e-Fatura, elektronik ortam üzerinde düzenlenen ve yine elektronik ortamda muhafaza edilen faturalardır. Türkiye’de ilk kez 2013 yılında Vergi Usul Kanunu’nda yapılan düzenlemelerle birlikte kullanılmaya başlanan e-fatura hakkında merak edilen birçok konu var.
Özellikle yeni girişimciler ve e-ticaret faaliyetlerinde bulunanların en çok merak ettiği konulardan biri e-fatura iptal işlemleri. Birçok e-fatura kullanıcısı, fatura nasıl iptal edebilirim sorusuna yanıtını arıyor.
Neyse ki e-fatura iptal işlemi, farklı yöntemlerle yapılabilir ve bu işlemleri tamamlamak son derece kolaydır.
Fakat, e-fatura iptal etme hakkında bilinmesi gereken birçok önemli detay var. İşte e-fatura nasıl iptal edilir sorusunun yanıtı ve sürece dair bilinmesi gereken tüm detaylar.
e-Fatura İptali Nedir?
e-Fatura iptali, bir e-faturanın kesildikten sonra belli sebeplerle iptal edilme sürecini ifade eder. Bu süreç sonucunda e-faturanın geçerliliği kalmaz ve muhasebe kayıtlarında da gerekli düzenlemeler ile bu belirtilir.
Bir e-faturayı iptal edebilmek için süreç, tebliğlerde belirtilen şekilde yönetilmeli ve karşı taraf iptali onaylamalı. e-Fatura iptalinde, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından belirlenen kurallara uyulması gerekir.
Örneğin süre sınırı, e-fatura iptalinde oldukça önemlidir.
e-Fatura İptali Gerektiren Durumlar
e-Fatura iptali, faturanın düzenlenmesinde veya gönderilmesinde yaşanan hatalar, mal ya da hizmetin iadesine ilişkin durumlar, fatura tutarının revize edilmesi gibi hallerde yapılabilir.
Bununla birlikte e-fatura iptal talebi oluşturabilmek için alıcı ve satıcının mutabakata varması önemli. Alıcı ve satıcının mutabakata vardığı her durumda, ilgili kanunca belirlenen yasal süreler içerisinde e-faturaların kolaylıkla iptal edilmesi mümkün.
Hangi Hatalar e-Fatura İptalini Gerektirir?
e-Faturaların, fatura düzenleme esnasında yapılan bazı hatalar nedeniyle iptal edilmesi gerekir. Bu hatalar genellikle şunlardır:
- Özellikle yanlış bilgi girişlerinin yapıldığı durumlarda (vergi kimlik numarası, adres vb.) e-fatura iptali gerekir.
- Faturadaki tutar yanlış girildiğinde de iptal edilmeli. Yanlış fatura tutarı, vergilerin de yanlış hesaplanmasına sebep olacağından düzeltilmesi gerekir.
- Tek bir satış için yanlışlıkla çift fatura düzenlenirse, karşı taraf ile anlaşarak e-fatura iptal edilir ya da karşı taraf iade faturası düzenler.
- Eğer alıcı, satışı yapılan ürünü teslim almazsa fatura türüne göre fatura iptal edilir ya da iade faturası düzenlenir.
- e-Fatura düzenlediğiniz sistemdeki (GİB e-fatura portal, özel entegratörler ya da ERP gibi) teknik aksaklıklar nedeniyle faturanın hatalı kesilmesi gibi durumlarda da iptal edilir.
- Sistemlerde bilgileriniz genellikle otomatik olarak kayıtlıdır ancak faturayı keserken kendi bilgilerinizi eksik ya da hatalı girerseniz bu durumda da e-fatura iptali gerekir.
e-Fatura İptal Süreci: Adım Adım Rehber
Günümüzde fatura düzenlerken ya da oluştururken karşılaşılabilecek birçok hata var. Özellikle işletmeler arasından düzenlenen faturalarda, küçük ölçekli dikkatsizlikler dahi önemli hataları beraberinde getirebilir.
