logo
İş Yönetimi

Çalışanların SGK Maliyetleri Nasıl Düşürülür?

3 dk okuma 30 Nisan 2019

Çalışanların SGK Maliyetleri Nasıl Düşürülür?

Çalışan maliyetiaçısından işveren olarak edinebileceğiniz avantajları öğrenmek istiyorsanız konu ile ilgili yazımızı hemen okuyun.

Çalışan maliyetinin düşürülmesi için kanunlar çerçevesinde belirlenmiş olan bazı teşvikler hem işverenler için büyük bir avantaj sağlıyor hem de istihdam sağlamanın bir başka yolunu oluşturuyor. İşsizlik oranlarının yüksek olduğu ülkemizde çalışanlarınızın maliyetini bu tür teşvikleri kullanarak azaltabilir ve istihdam sağlayarak işsizlik oranlarının düşmesine katkıda bulunabilirsiniz.

5510 Sayılı Yasa ile Belirlenen Teşvik

Yapılan düzenlemelerden sonra çalışan maliyetinin düşmesini sağlayan teşviklerin başında 5510 sayılı kanunun 81. maddesi yer alıyor. Bu maddeye göre istihdam sağlamadan SGK Primleri üzerinden %5’lik bir indirim kazanabilirsiniz.

Yasanın belirlediği teşvikin şartları arasında ise daha önceye ait olan herhangi bir SGK Prim borcunuzun, idari para cezasının, gecikme zammı ve gecikme cezasının olmaması yer alıyor. Çok daha önceden var olan ancak yapılandırılmış olan borçlarınız ise teşvikten faydalanmanıza engel olmuyor.

Bu tip borç ve cezalarınız yoksa engelli vatandaş teşvikinden yararlanan çalışan ve çıraklar ile emekliler haricindeki çalışanlarınız için %5 indirimden faydalanmanız mümkün. Dolayısıyla SGK primlerini vaktinde ödemeye ve mevcut teşvikten yararlanmaya gayret göstermenizde fayda bulunuyor.

İstihdam Sağlamakla Yararlanabileceğiniz Diğer Teşvikler

Çalışan maliyetini düşürmek için faydalanabileceğiniz bazı teşvikler de istihdam sağlamanız koşuluyla size sunuluyor.

6111 Sayılı Kanun Teşviki

6111 Sayılı Kanun çerçevesinde Sigorta Prim Teşviki’nden istihdam sağlayarak faydalanabilirsiniz. Bu kanuna göre;

  • 18 yaşından büyük,
  • Son 6 aydır işsiz,
  • Ortalama sigortalı sayısına ilave olarak çalışacak olan bir çalışana istihdam sağlayarak Sigorta Prim Teşviki’nden faydalanabilirsiniz. Ancak 6111 sayılı kanun çerçevesindeki teşvikten faydalanmak için de daha öncesine ait olan bir SGK borcunuzun bulunmaması gerekiyor.

İşbaşı Eğitim Programı Teşviki

Çalışan maliyetini düşürmek için yararlanabileceğiniz bir diğer teşvik de İşbaşı Eğitim Programını tamamlamış adaylara istihdam sağlamak oluşturuyor. Buna göre;

  • İşbaşı eğitim programını tamamlamış,
  • Tamamlamış olduğu program üzerinden istihdam sağlanabilir,
  • Programı tamamlamış olmasından itibaren en fazla 3 ay süre geçmiş olan kişileri işe aldığınız takdirde SGK işveren payları İşsizlik Sigortası Fonu tarafından karşılanabilmektedir.

Bu teşvikler dışındaçalışan maliyetini düşürmek için yararlanılabilecek başka teşvikler de yasa tasarılarının oluşması ve kanunlarla kesinleşmesi halinde işverenlere fırsatlar sunabilir.

Daha fazla bilgi için Sosyal Güvenlik Kurumu websitesini inceleyebilirsiniz.

İşinizi de profesyonelce yönetin diye Türkiye’nin en kapsamlı ön muhasebe Programı Biz’de

14 Gün Ücretsiz Deneyin

Bunlar da ilgini çekebilir