Ön muhasebe ve genel muhasebe arasındaki farklar tam olarak anlaşılmazsa birbirleriyle karıştırılabilir. Oysa ikisinin sorumlu oldukları işlemler, finansal aşamalar ve kapsamları epey farklı.
O nedenle ön muhasebe nedir, genel muhasebe nedir, ön muhasebe ve genel muhasebe arasındaki ana farklar nelerdir gibi temel soruları cevapladık.
Muhasebenin bu iki farklı aşaması hakkında detayları öğrenmek için okumaya devam edin.
Ön Muhasebe Nedir? Genel Muhasebe Nedir?
Ön muhasebe ile genel muhasebe arasındaki farklara bakmak için her şeyden önce bunların ne ifade ettiklerini öğrenmeliyiz. Öncelikle ön muhasebe ile başlayalım:
Ön Muhasebe Nedir?
Ön muhasebe, firmaların tüm günlük finansal faaliyetlerinin kaydedilmesini ifade eder. Bu işlemler arasında temel olarak;
- fatura kesme ve takibi,
- cari hesap takibi,
- stok takibi,
- nakit akış takibi yer alır.
Tüm bu işlemlerin ve çok daha fazlasını düzenli şekilde kaydedilmesi, firmalara etkili finansal yönetim sunar.
Genel Muhasebe Nedir?
Genel muhasebede ise ön muhasebeye göre daha detaylı ve geniş çaplı işlemler yapılır. Örneğin finansal faaliyetlerin raporlanması ve işletmenin genel finansal durumunun takip edilmesi, genel muhasebenin kapsamındadır.
Bunun için genel muhasebeciler, detaylı raporlar ve borç ve gelir gider tabloları gibi finansal tablolar ile işletmenin genel mali durumunu analiz edip sunarlar.
Ayrıca beyannameler ve vergi ödemeleri de genel muhasebenin işlemleri arasında yer alır.
Ön Muhasebenin Temel İşlevleri
Bahsettiğimiz gibi ön muhasebe, işletmelerin günlük finansal faaliyetlerini kaydedilmesini içeriyor. O halde ön muhasebenin temel işlevleri nelerdir? Bu işlevleri birkaç ana başlıkta toplayabiliriz:
- Fatura İşlemleri: Firmanızın kestiği faturaların iletilmesini ve sizin adınıza kesilen faturaların kaydedilmesini ve tüm fatura işlemlerinin takip edilmesini içerir.
- Stok Takibi: İşletmenin stok takibinin düzenli olarak yapılması ve güncel durumun takip edilmesidir.
- Banka Hesap Takibi: Banka işlemlerinin kaydedilmesi ve hesapların takip edilmesi gibi işlemlerdir.
- Bordro Takibi: Personel maaşlarının takibi, maaşa ek olarak yok, yemek vb. ek ödemelerin de hesaplanması ve takip edilmesidir.
- Cari Hesap Takibi: İşletmeye ait tüm alacak vereceklerin, örneğin müşterilerden alacakların ve tedarikçilere borçların vb. takip edilmesidir.
- Kasa Takibi: Firmaya ait kasadaki günlük girdi ve çıktıların yani nakit akışın takip edilmesidir.
- Çek Senet Takibi: Çek ve senetlerle ilgili tüm işlemlerin düzenlenmesi, takip edilmesi ve kaydedilmesidir.
Genel olarak bunlar en temel işlevlerdir. İşletmenin ihtiyaçlarına göre ön muhasebenin üstlendiği temel işlevler değişiklik gösterebilir.
Online’da Fatura Kesmek Biz’de 2 Dakikalık İş!
Bizim Hesap’ta müşterilerinizi kaydedebilir, farklı portallarla uğraşmadan faturanızı saniyeler içinde tek panelden kesebilirsiniz!
Genel Muhasebenin Temel İşlevleri
Genel muhasebenin ise daha kapsamlı ve detaylı işlevlere sahip olduğunu belirtmiştik. Genel muhasebenin temel işlevlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Mali İşlemleri Kaydetme: İlk işlem, işletmeye ait mali ve ticari işlemlerin ve ilgili belgelerin kaydedilmesidir. Kayıtlar düzgün ve düzenli yapılmazsa diğer adımlara da geçilmeyeceği için çok önemlidir.
- İşlemleri Sınıflandırma: Kaydedilen işlemlerin ve bunlara ait verilerin bir düzene göre sınıflandırılması yapılır. Bu işlev yerine getirilmezse büyük bir karmaşa ortaya çıkar.
