Sigortalı çalışanın belli şartları karşılaması halinde malulen emekli olması mümkündür. Çalıştığı dönemde önemli bir hastalık geçiren kişiler, malulen emeklilik hakkı sayesinde maddi olarak bir güvence elde eder.
Malulen emeklilik şartları nelerdir, kimler yararlanabilir, malulen emeklilik başvurusu nasıl yapılır gibi merak edilen tüm detayları yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Malulen Emeklilik Nedir?
Sağlık sorunları ya da kaza gibi sebeplerle çalışamaz hale gelen kişilerin sigorta sistemi tarafından maaş ile desteklenmesine malulen emeklilik denir.
Sigortalı çalışırken bir hastalık ya da kaza sebebiyle çalışma gücünün en az %60’ını kaybeden çalışanlar, malul sayılır. Malulen emeklilik için çalışma gücü kaybının sağlık kurulu raporuyla onaylanması gerekir.
En az %60 çalışma gücü kaybı ve diğer şartları yerine getiren çalışanlar, malulen emekli olabilir.
İlginizi çekebilir: İş Kazası Bildirimi Nedir ve Nasıl Yapılır?
Malulen Emeklilik için Hangi Şartlar Gerekir?
Malulen emeklilik için yalnızca çalışma gücünün en az %60’ını kaybetmek yeterli değil. İşte malulen emeklilik için aranan şartları:
- En az %60 çalışma gücü kaybı,
- İş gücü kaybını tespit eden sağlık kurulu raporu,
- En az 10 yıllık sigortalılık süresi,
- En az 1800 gün uzun vadeli sigorta kolları primi ödemesi,
- Maluliyetin işe girdikten sonra meydana gelmiş olması,
- Malulen emeklilik için yazılı başvuruda bulunmak.
Kişi, başka birinin bakımına muhtaç durumda ise 10 yıllık sigortalılık süresi şartı aranmaz; 1800 gün sigorta primi yeterli olur.
Malulen Emeklilik Başvurusu Nasıl Yapılır?
Öncelikle maluliyet durumunun tespiti için bağlı olduğunuz/size en yakın sosyal güvenlik il müdürlüğüne ya da sosyal güvenlik merkezine yazılı olarak başvurmalısınız.
Başvurunun ardından sağlık kurulu raporu almanız için yetkili hastanelere sevkiniz yapılır. Sağlık kurulu, maluliyet tespiti yapar ve raporu hazırlar.
Talep tarihi itibariyle son 6 ay içerisinde yetkili hastanelerden alınmış raporunuz varsa sevk yapılmasına gerek kalmaz; bu rapora göre işlem yapılır.
Sağlık kontrolüne ilişkin değerlendirme ise yine kurum sağlık kurulu tarafından yapılır.
Malulen Emeklilikte Yaş Sınırı Var Mıdır?
Hayır, malulen emeklilik için yaş şartı aranmaz. Sigortalının yaşı fark etmeksizin; en az %60 maluliyet tespiti, 10 yıllık sigortalılık süresi, 1800 gün sigorta primi ve yazılı başvurusu yeterlidir.
İlginizi çekebilir: Kıdem Tazminatı Nedir? Kıdem Tazminatı Hesaplama Rehberi
Malulen Emeklilikten Kimler Yararlanabilir?
Malulen emeklilik şartlarını yerine getiren sigortalı çalışanlar, malulen emeklilikten yararlanabilir.
Tüm sigortalı çalışanlar yani özel sektörde çalışanlar, serbest meslek sahipleri, kamu çalışanlarını ve sözleşmeli personeller bu kapsamdadır.
Malulen Emeklilik Süreci Ne Kadar Sürer?
Maluliyet tespit işlemleri ve sağlık raporunun incelenmesi gibi aşamaları düşündüğümüzde, malulen emeklilik sürecinin birkaç ay sürmesi beklenebilir.
Sıkça Sorulan Sorular
Malulen emeklilik hakkı tüm meslek grupları için geçerlidir. Koşulları sağlayan herkes malulen emeklilikten faydalanabilir; meslek ayrımı yapılmaz.
Malulen emeklilik maaşı; çalışma gücü kayıp oranı, prim gün sayısı, sigortalılık süresi ve ortalama aylık kazanç gibi unsurlara göre hesaplanır.
Prim günü, sigortalılık süresi gibi koşulları sağlasanız da çalışma gücünün %60’ını kaybetmediğiniz gerekçesiyle başvurunuz reddedilebilir. Bu durumda itiraz dilekçesi ile tekrar inceleme talep edebilirsiniz.
Sağlık raporu yetkili hastanelerden alınmalı, rapor kurul tarafından düzenlenmeli ve onaylanmalı. Rapora göre çalışma gücü kaybı en az %60 olmalı. Ayrıca hastalığın, kişinin çalışmasını engelleyecek hastalıklardan olduğu da belirtilmeli.