02.06.2023

Hepsiburada Komisyon Oranları 2023

Hepsiburada Komisyon Oranları 2023

E-ticaret satışı yapmak isteyen veya tüm işini dijital platformlara taşımayı düşünen girişimciler, pazaryerleri üzerinden ürün satışı yapar. Pazaryerleri, satıcılara sundukları farklı avantajlarla dikkat çeker. Her yıl büyümeye devam eden online satış alanları arasında yer alan Hepsiburada ise e-ticaret sektöründe önemli bir yere sahiptir. Hepsiburada’ya kısa sürede üye olmak ve hemen ürün satışına başlamak mümkündür. İşletmeler Hepsiburada’da 2023 yılı için uygulanan komisyon oranlarını merak eder. Bunun sebebi ürün satışında belirlenen birim fiyat üzerinden hesaplanan komisyon oranının satıcı maliyetine direkt olarak etki etmesidir.

Hepsiburada, özel veya tüzel işletmelerin satışlarından elde ettikleri tutar üzerinden çeşitli kesintiler uygular. Yapılması planlanan kesintiler, komisyon adı altında Hepsiburada`ya aktarılır. Bu kesintiler; ürün kategorisi türüne, pazaryerinin büyüklüğüne, satış hacmine ve satıcı özelliklerine göre değişiklik gösterir. Yapılan komisyon kesintileri, e-ticaret alanındaki işletmelerin maliyetlerinin yükselmesine neden olur. Satıcıların ürün fiyatı belirleme adımında, kargo giderlerine ve komisyon oranlarına göre hareket etmesi, maliyetin doğru şekilde hesaplanmasına yardımcı olur. Hepsiburada 2023 komisyon oranlarını ve satış maliyetleri hakkındaki bilgileri yazımızda derledik. Hepsiburada komisyon oranları 2023 yılında ne kadar?

Hepsiburada’da Yer Alan Kesinti ve Gider Türleri Nelerdir?

Türkiye’de e-ticarete yön veren şirketler arasında yer alan Hepsiburada, mağaza açarak ürün satışı gerçekleştiren işletmelerden farklı alanlarda kesinti yapar. Ürünün satış fiyatı üzerinden hesaplanan kesinti türleri, ana gider olarak adlandırılır. Kesintiler sonrası elde edilen net kâr tutarı ise anlaşmaya bağlı vade tarihine göre ilgili işletme hesabına aktarılır. Bunun yanı sıra Hepsiburada online satış sitesinde yer alan fiyat türleri hakkında satıcının bilgi sahibi olması, yapılacak kesintilerin mali açıdan ileride sorun oluşturmasını önlemeye katkı sağlar. Hepsiburada’da yer alan kesinti ve gider türleri şu şekildedir:

  • Satış Fiyatı: Hepsiburada üzerinde sergilenen ürüne ait işletmenin KDV dahil olarak belirlediği toplam satış tutarıdır.
  • Alış Fiyatı: Online platformda satışı planlanan ürünün, KDV dahil alış fiyatını gösteren fiyattır.
  • Komisyon: Ürünün yer aldığı kategoriye ve satıcı türüne göre uygulanan kesinti oranını ifade eder. Hesaplanan komisyon oranı Hepsiburada’ya otomatik şekilde aktarılır.
  • Kargo Bedeli: Alıcı tarafından sipariş verildikten sonra ilgili ürüne ait kargo firması tarafından KDV dahil olacak şekilde belirlenen bedeldir.
  • Katma Değer Vergisi (KDV): Devletin belirlemiş olduğu ve ürün türüne göre farklı oranlarda uygulanan vergi kesintisidir.
  • Hizmet Tutarı: Hepsiburada tarafından uygulanan, sipariş başı kesilen işlem ücretidir.
  • İşlem Tutarı: Satıcının yapmış olduğu işlemlere ait Hepsiburada tarafından kesilen; teknolojik altyapı giderlerini ve çağrı merkezi masrafları gibi tutarlar, işlem ücreti olarak adlandırılır.

Satıcı işletmelerin, gider ve komisyon oranlarına uygun biçimde maliyet analizi yapması önemlidir. Satış işlemi öncesi ilgili kategori başlığı için belirlenen komisyon oranına ve kargo bedellerine dikkat etmek, ürün satışından elde edilen kâr oranını yükseltmeye yardımcı olabilir. Ayrıca Hepsiburada’nın ana giderleri arasında yer alan işlem ve hizmet bedelleri ise fiyat belirleme adımında satıcı tarafın dikkat etmesi gereken hususlar arasında önemli paya sahiptir.

