logo
e-Belge

E-Fatura Başvuru Süreci Kaç Günde Sonuçlanır?

5 dk okuma 23 Aralık 2021

E-Fatura Başvuru Süreci Kaç Günde Sonuçlanır?

E-faturaya geçiş zorunluluğu kapsamının her yıl daha fazla genişletilmesiyle işletmeler için sürecin detaylarını bilmek de aynı şekilde önem kazanıyor. Bizim hesap olarak sizin için anlattık.

Dijital dönüşüm artık hayatın her alanında kendini gösteriyor. E-faturanın da pek çok sebepten ötürü Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından da belirlenen kanunlar çerçevesinde kullanım alanı genişletiliyor. Şimdi yıl sonuna yaklaşırken, 2022 yılıyla e-faturaya geçiş zorunluluğu dahilinde yine pek çok işletme e-faturaya başvuru yapacak.

E-Fatura Nedir?

E-fatura, dijital ortamda düzenlenen, kağıt faturada bulunan bütün bilgilere ve belge niteliği taşımasını sağlayacak özelliklere sahip olan bir faturadır. Belgenin kâğıt üstüne düzenlenmesi yerine elektronik ortamda düzenlenmesi haricinde kâğıt faturadan hiçbir farkı yoktur.

İşletmeler Neden E-Fatura Kullanımı Seçer?

E-fatura, kağıt üzerinde düzenlenen fatura ile kıyaslandığı zaman pek çok avantaja sahiptir. Bunlardan başlıca olanları şu şekilde sıralanabilir:

  • Faturalar elektronik ortamda düzenlendikleri için kâğıt masrafı ortadan kalkar.
  • Faturaların gönderimi elektronik ortam üzerinden sağlandığı için kargo masrafı bulunmaz.
  • Anlık olarak kesilebildiği ve karşı tarafa gönderilebildiği için tahsilatta yaşanacak gecikmeler minimize edilir.
  • E-fatura bulut sistemi üzerinde saklanabildiği için arşiv sorunlarını ortadan kaldırır.
  • Kağıt kullanımını azalttığı için doğanın korunmasına katkıda bulunur.

E-Fatura Başvurusu Nasıl Yapılır?

E-fatura başvuru süreci iki farklı başvuru yöntemi ile başlatılabilir. Birincisi, bağımsız olarak Gelir İdaresi Başkanlığı resmi internet sitesi üzerinden yapacağınız başvurudur. Bu yöntemle ilerlemek için;

  1. GİB portal üzerinden yapacağınız e-fatura başvurusundan önce tüzel kişiler için Elektronik Mali Mühür alınması gerekir. Gerçek kişiler mali mühür seçeneğinin yanı sıra elektronik imza seçeneğini de kullanabilir. Bunların haricinde ise e-fatura başvuru sürecini eksiksiz ilerletmek için şirket kuruluş sözleşmesi, noter onaylı imza sirküleri örneği gibi belgelerin de temin edilmesi gerekir.
  2. Yapılan başvurunun uygun bulunması halinde mali mühür alınır.
  3. Bu aşamadan sonra e-fatura başvurusu yapılıp onay beklenir. Onaylanması halinde hesabınız otomatik olarak aktif hale gelir.

İkinci yöntem ise özel entegratör ile e-fatura başvurusu yapmaktır. Bu yöntemde ise:

  1. Anlaşma yapılan ve özel entegratör konumunda olan firma mali mühür başvurusu yapar.
  2. E-fatura sözleşmesi imzalanır ve e-fatura.gov.tr adresi üzerinden başvuru yapılır.
  3. Gerekli bilgileri gireceğiniz bir link size iletilir ve akabinde ise özel entegratör tarafından kontrol sağlanır.
  4. Bütün işlemlerin eksiksiz olarak yerine getirilmesinin ardından size, özel entegratör tarafından bir aktivasyon linki gönderilir. Bu işlem sizin tarafınızdan mali mühür ile imzalanmak suretiyle yapılır.
  5. Son olarak ise Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından onay gelir ve e-fatura sistemine geçiş yapmış olursunuz.

