logo

2024 Vergi Numarası Sorgulama Rehberi: Nasıl Yapılır ve Neden Önemlidir?

7 dk okuma · 20 Eylül 2024

2024 Vergi Numarası Sorgulama Rehberi: Nasıl Yapılır ve Neden Önemlidir?

Vergi kimlik numarası (VKN), vergiden bankacılığa kadar çok sayıda işlemde gereken özel bir numara. Bu nedenle pek çok kişi “vergi numarası nasıl öğrenilir?, vergi numarası nasıl alınır?” gibi sorulara yanıt arıyor.

Vergi kimlik numarası sorgulama yöntemlerinden VKN hakkında en çok merak edilen sorulara kadar pek çok noktayı sizin için ele aldık.

Vergi Numarası Nedir?

Öncelikle vergi kimlik numarası nedir sorusunu yanıtlayalım. Vergi numarası, diğer bir deyişle Vergi Kimlik Numarası (VKN), vergi mükelleflerininn vergi ile ilgili resmi işlemlerini yönetebilmek için ihtiyaç duyduğu bir numaradır.

Vergi numaraları 10 hanelidir. Bu numara, ilgili vergi mükellefini (veya şirketi) tanımlar ve sadece o mükellefe özeldir. Vergi kimlik numarası sayesinde bir kişinin ya da şirketin vergi işlemleri kayıt altında tutulabilir ve gerektiğinde incelenebilir.

Örneğin Çanakkale Belediyesi Vergi Numarası 1620048783 şeklindedir.

Vergi numarasının doğru ve eksiksiz iletilmesi, resmi işlemleri gerçekleştirirken doğru vergi numarasının girilmesi, olası hataları önler. O nedenle vergi numarası sorgulamasını yapmak önem taşır.

Gerçek kişiler ya da şahıs şirketi bulunan mükellefler, vergi numarası olarak T.C. kimlik numarasını kullanabilir. Ancak tüzel kişiler ve şirketler, vergi numarası almak zorundadır.

Vergi Numarası Nasıl Alınır?

Mükellefler tarafından en merak edilen sorulardan biri olan vergi kimlik numarası nasıl alınır sorusunu cevaplayalım.

Gerçek kişiler ve şahıs şirketi olanlar için bu süre basittir çünkü T.C. kimlik numarası, vergi numarasına yerine geçer. Yani T.C. kimlik numaraları, bu mükellefler için vergi numarası niteliği taşır ve ek bir işleme ihtiyaç duymazlar.

Ancak tüzel kişiler ve şirketler söz konusu olduğunda bu durum değişiyor.

Henüz şirket kuruluş aşamasındayken, vergi numarası almak için gerekli işlemler de yapılır. Kuruluş sözleşmesi ya da tescil talepnamesi ile beraber ilgili vergi dairesine giderek başvurulur. Daha sonra şirketinizin vergi işlemlerinde kullanmanız üzere bir vergi numarası tahsis edilir.

Vergi numarası alırken süreci hızlandırmak ve aksaklıkların önüne geçmek için başvuru esnasında gerekli belgeleri eksiksiz olarak iletmek önemli.

Yabancıların da potansiyel vergi numarası almaları mümkün. İnteraktif Vergi Dairesi bünyesinde bulunan “Yabancılar için Potansiyel Vergi Kimlik Numarası Başvurusu” sayfasından başvuruda bulunabilirler. Sayfadaki bilgileri eksiksiz girerek potansiyel vergi numarası başvurusunu tamamlayabilirler.

Vergi Numarası Nasıl Sorgulanır? : 2024'te Vergi Numarası Sorgulama Yöntemleri

Vergi numarası öğrenme amaçlı uygulayabileceğiniz pek çok yöntem mevcut. Bu sorgulamayı online kanallar ila yapmanız zaman tasarrufu sağlar ve hız kazandırır. Ancak yöntemler bununla sınırlı değil.

İşte vergi kimlik numarası sorgulama yöntemleri:

e-Devlet Üzerinden Vergi Numarası Sorgulama

Vergi numarası sorgulama yöntemleri arasında en basit olanlarından biri de e-devlet üzerinden sorgulama yapmaktır.

  • Öncelikle T.C. kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz ile e-devlet portalına giriş yapmanız gerekiyor.
  • e-Devlet sistemindeki arama bölümünden “vergi kimlik numarası doğrulama” yazıp aratarak ilgili hizmete ulaşabilirsiniz.
  • “Uygulamaya Git” butonuna tıkladığınız İnteraktif Vergi Dairesi’ne yönlendirileceksiniz.
  • Burada sorgulama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) Üzerinden Vergi Numarası Sorgulama (İnteraktif Vergi Dairesi)

GİB, bünyesinde pek çok online hizmeti sunduğu bir sisteme sahip. GİB online hizmetleri sayesinde vergi dairesine gitmeye gerek kalmadan pek çok işlemi tamamlayabilirsiniz.

İnteraktif Vergi Dairesi olarak da bilinen bu portalda yapabileceğiniz işlemlerden biri de vergi numarası sorgulama.

İnteraktif Vergi Dairesine gerek T.C. kimlik numarası gerekse e-devlet ile giriş seçeneği ile giriş yaparak sorgulama işlemini kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Eğer sisteme kayıtlı değilseniz adımları takip ederek kayıt olun.