Bununla birlikte yapılan küçük hatalar, eksik ya da yanlış bilgi girilmesi gibi durumlarda Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından oluşturulan e-fatura iptal portalı üzerinden faturaların iptal edilmesi mümkün.
e-Fatura İptal Talebi Nasıl Oluşturulur?
e-Fatura keserken bir hata yaptıysanız faturamı nasıl iptal edebilirim diye endişelenmeyin. e-Fatura iptali, uygun şekilde yürütülürse kolay bir süreç. Ancak süreç, faturanın temel e-fatura, ticari e-fatura ve e-arşiv fatura olmasına göre değişiklik gösterir.
Temel fatura nasıl iptal edilir sorunuza yanıt vererek başlayalım:
- Temel e-fatura iptali: Temel e-faturanın iptal için faturayı kestikten sonra 8 gün içinde GİB e-fatura iptal portalından karşı tarafın onayı ile iptal edebilirsiniz.
- Ticari e-fatura iptali: Ticari e-fatura nasıl iptal edilir sorusunun yanıtı ise ret seçeneği. Ret seçeneği ile 8 gün içinde ticari e-faturayı iptal edebilirsiniz.
- e-Arşiv fatura iptali: e-Arşiv faturaların iptali için fatura resmileştikten sonra 8 gün içinde iptal edebilirsiniz. Kullandığınız e-fatura kesme yöntemine göre iptal edebilirsiniz.
e-Fatura İptal Başvurusunun GİB Portalı Üzerinden Yapılması
e-Fatura iptal portalı, elektronik ortamda düzenlenen faturaların iptal edilmesi adına kullanılabilecek en etkili ve verimli yöntem.
e-Fatura iptal portalını etkili şekilde kullanmak için portala giriş yapmadan önce belli başlı detaylara hakim olmakta fayda var. GİB tarafından oluşturulan portalın kullanımına ilişkin bilmeniz gereken detaylar şu şekilde:
- Kesmiş olduğunuz faturaların iptal edilebilmesi için öncelikli olarak e-fatura.gov.tr adresine giriş yapmanız gerekir.
- Ana ekran üzerinden “Fatura İptali” sekmesine tıklayarak iptal portalına giriş yapın.
- Daha sonra ise ana ekran üzerinden ilgili portalın kullanımını sağlayacak programı indirin.
- Programda yer alan “Fatura İptal Talebi Oluşturmak İçin Tıklayınız” seçeneğini tıklayın.
- Açılan sayfada istenen; kart bilgisi, ödeme yapılacak tutar ve fatura bilgileri gibi bilgileri girin.
- Son olarak “Talep Oluştur” butonuna tıklayarak süreci tamamlayın.
Bu işlemlerin ardından e-fatura iptal talebiniz alınır. Talebin onaylanması için alıcının onay vermesi gerekir.
Özel Entegratör Kullanarak e-Fatura İptali
Özel entegratörler de e-fatura iptal süreçlerini kolaylaştıran araçlardır. Kullandığınız entegratöre göre adımlar değişebilir.
Bizim Hesap’ta e-fatura iptalleri ise fatura türlerine göre değişmek üzere şu şekilde işliyor:
Ticari e-Fatura
Ticari e-fatura reddedildiyse Bizim Hesap'ta reddedildi olarak düşer. Reddedilen faturayı program içerisinde fatura satış ekranına girip “iptal et” tuşuna basarak iptal etmeniz gerekir.
Eğer firma reddetmezse Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sayfasına giriş yaparak faturayı iptal edebilirsiniz. İptal ettikten sonra Bizim Hesap üzerinde de iptal olması için satışın içine giriş yapıp “iptal et” butonuna basarak iptal etmeniz gerekir.
GİB sisteminden iptali olmazsa noter ya da KEP gibi harici yollarla iptal edebilirsiniz ya da karşı taraftan iade faturası düzenlemesini isteyebilirsiniz.
