Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), aracı pazaryerleri üzerinden internetten satış yapan işletmelere stopaj yükümlülüğü getiren tebliğ taslağını 4 Kasım 2024’te yayımladı.
Henüz taslak aşamasında ve düzenlemeye yönelik görüş ve öneriler toplanıyor.
e-Ticaret yapan Gelir vergisi ve Kurumlar vergisi mükelleflerini ilgilendiren bu taslak ile ilgili tüm detaylar haberimizde.
Yeni Düzenlemenin Kapsamı Nedir?
Bu düzenleme, “aracı pazaryerleri” olarak adlandırılan platformlardan yapılan satışlar üzerinden bu platformlar tarafından kesinti yapılmasına ilişkin. Buna göre stopaj, bu platformlar tarafından satıcıdan kesilecek ve satıcılar adına ödenecek. Daha sonra mükelleflerin bunları mahsup etmesi gerekecek.
Daha da özetleyecek olursak; e-ticaret platformlarından satış yapanlara 2025 yılından itibaren, Gelir veya Kurumlar vergilerine mahsuben, stopaj uygulanacak.
Pazaryerlerine; Trendyol, HepsiBurada, N11, Amazon, Çiçek Sepeti, PTTAVM, Yemeksepeti, ETS vb. birçok örnek verilebilir.
Stopaj, Gelir ve Kurumlar vergisi mükellefi satıcılardan alınacak. Vergi mükellefi olmayan satıcılardan stopaj alınmayacak.
Stopaj oranı;
- Gelir vergisi mükellefleri (örneğin şahıs şirketleri) için %15,
- Kurumlar vergisi mükellefleri (örneğin anonim veya limited şirketler) için %25 olarak belirtilmiş.
Ancak stopaj oranı henüz netleştirilmedi. Cumhurbaşkanı kararıyla belirlenecek ve daha düşük bir oran uygulanması beklendiğini söyleyebiliriz.
Stopaj, KDV hariç satış tutarı üzerinden yapılacak. Stopajlar, mükelleflerin yıllık Gelir/Kurumlar vergisi beyannamelerine göre hesaplanan vergiden indirilecek.
Düzenlemenin 1 Ocak 2025’te yürürlüğe girmesi bekleniyor.
e-Ticaret Sektörüne Etkileri
Bloomberg HT’nin haberine göre Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Ekmekçi, yüksek stopaj oranı uygulanırsa satıcıların e-ticaretten uzaklaşacağını vurguluyor.
Ayrıca Ekmekçi, bu uygulamanın dünya genelinde nadir olduğunu ve var olan oranların da %0,1 gibi oranlara düşürüldüğünü belirtiyor.
Bu düzenlemede amaç vergi kayıpları gibi durumları azaltmak olsa da dezavantajlı duruma girecek olan e-ticaret satıcılarının tam tersine kayıt dışı alanlara kayması da risklerden biri.
Normalde e-ticaretteki fiyatların görece düşük olması, genel olarak fiyat artışlarını baskılar konumda. Oysa bu kesinti nedeniyle satıcılar, ilgili ürün ve hizmetlerin fiyatında bir artışa gidebilir ve böylece genel olarak fiyat artışları görülebilir.
Vergi Kesintileri Nasıl Olacak, Nasıl Hesaplanacak?
Belirttiğimiz gibi stopaj oranı henüz belli değil ve Cumhurbaşkanı kararıyla belirlenecek. Stopaj, KDV hariç satış tutarı üzerinden hesaplanacak.
Oran belli olmasa da bir örnek üzerinden inceleyelim:
- KDV hariç satış tutarının 10.000 TL olduğunu düşünelim.
- Stopaj oranını %5 olarak varsayalım.
- Böylece stopaj tutarı 500 TL olur. (10.000 TL x %5 = 500 TL)
Bu 500 TL’lik kesinti, satış yaptığınız platform tarafından sizden kesilecek ve ödenecek.
Kimler Vergi Kesintisinden Muaf?
Düzenlemeye göre;
- Vergi mükellefi olmayanlara,
- Vergiden muaf esnaf olanlara,
- Basit usule tabi olan mükelleflere,
- Sosyal medya içerik üreticisi vergi muafiyeti kapsamında olanlara, bu vergi kesintisi (stopaj) uygulanmayacak.
Ayrıca kapıda nakit ya da Yeni Nesil ÖKC ile alınan ödemeler için de stopaj uygulanmayacak.