logo

Sanal POS Nedir ve Nasıl Kullanılır?

8 dk okuma · 22 Ocak 2023

Sanal POS Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Teknolojinin her alana yayılması ve internete erişimin en ücra yerlerde bile sağlanabilmesi e-ticaretin gelişmesinde büyük rol oynar. Bu gelişim ile birlikte e-ticarette kullanılabilen tahsilat çözümleri ortaya çıkar. VPOS (virtual point of sale) olarak dünyada bilinen ve Türkçe adı ile sanal POS olarak yaygınlaşan ödeme sistemi de bunlardan biridir. e-ticaret için en yaygın olarak kullanılan ödeme yöntemlerinden biri olan sanal POS fiziki dünyada kullanılan POS (Point of Sale / Ödeme Noktası) cihazlarının dijitalleşmiş halidir. Bugün internet üzerinden ürün ve hizmet satışı yapmak isteyenlerin en çok kullandığı tahsilat yöntemlerinden biridir.

Sanal POS Nedir?

Müşterilerin mağaza alışverişi yaptıktan sonra kredi ve banka kartı ile temassız ve şifreli işlem yapabildikleri cihazlara fiziki POS adı verilir. Sanal POS cihazı ise müşterinin sanal mağaza üzerinden alışveriş yaptıktan sonra ödeme yapabilmesini sağlayan dijital bir yazılım sistemidir. Fiziki POS cihazlarında olduğu gibi kredi kartı ve banka kartı kullanılabilir. Fiziki POS cihazları kart üzerindeki çip sayesinde müşteriye ait kart bilgilerini anında okuyabilir. Sanal POS kullanımında ise müşterinin bu bilgileri eliyle kendi girmesi gerekir. Ödeme şekli ve yöntemi benzer çalışsa da bir mekanda olma zorunluluğunu ortadan kaldırması ve uzaktan tahsilat yapılmasını sağlaması ile fiziki cihazlardan ayrılarak internet alışverişinin vazgeçilmezleri arasına girmiştir.

Sanal POS Nerelerde ve Nasıl Kullanılır?

Sanal POS cihazları internet sitelerinden satış yapan firmalar ve internet pazar yerleri tarafından kullanılır. Müşterinin yaptığı alışveriş sonucunda ortaya çıkan ödemenin satıcının hesabına geçmesini sağladığı için uzaktan tahsilat yapılması gereken durumlara uygundur. Fakat nasıl ki fiziki POS cihazı alabilmek için bazı şartları karşılamak gerekiyorsa Sanal POS cihazları için de aynı durum geçerlidir. İşletme kriterleri karşıladığı ve başvurusu onaylandığı sürece internet üzerinden satışlarında Sanal POS kullanarak tek çekim ve taksitli tahsilat yapabilir.

Sanal POS kullanımı satıcı ve alıcı tarafında farklılaşır. Satıcı sanal POS yazılımı sahibi olmak istiyorsa sitesine yazılımın uyumlu olabilmesi için entegrasyon yapılması gerekir. Sanal POS başvurusu onaylanan şirket tarafından internet sitesine gerekli sistem yüklenir ve yapılan ödemelerin anında hesaba geçmesi sağlanır.

Müşterilerin sanal Pos kullanımı daha basittir. Ürünü sepete atarak ödeme adımına ilerleyen alıcı kendisine sunulan sözleşme ve formları okur, kabul eder. Ardından kart bilgilerini sisteme el ile yazarak ödemenin onayı için butona tıklar. Bu kısımda kart özellikleri ve sistem gereksinimine göre mail ya da cep telefonuna doğrulama kodu gelebilir. Kod ekranda açılan kutucuğa girildikten sonra banka provizyonu beklenir. Onay alan tahsilat işleminden sonra sipariş oluşturulur ve alışveriş tutarı satıcının hesabına aktarılır.

Sanal POS Kimlere Uygun?

