logo

Türkiye’nin ilk Unicorn’u: Peak Games

3 dk okuma 19 Haziran 2020

Türkiye’nin ilk Unicorn’u: Peak Games

Peak Games tarafından gelen sevindirici haberin sonunda, ülkemizde oyun geliştiriciler için de sevindirici olacak desteklerin kapısı açılmış oldu.

Dijitalleşmenin yaygınlaşması insanların eğlenmesi için de yepyeni araçların gelişmesine olanak tanıdı. Oyun geliştirme firmaları da son yıllarda bu konuda oldukça yüksek aksiyon almaya başladı. Bu gelişmeyi ise Peak Games’in sevindirici haberi daha da destekledi.

Zynga’nın Yatırımı ile Yükselen Peak Games

2010 yılında kurulmuş olan Peak Games, dünyaca bilinen Amerikalı mobil oyun şirketi Zynga tarafından 1.8 milyar dolar yatırım için anlaştı. Bu yatırım sayesinde Peak Games, 1 milyar doları aşan start-upların adı olan “Unicorn” oldu. Türkiye’nin ilk Unicorn’u olan Peak Games bu sayede pek çok oyun üretici firma için de desteklerin kapısını araladı.

Oyun geliştirenler için harcanan sermayenin hem ithalat hem de ihracat boyutundaki hacmine bakıldığı zaman buraya yapılacak olan desteğin ülke ekonomisi açısından büyük bir önem taşıdığı açıkça görülebiliyor. Sektörün uzmanları oyun piyasasının 100 milyar dolardan başlayan hacme sahip olduğunu belirtiyor. Bununla birlikte Türkiye’de yazılım alanında 1 milyar dolar kadar ihracat gerçekleşmiş bulunuyor. Bunun 400 milyon dolar kadarı ise oyun alanından sağlanmış.

Böylesi büyük bir hacim, Peak Games’in de sahip olduğu başarı sayesinde ciddi destekler ile teşvik ediliyor. Bilgi Toplumu Stratejisi ve Eylem Planı’nda destekleneceği belirtilen oyun geliştirmeye KOSGEB’den de hem geri ödemeli hem de geri ödemesiz olarak destek sağlanıyor.

Oyun Geliştirme İçin KOSGEB Desteği

Oyun sektöründe yer alan oyuncuların çoğu KOBİ düzeyinde bulunuyor. Dolayısıyla da girişimlerine başladıkları noktada pek çok şeyi yalnızca kendi imkanları ile yapmış ve yine kendi imkanları ile büyümüş olan şirketler, bugün sektöre öncülük etse de yeni girişimciler için durum hala aynı.

KOSGEB bu durumla ilgili olarak bir aksiyon planı geliştirmiş bulunuyor. Öncelikle yazılımın ve sonrasında da yazılım başlığı altında yer alan oyun sektörünün taşıdığı potansiyel için yeni girişimcilere özel olarak bazı destekler hazırlamış bulunuyor.

Oyun sektöründe bir girişimde bulunan KOBİler için 100 bin liraya kadar geri ödemesiz, 150 bin lirada da geri ödemeli olmak üzere 250 bin lira destek sağlanıyor. KOSGEB’in bu konuda ayırdığı toplam bütçe ise 50 milyon lirayı buluyor.

Bu destek kapsamına giren projeler ise;

  • Yeni yazılım, oyun ve mobil uygulamaların geliştirilmesi,
  • Bilişim teknolojilerindeki işletmelerin üretim süreçlerini ve ürün kalitesini iyileştirmesi, üretim kapasitesi ve kabiliyetlerinin geliştirilmesi,
  • Mevcut pazarlara başarıyla sunulabilecek ya da yeni pazarlar yaratabilecek yeni ürün, hizmet, uygulama, yöntem veya iş modeli fikri ile oluşturulan süreçler,
  • Yeni teknolojilerin kullanımı konusunda yetkinliklerin artırılması,
  • Tasarım ve yeni ürün geliştirme yetkinliklerininartırılması,
  • İhracata başlama veya ihracatın artırılmasına yönelik projeler olarak sıralanıyor.

Siz de bu projeler ile KOSGEB kapsamında bir destek alabilirsiniz.

İşinizi de profesyonelce yönetin diye Türkiye’nin en kapsamlı ön muhasebe Programı Biz’de

14 Gün Ücretsiz Deneyin

Bunlar da ilgini çekebilir