e-Fatura kesme, elektronik ortamda faturaların düzenlenmesi ve kesilmesi olarak biliniyor. Kağıt tüketimini azaltan e-fatura, bazı şirketler için bir tür zorunluluk olsa da pek çok avantajı bünyesinde barındırıyor. Bu nedenle söz konusu uygulama, diğer firmalar adına da son derece önemli hale geliyor. Ek olarak e-faturanın kesilmesi için ilgili yasada yer alan hususların dikkate alınması gerekiyor. Size bu yazımızda tüm ayrıntılarıyla e-fatura kesme adımlarından bahsederek işlerinizi daha pratik şekilde yürütme konusunda yardımcı olmaya çalışacağız!
E-Fatura Hangi Durumlarda Kesilir?
e-Faturanın kesilmesi, bazı şirketler için bir tür zorunluluktur. Bunun yanı sıra gönüllü olarak da e-faturaya geçmek isteyen şirketler olabilir. e-Faturayı kullanan şirketler, gerçekleştirdikleri satış sonrasında faturayı elektronik ortamda kesmek durumundadır. Kurumsal satışlar ve daha pek çok noktada e-faturanın bir zorunluluk olduğunu belirtmek mümkündür.
Hangi Sektörler e-Fatura Kesmeli?
e-Fatura kesme işlemleri, daha önce de belirtildiği üzere bazı şirketler için zorunluluktur. e-Faturayı düzenlemek durumunda olan sektörlerle ilgili şu şekilde bir sıralama yapılabilir:
- Elektronik ortamda satış yapan mükelleflerden 2022 yılı ve takip eden yıllarda 500 bin TL ve üzerinde brüt satış gerçekleştirenler
- Gayrimenkul ve/veya inşa, imal, motorlu taşıt alım satım işlemleri yapan ve bu işlemlere aracılık etmekte olan mükelleflerden 2022 yılı ve takip eden dönemlerde 500 bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı elde edenler
Bu tür durumlarda e-faturanın yasalara uygun olacak şekilde kesilmesi gerekir. Dolayısıyla e arşiv fatura kesme adımlarının, doğru ve sistemli olarak takip edilmesi gerekir.
e-Fatura Kesme İşlemi Nasıl Yapılır?
e-Fatura kesme işlemlerinin farklı yöntemler kullanılarak gerçekleştirilmesi mümkündür. Bu yöntemler;
- GİB portal üzerinden fatura kesme
- GİB onaylı entegratör ile fatura kesme
- Bilgi işlem entegrasyonu şeklinde sıralanabilir.
Her yöntemin sağladığı avantajlar birbirinden farklıdır. Dolayısıyla aralarından bir tercihte bulunmanız ve fatura kesme işlemlerinizi elektronik ortamda sorunsuz bir şekilde yapmanız mümkündür.
GİB Portal Üzerinden e-Fatura Kesme
e-Fatura kesme, sıklıkla kullanılan yöntemler arasında yer alır. GİB e-fatura kesme işlemleri için ilk olarak Gelir İdaresi Başkanlığının sitesine giriş yapmanız gerekir. Ardından şu adımları sırasıyla uygulayabilirsiniz:
- Mükellef ve kullanıcı bilgilerini kontrol edin. Ardından “belge işlemleri” olarak adlandırılan bölüme geçiş yapın.
- Bir sonraki aşama, “fatura oluşturma”dır. Bu kısımda gerekli alanları eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurmanız son derece önemlidir.
- Bütün bilgileri girdikten sonra “oluştur” butonuna tıklayarak faturayı taslaklar kısmına ekleyebilirsiniz.
- Taslaklar bölümüne gidip faturayı görüntüleyip bilgileri kontrol edin. Hatalı bilgiler varsa bunları düzeltmeyi ihmal etmeyin.
- Son olarak GİB imza bölümüne tıklayın, telefonunuza gelen onay kodunu eksiksiz bir şekilde girerek işlemlerinizi tamamlayın.
Bu adımların her birini uygulamanız hâlinde, fatura kesme işlemlerini sorunsuzca tamamlamış olursunuz.
GİB Onaylı Entegratör ile e-Fatura Kesme
e-Fatura kesme yöntemlerinden bir diğeri, GİB onaylı entegratör olarak bilinir. Birkaç adım ile faturanın sorunsuz bir şekilde kesilmesini sağlayan yöntemde dikkat etmeniz gereken aşamalar şu şekildedir:
- GİB tarafından onaylanan entegratörler arasından seçimde bulunun.
- Entegratör tarafından sağlanan yazılımı, talimatları uygulayarak yükleyin.
- Elektronik fatura kesme işlemine başlamadan önce vergi dairesine başvuruda bulunun. Vergi dairesi tarafından size verilen kullanıcı adı ve şifreyi kullanın ve sisteme giriş yapın.
- Entegratör tarafından size sunulan yazılım üzerinden elektronik fatura kesme işlemlerinizi gerçekleştirin.
- Faturayı oluşturduktan sonra entegratör, faturaya dijital imza atar. Ardından fatura GİB sistemin kapsamına girer.
Son olarak kesilen faturaları dijital ortamda muhafaza edin. e-Fatura kesme işlemleri arasında yer alan ilgili yöntem, e-fatura mükellefi şirketler tarafından sıklıkla tercih edilir.
Bilgi İşlem Entegrasyonu
Bilgi işlem entegrasyonu, e-fatura kesme yöntemlerinden bir diğeridir. Muhasebe yazılım sistemleri sayesinde e-fatura kesme işlemlerinin otomatikleşmesi mümkündür. Zamandan ve maliyetten tasarruf sağlayan bu yöntem için ilk olarak entegrasyon altyapısı kurulur. Ardından veri senkronizasyonu gerçekleştirilir. Bir sonraki adım fatura oluşturmadır. Son olarak oluşturulan faturalar, e posta olmak üzere önceden belirlenen yöntemler kullanılarak gönderilir. e-Fatura entegrasyonu çoğunlukla hızlı ve pratik bir yöntem olarak bilinir.
Tevkifatlı e-Fatura Nasıl Kesilir?
Tevkifatlı e-fatura kesme işlemleri, birkaç adım ile gerçekleştirilir. Muhasebe programı ya da GİB portalı üzerinden faturalarınızı sorunsuz bir şekilde kesebilirsiniz. Tevkifatlı faturaları keserken sizden istenilen bilgileri doğru ve eksiksiz doldurmanız son derece önemlidir. Ayrıca belirli bir tutar üzerinden tevkifat yapılması durumunda bu tutarı faturaya yansıtmanız gerekir. Faturayı belirli yöntemleri kullanarak oluşturmanız ardından alıcıya göndermeli ve arşivlemelisiniz.
Bizim Hesap ile e-Fatura İşlemlerinde Kolaylığı Keşfedin
e-Fatura kesme, işletmeler için son derece önemli ve dikkate değer uygulamalar arasında yer alır. Ayrıca e-fatura kesme süresi kapsamında 7 gün içinde faturanın düzenlenmiş olması gerekir. Bunun yanı sıra e arşiv fatura kesme sınırı hakkında da bilgi sahibi olunmalıdır. Bu tür kritik noktalar bulunduğundan fatura kesme işlemlerinizi Bizim Hesap profesyonelliği ile gerçekleştirebilirsiniz. Siz de Bizim Hesap tarafından size sunulan uzman desteği sayesinde elektronik faturalarınızı ve tevkifatlı e-fatura kesme işlemlerinizi sorunsuz bir şekilde tamamlayabilirsiniz.