Sanal POS yazılımına sahip olmak için BDDK (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu) tarafından onaylanmış ödeme kuruluşlarından birine başvuru yapılması gerekir. Fakat yazılımı edinmeye uygun olmayan şirketlere başvuru yapılsa da hizmet verilmez. Sanal POS başvurusu için şirkette gerekli özellikler:

  • SSL sertifikasına sahip olan bir internet sitesine sahip olmanız gerekir. Müşterilerin kişisel verileri ve kart bilgilerinin koruma altında olması ve sanal ortamda güvenliğin sağlanması için bir online satış sitesinden beklenen ilk özellik budur.
  • Sitede ürün ya da hizmet satışı yapılması gerekir. Online pazar yeri ya da şahsa ait internet sitesi olması fark etmeksizin müşterilerin satın alabilecekleri bir unsur olmak zorundadır.
  • Şirketinize ait sanal mağaza üzerinden iptal/iade politikalarını içeren sözleşmeler olmalıdır. Mesafeli Satış Sözleşmesi ve Hizmet Sözleşmesi gibi bu sözleşmeler ile alıcı ve satıcının hakkı hukuki yollardan korunur.

İşletmenizin sanal POS başvuru kriterlerini karşıladığını düşünüyorsanız genellikle şu belgeler başvuru için yeterli olur.

  • T.C. Kimlik Belgesi
  • Vergi Levhası
  • İmza Sirküleri
  • Ortaklık Sözleşmesi, Ticaret Sicil Gazetesi Fotokopisi (Ortaklı İşletmelerde)

Sanal POS Kullanmak Güvenli mi?

Sanal POS yetkili mercilerin izin verdiği güvenilir işletmelerden şartları karşılayan bir şirkete verildiği zaman güvenli bir ödeme yöntemidir. EFT ve havale gibi uzaktan ödeme yöntemlerinin oluşturduğu güven ve tahsilat sıkıntılarını ortadan kaldırır. SSL (Secure Sockets Layer) sertifikası site adreslerinin doğruluğunu kontrol eden bir yazılımdır. Bu yazılım iki varlı IP adresi arasında yapılan veri transferini kontrol ederek güvenli bir şekilde gizlilik sağlar. Yani müşteri bilgilerini sanal POS formuna girip gönderdikten sonra veri karşı tarafa yüksek gizlilik ve güvenlikle aktarılır. SSL veri gizliliğini korumasına rağmen sitenin kendi güvenliğinden sorumlu değildir.

Sanal POS Avantajları Nelerdir?

e-ticaret işlemleri ile uğraşan kişi, kurum ve şirketler için birçok farklı avantaja sahip olan sanal POS kullanmanın ayrıcalıkları şunlardır:

  • Zaman ve mekan bağlılığını ortadan kaldırarak 7 gün 24 saat boyunca ödeme alma ve ödeme yapma imkanı sunar. Tek gereken internet bağlantısı ve bunu kullanmak için gerekli bir aygıttır.
  • Güvenlik sertifikaları sayesinde kişilerin kart bilgilerinin bilgisayar korsanlarının eline geçmesini engeller. Anlık olarak gerçekleşen kart bilgisi veri transferinde yüksek emniyet ve koruma sunarak ticari işletme ve müşterinin içinin rahat olmasını sağlar.
  • Sanal POS işlemleri kayıt altına alındığı için alış, satış ve iade gibi farklı verilere kolay erişmeyi, müşteri profili hakkında detaylı analiz yapabilmeyi sağlar.

Sanal POS Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Sanal POS kullanarak işletmenizin dijital dünyada da var olmasını sağlamak ve artan pazar rekabetinde rakiplerinizin gerisinde kalmamak istiyorsanız başvurunuzu yapmadan önce bazı bilgilere sahip olmak işinizi kolaylaştırır.

Siteye yazılım kurulmadan önce güvenlik sertifikası, sanal POS sistemine uygunluk, web sayfasının erişilebilirliği ve ödeme adımlarının kusursuz şekilde çalışması denetlenmelidir.

Ödeme sayfasında kredi kartı, banka kartı ile ödeme, tek çekim ve taksitli çekim gibi seçeneklerin sunulması müşteri memnuniyetini artırır.