- İşlemleri Dönemsel Olarak Özetleme: Aylık, üç aylık gibi belli dönem sonlarında tüm bu işlemlerin bir özeti çıkarılır. Bu, işletmenin finansal durumunu analiz etmeye yardımcı olur. Bu işlevde dönemsel tablolardan yararlanılır.
- Raporlama: Raporlama, tüm işlevlerin sonucu olarak bir çıkarım yapmak gibidir. Burada muhasebecinin verileri doğru yorumlaması önemlidir. Raporlar, ilgili kişilere sunulur ve böylece işletmenin geleceğine yönelik stratejik kararlar alınabilir.
Bu işlevler; varlıkların takibi, raporlarının oluşturulması ve takibi, işletmenin genel finansal durumunun takibi gibi işlemleri içerir.
Ön Muhasebe ile Genel Muhasebe Arasındaki Ana Farklar
Bu iki muhasebe aşamasının işlevlerinden bahsettiğimize göre cevaplamamız gereken yeni bir soru ortaya çıkıyor: Ön muhasebe ile genel muhasebe arasındaki farklar nelerdir?
Ön Muhasebe | Genel Muhasebe |
---|---|
Nakit akışı, fatura, stok, banka hesapları vb. takip eder. | İşletmenin genel finans durumunu takip eder. |
Daha çok günlük finansal işlemleri kaydeder. | İşletmenin tüm mali ve ticari faaliyetlerinin kaydedilmesinden sorumludur. |
Borç alacak, gelir gider takibi, fatura oluşturma ve kaydetme gibi işlemlerle ilgilenir. | Kaydedilen işlemler sonucunda finansal tablolar oluşturur. |
Belirli mali işlemlerin ve bunlara ait verilerin kaydedilmesinden sorumludur. | Verileri raporlamak ve bu verileri yorumlamaktan/analiz etmekten sorumludur. |
Genel muhasebe için gereken evraklarla ilgilenir. | Devlet kurumlarına iletilecek beyannamelerle ilgilenir. |
Fatura düzenleme, iletme ve kaydetme vb. işlemlerle ilgilenir. | İşletmenin yükümlü olduğu vergileri takip eder ve bunların ödenmesiyle ilgilenir. |
Küçük İşletmeler İçin Ön Muhasebenin Rolü
Küçük işletmeler ticari faaliyetlerine devam ederken bir de küçük bir ekiple pek çok sorumluluğu üstlenirler. Bir yandan üretim ya da bir hizmet sunmak gibi kendi işlerini yaparken diğer yandan finansal işlemlerin kaydedilmesiyle ilgilenmek zorunda kalırlar.
Bu nedenle ön muhasebeyi küçük bir işletme için önemli yapan nedenlerin başında; muhasebe işlemlerini düzenli hale getirmesi yer alır.
Ön muhasebe ile; stok, fatura, alacak verecek ve nakit akışı takibi gibi son derece önemli işlemlerin düzenli yapılması, küçük işletmelerin yükünü hafifletir. Finansal düzen, aynı zamanda mevzuata uygun hareket etmelerini de sağlar.
Ayrıca mali işlemlerin kaydedilmesi, küçük işletmelerin finansal durumlarını analiz edebilmeleri için gereken veriyi sağlar. Bu, büyümek isteyen bir küçük işletmenin geleceğe yönelik daha sağlam adımlar atmasına yardımcı olur.
Kısaca ön muhasebe küçük işletmelere; düzen, stratejik planlama, finansal yönetim, analiz imkanı, yasal düzenlemelerle uyumluluk gibi çok önemli fayda sağlar.
Genel Muhasebenin İşletmeler İçin Önemi
Genel muhasebe, işletmelerin finansal durumunu analiz etmeleri için büyük öneme sahiptir. Bir işletmenin ticari ve mali işlemleri sonucunda finansal durumunun nasıl bir noktada olduğu yorumlayabilmek, genel muhasebeyi bir işletme için olmazsa olmaz yapar.
Genel muhasebe, işletmenin kaynaklarının nasıl kullanıldığını ve genel finansal durumu gösterir. Genel muhasebe sayesinde karar alıcılar, işletmenin geleceğine yönelik veri odaklı kararlar alabilirler.
