logo

SGK İşe Giriş Bildirgesi Nedir ve Nasıl Düzenlenir?

7 dk okuma · 04 Mayıs 2024

SGK İşe Giriş Bildirgesi Nedir ve Nasıl Düzenlenir?

SGK işe giriş bildirgesi, işverenin işe aldığı her çalışan için Sosyal Güvenlik Kurumunda gerçekleştirdiği işlemler arasında yer alıyor. Bildirim, temel olarak işçinin o kurumda çalıştığının resmiyet kazanmasını sağlıyor. İlgili zaman diliminde yapılması gereken işlemlerde herhangi bir aksama olması, işverenin çeşitli cezai yükümlülüklerle karşı karşıya kalmasına neden olabiliyor. Peki ama SGK işe giriş bildirgesi nedir, nasıl düzenlenir? Bu yazımızda SGK işe giriş bildirgesi nedir ve nasıl düzenlenir konularını detaylarıyla sizlere açıklamaya çalıştık.

SGK İşe Giriş Bildirgesi Nedir?

SGK işe giriş bildirgesi, firmaların işe aldıkları her kişi için SGK’ya bildirmesi gereken belgeler arasında yer alır. Her çalışan için ayrı ayrı yapılması gereken bildirge, işe alınan kişinin ilgili firmada sigortalı bir şekilde işe başladığını gösterir. Çalışanın sigortalı olarak görünmesini sağlayan belgenin düzenlenebilmesi için çeşitli zaman aralıkları bulunur. Bu zaman aralıklarında bildirgenin verilmesi yasal bir zorunluluktur. SGK maliyetleri kapsamında yer alan çalışanların brüt maaşları ve çalışan bilgilerinin bulunduğu SGK işe giriş bildirgesini doğru ve eksiksiz bir şekilde SGK’ya ulaştırmanız gerekir.

İşe Giriş Bildirgesi Neden Önemlidir?

SGK işe giriş belgesi, çeşitli açılardan son derece önemlidir. Giriş belgesinin önemi genel olarak şu şekilde özetlenebilir:

  • Çalışanın sigortalı sayılmasını sağlar. Sigortalı olmak, çalışan için yasal bir zorunluluktur. Bunun yanı sıra çalışan, sigorta sayesinde emeklilik, sağlık ve kaza sigortası gibi haklardan yararlanır.
  • Çalışanın işe girişinin SGK’ya bildirilmesi işverenler açısından yasal bir zorunluluktur. Çeşitli cezai yükümlülüklerle karşı karşıya kalmamak adına gerekli işlemleri yapmanız son derece önemlidir.
  • Analık izni, kıdem tazminatı başta olmak üzere çalışanların birtakım hakları korunmuş olur.
  • Kayıt dışı çalışmanın engellenebilmesini sağlar.

Bu tür hususların her biri, SGK işe giriş bildirgesinin verilmesinin neden önemli olduğunu açıklar.

İşe Giriş Bildirgesi Ne Zaman Verilir?

SGK iş giriş işlemleri noktasında son derece önemli olan bildirgenin özel durumlarda çalışanın işe başladığı tarihten itibaren 1 ay içinde, diğer hâllerde ise 15 gün içinde verilmesi yasal bir zorunluluktur. Fakat meslek türlerine göre sürede değişiklikler meydana gelir. Bu değişiklikler ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Kanunun 6. Maddesi’nin I bendi kapsamında yer alan çalışanlar için işe başlama tarihinden itibaren 1 ay içinde bildirgenin SGK’ya verilmiş olması gerekir. Sanatçılar, müzisyenler, bakıcılar ve sporcular bu kapsamda yer alır.
  • Farklı kamu idareleri arasında atama usulüyle işe başlama durumunda, çalışanın işe başlamasından itibaren 15 gün içinde bildirge SGK’ya verilir.
  • Diğer hâllerde ise çalışanın işe girişinden itibaren 15 gün içinde ilgili bildirgenin gerekli düzenlemelerinin yapılmış hâliyle SGK’ya verilmesi bir zorunluluktur.

SGK işe giriş bildirgesinin belirlenen durumlarda, ilgili sürelerde verilmesi gerekmekte olup süre aşımı, birtakım cezai yaptırımlarla karşılaşmanıza neden olabilir.

SGK İşe Giriş Bildirgesi Nasıl Düzenlenir?

e-Devlet üzerinden işe giriş belgesine kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Belgeye ulaştıktan sonra belge üzerinde çeşitli düzenleme işlemlerini yapmanız gerekir. Formda istenilen bilgilerin doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurulması son derece önemlidir.

Bildirimde bulunulması gereken bilgiler ise şu şekilde özetlenebilir:

  • İşverenin kaşe ve imzası
  • İşverenin adı, adresi, telefon numarası ve faaliyet kodu
  • Çalışanın T.C. kimlik numarası, adı, adresi, telefon numarası, doğum tarihi ile yeri
  • Çalışanın ücreti
  • Çalışanın çalışma şekli
  • Çalışanın sigorta türü
  • Çalışanın işe giriş tarihi

Bu bilgilerin her biri, işe giriş belgesinde talep edilir. Dolayısıyla doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurulmaları oldukça önemlidir.

İşe Giriş Bildirgesi Nasıl Alınır?

