11.04.2022

2022 Yılı e-Belgeye Geçiş Zorunluluğundaki Değişimler

2022 Yılı e-Belgeye Geçiş Zorunluluğundaki Değişimler

Her yıl getirilen düzenlemeler ile kapsamı genişletilen e-belge kullanımı için, bu yıl da çeşitli düzenlemeler yapıldı ve kapsam geçtiğimiz yıla göre daha fazla genişletildi.

Gelir İdaresi Başkanlığı işletmelerin her zaman gönüllü olarak e-belge kullanımına geçiş yapmasına imkan tanıyor. Bununla birlikte GİB tarafından her yıl e-belgeye geçiş zorunluluğu şartları ve kapsamı da giderek genişletiliyor. Bu yıl da kapsama gerek yeni sektörlerin dahil edilmesi gerek kesilen fatura tutarları gerekse yıllık ciroların alt limitlerinin yeniden belirlenmesi ile daha fazla işletme e-belge kullanımında zorunlu olacak.

e-Belgeye Geçiş Zorunluluk Kapsamı Genişletildi

22 Ocak 2022 tarihli ve 31727 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’ne bakıldığı zaman artık sektörde yer alan çok daha fazla sayıdaki işletmenin de e-belgeye geçmesi zorunlu görünüyor. Bununla birlikte daha düşük ciroya sahip olan ya da daha düşük miktarlarda fatura kesen işletmeler de yine e-belgeye geçmek zorunda bulunuyor.

Bahsi edilen tebliğe bakıldığı zaman 2020 ve 2021 yılları için e-fatura geçiş zorunluluğunun 4 milyon TL ciro ile sınırlandırıldığı görülüyor. Ancak 2022 yılında yapılan düzenleme ile bu sınır 3 milyon TL ve üzeri olacak şekilde belirlendi.

Aynı gün içinde kesilen fatura tutarlarının da geçiş zorunluluğunda belirleyici limitleri yeniden düzenlendi. Aynı gün içinde düzenlenen toplam fatura tutarı 2021 yılı için;

  • Vergi mükellefi olanlara düzenlenen fatura tutarının vergi dahil 5.000 TL’yi geçmesi,
  • Vergi mükellefi olmayanlara düzenlenen fatura tutarının ise 30.000 TL’yi geçmesi durumunda e-arşiv kullanılması zorunluydu.

Yapılan düzenleme sonrası ise 2022 yılı için ise belirlenen limitler;

  • Vergi mükellefi olanlara düzenlenen fatura tutarı, GİB tarafından belirlenen fatura kesme sınırı olan 2.000 TL’ye ulaşması,
  • Vergi mükellefi olmayanlara düzenlenen fatura tutarının ise 5.000 TL ve üzeri olması e-fatura ve e-arşiv kullanımını zorunlu kılıyor.

2021 yılında 4 milyon TL ve üzeri ciro yapan işletmelerin e-fatura ve e-arşive geçiş tarihi 1 Temmuz 2022, e-defter geçiş zorunluluğu ise 1 Ocak 2023 olarak belirlendi. Bununla birlikte 2022 yılında 3 milyon TL ve üzeri ciro hasılatı yapanlar için ise e-fatura ve e-arşive geçiş zorunluluğu 1 Temmuz 2023, e-defter geçiş zorunluluğu ise 1 Ocak 2024 olarak belirlendi.

e-Ticaret Kapsamında e-Fatura Geçiş Zorunluluğu

Yeni yayımlanan tebliğe göre e-faturaya geçiş zorunluluğunda e-ticaret yapanlar için de bazı düzenlemeler bulunuyor.

  • e-Ticaret faaliyetinde bulunan mükellefler için 2020 ve 2021 yıllarında 1 milyon TL ciro yapmaları koşulu bulunuyordu. 2022 yılı ve devam eden yıllar için 500 bin TL ve üzeri ciro yapan mükelleflerin e-faturaya geçişi zorunlu bulunuyor.
  • Gayrimenkul, motorlu taşıt, inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlar ile bu işlemlere aracılık eden mükelleflerden de yine 2020 ve 2021 yılı için 1 milyon TL ciro beklenirken 2022 ve devam eden hesap dönemleri için 500 bin TL ciro elde etmeleri halinde geçiş zorunlulukları bulunuyor.
  • Kültür ve Turizm Bakanlığı ya da belediyelerden yatırım ve işletme belgesi alarak konaklama hizmeti veren otellerin de yine e-faturaya geçişi bu tebliği ile zorunlu kılındı.

Bununla birlikte yeni tebliğ ile e-fatura yükümlülüğü taşımayan e-arşiv mükellefleri de artık Bizim Hesap ile e-arşiv faturalarını kesebilecek. Geçmişte e-fatura mükellefi olmayan e-arşiv mükellefleri sadece GİB üzerinden e-arşiv faturalarını kesip düzenleyebilir iken, yeni tebliğ ile e-fatura mükellefi olmayan e-arşiv mükellefleri de faturalarını artık Bizim Hesap üzerinden kesip düzenleyebilecekler.

Siz de e-Fatura e-Arşiv kullanmaya başlayarak işlemlerinizi çok daha hızlı ve hatasız bir şekilde yapabilirsiniz. Bizim Hesap ile iletişime geçin, rakiplerine kıyasla daha uygun maliyetler ile e-fatura kullanmaya hemen başlayın.

Hemen Tanışalım

BizimHesap ile şirketinizin Ön Muhasebe, e-Fatura, e-Arşiv ve tüm e-Ticaret operasyonunu tek platform üzerinden verimli bir şekilde yönetebilirsiniz.