Şirketler, bazı harcamalarını gider göstererek vergiden düşebilirler. Bu da önemli gider kalemlerinin bir kısmını avantaja çevirmelerini sağlar.
Ancak her harcama gider gösterilmez ve dikkat etmeniz gereken bazı detaylar var. Yalnızca işiniz için yaptığınız harcamaları gider gösterebilirsiniz.
Bu yazımızda şahıs şirketlerinde hangi harcamaların gider gösterilebileceğini ele aldık. Gider gösterilmeyen kalemleri, gider gösteriminde dikkat edilmesi gerekenleri ve çok daha fazlasını bulabilirsiniz. Keyifli okumalar!
Gider Göstererek Vergiden Düşebileceğiniz Kalemler
Bir şahıs şirketiniz varsa gider gösterebileceğiniz bazı harcamalarınız olacak. İşte gider göstererek vergiden düşebileceğiniz o kalemler:
- Kira Giderleri
- Personel ve Sigorta Giderleri
- Araç ve Ulaşım Giderleri
- Ofis Malzemeleri ve Ekipman Giderleri
- Elektrik, Su, İnternet ve Telefon Giderleri
- Eğitim ve Gelişim Giderleri
- Reklam ve Pazarlama Giderleri
Kira Giderleri
Kira giderleri, bir şirketin en temel giderlerinin başında gelir. İş yerinizin kira ödemeleri gider olarak göstererek vergiden düşebilirsiniz. Ofis kirasının yanı sıra ilgili ofise ait aidat ödemelerini de gider olarak gösterebilirsiniz.
Personel ve Sigorta Giderleri
Bünyenizde çalışan personele ait giderler ve sigorta primi gibi ödemeleri de gider gösterebileceğiniz harcamalar arasında.
Buna göre
- personelleriniz için yaptığınız maaş ödemeleri,
- tedavi ve ilaç giderleri,
- sigorta ödemeleri,
- yemek, yol gibi diğer yan hak ödemeleri, gider olarak göstererek vergi avantajı elde edebilirsiniz.
Araç ve Ulaşım Giderleri
Bazı şirketler iş için araca ihtiyaç duyabilir. Bu ihtiyaca yönelik satın aldığınız ya da kiraladığınız araçları için yaptığınız harcamaları da belli bir oranda gider gösterebilirsiniz.
193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 40. maddesine göre;
- 2025 yılında 2.100.000 TL’den yüksek araçlar için şirketlere vergi avantajı sunulmuyor. Yani sınır 2.100.000 TL.
- Kiralama yoluyla edinilen binek araçların her birine ilişkin aylık kira bedelinin 37.000 TL kadarlık kısmı ile,
- Satın alınan binek aracın ÖTV ve KDV toplamının en fazla 990.000 TL kadarlık kısmı gider olarak dikkate alınabilir.
Bu sınırlamalar, faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanların bu amaçla kullandıkları hariç olmak üzere uygulanır.
Ayrıca bu araçların; tamir, bakım, yakıt, sigorta gibi ödemelerini de gider göstererek vergiden düşebilirsiniz. 2025 yılında binek araçların giderlerinin en fazla %70'lık kısmı gider olarak gösterilebilir.
Ancak gider gösterebilmek için bu araçların iş için kullanılması gerekir ve bunu da ilgili belgelerle göstermelisiniz.
Bir Taşıt Tanıma Sistemi ile bu süreci kolayca yönetebilirsiniz.
Ulaşım giderleri için diğer detaylar ise şu şekilde:
- Toplu taşıma araçları için yapılan harcamaları, bunlar için aldığınız fişler ile gider gösterebilirsiniz.
- Bir şirket toplantısı, müşteri ile görüşme gibi iş için yapılan seyahatlerde yaptığınız uçak, otobüs, otel vb. harcamaları da gider gösterebilirsiniz.
Masrafmatik entegrasyonu ile Opet’ten aldığınız yakıtların ödeme bilgilerini Bizim Hesap’tan topluca alabilirsiniz. Bu sayede tek tek giriş yapma derdi olmadan hesabınızı yönetebilirsiniz.
