile fatura işlemlerinizi kolaylaştıran Bizim Hesap’ı ücretsiz deneyin.

Hemen Tanışalım

BizimHesap ile şirketinizin Ön Muhasebe, e-Fatura, e-Arşiv ve tüm e-Ticaret operasyonunu tek platform üzerinden verimli bir şekilde yönetebilirsiniz.