logo
e-Belge

e-Arşiv Fatura Nasıl İptal Edilir? Adım Adım Rehber

8 dk okuma 08 Eylül 2024

e-Arşiv Fatura Nasıl İptal Edilir? Adım Adım Rehber

e-Arşiv faturalar gibi elektronik belgeler, işlemlerin hızlı ve verimli bir şekilde yürütülmesinde kritik bir rol oynuyor. Bu uygulamalar kolaylık sunsa da e-arşiv fatura iptali gibi işlemler, özellikle hata durumlarında dikkat gerektirir.

e-Arşiv faturalarının iptal süreçlerini, bu süreçlerde dikkat edilmesi gereken noktaları ve çok daha fazlasını detaylı bir şekilde ele alacağız.

Böylece e-arşiv fatura iptal süreçleri sorunsuz bir şekilde yönetebilirsiniz.

e-Arşiv Fatura İptali Nedir?

e-Arşiv fatura iptali, düzenlediğiniz e-arşiv faturayı bir sebepten iptal etmek istediğinizde başvuracağınız yöntemi ifade eder. Böylece e-arşiv fatura, geçerliliğini kaybeder.

Faturada yapacağınız yanlışlıklar, hatalar ya da alıcıdan gelen iptal talebi gibi durumlarda e-arşiv faturaları iptal etmek mümkün. Örneğin e-arşiv faturada tutar bilgisini yanlış girdiniz ve faturayı hatalı şekilde düzenlediniz. Bu durumda e-arşiv faturanızı iptal edebilirsiniz.

Üstelik e-arşiv fatura bir elektronik fatura çeşidi olduğu için iptal süreçlerinin de hızlı olduğunu söyleyebiliriz.

e-Arşiv Fatura İptali İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

e-Arşiv faturalar, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından belirlenen süreçler çerçevesinde iptal edilebilir. İptal sürecini sorunsuz tamamlamak için bazı şartları göz önünde bulundurmanız gerekir.

Yasal Süre Sınırı

e-Arşiv faturanın iptal süresi, faturanın alıcıya iletim tarihinden itibaren en geç 8 gündür.

İptal süreci, e-arşiv faturanın alıcıya ulaştığı tarihten itibaren başlar. Bu süreçte,

  • Hem satıcı hem de alıcı için iptal işlemleri GİB tarafından onaylı özel entegratörlerle çalışan Bizim Hesap gibi programlar üzerinden ya da
  • GİB e-belge uygulamaları üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.

Bu süreç, e-arşiv faturaların doğru ve zamanında iptal edilmesini sağlayarak, mali şeffaflığı korurken işletmelerin vergisel yükümlülüklerini yerine getirmelerine de yardımcı olur.

e-Arşiv fatura iptal sürecinin doğru bir şekilde takip edilmesi, işletmeler için hem yasal uyumluluk hem de mali düzen açısından büyük önem taşır.

Alıcı ve Satıcı Arasındaki Anlaşma

8 gün içerisinde GİB, KEP üzerinden iptal işlemi yapabilirsiniz. 8 günlük yasal süre sona erdikten sonra iptal işlemi yapılamaz.

Ancak iade faturası düzenlenebilir. Burada, alıcı ve satıcının mutabık olması önemli.

Ayrıca fatura gerçek kişiye düzenlenmişse, 8 günlük süre aşıldıktan sonra satıcı iptal edilecek tutar kadar Gider Pusulası düzenleyebilir.

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) Standartları

Tıpkı e-arşiv fatura oluşturma aşamasında olduğu gibi iptal aşamasında da GİB tarafından belirlenen kriterleri göz önünde bulundurmalısınız. İşte GİB iptal kriterleri:

  • GİB için en önemli kriterlerden biri iptal için 8 gün olarak belirlenmiş yasal sürenin aşılmamasıdır.
  • e-Arşiv fatura iptalin için her iki tarafında mutabık olması gerekir. Örneğin e-arşiv fatura iptal talebinizin resmileşmesi için karşı tarafın onaylaması gerekir.
  • İptal işlemi harici yollarla yapılsa bile resmi olarak kabul edilmesi için yasal işlemlerin (belgelerin uygun şekilde düzenlenmesi ve saklanması vb.) yerine getirilmesi gerekir.

