logo

Vergi Levhası Nedir? Kimler İçin Zorunludur ve Nasıl Alınır?

7 dk okuma · 11 Ekim 2024

Vergi Levhası Nedir? Kimler İçin Zorunludur ve Nasıl Alınır?

Dükkanlarda duvarlarında asılı vergi levhalarını görmüşsünüzdür. Günümüzde vergi levhalarını “görünür bir yere asma” zorunluluğu kalkmış olsa da özellikle zorunluluk kapsamında olan mükellefler için büyük önem taşıyor.

Bu yazımızda; Vergi levhası nedir? Vergi levhası nasıl alınır? Kimler için zorunludur? gibi sorularınıza yanıt veriyoruz. Ayrıca vergi levhası doğrulamadan şubeler için vergi levhasına kadar merak edilen konuları açıklıyoruz.

Vergi Levhası Nedir?

Vergi levhası, mükellefin vergiye tabi olan kazancını ve o kazanca karşılık gelen vergi dilimini belirtir. Bu sayede mükellefin ödemekle yükümlü olduğu vergi tutarı belgelenmiş olur. 

Yani kısaca vergi levhası, o işletmenin bir vergi mükellefi olduğunu resmi olarak gösterir.

İşletmenin elde ettiği kazancın yasal olduğunu ve vergiye tabi olduğunu belirtir. Bu nedenle denetimlerde incelenebilir.

Vergi levhası, mükellefler için 1 yıllığına hazırlanır. Zorunlu olduğu halde vergi levhası bulunmayan mükelleflere ceza uygulanır.

Şimdi, vergi levhası nasıl çıkarılır sorusunu yanıtlayalım.

Vergi Levhası Nasıl Alınır?

Vergi levhası nasıl alınır sorusuna yanıt vermeden önce şu soruya cevaplamalıyız: Vergi levhası nereden alınır? Vergi levhasını İnternet Vergi Dairesi üzerinden alabilirsiniz.

İşte vergi levhası oluşturmak için izlemeniz gereken adımlar:

  • Gerekli bilgiler ile İnternet Vergi Dairesi’ne giriş yapın.
  • “Sorgulamalar” butonuna tıklayın.
  • “Vergi Levhası Bilgileri” seçeneğine tıklayın.
  • Gelir vergisi mükellefiyseniz; Mükellef Vergi Kimlik Numarası ve T.C. kimlik numarasını birlikte girin. Kurumlar vergisi mükellefiyseniz “Şirket Vergi Kimlik Numarası” girin. Kurumlar vergisi ödeyen mükellefler T.C. kimlik numarasını bölümünü boş bırakın.
  • “Vergi Levhası Oluştur” butonuna tıklayın.
  • Son olarak belgeyi yazdırın ve vergi levhası indirin. Böylece birkaç kopyasını bilgisayarınıza kaydedin.

Böylece e-vergi levhası oluşturma adımlarını tamamlamış olursunuz.

Vergi Levhası Kimler İçin Zorunludur?

Vergi levhası, aşağıdaki iki kategorideki mükellefler için zorunludur.

Gelir Vergisi MükellefleriKurumlar Vergisi Mükellefleri
Ticari kazanç sahipleriAnonim şirketler
Zirai kazanç sahipleri (Gelir Vergisi Kanunu’nun 52. maddesinin altıncı fıkrasında sözü edilen yazıhaneyi açmış olanlar)Limited şirketler
Serbest meslek erbabı, Adi ortaklık, kolektif ve adi komandit şirket şeklindeki işletmelerde her bir ortakEshamlı komandit şirketler

Vergi Levhası Hangi Bilgileri İçerir?

Bir vergi levhası aşağıdaki bilgileri içerir:

  • Mükellefin adı ve soyadı
  • Ticaret unvanı
  • İş yeri adresi
  • Vergi kimlik numarası
  • Bağlı bulunduğu vergi dairesi
  • Vergi türü
  • İşe başlama tarihi
  • Ana faaliyet kodu ve faaliyet türü
  • Faaliyet durumu (faal, terk, tasfiye halinde)
  • Beyan edilen son üç yıla ait matrahlar ve bu matrahların ait olduğu takvim yılı için tahakkuk eden vergiler
  • Gelir İdaresi Başkanlığı bilgi işlem sistemi tarafından üretilecek onay kodu.

