Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), aracı pazaryerleri üzerinden internetten satış yapan işletmelere stopaj yükümlülüğü getiren tebliğ taslağını 4 Kasım 2024’te yayımladı.
22 Aralık tarihinde ise stopaj oranı %1 olarak netleşti.
e-Ticaret yapan Gelir vergisi ve Kurumlar vergisi mükelleflerini ilgilendiren bu gelişme ile ilgili tüm detaylar yazımızda.
Stopaj Vergisi Nedir?
Yeni düzenlemenin detaylarına inmeden önce stopaj nedir sorusunu cevaplayalım. Stopaj, kaynağından yapılan vergi kesintisini ifade eder. Gelir ve kurumlar vergisine tabi olan kazançlar için kaynaktan yani gelirin elde edilmesi sırasında kesilen vergi türüdür.
Maaşlı bir çalışanın henüz eline geçmemişken maaşı üzerinden vergi kesintisi yapılması, stopaja örnektir. Bu uygulama ile vergi kayıplarının önüne geçilir.
e-Ticarette Stopaj Vergisi: Yeni Düzenlemenin Kapsamı Nedir?
Bu düzenleme, “aracı pazaryerleri” olarak adlandırılan platformlardan yapılan satışlar üzerinden kesinti yapılmasına ilişkin.
Buna göre stopaj, bu platformlar tarafından satıcıdan kesilecek ve satıcılar adına ödenecek. Daha sonra mükelleflerin bunları mahsup etmesi gerekecek.
Daha da özetleyecek olursak; e-ticaret platformlarından satış yapanlara 2025 yılından itibaren, Gelir veya Kurumlar vergilerine mahsuben, stopaj uygulanacak.
Pazaryerlerine; Trendyol, Hepsiburada, N11, Amazon, Çiçek Sepeti, PTTAVM, Yemeksepeti, ETS vb. birçok örnek verilebilir.
Stopaj, Gelir ve Kurumlar vergisi mükellefi satıcılardan alınacak. Vergi mükellefi olmayan satıcılardan stopaj alınmayacak.
Stopaj oranı henüz taslak aşamasındayken;
- Gelir vergisi mükellefleri (örneğin şahıs şirketleri) için %25,
- Kurumlar vergisi mükellefleri (örneğin anonim veya limited şirketler) için %15 olarak sunulmuştu.
Ancak 22 Aralık'ta yayımlanan “9284 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile” stopaj oranı %1 olarak belirlendi.
Stopaj, KDV hariç satış tutarı üzerinden yapılacak. Stopajlar, mükelleflerin yıllık Gelir/Kurumlar vergisi beyannamelerine göre hesaplanan vergiden indirilecek.
Düzenleme, 1 Ocak 2025’te yürürlüğe girdi.
e-Ticarette Stopaj Kesintisi Kimleri Kapsıyor?
2025 yılında yürürlüğe giren e-ticaret stopaj kesintisi, e-ticaret platformlardan (N11, Trendyol, Hepsiburada vb.) satış yapan satıcıları kapsıyor. Stopaj kesintisinde şirket türü fark etmeksizin şahıs, limited, anonim şirketler uygulama kapsamında.
Dolayısıyla hem büyük işletmeler hem de küçük işletmeler (hatta bireysel satıcılar) bu kesintiden etkileniyor.
Kendi internet sitesinde satış yapanlar (ödeme için aracı hizmet sağlayıcıları kullanmıyorsa) bu kapsamda değil.
e-Ticaret Stopaj Düzenlemesinin Amacı Nedir?
Stopaj uygulamasında vergi, henüz kaynağında tahsil edildiği için vergi kaçakçılığını önlemek açısında etkili bir vergi uygulaması olarak karşımıza çıkıyor. e-Ticarette stopaj düzenlemesinin amacı da
- Öncelikle vergi kaçakçılığının önüne geçmek,
- Giderek artan e-ticaret alışverişi hacmi nedeniyle buradaki vergi kayıpları ve kayıt dışı gelirleri önlemek,
- Vergi tahsil sürecini daha hızlı ve verimli hale getirmek,
- Daha fazla vergi geliri elde etmek,
- Daha adil ve şeffaf bir vergilendirme süreci oluşturmak.
e-Ticaret Sektörüne Etkileri
Bloomberg HT’nin haberine göre Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Ekmekçi, yüksek stopaj oranı uygulanırsa satıcıların e-ticaretten uzaklaşacağını vurguluyor.
Ayrıca Ekmekçi, bu uygulamanın dünya genelinde nadir olduğunu ve var olan oranların da %0,1 gibi oranlara düşürüldüğünü belirtiyor.
Bu düzenlemede amaç vergi kayıpları gibi durumları azaltmak olsa da dezavantajlı duruma girecek olan e-ticaret satıcılarının tam tersine kayıt dışı alanlara kayması da risklerden biri.
Normalde e-ticaretteki fiyatların görece düşük olması, genel olarak fiyat artışlarını baskılar konumda. Oysa bu kesinti nedeniyle satıcılar, ilgili ürün ve hizmetlerin fiyatında bir artışa gidebilir ve böylece genel olarak fiyat artışları görülebilir.
Stopaj Oranı %1: e-Ticaret İşletmeleri İçin Ne Anlama Geliyor?
e-Ticarette stopaj oranı %1 olarak yani taslak aşamasındakinden düşük bir oranda belirlendi. Bu oranın %15-25 gibi oranlara göre epey düşük olduğunu söylemek mümkün.
Yine de bu stopaj, işletmeleri daha farklı stratejik kararlar almaya itebilir.
