20.05.2020

Uzaktan Çalışma Sürecinde Başarılı Bir Yönetici Nasıl Olunur?

Uzaktan Çalışma Sürecinde Başarılı Bir Yönetici Nasıl Olunur?

Çalışanlarınızla aynı ortamı paylaşırken bile kontrolü sağlamanın ya da iş takibi yapmanın zor olduğu anlar olmuştur. Şimdi durum daha da büyük bir mücadele gerektiriyor ama soğukkanlılığı elden bırakmayın.

İyi bir yöneticinin en önemli vasıflarının başında farkındalık geliyor; farkında olmalısınız ki çalışanlarınızın sizin yönlendirmelerinize, sorumluluk duygunuza ve işlerin yürümesi için gereken kontrol duygunuza ihtiyacı var. Bu da demek oluyor ki uzaktan çalışılan bugünlerde sorumluluğunuz daha çok artıyor. Peki, uzaktan çalışma sürecinde bile iyi bir yönetici olmak için ne yapmalısınız?

Ulaşılabilir Olun

“Nasılsa herkes görevini biliyor.” diye düşünmeyin. Çoğunlukla herkesin ilk defa deneyimlediği bu yeni rutin içinde işler ofisteki düzeninde gitmeyebilir. En temel konularda bile çalışanlarınızın size ihtiyacı olabilir. Yapılan her şeyin kontrolünü arka planda yapıyor olsanız bile bunu çalışanlarınızın da bilmesini sağlamanız gerekiyor. Böylelikle hala bir ekip olarak çalıştığınızı daha iyi görebilirler.

Daha Sabırlı Olun

Hiç kolay değil; sabah yatak odasından kalkıp birkaç adım sonra masa başına geçip çalışmak bazı insanların kolay adapte olabileceği bir durum değildir. Uyuyakalınması, enerjisiz olunması da gayet normaldir. Bir pandemi içinde olduğumuzu ve insanların global çapta yeni bir düzene adapte olmaya çalıştığını sık sık hatırlayın ve her hatayı bir suistimal olarak görmemeye çalışın.

Toplantı Yapın

Her hafta yaptığınız toplantıları aksatmayın. Ekibinizi koordine edin ve toplantılarınızı yapmaya devam edin. Belki bu süreçte bunu haftada iki sefere çıkarmaya ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu durumda da her toplantının süresini olabildiğince kısaltmaya çalışın. Toplantı gündemi oluşturmak bu konuda çok yardımcı olabilir. Yanı sıra bir ev ortamında olmanın samimiyetini de çalışanlarınıza bir parça hissettirerek daha sıcak bir iletişimi tercih etmeniz motivasyonu artırabilir.

Motive Edin

Herkes güne güzel başlamak ister. Bu konuda ilk kıvılcımın sizden gelmesinin etkisi de oldukça büyük olacaktır. Bugün birlikte çalıştığınız insanların emeğine duyduğunuz saygıyı, onlar için beslediğiniz memnuniyeti daha sık belli edin. Hataların tolere edilebileceğinin ancak bu zor zamanları da azimle aşabileceğinizin mesajını yumuşak bir dille sık sık verin.

Kendinizi İhmal Etmeyin

Elbette sizin de işinizle ilgili kaygılarınız, çalışanlarınızın sorumluluğu ile ilgili endişeleriniz olacaktır. Ancak motivasyon bu durumların en büyük ilacı. O yüzden önce kendinizi motive etmekle başlayın. Her gün olmasa bile genel olarak enerjinizi yüksek tutmaya çalışın. Spor, beslenme alışkanlıkları, kitaplar, filmler gibi aktiviteler ile mümkün olmuyorsa yeni bir hobi edinmenin peşine düşebilir ya da iş dışındaki vaktinizi sadece dinlenmeye ayırabilirsiniz.

Takım Ruhunu Unutmayın

“Anca beraber kanca beraber!” Aslında bu deyimi bütün dünya olarak mottomuz edindik. Çalışanlarınızın işten çıkarılmak, izne ayrılması gibi kaygılarının olmasını ve bunun ne derece bir stres yüklemeye çalışacağını düşünün. Bu konuda onları elinizden geldiğince rahatlatmaya ve bu durumun içinden birlikte çıkmanın yine birlikte çıkmak olduğunu iyi ifade edebilmek için her zaman “Ben” değil, “Biz” deyin.

Empati Kurun

İyi bir yöneticiyseniz bu zaten vasıflarınız arasında yer alıyordur. Ancak bu konudaki dozajı bir tık daha artırmanın hiçbir zararı olmayacaktır. Çünkü artık sadece görev tanımları için değil, insanların olağan yaşamları için de empati kurabilirsiniz. Üstelik hepimiz aynı süreci benzer şekilde yaşayabildiğimiz için çalışanlarınızın can sıkıntısı ile bile empati kurabilirsiniz. Kendinizi motive etmek için bulacağınız yolları onlarla paylaşarak onları düşündüğünüzü gösterebilirsiniz.

Kritikten Çekinmeyin

Sizin için de çok yeni bu, tekrar ediyoruz; bu durumda yönetmenin nasıl bir planlama ve sorumluluk gerektirdiği ile ilgili siz de pek çok yeni deneyim ediniyorsunuz. Bu yüzden ekibinize “Daha iyi nasıl olabilir?” gibi bir soru sormaktan çekinmeyin. Size de öneri ya da eleştiri getirmelerine açık olun. Bu konuda göstereceğiniz açıklık onların size olan güvenini de daha çok artıracaktır.

Bu önerilerin hepsini siz de geliştirebilirsiniz. Ekibinizin niteliklerini, çalışanlarınızın motivasyonlarını onların öznelinde değerlendirerek uyarlayabilir ve zenginleştirebilirsiniz. Şu dönemlerde herkesin biraz daha anlayışa ve pozitif enerjiye ihtiyacı olduğu bilinci ile yola çıkmak çalışanlarınızın kaygıları ve sorumlulukları ile başa çıkma yöntemlerine katkıda bulunacaktır.

Sağlık ve başarı dolu bir uzaktan çalışma süreci dileriz. Kimbilir, belki de salgın sonrası bile artık uzaktan çalışmanın o kadar da zor olmadığını farkeder, farklı çalışma düzenleri ile farklı fırsatlar yaratırız.

Hemen Tanışalım

BizimHesap ile şirketinizin Ön Muhasebe, e-Fatura, e-Arşiv ve tüm e-Ticaret operasyonunu tek platform üzerinden verimli bir şekilde yönetebilirsiniz.