Vergi Levhası Nasıl Sorgulanır?

Vergi levhası sorgulamasını, GİB İnternet Vergi Dairesi üzerinden ya da e-devlet üzerinden yapabilirsiniz.

Gelir İdare Başkanlığı üzerinden sorgulamak için dijital.gib.gov.tr adresine girerek sorgulama yapabilirsiniz. 

e-Devlet vergi levhası sorgulamak için şu adımları izleyin:

  • e-Devlet’e giriş yapın.
  • Arama kısmına “Vergi Levhası” yazın
  • “e-Vergi Levhası Sorgulama” ve “e-Vergi Levhası Doğrulama” hizmetleri görünecek. Sorgulama hizmetini seçin.
  • Burada bir kişinin ya da kurumun vergi levhasını sorgulayabilirsiniz.

Bunun için açılan bölümde; şahıs işletmelerinin vergi levhasını T.C. kimlik numarası ile, ticari işletmelerin vergi levhasını ise biliyorsanız Vergi Numarası sorgulayabilirsiniz.

Vergi Levhasının Güncellenmesi ve Saklanması

Vergi levhası güncellerken tarihlere dikkat etmelisiniz. Vergi levhası güncellemeyle ilgili işlemlerin, her yıl Mayıs ayının son gününe kadar tamamlanması gerekiyor.

Gelir vergisi mükellefleri 1 Nisan-31 Mayıs; kurumlar vergisi mükellefleri ise 1 Mayıs-31 Mayıs tarihleri arasında gerekli işlemleri tamamlamakla yükümlü.

Ardından İnternet Vergi Dairesi’nden vergi levhasını indirerek bilgisayarınızda depolayabilir ya da vergi levhası çıkarma ile yani çıktı alarak saklayabilirsiniz.

Vergi Levhası Bulundurmamanın Cezaları

Tebliğe göre vergi levhası almak ve bulundurmak zorunda olan mükelleflerin yapılan denetimlerde bu zorunluluğa uymadığı tespit edilirse her bir tespit için Vergi Usul Kanunu’nun 353. maddesinin 4 numaralı bendine istinaden özel usulsüzlük cezası kesilir.

Sıkça Sorulan Sorular

1. Vergi levhası nereden alınır?

Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesi üzerinden alabilirsiniz.

2. Vergi levhası güncelleme süreci nasıldır? Vergi levhası kaç yılda bir yenilenir?

Vergi levhası güncelleme süresi; gelir vergisi mükellefleri için 1 Nisan-31 Mayıs, kurumlar vergisi mükellefleri için ise 1 Mayıs-31 Mayıs tarihleri arasındadır.

Vergi levhası her yıl Mayıs ayının son gününe kadar yenilenmelidir.

3. Vergi levhası alma zorunluluğu kimlere uygulanmaz?

Vergi levhası zorunluluğu şu kişilere uygulanmaz:

  • Ücret Geliri Elde Edenler: Bir işverene bağlı olarak çalışanlar, maaşlarını vergiye tabi tutar, ancak serbest meslek faaliyeti yürütmedikleri için vergi levhası almak zorunda değillerdir. 
  • Emekliler: Sadece emekli maaşı alan kişiler, vergi levhası alma zorunluluğuna tabi değildir. 
  • Sadece Gayrimenkul Geliri Elde Edenler: Sadece kira geliri gibi gayrimenkul gelirleri elde edenler de vergi levhası almak zorunda değillerdir. 
  • Zirai Gelir Elde Eden Çiftçiler: Küçük ölçekli tarım faaliyetlerinde bulunan çiftçiler belirli bir kazanç seviyesinin altında kaldıklarında vergi levhası alma zorunluluğuna tabi olmayabilirler.

4. e-Devletten vergi levhası alınır mı?

Vergi levhasını Gelir İdaresi Başkanlığı’nın web sitesinden alabilirsiniz.

5. Vergi levhası ruhsat yerine geçer mi?

Hayır, vergi levhası ruhsat yerine geçmez. Vergi levhası, bir mükellefin vergi yükümlülüğünü yerine getirdiğini gösteren bir belgedir.

