e-Ticaret sitenize istediğiniz müşteriyi çektiniz, ürünleriniz arasında gezdi, ürünleri sepete attı ve artık ödemesini yapacak… İşte bu alışveriş sürecinin eksiksiz ve sorunsuz tamamlanması için sanal POS kurulumuna ihtiyacınız var.
Bu yazımızda, e-ticaret sitenize sanal POS kurulumu için ihtiyacınız olan detayları derledik. Gelin; hızlı, güvenli bir sanal POS kurulum sürecini, sanal POS kullanırken dikkat etmeniz gerekenleri ve çok daha fazlasını birlikte inceleyelim.
Sanal POS Nedir? e-Ticarette Neden Gereklidir?
Peki tam olarak nedir bu sanal POS? Aslında ismi bize ipucu veriyor. Fiziksel alışverişlerde ödeme alınan POS (point of sale) cihazlarının dijitale uyarlanmış versiyonu gibi düşünebiliriz.
Sanal POS, Virtual POS (VPOS) olarak da karşımıza çıkar.
Tıpkı fiziksel POS mantığında çalışan sanal POS, e-ticaret alışverişlerinde kredi ve banka kartları ile ödeme yapılmasını sağlar. e-Ticaret sitenize gelen bir müşteri, sanal POS ile ödemeyi şu şekilde gerçekleştirir:
- Müşteri, almak istediği ürünleri sepete ekleyip ödeme yapmak istediğinde ödeme formu açılır.
- Müşterinin açılan forma kart bilgilerini (kart numarası, CVV kodu, son kullanma tarihi vb.) girmesi gerekir.
- Mesafeli satış sözleşmesi gibi ilgili sözleşmeleri onaylar.
- Müşterinin girdiği kart bilgileri, bankaya aktarılır ve banka bilgileri kontrol eder.
- Bankanın bilgileri onaylamasının ardından ödeme tamamlanır ve tutar, satıcıya aktarılır.
Sanal POS e-ticarette neden bu kadar gerekli?
- e-Ticarette ödeme adımının sorunsuz ve güvenli şekilde tamamlanması için gereklidir.
- Sanal POS sayesinde 7/24 ödeme imkanı ile her zaman satış yapabilirsiniz.
- Mekandan bağımsız şekilde satış yapmanıza imkan tanır.
- Taksitli ödeme imkanı olduğu için müşteriler tarafından daha çok tercih edilir.
- Donanım/bakım masrafları olmadığı için işletmelere maliyet avantajı sunar.
- Farklı bankaların kartlarını kullanan müşteriler sorunsuzca ödeme yapabilir.
- Kredi kartı ve banka kartının dışından dijital cüzdan gibi farklı ödeme yöntemleri ile ödeme imkanı sunarak müşteri memnuniyetini artırmaya yardımcı olur.
Kısaca e-ticarette müşterilerinizin sepetini kasaya taşıyan bir araç olarak sanal POS, e-ticaretin en kritik noktalarından biridir.

Sanal POS ile Ödemeni Al; Kaydını Bizim Hesap Tutsun!
Sanal POS ile yapacağınız tüm işlemleriniz Bizim Hesap’a otomatik olarak aktarılır. Bu sayede tahsilatlarınızı ek vakit ayırmadan otomatik olarak muhasebeleştirebilirsiniz.
Sanal POS Kurulumu için Gerekli Ön Hazırlıklar
Sanal POS kurulumu için başvurmadan önce ön hazırlık yapmanız, başvuru sürecini hızlandırabilir. Örneğin başvuru yapabilmek için bazı şartları yerine getiriyor olmanız gerekir.
İşte ön hazırlık aşamasında dikkat etmeniz gereken bazı noktalar ve kriterler:
SSL sertifikası
SSL, Secure Sockets Layer kavramının kısaltmasıdır. e-Ticaret alışverişlerde karşılaştığımız bu kavram, müşteri bilgilerini korumak ve sanal güvenliği sağlamak için gereklidir.
O nedenle sanal POS kurulumuna başvurmadan önce bu önemli güvenlik kriterini karşıladığınızdan emin olun.
Web sitesi ve ürün
Online satışınızı gerçekleştireceğiniz sitenin tamamlanmış olması gerekir. Bunun için site kurulumunun bitmesi ve tüm aşamalarda sorunsuz çalışması gerekir.
Ayrıca sitenin içerisinde satışa hazır ürün ve ürünlerin bulunması da bir diğer kriter.
Sözleşmeler
Sözleşmelerden kastedilen iptal, iade, gizlilik gibi konularda bilgi veren sözleşmelerdir. Örneğin;
- Ön Bilgilendirme Formu,
- Mesafeli Satış Sözleşmesi,
- Gizlilik Sözleşmesi,
- Üyelik Sözleşmesi gibi hukuki metinlerin sitenizde mutlaka bulunması gerekir.