SGK işe giriş bildirgesi, e-Devlet üzerinden alınabilir. e-Devlet üzerinden işe giriş bildirgesinin düzenlenebilmesi için ilk olarak çalışanların e-Devlet sistemine kullanıcı adı ve şifrelerinin kullanılarak girişinin yapılması gerekir. Bundan sonra, genel olarak şu adımlar takip edilmelidir:

  • e-Devlet sisteminde, ara kısmına 4A işe giriş çıkış bildirgesi yazın. Çıkan seçeneğe tıklayın.
  • 4A işe giriş çıkış bildirgesi (SGK) butonuna tıklayın.
  • “Belge oluştur” seçeneğine tıklayıp belgenin oluşturulmasını sağlayın.

Ardından belgeyi indirerek gerekli düzenleme işlemlerini sorunsuz bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. İndirme işlemleri sırasında herhangi bir zorlukla karşılaşmadığınız gibi e-Devlet üzerinden oldukça kısa sürede işlemlerinizi tamamlamanız da olanaklıdır.

Belgenin alınabilmesi için tercih edilebilecek yöntemlerden bir diğeri de Sosyal Güvenlik Kurumuna fiziki başvurudur. SGK il/ilçe müdürlüklerine çalışanın kimlik belgesi ile başvurulması olanaklıdır. Konuyla ilgili daha fazla bilgiye Sosyal Güvenlik Kurumunun kendi web sitesi üzerinden ulaşılabilir. Belgenin edinilmesi sonrasında, düzenleme işlemlerinin oldukça kısa sürede tamamlanması gerekir. Dijital ortamda, e SGK işe giriş işlemlerini oldukça kolay bir şekilde gerçekleştirerek SGK’ya düzenlenmiş belgeyi iletebilirsiniz.

Part-Time İşe Giriş Bildirgesi Nasıl Verilir?

SGK işe giriş bildirgesi, farklı çalışma sistemleri adına verilebilir. Yani tam zamanlı çalışanlar için bildirgenin verilmesi bir zorunluluk olmakla birlikte aynı durum, yarı zamanlı çalışanlar için de geçerlidir. Fakat tam zamanlı ve yarı zamanlı çalışanların işe giriş bildirgelerinin edinilmesi ve düzenlenmesinde çeşitli farklılıklar meydana gelebilir. e-SGK üzerinden verilmesi gereken bildirge, çalışanın ilgili kurumda yarı zamanlı olarak çalıştığını gösterir. SGK işe giriş çıkış belgesinin yarı zamanlı çalışanlar için verilmesi gerektiği durumlarda genel olarak şu tür hususların ön planda tutulması gerekir:

  • Bildirgeyi çalışanınız işe başlamadan önce vermelisiniz.
  • Bildirgede çalışanınızla ilgili istenilen bilgilerin tamamını eksiksiz ve doğru olacak şekilde doldurmalısınız. Çalışanınızın tam adı, doğum tarihi, T.C. kimlik numarası, çalışma süresi, brüt ücreti; talep edilen bilgiler arasında yer alır.

Tam zamanlı çalışanlarda yaptığınız gibi yarı zamanlı çalışanlarınız için de bildirgeyi ilgili kurumlara ulaştırabilmek için şu tür adımları uygulamanız son derece önemlidir:

  • e-SGK sistemine girişi gerçekleştirin.
  • Sigortalılar menüsünde yer alan “işe giriş bildirgesi” seçeneğini tıklayın.
  • “Çalışma şekli” alanından “kısmı süreli” seçeneğini tercih edin.
  • Haftada kaç gün çalışacağını ve çalışanın brüt maaşını girdikten sonra “gönder” butonuna basın.

Belirtilen adımları uygulamanız hâlinde çalışanınızın işe giriş bildirgesini SGK’ya iletmiş olursunuz.

İşe Giriş Bildirgesinin Geç Beyanı Durumda Ceza Var mıdır?

SGK işe giriş bildirgesini zamanında göndermemeniz hâlinde, çeşitli cezai yaptırımlarla karşılaşabilirsiniz. Yasal süre içinde bildirimde bulunmazsanız her bir sigortalı çalışan için toplamda bir aylık asgari ücret tutarında ödeme yapmanız gerekir. Bu, sizin için maddi bir yükümlülük olacağından işe giriş bildirgesini belirlenen süre içinde vermeniz bir hayli önemlidir. Başvurularınızı yaptıktan sonra SGK işe giriş görüntüleme işlemlerini gerçekleştirebilir, süreci sorunsuz bir şekilde tamamlayabilirsiniz.

Bizim Hesap ile İşletmenizin Finansal Sürecini Kontrol Altında Tutun

SGK işe giriş bildirgesi, işe aldığınız kişiler için gerçekleştirmeniz gereken yasal işlemler arasında yer alır. Dolayısıyla işe giriş adımlarında yasa dışı bir adım atmamanız için bu süreci yakından takip etmeniz son derece önemlidir. Süreç hakkında detaylı bilginiz yoksa uzman destek talep etmeniz gerekebilir.
İşletmelerin gelir gider takibi, e-fatura ve e-arşiv entegrasyon işlemleri başta olmak üzere birçok konuda sorunsuzca ilerleyebilmesini sağlayan Bizim Hesap, özellikle işletmelerin yasal süreçler hakkında çok daha detaylı bilgi edinmesini olanaklı hâle getiriyor. Siz de SGK işe giriş bildirgesinden pratik e-tahsilat sürecine kadar pek çok adımı yasalara uygun şekilde ilerletebilir, uzman destek sayesinde işletmenizin sektörde bir adım önde yer almasını sağlayabilirsiniz.

İşinizi de profesyonelce yönetin diye Türkiye’nin en kapsamlı ön muhasebe Programı Biz’de

14 Gün Ücretsiz Deneyin

Bunlar da ilgini çekebilir