Ayrıca genel muhasebe, kamu kurumlarına sunulacak beyannamelerden ve vergi ödemelerinden de sorumludur. Böylece firmalar yasal yükümlülüklerini yerine getirdiklerinden emin olurlar ve herhangi bir yasal yaptırımla karşılaşmazlar.
Genel muhasebe ile etkili bir finansal yönetim ve böylece sürdürülebilir bir büyüme ortaya çıkar.
Ön Muhasebe ve Genel Muhasebe Birlikte Nasıl Çalışır?
Ön muhasebe ve genel muhasebe birbirinin tamamlayıcısı gibi hareket eder. Ön muhasebe, genel muhasebe için bir hazırlık aşaması işlevi görür.
Örneğin;
- Ön muhasebe, mali işlemlerle ilgili evrakları genel muhasebe için hazırlar ve kaydeder. Genel muhasebe de bu evraklar ışığında kamu kurumlarına beyanname iletir.
- Ön muhasebe işlemleri ve verileri düzenli şekilde kaydeder; genel muhasebe ise bu veriler göre finansal raporlar hazırlar, bu verileri analiz eder ve yorumlar.
Ön muhasebe, finansal işlemlere ait bilgileri doğru ve düzenli şekilde kaydetmezse genel muhasebe işletmenin finansal durumunu sağlıklı analiz edemez. Aynı şekilde genel muhasebe raporlar ile mali durumu yorumlamazsa veriler tek başına bir sonuç çıkarmaz.
O nedenle ön muhasebe ve genel muhasebe birbirine tamamlar şekilde çalışır.
Ön Muhasebe ve Genel Muhasebe Arasındaki Geçiş Süreçleri
Küçük bir işletme büyüdükçe daha fazla mali işlem yapar ve muhasebesi daha karmaşık hale gelir; ihtiyaçları değişir. Ön muhasebe tek başına yeterli gelmemeye başlar ve genel muhasebeye de ihtiyaç doğar.
İşletmeler, ön muhasebe ve genel muhasebe arasında bir köprü oluşturmalıdır. İşte bu geçiş süreçleri şu şekilde işler:
- Öncelikle bu süreçte bir mali müşavirden, danışmandan yardım alabilirsiniz.
- İşletmenizin büyüklüğüne uygun bir yazılım seçmeniz gerekir.
- İhtiyaç duyduğunuz özelliklere sahip bir genel muhasebe yazılımı için araştırma yapın.
- Teknik destek gibi süreci sizin için kolaylaştıracak özelliklere dikkat ederek bir seçim yapın.
- Ön muhasebe verilerinizi eksiksiz ve hatasız şekilde muhasebe programına aktarın.
- İhtiyaç varsa genel muhasebe programını kullanacak personelin program için kurs vb. eğitim almasını sağlayın.
Gelişmiş bir ön muhasebe programı kullanıyorsanız tüm bu süreç sizin için çok kolay hale gelir. Ön muhasebe programındaki verileri genel muhasebe için muhasebecinize hatasız olarak aktarabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Bir ön muhasebeci;
-fatura/irsaliye düzenleme ve bunların uygun şekilde kaydedilip saklanması,
-stok giriş çıkışlarının takibi,
-ilgili evrakların güncel vergi mevzuatına göre hazırlanması,
-gerekli ön muhasebe yazılımların kullanılması,
–e-fatura, e-arşiv fatura sistemlerinin kullanılması,
-cari hesap, borç alacak takibi,
-banka hesaplarının ve nakit akışın takibi gibi işlemler hakkında bilgi sahibi olmalı.
Günümüzde pek çok ön muhasebe işlemi için çeşitli hesaplama araçları kullanılır. Üstelik ön muhasebe programlarında çoğu hesaplama (toplam tutar, KDV oranı, indirim oranları vb.) otomatik olarak yapılır.
Yine de ön muhasebe için yüzde hesaplama gibi temel seviyede matematik bilgisi gerekir. Bu, gerektiği takdirde hesaplama yapabilmek ve hatalı hesaplamaları fark edebilmek için gereklidir.
Ön muhasebe işlemleri kolay hale getirmek için bir yardımcı arıyorsanız Bizim Hesap’ı deneyin. Bulut tabanlı ön muhasebe programı Bizim Hesap, ihtiyaç duyduğunuz tüm ön muhasebe modüllerine sahip.
Üstelik Bizim Hesap ile genel muhasebe için verilerinizi kolayca aktarabilirsiniz.