İş dünyasında belge sahteciliği büyük sorunlara yol açabiliyor. Bunun önüne geçmek için imza sirküleri, diğer bir deyişle imza sirküsü, alınabiliyor. İmza sirküsü, sahte imzalara karşı alınabilecek önemli bir önlem. Böylece şirket yetkililerinin imzaları noter onaylı şekilde belgelendirilmiş oluyor.
İmza sirküsü nedir, nasıl alınır gibi temel soruların ötesinde imza sirküsü hakkında en çok merak edilen soruları da cevapladık. Bu önemli belgenin tüm detaylarını yazımızda bulabilirsiniz.
İmza Sirküsü Nedir?
Sirküler, genelge anlamına geliyor. İmza sirküsü (imza sirküleri) ise bir kurumda, şirkette imza yetkisi olan kişiler hakkında bilgileri içeren ve imza yetkilisini belgelendiren belgedir.
İmza sirküsü, noter onaylı bir belgedir. Böylece imza kopyalama ile belge sahteciliği gibi ciddi tehlikelerin önüne geçmiş olursunuz. İmza sirküsü, şirket yetkilisinin imzasını tasdik etmenin yanında bu kişinin yetki sınırlarını da resmileştirir.
İmza sirküsünde şu bilgiler yer alır:
- Yetkili kişinin nüfus bilgileri,
- Unvanı,
- Yetki alanları,
- İmza örnekleri,
- Ticaret sicil numarası,
- Adres bilgileri.
İmza Sirküsü Ne İşe Yarar?
İmza sirküsü, şirketin imza yetkilisi olan kişilerin imzalarını noter onayıyla tasdikliyor. İşte bu tasdik işleminin ne işe yaradığına yakından bakalım:
- İşletme yetkilisinin yetki sınırlarını resmileştirir.
- Tüm resmi işlemler, sözleşmeler ve kararlar için imza yetkilisinin imzası gerekir. İmza sirküsü, şirketin imza yetkilisini belirtir.
- Şirket adına yapılabilecek izinsiz ticari faaliyetlerin önüne geçer.
- Şirketi sahte evrak, sahte imza vb. dolandırıcılıklardan ve bunlardan doğacak sonuçlardan korur.
- İmza yetkilileri güvence altına alınmış olur.
- Şirketin hem itibarının zedelenmesini hem de maddi zarara uğramasını engeller.
- Başvuru, sözleşme imzalama vb. süreçlerde kontrol ve teyit işlemlerini sağlar.
İmza Sirküsü Kime Verilir?
İmza sirküsü, bir şirketi temsil eden, imza yetkisi olan tüzel kişilere verilir. Tüzel kişi, hukuken birçok kişinin/mal varlığının topluluğundan doğar ve tek bir kişi sayılır. Örneğin bir şirketin yönetim kurulunca imza yetkilisi olarak atanan kişiler, tüzel kişidir.
Tüzel kişiler notere başvurarak yetki sınırlarını netleştirir ve imzalarını tasdikler. Böylece imzalarının dolandırıcılık faaliyetlerinde kullanılmasının önüne geçerler.
İmza Sirküsü Nasıl Alınır?
İmza sirküleri sadece noterden alınabilir. Gerekli belgeleri yanınızda götürerek fiziken başvuru yapmanız gerekir. Gerekli belgelerle yapılan başvurularda kısa sürede imza sirküsü oluşturulur.
İmza sirküleri almak için ihtiyacınız olan belgeler:
- İmza yetkilisinin T.C. kimliği ve fotokopisi,
- Şirketin kayıtlı olduğu yerin ticaret sicil gazetesi,
- Sirküde ismi geçen şirketin vergi levhası.
Ayrıca imza sirküsünü almak için 2024 yılında 310 TL’lik ücreti ödemeniz gerekir. İmza sirküsü oluşturulduktan sonra bir nüshası imza yetkilisine verilir, diğer bir nüshası da noterde kalır.
İmza Sirküsü Nereden Alınır?
İmza sirküsü, noterden alınır. Bunun için belli bir ücret ödemeniz (2024 yılı için 310 TL) ve bazı belgeleri de bulundurmanız gerekir. Kısa süre içerisinde imza sirküsü oluşturulur.