Fiziksel Olarak Vergi Dairesinde Sorgulama (Vergi Dairesi Müdürlüğü)

İlgili vergi dairesini doğrudan başvurarak da vergi numarasını sorgulamak mümkün. Bu işlemi vergi dairesine giderek yapabileceğiniz gibi telefon ile arayarak da yapabilirsiniz. Bunun için tek ihtiyacınız olan şey vergi dairesi telefon numarası.

Bu yöntem zaman alacağı için vergi dairesine giderek sorgulama yapacak mükelleflerin bunu göz önünde bulundurması faydalı olur.

Tercih ettiğiniz kanal aracılığıyla sorgulamanızı hızlı ve güvenli şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Özellikle online kanallar ile yapacağınız sorgulamalar büyük bir zaman tasarrufu sağlar.

Şirketler İçin Vergi Numarası Sorgulama Süreci

Bireysel olarak yukarıda sıraladığımız yöntemler ile vergi numarası sorgulamasını yapabilirsiniz. Peki şirket vergi numarası sorgulama nasıl yapılıyor? İşte şirket vergi numarası öğrenme yönteminin detayları.

Öncelikle bunun için bir şirket yetkilisi gerekiyor. Şirket yetkilisi, İnteraktif Vergi Dairesi web sitesine giriş yaparak vergi kimlik numarası sorgulama işlemini gerçekleştirir. Böylece şirketin vergi kimlik numarası hızlıca öğrenilir.

Fatura Kesiminde Kolaylık, KDV Seçiminde Çeşitlik Bizim Hesap’ta

Bizim Hesap’ta 24 farklı (Kıbrıs dahil) KDV oranından ihtiyacınıza uygun olanı seçebilir ve istediğiniz şekilde fatura kesebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

1. Vergi numarası kimler için gereklidir?

213 nolu Vergi Usul Kanunu’na göre “Türkiye Cumhuriyeti tabiyetinde bulunan her gerçek kişi ile tüzel kişilere bir vergi numarası verilir.”

Başta vergi işlemleri olmak üzere; bankacılık, sigorta, kiralama, tapu, çek-senet, noter işlemleri ve vergilendirilen her türlü ticari işlemler için vergi kimlik numarası gerekir.

Gerçek kişiler ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan yabancılar, vergi işlemlerinde 11 haneli T.C. kimlik numaralarını kullanabilirler ve vergi kimlik numarası gerekmez. Tüzel kişiler ise VKN kullanmak zorundadır.

2. Vergi kimlik numarası nasıl alınır?

Bağlı olduğunuz vergi dairesine giderek gerekli başvuruyu yapmalısınız. Böylece vergi kimlik numarası alabilirsiniz.

3. Vergi kimlik numarası doğrulama nedir?

Doğrulama işlemi, kendi vergi borçlarınızı ve ticari ilişkide bulunduğunuz tüzel kişilerin vergi bilgilerini görmenizi sağlayan bir işlemdir.

4. Vergi numaramı nereden öğrenebilirim?

Vergi kimlik numaralarını öğrenmek için İnteraktif Vergi Dairesi, e-devlet gibi birkaç yöntemden yararlanabilirler. Ayrıca gerçek kişilerin T.C. kimlik numaraları aynı zamanda vergi numaralarıdır.

5. Bir kurum vergi numarası nasıl öğrenilir?

Eğer o kurum ya da şirketin yetkilisiyseniz İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden sorgulama yaparak vergi kimlik numarasını öğrenebilirsiniz.

6. Vergi numarası almak ücretli mi?

Bireyler, T.C. kimlik numaralarını vergi numarası şeklinde kullanabildikleri için herhangi bir işlem yapmalarına veya ücret ödemelerine gerek kalmaz.

Ancak şirketler ve tüzel kişiler için vergi numarası almak gerekir. Bunun için ticari sicil kaydı gerektiğinden onun ücreti ödenmelidir. Bunun dışında vergi numarası almak için ek ücret alınmaz.

7. Vergi numarası almak için şirket gerekli mi?

Vergi kimlik numarası için şirket şartı aranmaz.

Gerçek kişiler her ne kadar T.C. kimlik numaralarını vergi kimlik numarası olarak kullanabilseler de istedikleri takdirde vergi dairesine başvurarak şirket şartı olmadan vergi kimlik numarası alabilirler.

8. Vergi Numarası Kaç Haneli?

Vergi numarası 10 hanelidir. Bireyler ve şahıs şirketleri için 11 haneli T.C. kimlik numarası aynı zamanda vergi numarasıdır.

9. Vergi kimlik numarası T.C. kimlik numarası aynı mı?

Yalnızca gerçek kişiler ve şahıs şirketleri için T.C. kimlik numarası aynı zamanda vergi numarasıdır.

Bizim Hesap ile ürün tanımı girerken ve ürün alış ve satışlarında ilgili vergi oranlarını da dahil ederek hesaplamaları otomatikleştirebilirsiniz. Aynı zamanda müşterilerinizin vergi kimlik numarası dahil önemli pek çok bilgilerini kaydedebilir; ihtiyaç duyduğunuzda birkaç tıkla erişebilirsiniz.

Böylece zamanınızı işinizi büyütmek için kullanırken Bizim Hesap’la kolaylaşan işlemleri halletmenin keyfini çıkarın.

İşinizi de profesyonelce yönetin diye Türkiye’nin en kapsamlı ön muhasebe Programı Biz’de

14 Gün Ücretsiz Deneyin

Bunlar da ilgini çekebilir