28.01.2019

İnternet Üzerinden Gelir Elde Eden Influencer ve Youtuberların Vergilendirmesi

İnternet Üzerinden Gelir Elde Eden Influencer ve Youtuberların Vergilendirmesi

Günümüzün en önemli mesleklerinden birisi haline gelen Influencer ve Youtuber’lık yapanlara vergi uygulaması gündemde. Bu uygulamanın nasıl gerçekleştirileceği de merak konusu. Bizler de bu yazımızda sizler için merak edilenleri cevaplandırdık. Bildiğiniz üzere son zamanlarda Vergi İdaresi, internet üzerinden gelir elde edenleri vergi dairelerine davet ederek, elde ettikleri gelirler hakkında birçok soru sormuştur. Bununla beraber bu kişilerin gelecekte elde edecekleri gelirleri için de bir şirket kurmalarını talep etmiş ve geçmişteki kazançlarının da ödenmeyen vergilerinin ödenmesi gerektiğini belirtmiştir. Hal böyle olunca da bu vergilerin nasıl ödeneceği merak konusu haline gelmiştir.

Peki daha önceki gelirlerde vergi ödemesi olmadıysa neler yapmak gerekmektedir? Adım adım bunları açıklayacağız:

  • Öncelikle mali müşavir bularak bu konuyu değerlendirmeniz gerekmektedir. Bu konuda yapacağınız her eylemde hukuk ya da mali müşavir ile hareket etmek, doğru olanı yapmanızı sağlayacaktır.
  • Bununla beraber Vergi İdaresi’nin ne istediğini de detaylı bir biçimde anlamanız gerekmektedir.
  • Eğer bu gelir durumu hala devam ediyorsa, hızlı bir biçimde şahıs ya da sermaye odaklı şirket kurmanız gerekir.
  • Son 5 yılda elde ettiğiniz gelir karşısında adınıza yapılan ödemelerin listesini çıkarmalısınız.
  • Eğer matrah artışı yaptıysanız bunu mutlaka kontrol edin. Bununla beraber bundan sonraki dönem için matrah artışı yaparak vergi affına girebileceğiniz yanılgısına da kapılmayın çünkü bu başvurular geçtiğimiz senenin Ağustos ayında maalesef doldu!

SIKÇA SORULAN SORULAR

18 yaşından küçükler vergi öder mi?

Bildiğiniz üzere Youtuberların bir kısmı henüz reşit bile değil. Fakat bu durum onların vergi ödemesine engel olmamaktadır. Vergi Usul Kanunu 9. maddesinde; “Mükellefiyet ve vergi sorumluluğu için kanuni ehliyet şart değildir” ifadeleri kullanılmaktadır. Vergi mükellefi reşit oluncaya değin kanuni temsilcisi vergi işleriyle ilgilenmek durumundadır.

Gelirlerim yurtdışından geliyor. Neden vergi vermek zorundayım?

Eğer yılın en az 6 ayını Türkiye’de geçiriyorsanız, vergi mükellefisinizdir. Gelirin yurt içi ya da yurt dışından gelmesi fark etmeksizin vergi ödemek durumundasınızdır.

Vergi çok yüksek ve ödeyecek durumum yok. Ne yapmalıyım?

Bu hususu mali müşaviriniz ile görüşerek uzlaşmaya gidebilirsiniz. Eğer konu hakkında haklı olduğunuzu düşünüyorsanız da dava açmanız mümkün.

Peki uzlaşmada ne kadar öderim?

Bu hususta gelirin miktarına ya da gecikme süresine bağlı olarak değişmektedir.

Hemen Tanışalım

BizimHesap ile şirketinizin Ön Muhasebe, e-Fatura, e-Arşiv ve tüm e-Ticaret operasyonunu tek platform üzerinden verimli bir şekilde yönetebilirsiniz.