03.05.2024

Tahsilat Yöntemini Belirleyen Açık ve Kapalı Fatura Nedir?

Tahsilat Yöntemini Belirleyen Açık ve Kapalı Fatura Nedir?

Kapalı fatura ve açık fatura, işletmeler açısından dikkate değer iki fatura türü olarak biliniyor. Müşteri ve firma arasındaki ticari teamüllere göre belirlenen fatura yöntemleri, farklı özelliklere ve yapıya sahip. Bu nedenle her iki fatura yöntemi ile ilgili detaylı bilgi sahibi olmak önemli. Açık fatura, bedeli henüz ödenmeyen işlemleri ifade ediyor. Bununla birlikte kapalı fatura, müşteri tarafından ilgili mal ve hizmete yönelik ödemenin gerçekleştirildiğini belirtiyor. Bu yazımızda sizlere açık ve kapalı faturanın ne olduğunu en kolay anlaşılabilecek şekilde açıkladık!

Açık Fatura Nedir?

Açık fatura, belirli bir ödeme planına sahip belgeler olarak tanımlanabilir. Satış işlemi gerçekleşen mal veya hizmetlerin karşılığında ödenmesi gerekli olan tutarın belirli vade ve zaman aralığına bölünmesi ile bu tür faturalar elde edildiğini belirtmek mümkündür. Diğer fatura türlerinde ödeme gerçekleşmiş olmakla birlikte açık faturalarda ödemenin henüz alınmadığını söylemek mümkündür. 

Kapalı Fatura Nedir?

Kapalı fatura, mal ya da hizmetin karşılığındaki bedelin; faturanın kesildiği anda ödenmesiyle oluşan belgelerdir. Yani bu tür faturalarda, alıcının daha sonra ödemesi gereken herhangi bir bedel mevcut değildir. Satış işleminin gerçekleşmesi sonrasında fatura kesilerek alıcı, ödemesini o anda gerçekleştirir. 

Açık ve Kapalı Fatura Arasındaki Temel Farklar Nelerdir?

Kapalı ve açık fatura, birbirinden çeşitli özellikleri itibarıyla ayrılır. Dolayısıyla aralarında birtakım farklılıklar bulunur. Bu farklılıklar, genel hatlarıyla şu şekilde sıralanabilir:

  • Açık faturada ürünün bedeli daha sonra ödenir. Vade ve zaman bilgileri belgede detaylı bir şekilde yer alır. Bununla birlikte kapalı faturada alıcının daha sonraya sarkacak herhangi bir borcu kalmaz. Ödeme gerçekleşmiştir.
  • Açık faturaların düzenlenmesi esnasında imza ve kaşe, faturanın üst kısmında yer alacak şekilde belgeye eklenir. İmza ve kaşenin kapalı faturada, alt kısımda bulunduğunu belirtmek mümkündür.
  • Açık bir faturada risk daha fazladır. Çünkü müşterinin temerrüde düşme ihtimali mevcuttur. Kapalı bir borçta ise böyle bir risk bulunmaz.

Bu tür durumların tamamı, her iki fatura arasındaki temel farklılıklar arasında yer alır. 

KOBİ’ler Hangi Durumda Hangi Faturayı Seçilmeli?

Kapalı fatura ve açık fatura, çeşitli avantajları bünyesinde barındırır. Fakat KOBİ’ler için hangi durumlarda hangi faturanın seçilmesinin gerekli olduğu da önemli bir konudur. Eğer müşteri, aldığı ürün ya da hizmetin ödemesini henüz gerçekleştirmemişse bu durumda açık bir faturanın tercih edilmesi gerekir. Her ne kadar açık bir faturanın riskleri bulunsa da vadeli ödeme durumlarında bu tür faturalar çok daha ideal bir seçenek olabilir. Öte yandan ödeme nakit şeklinde yapılıyorsa bu durumda kapalı bir faturanın sizin için çok daha ideal bir seçenek olması mümkündür.

Açık kapalı fatura kapsamında müşteri ilişkilerinin de belirleyici olduğunu belirtmek mümkündür. Müşterileriyle çok daha uzun süreli bir ilişki kurmayı arzulayanlar için açık faturanın ideal bir yöntem olduğu söylenebilir.

Açık ve Kapalı Fatura Kesmenin İşletmelere Etkisi Nasıldır?

Kapalı fatura ve açık fatura kesmenin işletmelere çeşitli etkileri bulunur. Çünkü fatura türleri birbirinden farklıdır. Dolayısıyla özellikleri de değişiklik gösterir. Açık bir faturada nakit akışını olumsuz etkileme noktasında üzerinde bir risk barındırır. Çünkü alıcı, ödemelerini geciktirebilir. Öte yandan alacak takibinin zorlaşması da mümkündür. Açık fatura kesimi sonrasında hangi faturanın ne zaman ödenmesi gerektiğinin düzenli bir şekilde takip edilmesi gerekir. Bu noktada, profesyonel e-fatura kesme desteğinin alınması, ortaya çıkabilecek sorunların minimize edilmesini sağlayabilir.

Açık faturanın özellikle KOBİ’ler için önemli bir avantajı mevcuttur. Bu avantaj, müşterileriyle uzun vadede bir iletişim kurmak isteyen KOBİ’ler açısından önemlidir. Açık bir fatura, genellikle müşterinin krebilitesine göre kesilir. Krebilitesi yüksek bir müşteriye bu tür bir fatura kesilmesi, risklerin azaltılmasını sağlar.

