logo

Fatura Kesmeme Cezası Nedir? 2025 Yılında Ne Kadardır?

5 dk okuma · 26 Mayıs 2025

Fatura Kesmeme Cezası Nedir? 2025 Yılında Ne Kadardır?

Ticari işlemlerde fatura düzenlemezseniz ciddi yaptırımlarla karşılaşabilirsiniz. Üstelik fatura kesme zorunluluğu hem satıcıyı hem alıcıyı ilgilendiriyor.

Peki, kimler fatura kesmek zorunda? Fatura kesmeme cezası ne kadar? Fatura yerine fiş kesmek yeterli olur mu? Tüm detaylar bu yazıda.

Fatura Kesmeme Cezası Nedir?

Fatura kesmeme cezası, Vergi Usul Kanunu (VUK) çerçevesinde ele alınan bir cezadır. Fatura kesmeme cezası, bir mal veya hizmet satışından sonra fatura veya fatura yerine geçen belge düzenlenmediğinde uygulanır.

Faturalar,

  • vergi gelirlerinin takibi ve tahsili,
  • kayıt dışı ekonominin önlenmesi,
  • ticari anlaşmazlıklarda resmi dayanak olarak kullanılması,
  • işletmelerin finansal verilerini takip edebilmesi ve
  • ticaretin güvenilirliği için çok önemli belgelerdir.

O nedenle mal ve hizmet satışından sonra hem vergi gelirlerinin hem müşterinin haklarının hem de alışverişin güvenilirliğinin korunması için fatura kesilmesi son derece önemli.

Fatura Kesiminde Kolaylık, KDV Seçiminde Çeşitlik Bizim Hesap’ta

Bizim Hesap’ta 24 farklı (Kıbrıs dahil) KDV oranından ihtiyacınıza uygun olanı seçebilir ve istediğiniz şekilde fatura kesebilirsiniz.

Kimler Fatura Kesmek Zorundadır?

213 sayılı Vergi Usul Kanunu madde 232’ye göre birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenler ile defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçiler;

  • Birinci ve ikinci sınıf tüccarlara,
  • Serbest meslek erbabına,
  • Kazançları basit usulde tesbit olunan tüccarlara,
  • Defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilere ve
  • Vergiden muaf esnafa fatura kesmek zorundadır.

Ayrıca fatura kesmek için her yıl belli bir sınır belirlenir ve tutar bu sınırı aştığında kurumun/alıcının niteliği fark etmeksizin fatura kesmek zorunludur. 2025 yılı için fatura kesme alt limiti 9.900 TL’dir.

İlginizi çekebilir: Tahsilat Yöntemini Belirleyen Açık ve Kapalı Fatura Nedir?

Fatura Kesmemenin Cezası 2025’te Ne Kadardır?

Vergi Usul Kanununa göre 2025 yılında fatura kesmeme cezası ilk tespitte 14.000 TL olarak belirlendi. Üstelik tekrar eden ihlallerde bu tutar artıyor. (Bir takvim yılı içinde ise 14.000.000 TL’yi geçemez.)

Sonraki tespitlerde bu faturalara yazılması gereken tutarın veya eksik tutar farkının %10’u (asgari tutarın altında olmamak şartıyla) özel usulsüzlük cezası olarak kesilir.

Ayrıca fatura almayan müşterilere de 7.000 TL ceza uygulanabilir. Ancak alıcılar fatura düzenlenmediğini 5 iş günü içinde bildirirse özel usulsüzlük cezası uygulanmaz ve satıcıya kesilecek ceza üç katına çıkar.

Fatura kesmeme cezası nedir? Kimler fatura kesmek zorunda? Fatura kesmeme cezası hakkında tüm detaylar.

Fatura Kesmeme Cezası Nasıl Hesaplanır?

Fatura kesmeme cezası ilk tespitte 14.000 TL’dir. Ancak sonraki tespitler için ceza, faturada yazılması gereken tutarın %10’u olarak hesaplanır.

Bu ceza tutarları, aşağıdaki kanuna bağlı 2 sayılı cetveldeki asgari tutarlardan az olamaz:

Tespit SayısıAsgari Ceza Tutarı (TL)
2. Tespit28.000
3. Tespit43.000
4. Tespit57.000
5. Tespit70.000
6. ve sonraki tespitler140.000

Bu cezalar sadece fatura kesmemenin yanında; gider pusulası, müstahsil makbuzu, serbest meslek makbuzu gibi belgelerin düzenlenmemesini veya alınmamasını da kapsar.

Ayrıca elektronik belge olarak düzenlenmesi gereken belgelerin kağıtla düzenlenmesi ya da hiç düzenlenmemesi durumunda da bu cezalar uygulanır.

Fatura Yerine Fiş Kesmek Yeterli Midir?

Hayır, fatura yerine fiş kesmek her durumda yeterli olmaz. Fişin fatura yerine geçebilmesi için şartların sağlanması gerekir. Aksi halde fatura düzenlenmemiş olacağı için ceza uygulanır.

Fatura düzenleme zorunluluğu bulunan kişiler dışında kalanlar, satış bedeli 9.900 TL’nin altındaysa ve alıcı fatura talep etmediyse fiş düzenleyebilirler.

İlginizi çekebilir: e-Ticarette Fatura Nasıl Kesilir? Adım Adım Rehber

Fatura Kesmeme Cezasına İtiraz Edilebilir mi?

Evet, fatura kesmeme cezasına itiraz hakkınız bulunuyor. Bunun ise birkaç yolu var:

  1. Vergi hatalarından dolayı kesilen usulsüzlük cezalarının düzeltilmesi için 5 yıllık süre vardır. 5 yıl içinde vergi dairesine başvurmanız gerekir. Usulsüzlük cezalarındaki hatayı idari yoldan düzeltmede vergi dairesi müdürü yetkilidir.
  2. Ceza ihbarnamesinin tebliğinden itibaren 30 gün içinde uzlaşma talep ettiğiniz usulsüzlük cezası için uzlaşma sağlanamadığı takdirde iptal davası açabilirsiniz.
  3. Genel veya özel usulsüzlük cezalarına karşı ceza ihbarmanesinin tebliğinden itibaren 30 gün içinde iptal davası açabilirsiniz.

Fatura Kesmeme Cezası Ne Zaman Tahakkuk Eder?

Denetim ve tespit aşamalarından sonra tespit, bir tutanak ile kayıt altına alınır ve vergi dairesine iletilir. Ardından hesaplanan ceza ile ilgili tahakkuk fişi hazırlanır.

Bu aşamadan sonra mükellefe tebligat gönderilir ve tebliğ süresi değişiklik gösterebilir. İlgili tebligatın elinize geçtiği tarih tebliğ tarihidir.

Tebliğ tarihinden sonra dava açma süresi yani 30 gün geçtiğinde ceza tahakkuk eder.

Online’da Fatura Kesmek Biz’de 2 Dakikalık İş!

Bizim Hesap’ta müşterilerinizi kaydedebilir, farklı portallarla uğraşmadan faturanızı saniyeler içinde tek panelden kesebilirsiniz!

İşinizi de profesyonelce yönetin diye Türkiye’nin en kapsamlı ön muhasebe Programı Biz’de

14 Gün Ücretsiz Deneyin

Bunlar da ilgini çekebilir