20.03.2023

2023 Yılı e-SMM Zorunluluğu

2023 Yılı e-SMM Zorunluluğu

E-dönüşüm uygulamaları arasında bulunan e-SMM (Serbest Meslek Makbuzu) Haziran 2020 tarihi itibarıyla serbest meslek icra eden kişiler için zorunlu kılındı. Serbest meslek yapmaya yeni başlayan kişiler de işe başladıkları tarihi takiben en geç 3.ay sonunda  e-SMM sistemine geçmek zorunda. Bundan dolayı son zamanların en popüler ve merak edilen e-belgeye geçiş uygulamalarından birinin “Elektronik Serbest Meslek Makbuzu” olduğunu söyleyebiliriz.

Güncel olarak 2023 senesinde e-SMM sistemini ve dönüşüm süreçlerini araştıran çok sayıda kişi bulunuyor. Geçiş süreci için birden fazla yöntem arasından tercih yapmanız mümkün. Özellikle entegratör firmaların sunduğu hızlı, pratik ve sorunsuz hizmet, e-SMM sistemine geçiş yapma hazırlığında olan çok sayıda kişiye büyük kolaylık sağlıyor.

Peki, e-SMM zorunluluğu nedir? Sisteme nasıl geçiş yapabilirsiniz? e-SMM sistemi kullanmanın avantajları ve daha birçok faydalı bilgi içeriğimizde!

e-SMM Nedir?

Açık ismi “Serbest Meslek Makbuzu” olan e-SMM, serbest meslek faaliyetlerini yürüten kişilerin düzenlemek zorunda olduğu,kağıt makbuzla aynı hukuki değere sahip bir elektronik belge türüdür. İlgili kişilerin meslek faaliyetleri karşılığında tahsilat yaptıkları zaman müşterilerine anında e-SMM kesmeleri gerekiyor.

Elektronik ortamda oluşturulması gereken serbest meslek makbuzu ile ilgili kriterler ise Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirleniyor. e-SMM zorunluluğu olduğu halde yükümlülüklerini yerine getirmeyen kişiler içinse yaptırımlar söz konusu. Dolayısıyla 2023 senesinde e-SMM sistemine geçiş için yapılan başvurularda büyük bir artış yaşanıyor.

e-SMM’ye Geçiş Kimler için Zorunlu Tutuluyor?

e-SMM uygulaması hakkında en çok merak edilen konular arasında kimlerin elektronik serbest meslek makbuzu düzenlemesi gerektiği de yer alıyor. Serbest meslek icra eden ve bir kuruma (Özel ya da kamu) bağlı olmayıp kendi adlarına, hesap ve namlarına çalışan kişiler 2020 senesinden beri e-SMM düzenleme zorunluluğuna tabi tutuluyorlar.

Kendi kişisel bilgi ve deneyimlerinizden de faydalanarak icra ettiğiniz serbest meslek faaliyetlerinden gelen geliri saniyeler içinde e-SMM ile belgelemeniz mümkün. İşte serbest meslek makbuzu düzenlemeye tabi tutulan kişiler:

  • Mimar
  • Avukat
  • Doktor
  • Serbest öğretmen
  • Yeminli mali müşavir
  • Diş Hekimi
  • Rehber
  • Mühendis
  • Noter
  • Yazar / Senarist
  • Bestekar
  • Müşavir
  • Serbest öğretmen
  • Artist
  • Yönetmen
  • Ressam
  • Diğer

Serbest meslek çalışmalarınız karşılığında elde ettiğiniz gelir ise e-SMM düzenleme zorunluluğu açısından herhangi bir önem taşımıyor. Kazancınız ne olursa olsun yaptığınız tüm işlerin karşılığında müşterinize e-SMM kesmeniz gerekiyor.

e-SMM Sistemine Geçiş için Ne Yapmalı?

“e-SMM sistemine nasıl geçiş yapılır?” sorusunun cevabı da 2020 yılı itibarıyla e-SMM düzenlemesi zorunlu olan serbest meslek çalışanları ya da adayları tarafından sıklıkla merak ediliyor. Sisteme geçiş için 3 tane yöntem bulunuyor. Alternatifleriniz arasından size en uygun olanı tercih etmeniz mümkün. İşte zorunlu e-SMM uygulamasına geçiş için başvuru yöntemleri:

  • Pratik ve hızlı e-SMM programları sunan özel entegratör firmaları aracılığıyla
  • GİB portalı yoluyla
  • GİB entegrasyonu ile

e-SMM’e geçiş için öncelikle diğer e-belge uygulamalarında da olduğu gibi mali mühür ya da e-imzaya sahip olmanız gerekiyor. Dolayısıyla e-SMM sistemine geçiş sürecindeki ilk aşama e-imza ya da mali mühür edinmek. Mali mühür başvurularınızı Kamu Sertifikasyon Merkezi’nin resmi web sitesi üzerinden, e-imza için başvurunuzu ise elektronik sertifika hizmet sağlayıcıları aracılığıyla gerçekleştirebilirsiniz.

Mali mühür/e-imza gerekliliğini yerine getirdikten sonra e-serbest meslek makbuzuna geçiş yapmak için GİB portalı üzerindeki direktifleri takip edebilir ya da bizimhesap.com olarak hızlı ve kolay e-SMM entegratör hizmetimizden yararlanabilirsiniz. Eğer sisteme geçiş aşaması size uzun, zor ve karmaşık geliyor üstelik zaman sorunu yaşıyorsanız e-SMM programımız size birçok açıdan büyük kolaylıklar sağlıyor.