Hepsiburada’da 2023 Yılı için Belirlenen Komisyon Oranları Nelerdir?

Dijitalleşen dünyada alışveriş deneyiminin artmasını sağlayan Hepsiburada, her gün binlerce ürün satışının gerçekleştiği e-ticaret platformu olmasıyla dikkat çeker. Yalnızca internet üzerinden hizmet veren Hepsiburada, satışı gerçekleşen ürünler için kendi belirlediği oranlarda komisyon kesintisi yapar. Elektronik, aksesuar, yapı market, moda, ev yaşam veya hobi-oyun gibi kategorilere göre uygulanan kesinti oranları, satıcıların işlem maliyeti üzerinde etkilidir. Ayrıca, satıcı taraf ürünün ana sayfada yer alması veya kampanyalar bölümünde olması için de farklı ücretler öder. Hepsiburada’da 2023 yılı için uygulanan güncel komisyon oranları şu şekildedir:

Ana KategoriÜrün Grubu DetayıKomisyon Oranı
AltınGram, Tam, Yarım, Çeyrek veya Hesaba Altın%4
AksesuarTakı, Mücevher, Saat, Gözlük, Çanta, Valiz, Kemer,Askı, Kolye, Bileklik, Kravat ve Askı%18
AyakkabıErkek Ayakkabı, Babet, Terlik, Bot, Çizme, Kadın Ayakkabı%18
GiyimBluz,Ceket,Etek, Pantolon, Gömlek, Tişört, Sweatshirt, İç Giyim, Tayt, Şort, Mont,Kaban vs.%18
ParfümParfüm Seti, Kadın Parfüm, Erkek Parfüm%15
Outdoor Deniz EkipmanlarıFener, Askeri Giyim ve Malzemeler, Şişme Su Ürünleri, Av Malzemeleri vs.%14
Outdoor Deniz EkipmanlarıTekne Ürünleri, GPS, Dürbün,Teleskop%12
Spor AletleriKoşu Bandı, Kondisyon Bisikleti%10
Spor ve OutdoorBisiklet, Elektrikli Bisiklet, Elektrikli Scooter%10
Fitness ve Kondisyon EkipmanlarıVücut Geliştirme Aletleri, Masaj Koltuğu, Fitness ve Kondisyon Aletleri,%13
Cep TelefonlarıAndroid Cihazlar, iPhone, Cep Telefonları%4.5
TabletTabletler, iPad, Galaxy Tablet%5
Taşınabilir BilgisayarTaşınabilir Bilgisayarlar, Monitör, Mini PC%6
Bilgisayar Bileşenleri ve Çevre BirimleriTaşınabilir SSD, Anakart, RAM, İşlemciler, Bilgisayar Kasaları%8.5
Projeksiyon ve AksesuarlarıProjeksiyon Cihazları%11
Projeksiyon ve AksesuarlarıProjeksiyon Aksesuarları%12
Yazıcılar ve AksesuarlarıYazıcılar%8.5
Yazıcılar ve AksesuarlarıKartuş, Toner, Yazıcı Yedek Parçaları%12
Bilgisayar ve Çevre BirimleriModemler, Network Aksesuarları, Wireless Adaptör, Bluetooth rünler, Hard Diskler, Klavye ve Mouse Setleri%10
Foto-KameraDrone, Lensler, Fotoğraf Filmi ve Kağıtları, Pil ve Şarj Cihazları, Objektifler, Tripod, Taşıma Çantaları, Su Altı Kılıfları%10
Fotoğraf Makineleri ve Video KameralarSLR Dijital Fotoğraf Makinesi, Filmli Fotoğraf Makineleri, Video Kameralar, Aksiyon Kameralar%8.5
Oto AksesuarlarıKaravan Aksesuarları, CD veya MP3 Çalar, Oto Ses Görüntü Sistemleri, Navigasyon Cihazları, Oto Hoparlörleri%12
LastikMotosiklet Lastikleri, Oto Lastikleri%9
Oto Aksesuar AküOto Aküleri%12
Yakıt ve Yağ KatkılarıHidrolik Yağ, Şanzıman Yağı, Yakıt Katkıları%12
Temel Tüketim ve GıdaÇay, Kahve, Gazlı ve Gazsız İçecekler, Kahvaltılık, Atıştırmalıklar, Şarküteri, Yemek Sosları vs.%15
Mutfak Gereçleri-Pişirme HazırlamaEndüstriyel Mutfak Ürünleri ve Gereçleri%12.72
Elektrikli Kişisel Bakım AletleriTıraş Makineleri, Saç Sakal Düzeltme Makineleri, Epilatörler, Saç Kurutma Makineleri%13
Ev Isıtma ve Soğutma SistemleriHava Perdeleri, Portatif Soğutucular, Isıtıcılar, Termosifonlar%10.17
Beyaz EşyaBulaşık Makinesi, Derin Dondurucu, Kurutma Makinesi, Sebil, Kombi, Klima%8.5
Beyaz Eşya Yedek ParçaBeyaz Eşya Yedek Parçaları, Vantilatör Isıtma Soğutma Yedek Parçaları%12
TVLCD Televizyon, LED Televizyon, Smart TV%6
Anne Bebek ÜrünleriBebek Bezi, Islak Mendil%12.5
Cilt BakımıCilt Bakım Setleri, Peruk, Şampuan, Güneş Bakım Ürünleri%15
MakyajMakyaj Ürünleri, Oje, Ruj, Eyeliner, Rimel, Pudra, Maskara, Far Paletleri%15
PetshopKedi Maması,Köpek Maması, Yem, Kraker, Ödül Mamaları%13
Ev Bakım TemizlikToz veya Sıvı Deterjanlar, Yüzey Temizleyiciler, Tuvalet Kağıdı, Kağıt Havlu, Peçete%12.5
Bahçe MobilyasıBahçe Masası, Bahçe Sandalyesi, Puf, Minder, Şezlong ve Hamak%18
Yapı MarketHırdavat, Aydınlatma Ürünleri, Elektrikli Ürünler%18
Ev TekstiliHalı, Kilim, Yolluk, Havlu, Mutfak Tekstili, Bornoz Setleri, Banyo Klozet Takımları vs.%18
MobilyaSandalyeler, Koltuklar, Genç Odası Takımları, Yatak Odası Setleri%18
OyuncakAhşap Oyuncaklar, Aktivite Setleri, Bebek Oyuncakları, Kumandasız Arabalar, Parçalı Setler, Pedallı Araçlar, Oyun Çadırı, Yapbozlar%16
FilmFilm ve Posterler%8.5
Hobi-OyunAkıl Oyunları, İlginç Ürünler, Uzaktan Kumandalı Arabalar, Oyun Takımları vs.%16
Dijital ve Güvence PaketleriTV Ek Güvence Paketleri, Dijital Video İşleme Yayın Paketleri%20
Kırtasiye ve OfisFotokopi Kağıtları, A3, A4 ve A5 Kağıtlar%6