Web sitesi, ödeme sayfası gibi alanlarda seçilen bankaların logosunun bulunması; internet sitesinde müşterinin ürünleri atabileceği sanal bir sepetin olması ve fiyatların ve teslimat şartlarının açıkça belirtildiği detaylı ürün kataloğunun olması sitenin güvenilirliğini ve kullanışlılığını artırır.

Sözleşmeler hukuki içerikli olarak profesyoneller tarafından hazırlanmalı, müşterinin kolaylıkla ulaşabileceği ve okuyabileceği bir yerde bulunmalıdır. Ayrıca sitede şirkete ve şahsa ait doğru adresler, telefon numaraları ve e-postalar konularak müşterinin karşısında aradığı zaman bir muhatap bulabilmesi sağlanmalıdır.

Türkiye’de satışı yasak olan patlayıcı maddeler, silah ve kumar gibi ürünler sitede bulunmamalıdır. Ticari işletme bağlı olduğu resmi kurumlardan e-ticaret yapabilmek için izin almalı ve resmi belgeleri tam olmalıdır. Örneğin tatil turları satmak isteyen bir işletmenin TURSAB belgesi olmalıdır.

Sanal POS Fiyatları Nedir?

Sanal POS fiyatları hangi banka ve kurum üzerinden aldığınıza göre değiştiğinden güncel fiyat bilgisini hizmet almak istediğiniz firmayla iletişime geçerek öğrenebilirsiniz. Bizim Hesap avantajı ile kullanım bedeli, kullanım kotası (minimum) ve hesap işletim ücreti gibi farklı masraf kalemlerinde ödeme yapmadan sadece komisyon ile tahsilat işlemlerini tamamlamanız mümkündür. Bizim Hesap uygulamalarında “Sanal POS” entegrasyon ücreti ödemeden entegrasyon işlemi yapabilir, ödeme linki (pay by link) ile düşük komisyonlu uzaktan tahsilat yapabilirsiniz.

Sanal Pos Komisyon Oranları Nelerdir?

Anlaşmalı olduğunuz banka ve kurumların sizin için özel hazırladığı teklifler ya da kampanyalarına göre sanal POS kullanım oranları değişkenlik gösterir. Genellikle işlem başına %2,8 ile %11 arasında değişen oranlarda bankalar müşterilerine teklif verir. Avantajlı ve düşük komisyonlu sanal POS kullanmak istiyorsanız %2,05’ten başlayan komisyon oranları ile hemen Bizim Hesap uygulamaları ile tanışabilirsiniz.

Bizim Hesap’la Sanal POS Sahibi Olun!

Sanal POS sahibi olmak istiyorsanız Bizim Hesap yazılımları içinde bu uygulamaya avantajlı şekilde sahip olabilirsiniz. BDDK tarafından lisanslı PAYNET ve PAYTR sanal POS başvurularını Bizim Hesap ile yaparak sisteme kolay yoldan geçiş sağlayabilirsiniz.

Bizim Hesap uygulamalarından e-tahsilat entegrasyonu satın aldığınız zaman tüm tahsilat işlemlerinizi dijitale güvenli bir şekilde taşıyabilirsiniz. Üstelik ücretsiz olarak entegrasyon hizmeti sunulan sanal POS yazılımı sayesinde müşterilerinize alışverişleri için ödeme linki (pay by link) yollayabilirsiniz. Tüm ödeme ve tahsilat sistemlerinin tek panelden kontrol edilmesini ve detaylı raporlanmasını sağlayan Bizim Hesap uygulamasına mobil app ve bilgisayar gibi farklı kanallardan ulaşabilmeniz de işinizi kolaylaştırır. 7/24 firmanızın işlemlerini en kolay yoldan avantajlı komisyon tutarları ile yapmak için şimdi Bizim Hesap ile tanışın!

İşinizi de profesyonelce yönetin diye Türkiye’nin en kapsamlı ön muhasebe Programı Biz’de

14 Gün Ücretsiz Deneyin

Bunlar da ilgini çekebilir