logo

E-Arşiv Fatura Nasıl Sorgulanır?

4 dk okuma 26 Kasım 2021

E-Arşiv Fatura Nasıl Sorgulanır?

E-Arşiv fatura sorgulama işlemini nasıl yapacağınız ve yaparken nelere dikkat edebileceğiniz ile ilgili detayları anlattık.

Her yıl Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yaptığı düzenlemeler sayesinde hem e-fatura hem de e-arşiv fatura kullanımı artmaktadır. Zaman zaman bu faturaların sorgulanması, alıcıya ulaştığından ya da onaydan geçtiğinden emin olunması gerekebilir. Bu gibi durumlarda e-arşiv faturayı nasıl sorgulayacağınızı sizin için anlattık.

E-Arşiv fatura sorgulamasını efatura.gov.tr adresi üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Gelir idaresi Başkanlığı tarafından geliştirilmiş olan bu portala girdiğiniz zaman üst menüde yer alan “e-Arşiv” başlığına geldiğiniz zaman bir açılır menü göreceksiniz.

Bu açılır menüde, alt satırda yer alan “e-Arşiv Fatura Sorgulama” kısmına tıkladığınızda ise sorgulama yapacağınız sayfaya yönlendirileceksiniz.

Bu sayfada ise öncelikle;

  • Satıcı VKN/TVKN
  • Fatura No
  • Ödenecek Tutar bilgilerini girmeniz gerekir.

Ardından ise sayfanın sizin için verdiği ve her girişte değişmekte olan “Güvenlik Kodu”nu girerek doğrulama yapmalısınız.

Tüm bu bilgileri doğru bir şekilde ve eksiksiz olarak girmenizin akabinde ise ilgili e-arşiv faturayı sorgulayabilirsiniz.

E-Arşiv Fatura Sorgularken Dikkat Edilmesi Gerekenler

E-Arşiv sorgulama işleminin adımları basit olsa dahi bu işlemi yaparken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Bu noktalarda herhangi bir yanlış yapmak sistemin size yanlış sonuç vermesine ya da hiçbir sonuç göstermemesine sebep olabilir. Dikkat etmeniz gereken noktalar ise şu şekilde:

  • E-Arşiv üzerinden sorgusunu yapacağınız faturanın e-Arşiv üzerinden düzenlenip düzenlenmediğinden emin olun. Bunun için de faturayı kesen mükellefin e-Arşiv uygulamasına dahil olup olmadığını yine Gelir İdaresi Başkanlığı websitesi üzerinden sorgulayabilirsiniz.
  • Faturayı düzenlemiş olan mükellefin vergi numarası ya da TC kimlik numarası bilgilerinden hangisini kullanacaksanız bu bilginin doğruluğundan emin olun.
  • Her faturada o faturaya özgü olarak bulunan “Fatura Numarası” bilgisini portala girerken doğru bir şekilde girdiğinizden emin olun.
  • Fatura üzerinden iki farklı tutar bilgisi yer alır. Bunlardan biri “Ödenecek Tutar”, diğeri ise “Toplam Tutar / Genel Toplam” olarak belirtilir. Sorgulama işlemi sırasında “Ödenecek Tutar” bilgisinin girilmesi istenir. Bu tutarı yazarken kuruş hanelerinin doğru yazıldığından emin olun.
  • Sayfaya her girişte yenilenecek olan ve farklı kombinasyonlarda yer alan “Güvenlik Kodu” kısmındaki her harf ve rakamın doğru olarak girildiğinden ve eğer varsa küçük/büyük harflerin farkının doğru olduğundan emin olun.

E-Arşiv’den Faydalanma Yöntemleri

E-Arşiv uygulamasından faydalanmak için üç yol belirleyebilirsiniz. Birincisi, kendi bilgi-işlem sisteminiz üzerinden uygulamayı kullanabilirsiniz, ikincisi direkt olarak GİB E-Arşiv portalı üzerinden faturalarınızı kesebilir ve size gönderilen faturaları görebilirsiniz. Üçüncü ise özel entegratörler aracılığı ile e-Arşiv fatura uygulaması kullanmaya başlayabilirsiniz.

Kendi bilgi işlem sisteminiz ile kayıt olmak için Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından oluşturulmuş e-Arşiv Portal üzerinden belirlenen başvuru şartlarına uygun olarak başvuru yapabilirsiniz.

E-Arşiv uygulamasını kullanmak için yine GİB tarafından onaylanmış olan özel entegratörler ile çalışabilmeniz de mümkündür. Bu bağlamda ise sizin yalnızca bir özel entegratör ile çalışmaya başlamanız yeterli olacak ve kendi başınıza yapmak zorunda olduğunuz tüm adımlar entegratör aracılığı ile kolayca tamamlanacaktır.

Bizim Hesap ile Çalışmanın Avantajları

Bizim Hesap, GİB tarafından onaylı, özel entegratörler(E-logo, E-finans, Digital Planet EDM, Trendyolefaturam, N11eftaturam) olarak hizmet vermektedir. Bu doğrultuda Bizim Hesap üzerinden e-Arşiv uygulamasını kullanmaya başlayabilir ve pek çok avantaj elde edebilirsiniz:

Siz de hemen Bizim Hesap ile e-Arşiv uygulamasına geçin, rahat edin.

İşinizi de profesyonelce yönetin diye Türkiye’nin en kapsamlı ön muhasebe Programı Biz’de

14 Gün Ücretsiz Deneyin

Bunlar da ilgini çekebilir