Bunlara ek olarak sitenizde işletme iletişim bilgilerinin eksiksiz olmasına da dikkat edin.
Ön hazırlık aşaması ile bu kriterleri karşıladığınızdan emin olduğunuzda başvuru adımına geçebilirsiniz. Bu kriterleri hazırlık aşamasında tamamlamadan başvurmanız zaman kaybına neden olur.

Sanal POS Başvurusu Nasıl Yapılır?
Bankalar ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) onaylı hizmet sağlayıcılara başvurarak sanal POS alabilirsiniz. Başvuru sürecini ise şu şekilde özetleyebiliriz:
- Başvuru yapmadan önce, bir önceki bölümde belirttiğimiz kriterleri sağladığınızdan emin olun ve hazırlığınızı yapın.
- Paket özellikleri, işlem hacmi, ek özellikler gibi detaylara dikkat ederek işletmenize en uygun sanal POS sağlayıcıyı seçin.
- İlgili kurum ile iletişime geçerek (genellikle bir başvuru formu doldurmanız istenir ve ekipler sizinle iletişime geçer) başvurunuzu yapabilirsiniz.
- Bir banka ile üye işyeri sözleşmeniz varsa ve o bankadan sanal POS alacaksanız şubenizle iletişime geçmeniz yeterli olabilir.
- Müşterisi olmadığınız bankadan sanal POS almak için de online başvuru yapabilirsiniz.
- Başvururken kurumların sizden isteyeceği belgeler değişiklik gösterebilir.
- İstenen bilgi ve belgeleri eksiksiz şekilde iletmelisiniz.
- Başvuruyu tamamladıktan sonra kurum, web sitenizi inceler ve kriterleri sağlayıp sağlamadığını kontrol eder.
- Başvurunuz kabul edildiğinde kurulum yapılır.
Sanal POS başvurusunda gerekli belgeler nelerdir?
Sanal POS alacağınız kuruma ve şirket türüne göre istenen belgeler değişir. Kurumlar bazen sektöre göre ek belgeler de isteyebilirler.
Şahıs şirketi veya ortaklı şirket için:
- nüfus cüzdanı fotokopisi
- vergi levhası
- ortaklık sözleşmesi
- imza sirküleri
Ticari ortaklı şirketler için:
- vergi levhası
- ticaret sicil gazetesinin fotokopisi
- imza sirküleri
Sanal POS Kurulum Süreci Nasıl İlerler?
Sanal POS başvurunuz onaylandıktan sonra kurulum sürecine başlayabilirsiniz. Kurulum süreci, hizmet sağlayıcıya ve sitenize göre değişebilir.
Ancak kurulum sürecini genel olarak özetleyecek olursak:
- Başvurunuz onaylandığında banka size panel bilgileri iletecektir.
- Yönetim ekranına size verilen bilgilerle giriş yapabilirsiniz.
- Ardından 3D Secure ayarları, POS yönetimi ve POS ayarları, taksit oranları gibi bölümlerden ayarlarınızı yapın.
Bu süreç değişiklik gösterdiğinden ve karmaşık olabileceğinden teknik destek talep etmenizi tavsiye ederiz.

Sanal POS Hizmeti Veren Başlıca Firmalar ve Karşılaştırmaları
Sanal POS hizmetini, çeşitli banka ve aracı kuruluşlardan alabilirsiniz. İşte sanal POS alabileceğiniz bazı firmaların özet bir karşılaştırması:
KURUM | ÖNE ÇIKAN ÖZELLİKLER |
---|---|
Paynet | – Tüm kartlara taksit imkanı. – Tek sözleşme ile tüm bankalardan ödeme alma. – Link ile ödeme gibi alternatif ödeme yöntemleri. |
PayTR | – Başvuru ve evrak yükledikten sonra 2 saat içerisinde kullanmaya başlayın. – Farklı para birimlerinden ödeme alma. – Tüm banka kartlarından taksitli ödeme alma. |
İş Bankası | – 14 farklı para birimi ile işlem yapma imkanı. – Yıllık BSMV dahil 10.500 TL ücret. – Visa, Mastercard, American Express, UnionPay, JCB ve TROY logolu tüm kredi ve banka kartları ile işlem. |
Akbank | – Detayla takip ve raporlama kolaylığı. – Akbank müşterilerine chip-para imkanı. – Taksit/erteleme kampanyalarına katılım. |
Ziraat Bankası | – Güvenli ödeme imkanı. – Toplu tahsilat alma. – 3D Secure hizmetinden yararlanarak güvenli ödeme alma. |
Vakıfbank | – Güvenli Ortak Ödeme Sayfası ile Vakıfbank güvencesiyle ödeme alma. – Mağaza programıyla entegre etme imkanı. – Yurt dışı kartlarla yapılan işlemleri tahsil etme. |
Garanti Bankası | – Yurt dışı satışları ve farklı para birimlerini destekler. – Visa, Mastercard, American Express Card, Diners Club ve Troy logolu kartlara satış imkanı. – Raporlama arayüzü ile satışları takip etme imkanı. |
Bizim Hesap’ta Sanal POS’ta Entegrasyon Ücreti Yok!
