Birçok sektör çalışanı Covid-19 salgınının önce küresel olarak, sonra ise yurt içinde gösterdiği etki sebebiyle evden çalışmaya başladı. Şimdilerde ise geri dönüş başladı. Ya da şöyle söyleyelim; geri dönüş başladı mı?
Salgının en tehditkar olduğu dönemlerde bile evden çalışma düzenine geçememiş, maksimum önlemleri alıp çalışmak zorunda kalmış olan insanları düşünürsek tam olarak evlere kapanmamıştık. Gündelik hayattan da bildiğiniz gibi marketler açıktı, kargolar çalışıyordu, online market alışveriş uygulamaları siparişlere yetişemiyordu ve kamu çalışanları asla tümden işe gitmeyi bırakmamıştı.
Şimdilerde ise yavaş yavaş yeni normale adapte olma sürecine girmiş bulunuyoruz. Ancak adı üstünde “yeni normal”. Dolayısıyla da birçok sektör, global ya da yerel birçok marka bununla ilgili olarak farklı bir geri dönüş planı düzenledi.
Herkes Ofise Geri Dönüyor mu?
Dönmüyor. Evden çalışmanın şirketler ve çalışanlar için sağlayabileceği avantajlar uzun zamandır bir gündem maddesiydi. Ancak Covid-19 salgını ile birlikte bu konu “Bir değerlendirelim.” aşamasından uygulama evresine hızlıca geçti ve test edilecek kadar uzun bir süre boyunca da uygulandı.
Şimdi ise Wizsight Araştırma, yerli bir girişim olan Poltio’nun ve Hadi’nin desteği ile yaptığı araştırmaların sonucunda global şirketlerin %63’ünün, yerel şirketlerin ise %36’sının evden çalışmaya tamamen geçtiklerini gösteriyor.
Bununla birlikte global şirketlerin %22’si, yerel şirketlerin ise %30’u kısmen evden çalışmış görünüyor. Daha çok bu yüzdelik dilim de ofise tekrar geri dönecek olanları kapsıyor.
Hangi Sektörler Evde?
Pandemi döneminde sektörel olarak evden çalışmaya geçenlere baktığımızda da genel olarak büyük çoğunluğun evde kalmış olduğu görülüyor. Sektörlere göre tamamen evden çalışma oranları şu şekilde:
- Medya ve reklam %87.5,
- Hizmet %80.3
- Teknoloji %70.8
- E-ticaret %62.5
- Enerji %61.1
- Eğitim %50
- Holding %50
- Turizm %50
- İnşaat %42.9
- Dayanıklı Tüketim Malları %37.5
- Hızlı Tüketim ve Perakende %33.3
- Lojistik %28.6
- Kamu %25
- Finansal Kurumlar %22.2
- Üretim ve Sanayi %20.7
- Gıda %20
- Diğer %37.5
Peki, Ofise Dönenleri Ne Bekliyor?
Her şeyden önce çalışanları bir adaptasyon süreci bekliyor. Çünkü yine aynı araştırmanın katılımcılarından %55’i evden çalışmaktan memnun olduklarını belirtiyorlar. Şimdi ise tümü olmasa bile bir kısmı geri dönecek. Peki, bu geçiş sürecini pozitif kılmak için neler yapılabilir?
- Her şeyden önce hijyen:Özellikle paylaşımlı ofislerin olduğu binalarda hijyen kurallarına çok daha fazla dikkat edilmesi gerekiyor. Maske takma zorunluluğuna uyulması, dezenfektanların bulundurulması, kağıt bardak tüketimi gibi konulara özellikle dikkat edilecek.
- Sosyal Mesafe: Paylaşımlı ofislerde hemen fark ediliyor ki sandalye sayıları azaldı. Toplantı odalarının kapasitesi düşürüldü çünkü sosyal mesafeyi korumak gerekiyor. Bu yüzden her çalışma odasında ya da ofiste daha az masa bulundurulması söz konusu olabilir.
- Toplantılar online devam edecek:Siz ofise dönmüş olsanız bile hala evden çalışan veya çalışmaya devam edecek iş ortaklarınız, müşterileriniz olacak. Onlar için siz hala online toplantılara devam edeceksiniz. Online toplantıları ofis ortamına adapte etmek gerekecek.
- Mesai saatleri:Özellikle reklam ve medya sektöründe çalışanların pek çoğu evden çalışmaya devam edecek olsa bile ofise dönenlerin bazı düzenlemeler yaptığı görülüyor. Örneğin; işe geliş saatlerini ve çıkış saatlerini trafiğin en yoğun olduğu saatlere denk gelmeyecek şekilde 1’er saat kaydırabiliyorlar.
- Kontrol:Ateşinizi ölçmek, semptomları takip etmek gerçekten önemli. Hala karantina altına girmenizi gerektiren durumlar olabilir. Bu yüzden de düzenli bir sağlık kontrolünden vazgeçmemeniz daha iyi olabilir.