Bilgisayarların ve internetin gelişimi, özellikle de mobil teknolojilerin yaygınlaşması birçok sektörde dijitalleşme hamlelerini beraberinde getiriyor. Hızla dijitalleşen sektörlerin yanı sıra gerek bireysel gerekse ticari açıdan süreçler online platformlara taşınıyor. Bunların başında ise e-ticaret geliyor. 2000’ler sonrasında yükselişine başlayan ve pandemi süreciyle birlikte işlevselliği gözler önüne serilen e-ticaret kavramı başlı başlı başına bir ekosistem hatta bir sektör olarak nitelendiriliyor.
E-ticaret sektörünün başrolünde ise çeşitli online platformlarda satış yapan satıcılar ve bu satıcılardan alışveriş yapan müşteriler yer alıyor. Bu iki kitleyi bir araya getiren en etkili faktör ise pazaryerleri oluşturuyor. E-ticaretin gelişmesinde çok önemli bir paya sahip olan pazaryeri kavramını ve e-ticaretle uğraşan satıcılar için hayati yazılımlar olan pazaryeri entegratörleri hakkında bilmeniz gerekenleri derledik.
Pazaryeri Nedir?
E-ticaretle birlikte ortaya çıkan bir kavram olan pazaryeri, adından anlaşılacağı üzere pazarlama faaliyetlerinin yürütüldüğü online ortamlar olarak tanımlanıyor. Daha basit bir ifadeyle, satıcıların ürünlerini ve hizmetlerini sergiledikleri, birçok satıcının bir araya geldiği ve müşterilerin alışveriş yapabildiği online alışveriş platformları pazaryeri olarak ifade ediliyor.
Pazaryeri ile E-Ticaret Siteleri Arasındaki Fark Nedir?
Pazaryeri ve e-ticaret siteleri aslında birbirini tamamlayan iki kavram olsa da önemli farklılıklar barındırıyor. Esasında pazaryeri platformları da bir e-ticaret sitesi olarak nitelendiriliyor. Müşteriler nezdinde bakıldığında çok benzer kavram olan bu ikili, satıcılar söz konusu olduğunda farklılaşıyor. Pazaryerinde satış yapmak isteyen satıcılar kiracı konumundayken aynı malı ya da hizmeti kendi e-ticaret sitesinden satan bir e-ticaret satıcısı, bu sitenin mülkiyetine de sahip oluyor. Çok daha net anlaşılabilmesi için her kültürde farklı şekillerde var olan pazar kavramını incelemek yetiyor. Sabit bir adresteki mağazada müşterilere sadece kendi dilediğiniz ürünleri satabileceğiniz e-ticaret sitesi olarak düşünebilirsiniz. Belirli periyotlarda ya da sürekli olarak açılan pazarlarda bir tezgah kiralamanız ise pazaryerinde satış yapmanız gibidir. Pazarı açan, kapatan, denetleyen, müşterilerin konforu için çalışan ve kuralları belirleyen üçüncü kişiler bulunuyor.
E-ticaret sitenizi açmanın maliyeti ve SEO optimizasyonu, reklam ve editöryel harcamaları lojistik gibi çözülmesi gereken soru işaretlerine gerek kalmadan satıcılar pazaryeri platformlarından birkaç gün içerisinde satışlarına başlayabiliyor. Böylece, milyonlarca müşteri potansiyelinden, bu platformların reklam gücünden ve üstün teknolojik imkanlarından faydalanabiliyor.
Pazaryeri Türleri Nelerdir?
Satıcıların ürünlerini kolayca listeleyerek etkin bir şekilde müşterilerine sunması için yazılımlar geliştiren ve iyileştiren pazaryerleri, kendi içerisinde yatay, dikey pazaryerleri şeklinde kategorize ediliyor. Birden fazla sektörde ve alanda müşterilerin ihtiyaçlarına çok farklı kategorilerde hizmet veren yatay pazaryerlerinde, otomobil lastiği satıcısı ile kuruyemiş satıcısı aynı platformda yanyana aynı ekranlar üzerinden satış yapabiliyor.
Belirli bir alanda, tek bir sektörden satıcılara yer veren, bir ya da birkaç ilgili kategoride ürünlerin ve hizmetlerin yer aldığı platformlara ise dikey pazaryerleri deniyor. Çok geniş kitleler tarafından bilinmese de kendi hitap ettiği müşteri kitlesi tarafından fazlasıyla benimsenebiliyor. Dikey pazaryerleri, satıcıların doğru hedef kitleye daha etkin bir şekilde ulaşmasına katkı sağlıyor. Bu kategoriye örnek olarak sadece teknoloji ürünlerinin, pasta malzemelerinin, otel ürünlerinin ya da spor ekipmanlarının satıldığı pazaryerleri gösterilebili.. Pazaryerleri, ulusal ve uluslararası satış yapabileceğiniz platformlar olarak da kategorize edilebiliyor. Uluslararası pazaryerlerinde satıcıların ürün ve hizmetleri tüm dünyadaki müşterilere sergilenirken ulusal pazaryerleri ise genellikle bir ya da birkaç ülkede satış yapmanıza olanak tanıyor.
Pazaryeri Entegrasyonu Nedir?
