15.05.2024

Barkod Okuyucu Nedir? Doğru Barkod Okuyucu Nasıl Seçilir?

Barkod Okuyucu Nedir? Doğru Barkod Okuyucu Nasıl Seçilir?

Günümüzde işletmeler stok kontrolünden satışa kadar tüm süreçlerde ürün bilgilerini hızlı ve hatasız bir şekilde işlemek için barkod okuma cihazları kullanıyor. Ancak piyasada çok çeşit ve modelin olması işletmeniz için en uygun olanı bulmanızı zorlaştırıyor. Bu yazımızda, barkod okuma cihazlarını detaylı bir şekilde inceleyerek işletmenizde hangi barkod okuma cihazını kullanmanız gerektiğine dair yol haritası sunacağız.

Barkod Okuyucu Nedir?

Barkod, otomatik tanımlama sisteminin bir parçasıdır. Bar şeklinde, kalınlıkları değişen ince ve uzun çizgilerden ve boşluklardan oluşur. Bu grafik desen, özel bir kod barındırır. Bu kodlar ise ürünlerin tanınması, izlenmesi ve takip edilmesinde kullanılır. Genellikle ürünlerin üzerine veya ambalaja basılan barkod; isim, fiyat ve stok numarası gibi bilgileri içerir. Söz konusu bilgilere ulaşmak için bu kodun çözülmesi gerekir. İşte bu işlem için kullanılan cihaz veya sistem, barkod okuyucudur.

Barkod okuyucular, özellikle perakende sektöründe sıklıkla tercih edilir. Lojistik alanında da önemli bir yeri vardır. Süreçleri hızlandıran bu cihaz, verileri hızla ve doğru şekilde işler. İşletme verimliliğini artırır. Hataları azaltır ve stok yönetimini kolaylaştırır. Birçok çeşidi bulunan cihazın farklı türleri arasından kendinize ve işletmenize en uygun olan seçeneği tercih ederek bu avantajlardan yararlanmanız mümkündür.

Barkod Okuyucuların Temel İşlevleri Nelerdir?

Barkod okuma cihazlarının birden fazla işlevi bulunur. Birincil işlevleri elbette deşifredir. Bu cihazlar, barkod hâline getirilmiş ürün bilgilerini deşifre ederler. Ürün bilgilerini getirme işlevi sayesinde gelişen diğer özellikleri ise şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Fiyat kontrolü: Cihaz, ürün fiyatını otomatik olarak sisteme tanımlar. Özellikle mağazalarda ödeme adımlarında kolaylık sağlar.
  • Stok yönetimi: Barkodla okunan bilgiler, işletmenin stok yönetimi sistemine aktarılabilir. Böylece ürünlerin stok seviyelerini takip ederek sipariş tarihlerini ve miktarlarını belirlemek kolaylaşır.
  • Envanter takibi: Ürünlerin alım satım işlemleri kaydedilir. Gerektiğinde stok seviyeleri güncellenir.
  • Hız, doğruluk ve verimlilik: Ürün bilgilerini ve miktarlarını tek tek elle yazmak ve değiştirmek yerine barkod sistemini kullanmak işlem hızını ciddi oranda yükseltir. Ayrıca bu sayede hatalı veri girişinin önüne geçilerek verimlilik artırılmış olur.

Bu özelliklerden yola çıkarak barkod okuma cihazının temel işlevinin perakende operasyonları etkin ve verimli hâle getirmek olduğunu söylemek mümkündür. İşletmelerin çalışma hızının yükselmesi, rekâbet gücünü de artırır. Böylece büyüme hedeflerine daha hızlı ulaşılabilir.

Barkod Okuyucular Nasıl Çalışır?

Barkod okuyucu sistemleri çoğunlukla optik sensörler veya lazer teknolojisini kullanır. Çalışma sisteminde kullanılan teknolojiye veya cihazın türüne göre küçük değişiklikler gözlenebilir. Ancak standart bir barkod okuma cihazının çalışma prensibi şu adımlardan oluşur:

  1. Barkod, cihazın tarayıcı kısmına yerleştirilir.
  2. Optik sensörler veya lazer ışığı barkod üzerindeki çizgi ve boşlukları tarar. 
  3. Cihaz, siyah ve beyaz renk farkını algılayarak kodu deşifre eder. Deşifre ettiği bilgileri kodlama düzeninde yazma sistemine aktarır.
  4. Aktardığı metni, veri tabanındaki bilgilerle karşılaştırır. Deşifre ettiği kodun hangi ürüne karşılık geldiğini bulur. Ürün bilgilerini getirir.
  5. Getirdiği bilgileri ekrana yansıtır.

Bu 5 adım, neredeyse 1 saniyeden daha kısa sürede tamamlanır. Bir cihaza arka arkaya onlarca, hatta yüzlerce barkod okutmak mümkündür. Bu durum, söz konusu sistemin kullanışlılığını kanıtlar niteliktedir.

Barkod Okuyucu Çeşitleri Nelerdir?

Günümüzde akıllı telefonlar dahi barkod okuyabilmektedir. Dolayısıyla çok sayıda farklı cihazdan ve sistemden söz etmek mümkündür. Örneğin QR barkod okuyucu, karekodları deşifre etmek için kullanılır. Karekod hâline getirilen bilgilerin balında web sitesi bağlantıları gelir. Dolayısıyla karekod barkod okuyucu hem el sensörü şeklinde tasarlanmış müstakil bir cihaz hem de akıllı telefon ve tabletlerde bulunan bir sistemdir.