Temel e-Fatura
İptal durumunda karşı firma iade faturası düzenleyerek mahsuplaşılabilir ya da direkt faturanın iptali için GİB portal üzerinden faturayı iptal edebilirsiniz.
Daha sonra Bizim Hesap üzerinden de iptal olması için satışın içine giriş yapıp “iptal et” butonuna basarak iptal edebilirsiniz.
GİB sistemi üzerinden iptal edemezseniz noter ya da KEP yoluyla da iptal edebilirsiniz.
e-Arşiv Fatura
e-Arşiv fatura nasıl iptal edilir diye merak ediyorsanız; faturada satış ekranın gidip “iptal et” butonuna basarak iptal edebilirsiniz. GİB sayfasında da iptal olarak görünür. (Fatura tarihi eski ise GİB portalından iptal edip daha sonra Bizim Hesap'tan iptal edebilirsiniz.)
Kamu Faturası İptali
KEP ya da noter yolu ile iptal edilebilir. Daha sonra Bizim Hesap’ta da satışın içine giriş yapıp iptal edebilirsiniz.
İhracat Faturası İptali
İhracat faturaları gümrük müşavirliğinin portalından iptal edilir ve daha sonra Bizim Hesap içerisinden iptal edilebilir.
GİB e-Arşivi Aktif Olanların Arşiv İptali
GİB portalından iptal edip daha sonra Bizim Hesap'tan da ilgili satış faturasının içine giriş yapıp iptal edebilirsiniz.
e-Belge Biz’de, İşini Yönetmek Sizde!
İşletmenizin ihtiyacı olan e-Arşiv, e-Fatura, e-İrsaliye gibi tüm e-dönüşüm araçlarına karmaşık ekranlarla uğraşmadan Bizim Hesap ile tek panelden erişebilirsiniz.
e-Fatura İptalinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
e-Fatura iptal ederken bazı noktaları göz önünde bulundurarak bu süreci eksiksiz ve sorunsuz bir şekilde tamamlayabilirsiniz.
- e-Fatura iptalinde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, iptal süresidir. İptal işlemi için 8 günü aşmamak gerekir.
- Her ne kadar zaman sınırı 8 gün olsa da yaşanabilecek teknik aksaklıkları da hesaba katarak iptal işlemlerini son gününe bırakmamanız daha etkili olur.
- e-Fatura iptali, fatura türüne göre değişiklik gösterdiği için bu ayrıma dikkat edilmeli.
- Ayrıca e-fatura iptali için alıcı tarafından onaylaması gerekiyor. O nedenle alıcı onayı alındığından emin olmalısınız ve bu süreci takip etmelisiniz.
- İptal sonrası muhasebe kayıtlarını güncelleyin. Kayıtların güncellenmemesi, cezai yaptırımlara sebep olabilir.
e-Fatura İptalinde Süre Sınırları ve Zaman Yönetimi
e-Fatura iptal imkanı olsa da bu, belli bir süre ile sınırlı. Bu süre aşıldığında e-faturalar kabul edilmiş sayılacağı için bu süreyi iyi yönetmek çok önemli.
e-Fatura İptali İçin Yasal Süreler Nelerdir?
e-Fatura iptal süresi, 8 gün ile sınırlandırılmıştır. Bu süre, faturanın alıcıya iletilmesi ile başlar. Aynı zamanda 8 günlük süre, hafta sonu ve resmi olarak ilan edilen tatil günlerini de içerir.
Dolayısıyla iptal talebi oluştururken e-fatura mükellefi olanlar bu detaya da dikkat etmeli. Herhangi bir aksaklıkla karşılaşmamanız için e-fatura iptallerini son güne bırakmamanızı tavsiye ederiz.
Bununla birlikte iptal talebinin alıcı tarafından onaylanması gerektiği unutulmamalı. Alıcının onaylamaması halinde e-fatura iptal işlemi yapılamaz.