Pazaryeri tanımlamalarından anlaşılacağı üzere; sayısız satıcının bir araya geldiği platformlarda yine sayısız ürün ya da hizmet müşterilerin beğenisine sunuluyor. Pazaryeri platformlarında ürün bilgileri, içerikleri ve görsellerinden oluşan ürün listeleme sürecinde ve sonrasında fatura, kargo, stok takibi süreçlerde yardımcı olan yazılımlar pazaryeri entegrasyonu olarak tanımlanıyor. Pazaryeri entegrasyonu çözümleri bir tür ERP (Kurumsal Kaynak Programlama) yazılımı statüsündedir. E-ticaretle ilgilenen küçük girişimcilerden online satış yapan dünya devi markalarına kadar e-ticaretle ilgilenen tüm işletmeler için oldukça kullanışlı bir yazılım olarak karşımıza çıkıyor.
Pazaryeri yazılımları, bilişim şirketleri tarafından popüler pazaryeri platformlarına entegre edilebilecek şekilde ya da talep üzerine özel tasarımlarla geliştirilerek piyasaya sürülüyor.
Pazaryeri Entegrasyonları Nasıl Çalışıyor?
Pazaryeri entegrasyonları, satıcı ile pazaryeri arasında üçüncü bir taraf olarak hizmet verir. API (Uygulama Programlama Arayüzü) teknolojisini kullanarak verilerinizi tek bir kanaldan farklı pazaryerleri ile paylaşmanızı sağlar. Çift yönlü olarak çalışma özelliğine sahip olan bu altyapı sayesinde e-ticaret platformlarından gelen sipariş, kargo, ödeme, finansal bilgiler diğer yazılımlarla paylaşılır. Bu sayede Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) online portal hesabınıza bağlanan pazaryeri entegrasyonları, sipariş sonrasında verilerin ön muhasebe programına ulaşmasını ve otomatik faturalandırılmasını sağlıyor. Böylece pazaryeri entegrasyonları muhasebe, stok takibi, açık bankacılık yazılımları ile de entegre bir şekilde çalışabiliyor.
Pazarayeri entegrasyonu hizmeti alırken hangi e-ticaret pazaryeri platformları ile çalıştığına, sizin kullandığınız ERP programlarıyla uyumluluğuna dikkat etmelisiniz. Ancak piyasadaki birçok pzaryeri entegrasyonu yaygın olarak tercih edilen yazılımlarla uyumlu bir şekilde çalışabiliyor. Pazaryeri entegrasyonu uygulamaları mağaza ekleme sayıları, kargo, muhasebe gibi ilave hizmetlerin çeşitliliğine göre genellikle aylık bir bedel üzerinden fiyatlandırılıyor.
İşletmeler Neden E-Ticaret Entegrasyonu Kullanmalı?
E-ticaretin yaygınlaşmasını sağlayan özelliklerin başında hız ve ürün çeşitliliği geliyor. Pazaryerlerinin ürün çeşitliliğini sağlayan bir platform olmasının arkasında ise birçok satıcıyla ve bu satıcıların da çok geniş ürün yelpazesiyle hizmet vermesi yatıyor. Ancak bu çeşitlilik satıcılar açısından yönetilmesi zorlu bir süreç doğuruyor. Özellikle de birden fazla pazaryerinde birçok ürün veya hizmet satışı yapan satıcılar için sürecin takibi zorlaşabiliyor. Her ne kadar pazaryeri platformları süreci sadeleştirmek için üzerine düşenleri yapsa da farklı pazaryerleri söz konusu olduğunda satıcılar için veri ve yönetim karmaşası yaşanması kaçınılmaz oluyor. İşte tam da bu noktada pazaryeri entegrasyonu yazılımları devreye giriyor.
İşletmelerin e-ticaret entegrasyonu kullanarak sağlayabileceği avantajlardan bazıları şöyle:
- Satışı yapılan ürün veya hizmet bilgilerinin kolay ve etkin takibi,
- Farklı platformları tek bir ekrandan yönetebilme kolaylığı,
- Satışların ve stok takibin basitleştirilmesi,
- Fatura ve muhasebe süreçlerinin gerçekleştirilmesi,
- Kargo işlemlerinin farklı pazaryeri farketmeksizin tek bir panelden gerçekleştirilebilmesi,
- Pazaryerlerinden ödeme alınması ve diğer finansal, bankacılık süreçlerinin takibi.
Pazaryeri entegrasyonları ile çalışarak satış yapmayı tercih eden satıcıların elde edeceği en önemli üstünlüklerin başında zaman tasarrufu geliyor. Özellikle de ürünlerin listelenmesi, ürün bilgileri, görsellerin seçimi ve yüklenmesi, fiyat takibi gibi satışları doğrudan ilgilendiren hususları manuel yöntemlere göre çok daha hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Böylece size kalan zamanınızda e-ticaret satış hacmini artıracak kampanyalar ve tanıtım çalışmaları yapabilir; ürün tedariği ya da üretim aşamalarında iyileştirmeler için daha fazla zaman ayırabilirsiniz
İşletmelerin finansal yönetim sürecinde 360 derece çözümler geliştiren BizimHesap, e-ticaret sektöründe faaliyet gösteren işletmeler için pazaryeri entegrasyonu hizmeti de sunuyor. Satışlarını etkin bir şekilde takip etmeyen e-ticaret satıcıları, BizimHesap Pazaryeri Entegrasyonu ile Trendyol, Hepsiburada ve N11 başta olmak üzere 35 farklı pazaryeri ile sürecini kolayca yönetebiliyor. BizimHesap Pazaryeri Entegrasyonu ile tüm e-ticaret operasyonlarınızı etkin ve kolay bir şekilde yürütürken BizimHesap’ın tüm çözümlerinden de faydalanabilirsiniz.