11.04.2022

İhracat Kayıtlı e-Fatura Hangi Durumlarda Kullanılır?

İhracat Kayıtlı e-Fatura Hangi Durumlarda Kullanılır?

Yurtdışına satış yapmak istiyorsanız düzenlemeniz gereken ihracat kayıtlı e-fatura hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Dijitalleşmenin en büyük getirilerinden biri de; yurt dışına satış yapabilmek için, pek çok kanal açmış ve çok fazla ülkede aynı anda var olabilmeyi sağlamış olmasıdır. Yurt içindeki potansiyelini yurt dışında ölçmek ve yurt dışında da satış yapmak isteyen işletmeler için satış sonrası fatura düzenleme hususunda da bilinmesi gerekenler bulunmaktadır.

İhracat Kayıtlı e-Fatura Nedir?

Bir satış yapmanızın ardından fatura kesmeniz zorunludur. Ancak yurt içinde geçerli olan hükümler yurt dışı satışlar için farklılık göstermektedir. KDV gibi sadece yurt içi satışlar için geçerli olan eklerin yer almadığı türden bir fatura düzenlemeniz gerekir.

İhracat kayıtlı e-fatura, Katma Değer Vergisi Kanunu’nda geçen 3065 sayılı 11-c maddesi uyarınca KDV tutarı işlenmeden düzenlenir.Yani, ihracat kayıtlı e-fatura, KDV tutarının alınmadığı satışlar için düzenlenmektedir.

İmalatçının ihracatçıya yaptığı satışlarda, imalatçı KDV tutarını ihracat yapan kişi ya da kurumdan alamadığı için de gerekli devlet kurumlarına başvurarak vergi iadesi şeklinde geri alabilir.

Bu noktada direkt ihracat ile ihracat kayıtlı satış yapmanın farkı da görülüyor: Direkt ihracat yapılması hem imalatın hem de satışın aynı anda gerçekleşmesidir. Ancak ihracat kayıtlı satışlarda imalatçı, ihracatı yapacak olan firmaya fatura kesmektedir.

İhracat Kayıtlı Faturayı Kimler Kullanabilir?

İhracat kayıtlı fatura kesmek için üretici konumunda, dolayısıyla da imalatçı olmak gerekir. Bununla birlikte Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenmiş olan birtakım koşulların da yerine getirilmesi şarttır. Aşağıda sıralanmış olan koşullara uygun olanların ihracat kayıtlı e-fatura kesebilmesi de mümkün olmaktadır:

  • Sanayi siciline kayıt yaptırmış olmak,
  • Sicil belgesine sahip olmak,
  • Ticaret Odası ya da Sanayi Odası gibi meslek odalarında kayıtlı olmak,
  • Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından onaylanmış bir gıda işletme belgesine sahip olmak,
  • Çiftçi kayıt belgesine sahip olmak,
  • İşletme onay belgesine sahip olmak,
  • Gerekli görülen işçi sayısını karşılayabilmek,
  • Gerekli görülen üretim altyapısına sahip olmak.

Bizim Hesap ile Zamandan ve Maliyetten Tasarruf Edin

Hem ticari faaliyetlerinizi sürdürmek hem ticari sorumluluk ve şartlarınızı yerine getirmek hem de işletmenizin mali akışını yönetmek oldukça zorlayıcı olabilir. Bu sebeple de ticari faaliyetleriniz açısından birçok işlem imkanına sahip olan bir ön muhasebe programıyla işletmenizi daha kolay yönetebilirsiniz.

Bizim Hesap sayesinde ihracat kayıtlı e-faturalarınızı sadece birkaç tık ile düzenleyebilirsiniz. Kullanımı kolay arayüzü sayesinde işlemlerinizi hızlı, zahmetsiz ve hatasız bir şekilde yapabilirsiniz. Üstelik Bizim Hesap sayesinde erişim sorunu da yaşamazsınız. iOS ve Android işletim sistemleri ile uyumlu olan mobil uygulamaları sayesinde dilediğiniz zaman panele erişim sağlayabilir ve faturalarınızı düzenleyebilirsiniz.

Siz de yurt dışına satış yaparak daha fazla kazanırken zamandan da tasarruf etmek istiyorsanız hemen Bizim Hesaplı olun. 14 günlük ücretsiz deneme süresi boyunca işlerinizi ne kadar kolaylaştırabileceğinizi şimdi deneyimleyin!

Hemen Tanışalım

BizimHesap ile şirketinizin Ön Muhasebe, e-Fatura, e-Arşiv ve tüm e-Ticaret operasyonunu tek platform üzerinden verimli bir şekilde yönetebilirsiniz.