Açık fatura ile kapalı fatura arasındaki fark düşünüldüğünde kapalı faturanın da işletmelere çeşitli etkileri bulunur. Nakit akışını olumlu etkileyen kapalı bir fatura, aynı zamanda mal ya da hizmet bedelinin anında tahsil edilmesini sağlar. Bu tür faturaların, alacak takibini kolaylaştırdığı da bilinir. 

Kapalı Fatura Nasıl Kesilir?

Kapalı fatura nasıl kesilir sorusu kapsamında çeşitli adımların ön plana çıktığını belirtmek mümkündür. E fatura sistemleri üzerinden faturanın açık ya da kapalı olacak şekilde kesildiği bilinir. Genel olarak şu adımların tercih edilmesi gerekir:

  • Fatura bilgilerini eksiksiz bir şekilde doldurun.
  • Gerekli alanlara kaşe ve imza atın.
  • Faturayı müşteriye teslim ederek işlemleri tamamlayabilirsiniz.

Bu adımların her biri, kapalı bir faturanın sorunsuz şekilde kesilmesini olanaklı hâle getirir. Müşteriden, ürün ya da hizmetin bedeli alındığı için fatura kesildikten sonra ödeme işlemleri de tamamlanmış olur. Dolayısıyla müşteri için ilerleyen dönemlerde herhangi bir borç durumunun oluşmadığını belirtmek olanaklıdır. 

Açık Fatura Nasıl Kesilir?

Açık fatura kesme işlemleri de kapalı faturadakine son derece benzerdir. Fatura düzenlemesi esnasında çeşitli bilgilerin eksiksiz bir şekilde doldurulması gerekir. Alıcı ve satıcıya ait olan bilgilerin yanı sıra ödeme için vade ve zaman dilimi bilgisini de fatura üzerinde yer alması gerekir. Çünkü bu tür faturalarda ödeme fatura kesildikten hemen sonra yapılmaz. Ödeme, belirlenen tarihlerde gerçekleştirildiği için bu tarihlerin belgelenmesi gerekir. Gerekli bilgilerin doldurulması sonrasında kaşe ve imza, faturanın üst bölümünde ilgili yere atılır. e-Fatura mükellefi, e fatura uygulamasını kullanarak işlemlerini son derece hızlı ve pratik bir şekilde tamamlama şansına sahiptir. 

Açık ve Kapalı Fatura Örneği

Açık ve kapalı fatura için çeşitli örneklerin verilmesi mümkündür. Bu örnekler, konunun çok daha detaylı bir şekilde anlaşılabilmesi açısından bir hayli önemlidir. Açık fatura örnekleri arasında elektrik faturaları, telefon ve su faturaları yer alır. Her ay tüketilen elektrik miktarı baz alınarak ödeme planı oluşturulur. Belirlenen zaman aralıklarında kullanıcının faturayı ödemesi gerekir. Ödemenin gecikmesi durumunda çeşitli yaptırımlar ortaya çıkabilir.

Öte yandan kredi kartı ekstresi de açık bir fatura olarak değerlendirilebilir. Çünkü kredi kartı üzerinden yapılan alışverişlerin her biri, belirli bir vade üzerinden ödenir. Ödemenin gecikmesi, daha önceden belirlenen oranlarda faizlerin işlemesine neden olabilir.

Kapalı fatura örneği ise perakende, hizmet, online satışlar başta olmak üzere birçok alışverişi içerir. Bir mağazadan ürün satın alınması hâlinde alıcının ödemeyi o an yapması gerekir. Öte yandan e-ticaret siteleri üzerinden yapılan alışverişlerde ödeme peşin olarak yapılır.

Kapalı faturalarda ödeme anında gerçekleştiğinden kapalı fatura icra takibi ortaya çıkmaz. Bununla birlikte açık fatura icra takibi mümkündür. Borcun vadesi gelmiş olmasına rağmen ödeme yapılmamışsa alacaklı tarafından icra takibi oluşturulabilir. 

Bizim Hesap ile Fatura İşlemlerinizi Kolaylıkla Yönetin

Açık ve kapalı olmak üzere farklı fatura türlerini kullanıyorsanız, fatura işlemlerinizi çok daha sistematik bir şekilde yapmanız gerekebilir. Çünkü özellikle açık faturalarda ödeme günlerinin takip edilmesi oldukça önemli bir konudur. Bu kapsamda uzman desteği talep etmeniz, sürecin profesyonel dokunuşlarla tamamlanmasını sağlayacaktır.e-Fatura, sanal pos, e-ticaret, e-arşiv entegrasyonu başta olmak üzere pek çok konuda sizlere uzman desteği sunan Bizim Hesap; fatura işlemlerinizi çok daha profesyonel bir şekilde tamamlamanızı sağlıyor. Siz de Bizim Hesap uzman desteğini talep edebilir, açık ve kapalı faturalarınızın takibini kolaylaştırabilirsiniz.

Hemen Tanışalım

BizimHesap ile şirketinizin Ön Muhasebe, e-Fatura, e-Arşiv ve tüm e-Ticaret operasyonunu tek platform üzerinden verimli bir şekilde yönetebilirsiniz.