Müşterilerinizden kredi kartı ile tahsilat yapmanızı sağlayan sanal POS entegrasyonunu Bizim Hesaplı olarak bankaların uyguladığı komisyonlar haricinde hiçbir ek ücret ödemeden kullanmaya başlayabilirsiniz.
Sanal POS Güvenliği ve PCI-DSS Uyumluluğu
Sanal POS, hem işletme hem de müşteriler için onlarca fayda sağlıyor. Ancak veri güvenliği gibi konularda zaman zaman endişe duyabilirsiniz. Bu noktada PCI-DSS uyumluluğu devreye giriyor.
PCI-DSS, Payment Card Industry Data Security Standard yani Ödeme Kartı Sektörü Veri Güvenliği Standardını tanımlıyor. PCI-DSS, kart ile yapılan ödeme işlemlerinin güvenliği için oluşturulan gereksinimlerin bütününü ifade eder. Online ödeme sunan işletmelerde kart bilgisi güvenliği için uluslararası bir standarttır.
Bu sayede kart ile yapılan ödemelerde, kart bilgilerinin güvenliğinin sağlanması amaçlanır. Dolayısıyla PCI-DSS uyumluluğu, işletmelere düşen sorumlulukların yerine getirilmesi anlamına gelir.
PCI-DSS kontrol listesi ile
- online ödeme sistemleri denetlenir,
- PCI-DSS uyumluluk faaliyetleri kontrol edilir,
- uyumlu olan ödeme sistemleri korunur.

Sanal POS Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
e-Ticaret satışlarınızda sanal POS kullanırken aşağıdaki noktalara dikkat etmeniz gerekir:
- Sanal POS almak için yalnızca bankalar ya da BDDK onaylı yetkili kuruluşlarla çalışmalısınız.
- Altyapınızla uyumlu, kullanımı kolay, teknik destek sunan bir sanal POS ile çalışmak işlerinizi kolaylaştırır.
- Yıllık ücret ya da komisyon oranlarını, işlem hacmini iyice araştırıp işletmenize en uygun sanal POS’u tercih etmelisiniz.
- SSL sertifikası, 3D Secure, PCI-DSS gibi veri güvenliği önlemlerini mutlaka yerine getirin. Müşteri bilgilerini korumamak işletmenizin itibarına da ciddi zararlar verebilir.
- Sanal POS’unuzun tüm kredi ve banka kartlarıyla uyumlu olduğundan emin olun. Böylece çok daha fazla kişiye hitap edersiniz.
- Müşterilerinizi taksitli ödeme imkanı sunun. Bu satışlarınızı artabilir.
- İptal, iade gibi durumlarda müşterileri memnuniyetini önceliklendirin ve olabildiğince hızlı aksiyon almaya özen gösterin.
Sıkça Sorulan Sorular
Sanal POS almak için; aktif bir web sitesi ve satışa hazır ürünler, SSL sertifikası, Mesafeli Satış Sözleşmesi gibi gerekli hukuki metinler ve işletme iletişim bilgilerinin bulunması gerekir.
Ayrıca bir şirketiniz olmadan sanal POS almanız mümkün değildir. Şirket türüne göre kurum sizden; kimlik fotokopisi, vergi levhası, imza sirküleri gibi bazı belgeleri de isteyebilir.
Komisyon oranları genellikle %1 ile %11 arasında değişir. Komisyon, her satışta işletmeden kesilir.
Sanal POS komisyon oranların, hizmet sağlayıcı banka ya da aracı kuruma göre değişir. Ayrıca sanal POS’un işlem hacmi ve ek hizmetler de komisyon oranını etkileyebilir.
Hayır, sanal POS alabilmek için şirket sahibi olmanız gerekir. Bir şirketiniz olmadan sanal POS alabilmeniz mümkün değildir.
Evet, sanal POS ile aldığınız ödemeler için fatura kesmeniz zorunludur. Ticari işlemler için fatura düzenlemeyenler cezai yaptırımlarla karşılaşır.