Bluetooth barkod okuyucular ise kablosuz işlem protokolünü kullanarak çalışır. Bilgisayar, tablet, akıllı telefon ve bluetooth bağlantısını kullanabilen diğer cihazlarla iletişim kurarlar. Gerekli eşleştirme yapıldıktan sonra bu cihazların kullanımı son derece kolaydır. Daha birçok farklı çeşitte barkod okuma cihazıyla karşılaşmak mümkündür.

Kalem Tipi Barkod Okuyucular

Bu cihazlar, görüntü bakımından kalemi andırır. İnce ve uzun gövdeleri iki parmakla kolaylıkla kavranabilir. Bu hafif cihazın taşınması ve kullanımı son derece kolaydır. Kablo bağlantısı açısından iki farklı versiyonu bulunur. Çoğunlukla tek okuma moduna sahiptir. Yani aynı anda tek barkodu tarayabilir. Bu sebeple perakende mağazaların kasaları gibi alanlarda tercih edilmez. Envanter yönetimi gibi hızlı işlem gerektirmeyen durumlarda kullanılabilir. 

Lazer Barkod Okuyucular

Bu cihazlar lazer ışınlarına sahiptir. Işınların yayılacağı bar şeklinde bir ekran ve tutma sapından oluşur. Dolayısıyla elde kullanılan bir cihazdır. Geniş okuma menzili sayesinde barkodları farklı açı ve mesafelerden tarayabilir. Böylece hızlı bir okuma sağlar. Yoğun perakende ortamlarında ve hızlı işlem gerektiren durumlarda tercih edilir. Kablo kullanımı açısından iki farklı versiyonu bulunur. Dayanıklılığı sayesinde endüstriyel kullanıma uygundur.

Sabit Barkod Okuyucular

Bu cihazlar tezgâh veya masa üstüne monte edilerek kullanılır. Market ve mağaza kasalarında kullanılan cihazlar, bunlara örnektir. Cihazı kullanılan kişinin ellerinin serbest kalması, işlem hızını artırır. Bu cihazların işlem hızını artıran bir diğer özelliği, farklı türler arasındaki en geniş okuma menziline sahip olmalarıdır. Otomatik okuma özelliği sayesinde taranmak istenen ürünün cihazın önünden geçirilmesi yeterli olur. Yüksek okuma hızı, dayanıklılık ve farklı bağlantı türleriyle çalışabilme özellikleri de cihazın tercih sebepleri arasında yer alır.

Kablosuz ve Kablolu Barkod Okuyucular

Kablolu ve kablosuz barkod okuyucuların tek farkı, bağlantı türleridir. Aynı tür cihazlarda iki farklı bağlantı tipini bulmak mümkündür. Her iki bağlantı da kendi içinde farklı avantajlar taşır. Örneğin kablolu barkod okuyucular, güvenilir ve stabil veri aktarımı sunar. Aynı zamanda kullanıcılar, cihazın sürekli bağlı kaldığından da emin olur. Wifi barkod okuyucular ise hareket özgürlüğü sunar. Cihaz farklı noktalara taşınabildiği için esnek kullanım imkânı sağlar.

Hangi İşletmeler Barkod Okuyucuya İhtiyaç Duyar?

Barkod okuma cihazları birçok farklı sektörde kullanılır. Dolayısıyla çeşitli işletmelerin barkod okuma cihazına ihtiyacı olabilir. Bu işletmelerden bazılarını aşağıdaki listede bulmanız mümkündür.

  • Mağaza ve süpermarket gibi perakende satış noktaları
  • Depo ve stok yönetimi uygulamaları
  • e-Ticaret işletmeleri
  • Endüstriyel üretim tesisleri
  • Lojistik ve taşımacılık

Barkod okuma sistemine ihtiyaç duyan daha farklı işletmelerden de söz edilebilir. Zira işlemlerini hızlandırmak isteyen herkesin bu cihaz ve sistemleri kullanması mümkündür. Siz de kendinize uygun cihazı seçerek ürün bilgilerini tarama ihtiyacınızı hızla giderebilirsiniz.

İşletmelere Uygun Barkod Okuyucu Nasıl Seçilir?

Kendinize uygun barkod okuma cihazını seçmenin en doğru yolu, işlem hacmini belirlemektir. Eğer perakende sektöründeyseniz müşterileri bekletmemek adına ürün bilgilerini hızla okumanız gerekir. Bu durumda kasada kullanmak için sabit okuyucu tercih edebilirsiniz. Depo sahibiyseniz malların sayımı ve takibi için hareket özgürlüğüne ihtiyacınız olabilir. Dolayısıyla kablosuz lazer okuyucular ihtiyacınızı görecektir. Bu örneklerden yola çıkarak kendi ihtiyacınızı belirlemeniz mümkündür.

Bizim Hesap Entegrasyon Özellikleri ile Stok Takibini Kolay Hale Getirin

Ürün bilgilerini okuma cihazıyla hızla görüntüleseniz bile stok takibi konusunda bir profesyonele ihtiyaç duyabilirsiniz. Böyle durumda Bizim Hesap, güvenilir bir adres olarak daima yanınızdadır. Bizim Hesap entegrasyon özellikleri ile stoklarınızı kolaylıkla takip edebilirsiniz. Özellikle kobi ve mali müşavirlere yönelik hizmetlerden faydalanabilirsiniz. Envanterinizde hata yapmaz ve hesapları şaşırmazsınız.

Hemen Tanışalım

BizimHesap ile şirketinizin Ön Muhasebe, e-Fatura, e-Arşiv ve tüm e-Ticaret operasyonunu tek platform üzerinden verimli bir şekilde yönetebilirsiniz.