Ruhsat ise bir işyerinde faaliyete başlamak için çeşitli izinler vb. sonucunda alınır. İşyeri açma ruhsatı, çalışma ruhsatı gibi farklı ruhsatlar vardır.

6. Vergi levhası kaç günde çıkar?

Anonim, limited gibi şirketler faaliyet başladıktan sonra ilk kez vergi levhası alıyorsa genellikle 1 ay içerisinde çıkar. Şahıs şirketleri ise bir gün içerisinde vergi levhalarını alabilirler.

7. Şubelerin vergi levhası olur mu?

Evet, mevzuata göre vergi levhası almak zorunda olan mükellefler işyerlerinin;

  • Merkezlerinde,
  • Şubelerinde,
  • Satış mağazalarında,
  • Çiftçilerin doğrudan doğruya zirai faaliyetleri ile ilgili alım satım işlerinin tedviri için açtıkları yazıhanelerinde,
  • Taşıt işletmeleri ayrıca taşıtlarında yetkililerce istenildiğinde ibraz etmek üzere bulunduracaklardır. 

Mükellefler, gerektiğinde internet vergi dairesinden ihtiyaç duydukları kadar vergi levhası çıktısı alabilirler.

8. Vergi levham olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Vergi levhası görüntüleme, basit birkaç adım ile yapılabilir. e-Devlet üzerinden ilgili “e-Vergi Levhası Sorgulama” hizmeti aracılığıyla sorgulamanızı yapabilirsiniz.

9. Vergi levhası doğrulama nasıl yapılır?

e-Devlet üzerinden “e-Vergi Levhası Doğrulama” hizmeti ile kurum ve kuruluşlar, kendilerine sunulan vergi levhasının onay kodu ile doğruluğunu ve güncelliğini sorgulayabilirler.

10. Vergi levhası kapatılmazsa ne olur?

Vergi levhasının varlığı, o kişinin veya kurumun vergi mükellefi olduğu anlamına gelir. Vergi levhanızı kapatmazsanız karşılaşabileceğiniz cezalar:

Vergi Beyannameleri ve Cezalar: Vergi levhasını kapatmayan mükellefler, faaliyette bulunmaya devam ettikleri varsayılarak vergi beyannameleri vermeye devam etmek zorundadır. Beyanname vermemek, vergi ziyaı cezası ve gecikme faizi gibi yaptırımlara yol açabilir.

Vergi Borcu Birikmesi: Faaliyetin sona ermesine rağmen vergi levhası kapatılmadığında sistemde aktif göründüğünüz için vergi tahakkukları devam eder. Bu durumda haksız yere borç birikmesi ve gecikme faizleriyle karşı karşıya kalabilirsiniz.

Resen Terk İşlemi: Vergi dairesi, uzun süre faaliyet göstermediği halde beyanname verilmemesi gibi durumlarda resen vergi mükellefiyetinizi sona erdirebilir. Ancak bu işlem sırasında birikmiş borçlar ve cezalar dikkate alınarak işleme geçileceği için ciddi mali yükümlülüklerle karşılaşabilirsiniz.

Yasal Takip ve İcra İşlemleri: Vergi borçları ödenmediği takdirde vergi dairesi alacaklarını yasal takip ve icra yoluyla tahsil etmeye çalışabilir.

Dolayısıyla herhangi bir ceza, şirket kapatma işlemlerinde gecikme gibi bir problemle karşılaşmamak için şirket kapatma işlemi için vergi dairesine giderken yanınızda vergi levhanızı götürmelisiniz.

11. Vergi levhası almak ne kadar?

Vergi levhası ücreti; şirketin türüne, vergi levhası alırken istenen belgelere göre değişiklik gösterebilir. Örneğin muhasebe vekaleti ortalama 1.000-1.200 TL, defter bedeli ise sermaye şirketleri için 580 TL’dir. Toplam ücret için tek bir fiyat yoktur.

İşinizi de profesyonelce yönetin diye Türkiye’nin en kapsamlı ön muhasebe Programı Biz’de

14 Gün Ücretsiz Deneyin

Bunlar da ilgini çekebilir