Gelir İdaresi Başkanlığı’nın getirdiği düzenlemelerden biri olan e-Arşiv Fatura kolaylığından faydalanmak için nasıl başvuracağınızı hemen öğrenin!
Giderek her şeyin elektronik ve dijital bir ortamda yer almasıyla birlikte pek çok işlem de yine dijital platformlar üzerinden yapılıyor. Buna kanuni olarak yapılması gereken bazı işlemler de çoktan dahil edilmiş durumda. GİB de bu anlamda vergi mükelleflerine pek çok kolaylık sunmak üzere çeşitli yenilikleri hayata geçirdi. Bunlardan biri de e-Arşiv Fatura. Siz de bu kolaylıktan nasıl faydalanacağınızı hemen öğrenebilirsiniz.
E-Arşiv Fatura Başvurusu
Gelir İdaresi Başkanlığı başvuru için üç ayrı yol sunuyor:
- Bu konuda hizmet veren ve GİB tarafından onaylı özel entegratörler ile çalışmak
- Sahip olduğunuz bilgi işlem sistemini entegre etmek
- GİB E-Arşiv portalı üzerinden ilerlemek
GİB E-arşiv portalı üzerinden belge oluşturmak için öncelikle tüzel kişiler için mali mühüre, gerçek kişiler için ise nitelikli elektronik sertifika veya mali mühüre sahip olmanız gerekiyor. Ardından portal üzerinden başvuru formunu doldurup mali mühürünüz ile onaylamalısınız. Başvuru işleminiz tamamlanıp onaylandıktan sonra ise GIB e-arşiv portalına giriş yapabilir ve e-arşiv faturalarınızı kesebilirsiniz.
Eğer işletmenize ait bilgi işlem sistemi entegrasyonunu kendiniz yapacaksanız bu durumda da Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından mükellefler için şart konulmuş olan tüm adımları tamamlamanız gerekiyor. Öncelikle bu entegrasyonu yapabilmeniz için hazırlanan kılavuzda sizden istenen tüm belgeleri eksiksiz olarak posta yoluyla GİB’ye ulaştırmanız gerekir. Başvurunuzun kabul edilebilmesi için öncelikle bilgi işlem sisteminizin yeterliliği söz konusu oluyor. Eğer bu yeterlilik mevcutsa o zaman e-Arşiv uygulamasına kendi başınıza entegre olabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken bazı noktaları da aşağıda sıralayabiliriz:
- Bilgi işlem raporunun hazırlanması,
- ISO 20000 Bilgi Teknolojileri Hizmet Yönetim Sistemi Belgesi, ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi Standardı Belgesi, ISO 22301 İş Sürekliliği Yönetim Sistemi Standardı Belgesi ya da bunların muadili belgelerin firma tarafından alınmış olması,
- Bilgi işlem sisteminin gerekli yeterliliği karşılayabiliyor olması.
Elbette tüm bu operasyonu başlatmak ve sonrasında da takip etmek sizin için ciddi bir iş yükü oluşturacaktır. Bu yüzden de bu süreci kendi başınıza yönetmek yerine bir entegratör ile birlikte ilerletebilirsiniz. Üstelik özel entegratörlerin kullanıcıları için sunduğu kısa yollar sayesinde (müşteri bilgisi, fiyat bilgisi vb.) faturalarınızı çok daha kolay bir şekilde kesebilir, gelen faturalarınızı size gelen bildirimler sayesinde anında görüntüleyebilirsiniz.
Özetle GİB tarafından onaylanmış olan özel entegratörler başvuru sürecinde sizin yapmanız gereken tüm bu işi kendileri yapıyor, süreç başladıktan sonra ise size kullanım kolaylığı sunuyor. Aynı zamanda kanunlarla ilgili son güncellemelere sahip oldukları ve mevzuatı da bildikleri için sürecin hatasız ve eksiksiz yürümesini sağlıyorlar. Gerekli tüm düzenlemeleri GİB’nin istediği standartlarda gerçekleştirerek entegrasyonu tamamlıyorlar.
Bizim Hesap ile E-Arşiv Fatura İşlemleri İçin Siz de Rahat Edin
Her yıl yenilenen ya da düzenlenen kanunların takibi ile uğraşmak, geleneksel yollar ile birçok bürokratik engel ile yorulmak istemiyorsanız Bizim Hesap ile çalışabilirsiniz.
Son teknolojiye sahip altyapısı ile e-faturaya da e-arşiv fatura işlemlerinizin tümünü tek panel üzerinden yönetebilirsiniz. Bununla birlikte başlangıçtaki başvuru işlemlerini de işin uzmanları ile birlikte yaparak hatasız bir süreç yönetimi sağlayabilirsiniz.
Yapmanız gereken her şeyi sizin adınıza gerçekleştirecek olan Bizim Hesap ile e-arşiv fatura entegrasyonunuda kolayca halledebilirsiniz. Kılavuzları okumanıza, raporlar çıkarmanıza, posta yolu ile başvuru iletmenize gerek kalmadan standartlara uygun olan altyapısı ile Bizim Hesap’ı tercih edebilirsiniz.
Hemen siz de Bizim Hesap’a başvurarak çok daha hızlı, kolay ve daha az maliyetli bir süreç yönetimini başlatabilirsiniz.