E-fatura iptali ile ilgili olarak yapmanız gereken işlemleri anlattığımız yazımızı hemen okuyun ve çok daha kolay yol alın!
E-fatura elektronik ortamda Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan belirli düzenlemelere ilişkin olarak gündelik hayatta yerini aldı. Hem doğayı koruması hem maliyeti azaltması hem de fiziksel olarak arşiv sorununu da büyük ölçüde çözmesi ile normal fatura işlemlerinden çok daha verimli bir yol da sunuyor. Düzenlenmesi ile birlikte zaman zaman iptal edilmesi de gereken e-fatura için bu işlemin nasıl yapılacağını sizin için anlattık.
Temel E-Fatura Nasıl İptal Edilir?
GİB’de bulunan “E-Fatura İptal Portalı” üzerinden “Temel Fatura” senaryosuna göre düzenlenmiş ve yanlış kesilmiş e-faturanın iptal edilmesi mümkündür. Bunun için faturayı düzenleyen kurumun portal üzerinden iptal talebinin oluşturulması ve oluşturulan talebin de alıcı muhatabına gönderilmesi gerekmektedir.
Faturanın numarası ve tutar bilgileri satıcı tarafından mali mühürle imzalanır ve portal üzerinden iptal talebi oluşturulur. Faturanın ilgili muhatabının da yine portal üzerinden iptal talebine onay vermesi gerekir. Ancak muhatabın onay vermemiş halinde fatura iptal edilmiş sayılmayacaktır. Onaylanması halinde ise sistem içerisinde faturanın iptali gerçekleşecektir.
Ticari E-Fatura Nasıl İptal Edilir?
Ticari e-fatura iptali temel e-faturadan farklı olarak alıcıya onay verme ya da reddetme opsiyonlarını sunmaktadır. Bu tip fatura daha çok ticari işlemler için kullanılmaktadır. Alıcı tarafından fatura 8 gün içinde kabul edilebilmekte ya da reddedilebilmektedir. Bu süre içinde alıcının hiçbir işlem yapmaması faturanın onaylanması anlamına gelmektedir.
Yanlış kesilmiş ticari e-fatura iptali için alıcının KEP üzerinden satıcıya yazı göndermesi gerekir. İki tarafın da faturanın iptali üzerine anlaşması sonrasında ise iptal işlemi gerçekleşmiş olmaktadır.
Elektronik ortam üzerinden yapılacak olan iptal işlemleri kati bir zorunluluk taşımamaktadır. Harici yollarla da faturayı iptal edebilmek mümkündür. Ancak noter, taahhütlü mektup, telgraf ve diğer yöntemler tüm bu işlemlerin çok fazla uzamasına sebep olacaktır.
Bizim Hesap ile E-Fatura İşlemleriniz Kolaylaşsın
Elektronik ortamdaki işlemlerinizin yürümesi için gereken desteği Bizim Hesap’tan alabilirsiniz. Tüm programların basit ve anlaşılır olması sayesinde işlemlerinizin tümünü kolayca gerçekleştirebilirsiniz. E-fatura entegrasyonunu ,e-fatura oluşturmak ya da e-fatura iptali gibi pek çok işlemi tek bir programla çözebilirsiniz.
Bizim Hesap sayesinde bir çalışan maliyetinden çok daha az bir masrafla çok daha fazla tasarruf edebilirsiniz. Üstelik her zaman size destek olacak teknik ekibimiz sayesinde de bir sorunla karşılaştığında çözümü bulmak için bize danışabilirsiniz.
Fiziksel olarak fatura kesmenin, iptal etmenin, arşivlemenin zahmetinden kurtulmak için siz de hemen Bizim Hesap’a geçebilirsiniz. Her yıl ya da çeyrek yılda bir yapılan kanun hükmünde kararnameleri takip etmek zorunda da kalmazsınız. Kanunlar uyarınca kendini güncelleyen Bizim Hesap ile bütün işlemlerinizi usulüne uygun olarak gerçekleştirebilirsiniz.
Siz de hemen Bizim Hesap’a geçerek çok daha rahat edebilirsiniz.