Bu tarz durumlarda satıcının alıcıyla bir kez daha iletişime geçerek süreci değerlendirmesi ya da yasal yollara başvurması mümkün.
e-Fatura İptal Sürecinde Geç Kalmanın Sonuçları
İptal etmeyi düşündüğünüz bir faturayı 8 gün içerisinde iptal etmezseniz fatura kabul edilmiş sayılır. Dolayısıyla bu 8 günlük sürede geç kalınması, aslında basit olan e-fatura iptal sürecini zorlaştırabilir. 8 günlük süre geçerse iade faturası oluşturulması gerekir.
İptal sürecinin doğru yönetilmemesi ve sonrasında yaşanabilecek olası aksaklıklar, mali kayıtlarınızın hatalı olmasına yol açabilir. Bu durum, vergi dönemlerinde de problem yaratabilir ve bu, düzeltme için ek iş yükü anlamına gelir.
e-Fatura İptal Sürecinde Karşılaşılan Yaygın Sorunlar
e-Fatura iptal sürecinde mükellefler, aşağıdaki sorunlarla sık sık karşılaşıyor:
- e-Fatura iptalinin 8 günlük süresinin aşılması: İptal süresi aşıldığında e-faturayı iptal etmemiz mümkün olmuyor. 8 gün içerisinde iptali gerçekleştirmek için zaman yönetimi önemli.
- Alıcının fatura iptalini onaylamaması veya geç onaylaması: e-Fatura iptali için alıcının iptali 8 gün içinde onaylaması gerekir. Bunun için alıcıyla iletişim halinde olmak faydalı olabilir.
- Teknik sorunlar nedeniyle iptalin gerçekleştirilememesi: Bunun önüne geçmek için fatura iptallerini son güne bırakmamak ve böyle bir durumda destek ekibiyle iletişime geçmek önemli.
- Yanlış faturanın iptal edilmesi: Bu durumda iptal etmeniz gereken faturanın iptal süresi geçebilir. Dahası muhasebe kayıtlarında karışıklık yaşanabilir ve bu da denetimlerde sorun yaratabilir. İptal sürecinde dikkatli davranmak gerekir.
- İptal sonrası muhasebe kayıtlarının güncellenmemesi: Bu durum, vergi cezaları gibi pek çok yaptırıma sebep olabilir. İptal işlemleri sonrasında kayıtlarınızı mutlaka güncelleyin.
Tüm bu sorunların bilincinde olarak e-fatura iptal sürecini dikkatle yöneterek olası sorunların önüne geçebilirsiniz.
İptal Talebinin Reddedilme Nedenleri
e-Fatura iptal talepleri bazı nedenlerden dolayı reddedilebilir. İşte o nedenlerden bazıları:
- Alıcı, iptal talebini onaylamadığında, talep reddedilir. Bunun önüne geçmek için alıcı ile iletişime geçmeniz gerekebilir.
- Alıcının e-fatura iptalini onaylamama sebebi, karşılaştığı teknik bir problem olabilir ve bu aksaklık nedeniyle de iptal talebi istemsiz şekilde reddedilebilir.
- Eğer iptal talebini yanlış bir alıcıya gönderirseniz e-fatura iptal talebiniz reddedilir ve bu sürede iptal için gereken 8 günlük süreyi geçirebilirsiniz.
Bu nedenleri ortadan kaldırmak için e-fatura iptal sürecinde dikkatli olmalı ve gerektiğinde alıcı taraf ve destek ekibiyle iletişime geçmelisiniz.
e-Fatura İptali Sırasında Teknik ve Yasal Hatalar
e-Fatura kesimi, iletimi, arşivlenmesi ve iptali tamamen elektronik ortamda gerçekleştirilen işlemlerdir. Bu nedenle özellikle teknik ve yasal hatalar sık sık meydana gelebilir.
- Özellikle GİB portalına giriş yapılamaması, işlemin gecikmesine neden olabilir. Bunun için GİB portalı hakkında gereken bilgilere sahip olduğunuzdan emin olun.
- Fatura bilgilerini manuel olarak girerken yanlış/eksik bilgi girmek de süreci uzatan hataların başında gelir.