%1'lik stopajın tek bir işlemde ya da düşük hacimli işlemlerde pek fazla etkisi olmayacak gibi görünebilir. Ancak aksi durumlarda işletmelerin karlılıklarını etkileyebilir. Bu durumda işletmeler bu gideri telafi etmek için fiyat artışına gidebilir.
Ayrıca özellikle az sayıda personel ile çalışan KOBİ'ler için bu süreç yeni muhasebe işlemlerini doğurabilir ve bu da iş yükünün artması anlamına gelir.
Stopaj Uygulamasının Tüketicilere Etkileri
e-Ticarette stopaj uygulaması yalnızca satıcıları değil tüketicileri de etkiliyor. Satıcıların stopaj uygulaması nedeniyle yapacağı değişiklikler dolaylı yoldan tüketicileri de etkileyecek.
Örneğin
- e-Ticaret platformlarda yapılan alışverişlerde daha yüksek fiyatlarla karşılaşabilirler.
- Fiyatlarda artış olması durumunda tüketiciler e-ticaret yerine fiziksel alışverişi tercih edebilir.
- Bu uygulama küçük işletmeleri daha fazla etkileyeceği için bu satıcıların e-ticarette satışı bırakması vb. durumlarda ürün çeşitliliği azalabilir.
- Kayıt dışı ekonominin önlenmesi sayesinde daha şeffaf bir e-ticaret ekosisteminde alışveriş yapabilecekler.
e-Ticaret Stopaj Kesintisi Nasıl Hesaplanır?
Stopaj oranı Cumhurbaşkanı kararıyla %1 olarak belirlendi. Stopaj, KDV hariç satış tutarı üzerinden hesaplanacak.
Bir örnek üzerinden inceleyelim:
- KDV hariç satış tutarının 10.000 TL olduğunu düşünelim.
- Stopaj oranımız %1.
- Böylece stopaj tutarı 100 TL olur. (10.000 TL x %1 = 100 TL)
Bu 100 TL’lik kesinti, satış yaptığınız platform tarafından sizden kesilecek ve ödenecek.
Kimler e-Ticaret Stopaj Kesintisinden Muaf?
Düzenlemeye göre;
- Vergi mükellefi olmayanlara,
- Vergiden muaf esnaf olanlara,
- Basit usule tabi olan mükelleflere,
- Sosyal medya içerik üreticisi vergi muafiyeti kapsamında olanlara,
- Kapıda nakit ya da Yeni Nesil ÖKC ile ödeme seçeneği sunan satıcılara,
- Kendi internet sitesinde üzerinden satış yapan satıcılara,
- Vergi mükellefiyeti olmayan ve ikinci el ürün satışı yapılan platformlarda ikinci el ürün satanlara,
- Aracı platform ödeme aşamasına doğrudan dahil olmadığın (EFT – POS cihazı gibi yöntemlerle ödeme alındığında) bu vergi kesintisi (stopaj) uygulanmayacak.
Yeni Stopaj Düzenlemesine Nasıl Uyum Sağlanır?
e-Ticaret alışverişlerinin hacmi her geçen yıl büyüyor. Aracı pazaryerleri üzerinden satış yapan satıcıların sayısı da artıyor.
Siz de bu satıcılar arasındaysanız öncelikle stopaj vergisinin işletmenize etkisini analiz edin. Bu yeni düzenlemenin nasıl bir finansal yük oluşturacağını hesaplayın.
Bu stopaj vergisinin küçük işletmeleri daha çok etkileyeceğini öngörebiliriz. Küçük işletme ya da bireysel satıcıysanız teşvik ve hibe programlarını araştırarak bu mali yükü azaltacak alternatif destekleri öğrenin.
Ayrıca gerekli muhasebe işlemlerinde hata yapmamak adına mali müşaviriniz ile iletişime geçerek bilgi almanız faydalı olur.
e-Ticaret Operasyonunuz A’dan Z’ye Bizim Hesap’ta!
80'den fazla e-ticaret uygulaması, pazaryeri ve kargo şirketi ile doğrudan entegrasyon sağlayan Bizim Hesap ile e-ticaret operasyonlarınızı tek bir panelden yürütebilirsiniz.
Üstelik aracı firmalara ihtiyaç duymadan, tüm finansal verilerinizi otomatik olarak Bizim Hesap’a aktararak maliyet avantajı sağlayabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
e-Ticarette stopaj düzenlemesi, aracı pazaryerleri (N11, Trendyol, Hepsiburada gibi) aracılığıyla satış yapan satıcılardan %1 oranında stopaj kesintisi uygulanmasını içeren bir düzenlemedir.
Evet, yeni düzenleme ile aracı pazaryerleri üzerinden internette satış yapan satıcılar için stopaj vergisi var. Ancak kendi internet sitelerinden satış yapanlar bu kapsamda değil.
e-Ticaret stopaj vergisi %1 olarak belirlendi.
e-Ticarette stopaj kesintisi 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren uygulanmaya başladı.
Stopaj, KDV hariç satış tutarı üzerinden hesaplanacak. Örneğin bir ürünün KDV hariç satış tutarı 2.000 TL ise %1 oranında stopaj uygulandığında stopaj kesintisi 20 TL olur (2.000 x %1 = 20).
Bu 20 TL’lik kesinti aracı platform tarafından satıcıdan tahsil edilecek ve devlete ödenecek.
Hayır; şahıs, anonim, limited olması fark etmeksizin aracı pazaryerleri üzerinden internette satış yapan tüm satıcılar bu uygulama kapsamında.
Hayır, kapıda ödeme seçeneği sunan işletmeler e-ticaret stopaj vergisi ödemeyecek.