03.05.2019

Facebook Artık Türkiye’deki Reklamlardan KDV Alacak

Facebook Artık Türkiye’deki Reklamlardan KDV Alacak

Geçtiğimiz günlerde reklam verenler Facebook reklam paneline giriş yaptıklarında daha önce çıkan tüm reklamlara vergi oranı yansıtıldığını fark etti. Bunun üzerine insanların da kafasında soru işaretleri oluşmaya başladı.

Günümüzde dünyanın en büyük sosyal medya platformu olan ve insanların sıklıkla reklam için de tercih ettiği Facebook’un Türkiye’de milyonlarca kullanıcısı var. Şirket geçtiğimiz sene Türkiye’de yaklaşık olarak 2.5 milyar ciro elde etmişti ve bu ciro, vergiye tabi değildi. Fakat artık bu durum değişti. Bildiğiniz üzere bir süredir hali hazırda dijital reklamlardan vergi alınması gibi bir durum söz konusuydu.

Facebook bu uygulamayı başlatmış oldu. Facebook reklamlarından artık KDV kesilmesi Nisan 2019 ile resmi olarak başlatılmış oldu. Facebook reklamları artık yüzde 18’lik bir KDV’ye tabi olacak. Bu oranlarla Maliye Bakanlığı’nın Facebook’tan yıllık 450 milyon TL’lik bir KDV geliri elde etmesi bekleniyor.

KDV Ödemeleri 1 Nisan’da Başladı

Türkiye’de 1 Nisan 2019 itibari ile Instagram, Facebook, Marketplace ve Messenger üzerinden yapılan tüm reklamlardan yüzde 18’lik Katma Değer Vergisi (KDV) alınacak. Bu vergi tutarı kullanıcıların Facebook’a ödediği reklam bütçesinin üzerine ekleneceği için, tutar da reklam verenlerin cebinden çıkmış olacak. Bunun sebebi ise Facebook’un Türkiye operasyonlarını İrlanda üzerinden yürütmesi olarak gösteriliyor. Bu nedenle vergiler Facebook’un cirosundan değil de reklam verenlerin cebinden çıkacak.

Uygulama Nasıl Yapılacak?

Facebook 15 Mart 2019’da konuyla alakalı olarak bir açıklama yaptı. Bu açıklamaya göre Facebook’ta reklam vermeye devam edebilmek için hesap ayarlarına giderek, işletme adını ve adresini güncellemek ve Türkiye KDV numarasının eklendiğinden emin olmak gerekecek. Reklam veren bu şekilde KDV numarasını vererek Türkiye Katma Değer Vergisi (KDV) Kanunu’nun 9. Maddesi kapsamında KDV beyanında bulunacağını onaylamış olacak.

Örneğin 100 TL’lik bir faturalandırma sınırına ulaşıldığı zaman, reklam maliyetleri için 100 TL alınacak ve üzerine yüzde 18 oranında KDV tutarı eklenecek. Bu şekilde de reklam verenlerden, 100+18 yani 118 TL toplam ödeme alınmış olacaktır.

Hemen Tanışalım

BizimHesap ile şirketinizin Ön Muhasebe, e-Fatura, e-Arşiv ve tüm e-Ticaret operasyonunu tek platform üzerinden verimli bir şekilde yönetebilirsiniz.