Ofis Malzemeleri ve Ekipman Giderleri
Bir ofiste pek çok ofis malzemesine ve ekipmana ihtiyaç duyarsınız. Bunlardan bazıları telefon, bilgisayar, mobilya, demirbaş ve dekorasyon harcamaları, kırtasiye malzemeleri olarak sıralanabilir.
Neyse ki şirketler bu ihtiyaçları için yaptıkları harcamaları da gider gösterebiliyor. Bunun için bu harcamalara ait fatura ve fişlerin saklanması gerekir.
Üstelik ofisinizi taşırken yapacağınız taşıma masraflarını da gider göstermeniz mümkün.
Elektrik, Su, İnternet ve Telefon Giderleri
Ofis dediğimizde belki de kiradan sonra akla ilk gelen gider elektrik, su, internet, telefon, doğalgaz gibi temel kalemlerdir. Bu ödemelerinize ait faturalarınızı da kaydederek gider gösterebilir ve vergiden düşebilirsiniz.
Şahıs şirketiniz varsa ve evinizin bir kısmını ofis olarak kullanıyorsanız iş için kullanılan bu tür harcamaları gider gösterebilirsiniz.
Eğitim ve Gelişim Giderleri
İşinizi bir üst noktaya taşımak için personeliniz ya da siz, işinizle ilgili çeşitli eğitimler ya da danışmanlık hizmetleri alabilirsiniz.
Dışarıdan aldığınız eğitimler ya da danışmanlık hizmetleri (yönetim danışmanlığı, mali müşavir, avukat vb.) vergiden düşmeniz mümkün.
Her gider gibi bunların da işle ilgili olması ve fatura/fiş ile belgeli olması gerekiyor.
Reklam ve Pazarlama Giderleri
Bir şirkette pek çok departman yer alır ve her birinin çeşit çeşit harcaması olur. Reklam ve pazarlama giderleri de bunlardan biri. İşiniz için yaptığınız tanıtım çalışmaları, reklam, pazarlama faaliyetleri vergiden düşülebilir.
Şirketinizin tanıtımını yapmak için pek çok yazılım, uygulama, SaaS gibi dijital çözümden ve dijital reklam faaliyetlerinden faydalanmanız gerekebilir. Bu harcamaları kaydederek gider gösterebilirsiniz.
Şahıs Şirketinde Kabul Edilmeyen Giderler
İşinizle ilgili harcamalarını gider göstererek vergiden düşebilirsiniz ve bu işletmenize finansal destek sağlar. Ancak her harcamanın işletme gideri olarak kabul edilmediğini unutmamak gerek.
Özellikle söz konusu şahıs şirketleri olunca neyin gider gösterilip gösterilmeyeceği kafa karıştırıcı olabilir. Bu durumda “Bu harcamayı iş ile ilgili mi yapıyorum? Bu harcamanın şirket faydası var mı?” diye sormak gerekir.
İşte gider gösterilemeyen bazı harcamalar:
- Aile ya da arkadaşlar ile yapılan yemek giderleri,
- Kişisel tatil harcamaları,
- İş için seyahate giderken eşiniz geldiyse eşinizin harcamaları,
- Kişisel giyim alışverişi,
- Kıyafet harcamalarınızı, vb.
Gelir Vergisi Kanununa göre de gider gösterilemeyecek harcamaları şöyle sıralayabiliriz:
- Teşebbüs sahibi ile eşinin ve çocuklarının işletmeden çektikleri paralar,
- Teşebbüs sahibinin kendisine, eşine, küçük çocuklarına işletmeden ödenen aylıklar, ücretler, ikramiyeler, komisyonlar ve tazminatlar,
- Teşebbüs sahibinin işletmeye koyduğu sermaye için yürütülecek faizler,
- Teşebbüs sahibinin, eşinin ve küçük çocuklarının işletmede cari hesap veya diğer şekillerdeki alacakları üzerinden yürütülecek faizler,
- Her türlü para cezaları ve vergi cezaları ile teşebbüs sahibinin suçlarından doğan tazminatlar,
- Her türlü alkol ve alkollü içkiler ile tütün ve tütün mamullerine ait ilan ve reklam giderlerinin %50'si,
- Kiralama yoluyla edinilen veya işletmede kayıtlı olan yat, kotra, tekne, sürat teknesi gibi motorlu deniz, uçak ve helikopter gibi hava taşıtlarından işletmenin esas faaliyet konusu ile ilgili olmayanların giderleri ile amortismanları,
- Basın yoluyla işlenen fiillerden veya radyo ve televizyon yayınlarından doğacak maddi ve manevi zararlardan dolayı ödenen tazminat giderleri.