- Eğer kendi entegrasyonunuz ya da bir özel entegrasyon ile çalışıyorsanız da teknik aksaklıklar yaşanabiliyor. Sistemde yaşanan hatalar, gecikmelere ya da yanlış faturaların iptal edilmesine sebep olabilir.
Aslında burada yapılan en büyük hata, teknik aksaklıkları ön görmeyip iptali son güne bırakmaktır. 8 günlük süreyi; teknik aksaklıkları düşünerek ve gerektiğinde hem fatura alıcısı hem de destek ekibiyle iletişime geçmeye yetecek şekilde kullanmanız gerekiyor.
Yasal olarak ise
- 8 günlük yasal sürenin aşılması,
- Alıcının onayı olmadan yasal olarak e-fatura iptalinin yapılamayacağını unutarak alıcı onayı için yeterli süre bırakılmaması,
- e-Fatura iptali sonrasında muhasebe kayıtlarının gerektiği şekilde güncellenmemesi,
- Vergi beyanlarında iptal edilen e-faturaların doğru şekilde yansıtılmaması gibi hatalar, e-fatura iptal sırasında karşımıza çıkıyor.
e-Fatura İptalinin Alternatifleri: Düzeltme ve İade Faturası
e-Fatura iptali konusunda detayları inceledik ve fatura iptali nasıl yapılır öğrendik. Peki, iptale alternatif olarak düzeltme ya da iade faturası konusunda ne gibi detaylar var? Şimdi e-fatura iptali alternatiflerini inceleyelim.
e-Fatura İptal Edilmeden Düzeltme Nasıl Yapılır?
e-Fatura ya da e-arşiv faturalar, alıcıya gönderildikten sonra herhangi bir düzeltme yapılması mümkün değil. O nedenle bir hata ya da eksiklik fark edilirse fatura türüne göre mutlaka iptal edilmesi ya da reddedilmesi gerekiyor.
e-Fatura İptali Yerine İade Faturası Düzenleme
8 gün geçtikten sonra e-fatura iptal talebi oluşturulamayacağı için bu süre sonrasında alıcının iade faturası oluşturması ve bunu iletmesi gerekir.
Yani alıcı taraf, gider faturasını (kendisi adına düzenlenen fatura) iade eder ve böylece e-fatura iptal edilmiş olur. Böylece iptal için belirlenen 8 günlük süreyi aşmış olsanız bile iade faturası ile e-faturayı iptal edebilirsiniz.
Bizim Hesap ile birkaç adımla iade faturası düzenleyebilirsiniz:
Tedarikçiye iade fatura kesmek için:
- Tedarikçiler menüsünde kayıtlı olan ve iade faturası kesmek istediğiniz tedarikçiyi seçin.
- Daha sonra ”DİĞER İŞLEMLER>TEDARİKÇİYE İADE VER” kısmını seçip faturanızı kaydedin.
- Ardından “e-fatura” butonuna tıklayın ve karşınıza çıkan bölümde satış yerine iadeyi seçip kaydedin.
Müşteriye iade fatura kesmek için:
- Müşteriler menüsünde iade faturası keseceğiniz müşteriye satış yapar gibi faturayı kaydedin.
- e-Fatura butonuna tıklayın. Satış tipini direkt olarak satış faturası olarak getirecektir. Buraya tıklayıp satış tipini ‘’iade’’ olarak seçin ve devam ederek iade faturanızı kesin.
Böylece çok kısa sürede iade faturası kesebilirsiniz.
İptal İşlemi Yerine Fatura Düzenleme Hatalarını Düzeltme Yöntemleri
e-Fatura iptal işlemi her ne kadar kısa sürede yapılabiliyor olsa da kısıtlı süresi ve alıcı tarafından onaylanması gerektiği için yorucu olabilir. Ayrıca iptalin ardından muhasebe kayıtlarında da dikkatlice güncellemeler yapmanız gerekir.