İmza Sirküsü Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
İmza sirküsü alma işlemi, belgelerinizde eksiklik vb. yoksa kısa sürede tamamlanır. Ama imza sirküsü alırken bazı noktaları da göz önünde bulundurmalısınız:
- İmza sirküsünü yalnızca noterden, fiziki başvuru yaparak alabilirsiniz.
- İmza sirküsünün geçerlilik süresini belirlediyseniz imza sirküsü oluştururken bu işlenebilir.
- Belli bir geçerlilik süresi belirtilmezse imza sirküsünün geçerliliği 3 yıldır (detayları bir sonraki bölümde bulabilirsiniz).
- İmza sirküsünde belirtilen imza örneği ile sözleşmelerde, resmi işlemlerde kullanılan imza aynı olmalıdır. O nedenle imza yetkilisi imzasını değiştirdiğinde imza sirküsü de değiştirilmelidir.
- Şirketin imza yetkilisi değiştiğinde imza sirküsü de değişmelidir.
İmza Sirküsü Geçerlilik Süresi ve Yenileme İşlemleri
İmza sirküsünün geçerliliği başvuruda belirtilebilir ve imza sirküsüne işlenir. Ancak belli bir süre belirlenmediyse sirkülerin geçerlilik süresi en fazla 3 yıldır.
Aslında imza sirküleri için net bir geçerlilik süresi olduğunu söylemek doğru olmaz çünkü bununla ilgili mevzuatlarda belirtilen bir sınır söz konusu değil. Ancak Türk Ticaret Kanuna göre yönetim kurulu üyeleri en fazla 3 yıl süreyle görev yapmak üzere seçilebilirler.
Dolayısıyla imza sirküsü geçerlilik süresi de dolaylı olarak en fazla 3 yıldır denilebilir ve bu yazılı olmayan bir kuraldır.
Ancak kanunlarda imza sirküsü özelinde net bir süre belirtilmediği için pek çok etkene göre (görev süreleri vb.) bu sürenin farklılık gösterebileceğini unutmamak önemlidir.
İmza yetkilisinin değişmesi gibi durumlarda imza sirküsü geçersiz olur. Bu durumda imza sirküsünün yenilenmesi gerekir.
Yenileme işlemleri de yine gerekli belgelerle ve imza yetkilisi kişinin bizzat başvurmasıyla noterden yapılır.
2024 Yılında İmza Sirküsü Kaç TL?
2024 yılında imza sirküsü almak isteyen kişilerin notere 310 TL ödeme yapması gerekir.
Sıkça Sorulan Sorular
Hayır, imza sirküsü ve imza beyannamesi birbiriyle karıştırılsa da ikisi farklı belgelerdir. Her ikisi de noter onaylı belgeler olsa da ikisinin kapsamı farklıdır.
İmza sirküsü, tüzel kişiler tarafından alınır. Bir firmanın imza yetkilisinin imza örneklerini içerir ve yetki sınırlarını belirtir. İmza sahteciliği gibi şirkete ve imza yetkilisine zarar verebilecek durumların önüne geçmek için alınır.
İmza beyannamesi ise gerçek kişiler tarafından alınır. Gerçek kişinin bilgilerini içerir ve kimlik doğrulama amacı taşır. Genellikle bireysel işlemler (şahıs şirketi kuruluşu, banka hesabı açmak vb.) için alınır.
Hayır, imza sirküsü e-Devlet’ten alınamaz. Sadece fiziki olarak başvurarak noterden alınabilir.
2024 yılında noterden imza sirküsü almak için 310 TL ödemeniz gerekir.
Yalnızca tüzel kişiler imza sirküsü alabilir. Bunun için bazı belgeler ile başvuru yapmanız gerekir.
Gerçek kişiler ise ihtiyaç halinde imza beyannamesi alabilir.
e-Devlet üzerinden imza sirküsü sorgulayabilirsiniz. e-Devlet üzerinden “Firma Yetki Belgesi Sorumlu Kişi Sorgulama” araması yaparak imza sirküsü sorgulamanız mümkün.
Ancak bazen imza sirküsü hazır olsa bile hemen sistemde görüntüleyemeyebileceğinizi hatırlatmak isteriz.