Hepsiburada Komisyon Kesintisi Nasıl Hesaplanır?

Hepsiburada’ya kayıtlı işletmelerin sattıkları ürünlerden kesilecek komisyon tutarının hesaplaması oldukça kolaydır. Hepsiburada komisyon tutarı hesaplama formülü: “Komisyon Tutarı = Satış Fiyatı x Komisyon Oranı”dır. Örnek olarak; 1.000,00 TL satış tutarı bulunan ceket için hesaplama yaparsak; Komisyon Tutarı = 1.000,00 TL x %18 (Hepsiburada Giyim Komisyon Oranı) hesaplamasından 180,00 TL bulunur. Hepsiburada’nın 1.000,00 TL tutarında satışı gerçekleşen ceket üzerinden alacağı komisyon 180,00 TL’dir. Satışı yapılacak diğer ürünler için de Hepsiburada komisyon tablosundan kesinti oranını tespit ederek maliyet analizini kolayca yapabilirsiniz.

BizimHesap ile Hepsiburada Pazaryeri Entegrasyonu Nedir?

BizimHesap, online pazaryeri Hepsiburada entegrasyonu ile satıcıların tüm işlem faaliyetlerinde kolaylık sağlıyor. BizimHesap pazaryeri entegrasyonu hizmeti sayesinde ürünlerinizi daha fazla kişiye ulaştırabilir, marka bilinirliğini kısa sürede artırabilirsiniz. Ayrıca BizimHesap Hepsiburada pazaryeri entegrasyonu, tek panel üzerinden ürün aktarımını ve stok kontrolünü yapmaya izin verir. Zaman ve maliyetten tasarruf etmek ve kısa sürede fatura kesme işlemini tamamlamak için hemen BizimHesap online pazaryeri entegrasyonu hizmetiyle tanışabilirsiniz. Bunun için Bizim Hesap’a başvurabilir, e-ticaret satışlarınızda oluşan maliyeti en aza indirerek kullanımı kolay panel yardımıyla satışlarınızı rahatça yönetebilirsiniz.

Hemen Tanışalım

BizimHesap ile şirketinizin Ön Muhasebe, e-Fatura, e-Arşiv ve tüm e-Ticaret operasyonunu tek platform üzerinden verimli bir şekilde yönetebilirsiniz.