Bunların önüne geçmek için e-fatura iptali yerine henüz fatura düzenleme aşamasında hataları düzeltmenin ve engellemenin yollarına bakalım:
- İşlerinizi kolaylaştıracak ve birçok adımı sizin için otomatikleştirecek bir ön muhasebe programı kullanın. Bu sayede manuel veri/bilgi girişlerinde yaşanan hataları engellemiş olursunuz.
- Mevzuat hakkında güncel kalın. Böylece, henüz e-fatura düzenleme aşamasında yasal hataların önüne geçersiniz. Bir özel entegrasyon ya da ön muhasebe programı kullanarak da mevzuata uyumlu olduğunuzdan emin olabilirsiniz.
- Müşteri bilgilerinizi doğruluğunu birkaç kez teyit edin. Ön muhasebe programı gibi yardımcı araçlarda müşteriler kayıtlı olabilir. Ancak manuel giriş yapıyorsanız birkaç kez kontrol etmekte fayda var.
Online’da Fatura Kesmek Biz’de 2 Dakikalık İş!
Bizim Hesap’ta müşterilerinizi kaydedebilir, farklı portallarla uğraşmadan faturanızı saniyeler içinde tek panelden kesebilirsiniz!
e-Fatura İptalinin Hukuki ve Vergisel Boyutları
e-Faturaların iptali, ilgili kanunun ile detayları belirlenmiş bir e-fatura işlemidir. O nedenle e-fatura iptalinin hukuksal boyutunu da doğru değerlendirmek gerekir.
e-Fatura İptalinin Vergi Usul Kanunu Kapsamındaki Yeri
e-Faturaların iptali konusu, Vergi Usul Kanunu 509 no’lu Genel Tebliğinde “e-Belgelere İlişkin İptal/İtiraz, İhbar ve İhtarların Bildirilmesi” bölümünde işlenmiştir.
Buna göre, e-belgelerin iptali, 01.05.2021'den itibaren, e-belge.gib.gov.tr’deki kılavuzda belirtilen usul, esas ve süreler içinde, elektronik ortamda Başkanlık bilgi işlem sistemine bildirilmek zorundadır.
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 18. maddesi uyarınca, noter, taahhütlü mektup, telgraf veya güvenli elektronik imza ile yapılan ihbar ve ihtarlar da bu kapsamdadır.
e-Fatura İptali Sonrası Muhasebe Kayıtlarının Düzenlenmesi
İptal edilen e-faturayla ilgili muhasebe kayıtları, iptal sonrası güncellenmeli. Bu sayede herhangi bir eksikliğin ve karışıklığın, vergi denetimlerindeki yaşanacak problemlerin önüne geçmiş olursunuz.
Bunun için iptal ve itiraz ile ilgili sistemdeki ve harici tüm belgeler kayıtlarda tutulmalı. Ayrıca bu tür işlemler, mali müşavir ile birlikte yapılmalı.
e-Fatura İptalinde Yasal Sorumluluklar ve Cezai Yaptırımlar
e-Fatura iptali, tıpkı e-fatura düzenleme süreci gibi ilgili mevzuata uygun olmalıdır.
- Mükellefler, faturalarda ve muhasebe kayıtlarında bilgileri eksiksiz ve doğru şekilde girmeli ve gerektiğinde bunları sunmalı. Faturalarda yer alan yanlış/eksik bilgiler, cezai işlem ile sonuçlanabilir.
- e-Fatura iptali, fatura kesildikten sonra 8 gün içerisinde gerçekleştirilmeli ve bu süreci takip etmek mükellefin sorumluluğunda. Dolayısıyla süre aşıldığında fatura onaylanmış kabul edilir.
- e-Faturalar, belli bir süre arşivlenmeli. Bunlara iptal edilen e-faturalar ve bu iptal işlemi ile ilgili diğer belgeler de dahildir.
Aksi halde cezai yaptırımlar söz konusu olur.