Bizim Hesap ile ikinci yöntem yolunu kullanarak e-faturaya hızlıca geçiş sağlayabilirsiniz. Mali mühür işlemi sonuçlandırılıp e-fatura mükellefi tarafından aktivasyonu gerçekleştirmesi ardından Bizim Hesap e-fatura entegratörleri aracılığıyla aynı gün içerisinde e-fatura kullanımına uygun hale gelecektir. Siz de Bizim Hesap ile e-fatura ile birlikte e-arşiv, e-tahsilat, gelir-gider tablosu gibi işlemlerinizi hızlıca gerçekleştirin.

E-Faturaya Kimler Başvurabilir?

E-faturaya gönüllü olarak başvuru yapabilirsiniz. Bunun için herhangi bir şart aranmamaktadır. Ancak Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından her yıl e-faturaya geçiş zorunluluğu kapsamı da ayrıca belirleniyor. Bu doğrultuda da belli bir ciro hasılatı yapan ya da belli sektörlerde yer alan işletmelerin e-fatura başvurusu yapması zorunlu hale geliyor.

2022 yılında e-faturaya geçiş yapma zorunluluğu olanlar için GİB 509 Sıra No’lu Vergi Usul Kanununun Genel Tebliğinde Değişikliğe giden bir taslak yayınladı. Bu taslak tebliğe göre e-faturaya geçme zorunluluğu olan mükellefler ve sektörler;

  • 2021 yılı hesap dönemi için brüt satış hasılatı 4 milyon, 2022 ve takip eden hesap dönemlerinde ise 3 milyon TL ve üzeri olan mükellefler,
  • e-Ticaret faaliyetlerinde bulunan mükellefler arasından 2020 ve 2021 senesinde 1 milyon TL, 2022 ve takip eden hesap dönemlerinde ise 500 Bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı yapanlar,
  • e-Ticarete benzer şekilde gayrimenkul ve/veya motorlu taşıt, inşaat, imalat, alım, satım, kiralama gibi işler yapan mükelleflerden de 2020 ve 2021 senesinde 1 milyon TL, 2022 ve takip eden hesap dönemlerinde ise 500 Bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı yapanlar,
  • Kültür ve Turizm Bakanlığı ya da belediyelerden belge alarak konaklama hizmeti veren otel işletmelerine,
  • Demir-çelik ve bu materyalden yapılan eşyaların imalatı, ithalatı ve ya ihracatı alanında faaliyette bulunan mükelleflere de e-fatura uygulamasına geçiş zorunluluğu getirilecek görünmektedir.

Daha detaylı bilgi için 2022 E-Fatura Geçiş Zorunluluğu hakkında yazdığımız yazımızı okuyabilirsiniz.

E-Fatura Başvurusu Kaç Günde Tamamlanır?

E-fatura başvurusu yapabilmek için gerekli olan mali mühür almak genel olarak 3-4 günlük bir süreci kapsıyor. Bunun akabinde ise GİB tarafından başvurunun incelenmesi ve onaylanması gerekiyor.

Bizim Hesap ile Kolayca Geçiş Yapın

Siz de 2022 yılına daha az maliyetle, daha hızlı bir şekilde fatura işlemlerinizi yapabileceğiniz e-fatura geçiş için GİB tarafından onaylı Bizim Hesap ile çalışabilir, Bizim Hesap’ın Ücretsiz Fatura Entegrasyonu hizmetini keşfedebilirsiniz.. 14 günlük ücretsiz deneme süresinden faydalanmak ve tüm süreci kolaylıkla yönetmek için hemen bizimle iletişime geçin!

İşinizi de profesyonelce yönetin diye Türkiye’nin en kapsamlı ön muhasebe Programı Biz’de

14 Gün Ücretsiz Deneyin

Bunlar da ilgini çekebilir