Gider Gösterirken Sık Yapılan Hatalar Nelerdir?
Gider gösterme sürecinde sık yapılan hatalardan bazıları:
- Kanunen kabul edilmeyen giderler (KKEG) olarak adlandırılan ödemeleri gider olarak kaydetmek başlıca hatalardan.
- Kişisel harcamaları gider göstermek, en sık yapılan hatalardan biri. Örneğin; iş yerine kayıtlı olmayan araçlarla ilgili gider masrafları, işle ilgili olmayan seyahatleri, aile yemeklerini vb. gider olarak kaydetmek gibi.
- Bir harcamanın gider gösterilmesi için ilgi harcamayı belgelemek gerekir. Fatura ya da fiş gibi belgeler olmadan harcamalar gider olarak kaydedilmemeli.
- Uzun ömürlü ürünlerin (bilgisayar gibi) giderleri, amortisman ile belli bir süreye yayılması gerekir. Bunları tek seferde kaydetmek de sık yapılan hatalardan.
Bu hatalardan kaçınmak için muhasebe kayıtlarının dikkatle yapılması gerekir.
Gider Yönetiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Gider yönetimi, şirketlerin finansal istikrarını korur ve büyümelerine hız kazandırır.O nedenle giderlerin kontrol altında tutulması işletmeler için büyük önem taşır.
Etkili bir gider yönetimi için
- Öncelikle gider takibi yapılmalı. Tüm giderler kayıt altına alınmalı.
- Vergi avantajlarından yararlanmak için giderler belgelerle kayıt altına alınmalı.
- Gereksiz harcamalar olabildiğince kısılmalı.
- Giderler düzenli olarak analiz edilmeli ve gerekli noktalar belirlenerek iyileştirmeler yapılmalı.
- Kapsamlı ön muhasebe programı kullanarak tüm gelir ve giderleri tek platformdan kontrol edin.
Ön Muhasebeniz Biz’de İşinizi Yönetmek Siz’de!
Bizim Hesap’ta gelir giderinizden çek senet takibine, kredilerinizden cari takibine tüm finansal verilerinizi tek bir yerde toplayabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Şahıs şirketlerinde; ofis malzemeleri, eğitim giderleri, kira, personel giderleri, araç giderleri, pazarlama, elektrik, su giderleri vb. pek çok harcama gider olarak gösterilebilir ve vergi avantajı sağlar.
Bir harcamayı gider göstermenin temel kriteri, o harcamanın iş için yapılmış olmasıdır. Dolayısıyla iş için yaptığınız harcamaları (örneğin internet, telefon vb.) gider gösterebilirsiniz.
Hayır, binek araçların masraflarından en fazla %70'ini gider gösterebilirsiniz.
Her harcama için limit söz konusu değil ancak gider türüne göre değiştiği için mali müşavirinize danışmanıza öneririz. Örneğin araç kiralamada aylık kira bedelinin 37.000 TL’lik kısmı gider gösterilebilir.
Şirketle ilgili harcamaları gider gösterebilirsiniz. Bu sayede gideri vergiden düşerek vergi avantajı sağlarsınız. Ancak bunu için harcamaları fatura, fiş vb. ile belgelendirmeniz gerekir.
Böylece hem mevzuata uygun hareket etmiş olursunuz hem de vergiden düşecek miktar doğru hesaplanır.