- Eğer faturalar kanunda belirtilen şekilde kesilmezse ve yanlış/eksik bilgi içeriyorsa bu durum, özel usulsüzlük cezasının önünü açabilir.
- İptal edilmediği için hatalı vergi beyanına sebep olan faturalar nedeniyle vergi ziyaı cezası uygulanabilir.
Sıkça Sorulan Sorular
1. e-Fatura İptali için Mali Mühür Gerekli mi?
Evet, e-fatura iptal işlemlerinin tamamlanabilmesi için mali mühür gerekli.
Mali mühür, e-faturaların ve diğer elektronik belgelerin güvenliğini sağlayan elektronik bir imza türü. e-Fatura iptal portalına giriş yapmak ve iptal işlemini başlatmak için mali mühür kullanmanız zorunlu.
Dolayısıyla henüz portala giriş aşamasında mali mühre ihtiyacınız var. e-Arşiv fatura iptal işlemlerinde mali mühür talep edilmesinin en temel nedeni, yapılan işlemin güvenliğini ve geçerliliğini sağlamak.
2. e-Fatura İptal Süresi Ne Kadardır?
e-Fatura iptal süresi, 8 gündür. Fatura gönderildikten sonra 8 gün içerisinde iptal işlemi gerçekleştirilmelidir.
3. Ticari e-Fatura Nasıl İptal Edilir?
Ticari e-fatura iptali, GİB’in iptal portalı üzerinden yapılır. Fakat GİB sistemi üzerinden yapılan işlem, ticari e-faturanın iptali için yeterli değil.
Alıcı, beyan ettiği üzerine kayıtlı e-posta adresi üzerinden satıcıya iptale ilişkin yazı iletmeli. Alıcı ve satıcı arasında faturanın iptaline ilişkin gerekçeler üzerine mutabakata varılması halinde fatura iptal edilebilir.
Ticari e-faturaların iptalinde alıcının 8 gün içerisinde onay vermemesi halinde sistem tarafından ilgili fatura, iptal edilmiş sayılır.
4. Ticari e-fatura kaç gün içinde iptal edilir?
Ticari e-faturaların iptal süresi 8 günle sınırlıdır. Ticari e-faturalar, gönderildikten sonra 8 gün içerisinde iptal edilebilir.
5. Kabul edilen fatura reddedilir mi?
8 gün içerisinde iptal edilmeyen ve dolayısıyla kabul edilen e-faturalar; eğer alıcı ve gönderen mutabık olursa KEP, noter gibi harici yollardan iptal talebi iletilerek reddedilebilir.
Satıcı bu reddi kabul ederse kabul edilen bir e-fatura reddedilmiş olur.
6. e-fatura 8 gün içinde iptal edilmezse ne olur?
8 gün içerisinde iptal edilmeyen faturalar, otomatik olarak kabul edilmiş sayılır.
7. e-fatura iptal edilince irsaliye iptal olur mu?
Eğer e-fatura irsaliyeli fatura ise ikisi de iptal olur. Eğer yalnızca irsaliye kesilmişse karşı taraf iade irsaliyesi düzenlemeli.
Bizim Hesap ile e-Fatura İşlemlerinizi Kolaylıkla Gerçekleştirin
e-Fatura işlemlerini kolaylıkla yönetmenizi sağlayan Bizim Hesap ile zamandan ve paradan tasarruf ederek ön muhasebe işlemlerini hızla tamamlayabilirsiniz. Üstelik telefon, tablet ya da bilgisayar fark etmeksizin Bizim Hesap’a bağlanarak tüm e-fatura işlemlerinizi yönetebilirsiniz.
Elektronik ortam üzerinden yapacağınız tüm belge ve evrak işlemlerini Bizim Hesap güvencesi ile yönetebilir ve tek bir platform üzerinden birçok sisteme aynı anda erişebilirsiniz.
Ayrıca e-arşiv entegrasyonu ile maliyetlerinizi düşürebilir ve e-fatura iptal işlemleri hakkında destek alarak, tüm e-belge operasyonlarını hızlandırabilirsiniz.