Dijital olsun olmasın her zaman yurt dışına satış yapılması ya da yurt dışından satın alma yapılması mümkündür. Bu sebeple de ihracat için matbu ya da elektronik ortamda fatura kesilmesi gerekir. Bizim Hesap olarak ihracat ve e-ihracat faturasının nasıl kesildiğini sizler için anlattık.
Hangi Durumlarda İhracat veya E-İhracat Faturası Kesilir?
GİB tarafından 1 Temmuz 2017 tarihinden itibaren ihracat için kesilecek olan faturalar için de dijitale geçiş sağlandı. Yalnızca ihracat değil, tax-free faturalarının da dijital ortamda kesilmesi ve GİB kanalı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na gönderilmesi mümkün oldu.
İhracat faturası yurt dışına yapılan satışlar sonucunda matbu olarak kesilebilir. Gümrük Çıkış Beyannamesi de eklenerek gümrük idaresine sunulur. İhracat faturasını matbu olarak düzenlemeniz için e-fatura mükellefi olmanız gerekmez.
Bununla birlikte eğer e-fatura mükellefi iseniz matbu olarak fatura düzenleyemezsiniz. Bunun yerine e-ihracat faturası kesmeniz gerekir. Eğer sınır ötesi e-ticaret yapılması söz konusu ise e-ihracat faturasının düzenlenmesi ve matbu faturada olduğu gibi Gümrük Çıkış Beyannamesi ile birlikte elektronik ortam üzerinden gümrük idaresine gönderilmesi gerekir.
E-ihracat faturasını dijital ortamda düzenlerken üstünde yer vermeniz gereken bilgiler ise aşağıdaki gibidir:
- Eşya birim fiyatı
- Satış bedeli
- Teslim şartı
- Eşya miktar (Kilo, metre, adet vb. ile birlikte)
- Eşyanın bulunduğu kabın numarası, adedi, markası, cinsi ve nevi
- Eşyanın teslim ve bedelinin ödeme yeri
- Eşyanın gönderilme şekli
- Vergi dairesi ve vergi numarası
- GTİP numarası
- Gümrük takip numarası
- Firma unvanı ya da kişi bilgileri
- Satın alan ülkedeki VKN
- Ödeme yapılacak hesap bilgileri
- Ödeme şekli, şartları ve ödeme kanalı
Mal satışları için geçerli olan ihracat e-faturasını kesmeniz mümkün ancak eğer yurt dışı hizmetler söz konusu ise e-faturadan faydalanamaz. Bunun yerine matbu fatura kesmesi gerekir.
Bizim Hesap ile Yurt Dışı Satışlarınızda Kolaylık
Bizim Hesap sayesinde yurt dışına satış yaptığınız zaman e-ihracat faturanızı elektronik ortamda kolayca oluşturabilirsiniz. GİB tarafından onaylı olan Online Ön Muhasebe Programı Bizim Hesap ile e-ticaret entegrasyonu sayesinde Joom, Wish ya da Aliexpress üzerinden yapacağınız bütün satışlarınız için Bizim Hesap üzerinden elektronik ihracat faturası oluşturabilirsiniz.
Satış yaptığınız anda ihracat e-faturanızı sistem üzerinden oluşturduğunuzda Gümrük Çıkış Beyannamesi ile birlikte gümrük idaresine gönderebilirsiniz. Bu sayede de yurt dışı satış işlemleriniz için kağıt üzerinde yapacak olduğunuz işlemlerin hem maliyetinden hem de iş yükünden kurtulabilirsiniz.
Kullanımı kolay arayüzü sayesinde e-ihracat işlemlerinizi hızlı ve pratik bir şekilde gerçekleştirebileceğiniz Bizim Hesap sayesinde Aliexpress, Joom ya da Wish üzerinden yapacağınız satışları eş zamanlı olarak takip edebilirsiniz. Android ve iOS işletim sistemleri ile uyumlu olan mobil uygulamalar sayesinde dilediğiniz zaman internet olan her yerden panele erişim sağlayabilirsiniz.
Siz de yurt dışına mal ihraç edeceğiniz satışlarınız için kolayca e-fatura oluşturmak ve gerektiğinde de kolayca iptal edebilmek için hemen Bizim Hesap ile tanışın. 14 günlük deneme süresinden ücretsiz olarak faydalanın.