Bizimhesap.com ile e-SMM Uygulamasına Geçmenin Avantajları

Çok sayıda serbest meslek sahibi özel entegratör uygulamalarını daha zahmetsiz, pratik, sorunsuz ve hızlı olduğu için tercih ediyor. Süreçte oluşabilecek hataların ortadan kalkması, uzun ve karmaşık işlemlerden kurtulma özel entegratör hizmeti almanızın size sağlayacağı başlıca faydalar arasında yer alıyor.

e-SMM programımız sayesinde hızlı ve çok pratik şekilde makbuz kesebilir, bunları müşterileriniz ile anında paylaşarak tahsilatlarınızı hızlandırabilir ayrıca ek masraflardan (Noter, kargo, matbaa) kurtulabilirsiniz. Üstelik nerede olduğunuz ve ne zaman makbuz keseceğiniz de hiç önemli değil! İnternet bağlantısı olan her yerden dilediğiniz zaman e-serbest meslek makbuzu oluşturmanız mümkün. Günün sonunda vakit, emek ve paradan önemli ölçüde tasarruf edebilirsiniz.

e-SMM hizmetimizi aldığınızda elde edebileceğiniz avantajları aşağıda maddeler halinde de inceleyebilirsiniz:

  • Bizimhesap.com’dan özel entegratör hizmeti aldığınızda Gelir İdaresi Başkanlığı’na sizin adınıza firmamız başvuru yapıyor. GİB portalı üzerinden başvuru yapmayı tercih ettiğinizde ise işlemi şahsen sizin gerçekleştirmeniz gerekiyor.
  • Özel entegratör e-SMM programı kullandığınızda makbuzlar GİB portalının aksine her seferinde mali mühür ile imzalanıyor.
  • Özel entegratör hizmetimiz sayesinde makbuzlarınızı toplu olarak imzalayıp düzenleme seçeneğiniz bulunuyor. GİB portalında ise her makbuzu tek tek oluşturup düzenleme koşulu bulunuyor.
  • Serbest meslek vergi mükellefi olarak GİB üzerinden oluşturacağınız makbuzları kendi imkanlarınız doğrultusunda saklamanız gerekiyor. Pratik e-SMM programımızı kullandığınızda ise makbuzlarınızı sistemde kolaylıkla saklayabilirsiniz.
  • Özel entegratör hizmetimiz sayesinde e-SMM uygulamamızda düzenlenen makbuzları anında mail ile müşterilerinize iletebilirsiniz. GİB portalı üzerinden kesilen makbuzların ise öncelikle bilgisayara indirilmesi gerekiyor.
  • Bizimhesap.com e-SMM programı ile aynı müşteri için makbuz düzenlerken tekrar tekrar alıcı bilgilerini girmeniz gerekmiyor. Sistemimiz tek bir tuşla kayıtlı bilgileri anında çıkarıyor ve size vakit kazandırıyor. GİB portalında ise bu bilgilerin kayıtları tutulmadığı için sizden her seferinde müşterinizin TC kimlik numarası, adresi, unvanı, vergi kimlik numarası vb. bilgiler isteniyor.

Görüldüğü gibi e-SMM programımız ile daha pratik işlemler yapıp finansal süreçlerinizi ve tahsilatlarınızı hızlandırmanız mümkün. Böylelikle aksaklıklarla uğraşmak zorunda kalmıyor, günümüz dünyasının hız ve kolaylık gibi iki önemli kavramı ile uyumlu bir şekilde ilerleme fırsatını yakalıyorsunuz.

e-SMM’e Geçiş Özel Entegratör Firmaları ile Ne Kadar Sürüyor?

Her entegratör firmasının e-SMM’e geçiş süreçlerinde bazı değişiklikler olabiliyor. Genel olarak özel entegratör firmasına e-SMM’e geçiş için başvuru yaptığınızda oldukça kısa bir süre içinde makbuz kesmeye başlayabilirsiniz. e-SMM başvurunuzu aldıktan sonra Bizimhesap.com olarak dakikalar içinde size sistem üzerinden makbuz gönderebilme imkanı sunuyoruz.

Başvurunuzu bize iletmenizin ardından sisteme geçiş yapmak genellikle 30-60 dakika arası sürüyor. Bu süreye mali mühür ya da e-imza alma süreci dahil değil; başvurunuzu yapmadan önce mali mühür ya da e-imza almış olmanız gerekiyor. Mali mühür ve e-imza alma işlemleri tamamlandıktan sonra süreç firmamız aracılığıyla oldukça kolay bir şekilde ilerliyor.

Başvurunuz sonrası e-SMM’e geçiş aşamasında ise Bizimhesap.com uzman danışmanlarından süreç boyunca destek almanız mümkün. Etkili ve profesyonel yönlendirmeler doğrultusunda kısa süre içinde e-SMM uygulamamız üzerinden müşterilerinize makbuz kesmeye başlayabilirsiniz.

Yazı boyunca 2023 yılı e-SMM zorunluluğu, e-SMM’e nasıl ve hangi yöntemlerle geçiş yapabileceğiniz gibi konular hakkında bilgiler sunduk. Özel entegratör firmaların e-SMM hizmeti ile GİB portalı e-SMM uygulamalarını karşılaştırdık. Yine de kararsız kaldıysanız daha ayrıntılı bilgi için konunun uzmanı danışmanlarımızdan destek alabilirsiniz.

Siz de bir an önce e-SMM’ye zorunlu geçiş sürecinizi zahmetsizce tamamlamak ve Bizimhesap.com e-SMM uygulamasının size sunacağı birçok avantajdan yararlanmak istiyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Hemen Tanışalım

BizimHesap ile şirketinizin Ön Muhasebe, e-Fatura, e-Arşiv ve tüm e-Ticaret operasyonunu tek platform üzerinden verimli bir şekilde yönetebilirsiniz.