Bu kriterlerin iptal için göz ardı edilmemesi gerekiyor. Böylece iptal işleminizin yasalara uygun ve hatasız şekilde gerçekleşir.

e-Arşiv Fatura Nasıl İptal Edilir?

Fatura iptallerinde doğru faturayı iptal etmek ve yasal süreyi aşmadan iptali tamamlamak gibi detaylar çok önemli. Peki, e-arşiv fatura nasıl iptal edilir? İşte, sorunsuz bir e-arşiv iptali için takip etmeniz gereken adımlar.

GİB Portalı Üzerinden e-Arşiv Fatura İptali

e-Arşiv fatura iptali için ilk önce GİB portalına giriş yapmalısınız. Bu sırada mali mühür veya elektronik imzanın aktif olduğundan ve imzalama programının açık olduğundan emin olun.

Ardından e-Arşiv Fatura Portalına giriş yapın.

Fatura İptali İçin Talep Gönderme

GİB e-arşiv fatura iptal portalında “Düzenlenen Belgeler” bölümüne gidin. Daha sonra belge tarihine göre belirli tarih aralığını seçerek arama yapın ve ilgili faturayı seçin. Ardından “İptal Talebi Oluştur” butonuna tıklayın.

Açılan pencerede iptal gerekçesi belirtin ve talep oluşturun. İptal talebinin başarıyla oluşturulduğuna dair onay alındıktan sonra talebin onaylanmasını bekleyin.

Sizin adınıza düzenlenen belgeler için “Adıma Düzenlenen Belgeler” sekmesinden ilgili faturayı seçin ve “İptal talebi oluştur” seçeneğine tıklayın.

İptal Talebinin Onaylanması

İptal işleminin tamamlanabilmesi için karşı tarafın onaylaması gerekir. Karşı taraf onaylayana kadar iptal aşamasında bekler. Talebi onayladığında ise iptal edilir.

Size gelen iptal taleplerini ise “Gelen İptal/İtiraz Talepleri” bölümünden onaylayabilirsiniz.

e-Arşiv Fatura İptal Kılavuzunu inceleyebilirsiniz.

e-Arşiv Fatura İptali Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sürecin doğru ve sorunsuz işlemesi için e-arşiv fatura iptal sürecinde dikkat edilmesi gerekenleri göz önünde bulundurmalısınız.

  • İptal Edilen Faturanın Kaydı: İptal edilen fatura her ne kadar artık geçersiz olsa da muhasebe kayıtlarında yer almalı ve gerektiğinde ibraz edilmeli.
  • Muhasebe Kayıtlarının Güncellenmesi: Herhangi bir fatura iptalinde bunu muhasebe kayıtlarında mutlaka belirtmeli ve güncellemelisiniz. Böylece vergi gibi yasal konularda yaşanacak problemlerin önüne geçersiniz.
  • Muhasebe Sistemlerinde İptalin İşlenmesi: Bir faturaya ilişkin iptal veya itiraz bilgi ve belgeleri dahil tüm gerekli veriler muhasebe kayıtlarında düzenlenip işlenmeli ve istendiğinde ibraz edilmeli.
  • Yeni Fatura Düzenlenmesi: Bir fatura iptal edildiğinde hiç fatura yok gibi algılanır ve o nedenle sıfırdan yeni bir fatura düzenlenir.

e-Arşiv iptalinde dikkat edilmesi gereken diğer noktalar ise şu şekilde:

  • İptal işlemleri, e-arşiv faturanın alıcıya ulaştığı tarihten itibaren en fazla 8 gün içinde yapılmalı. Bu sürenin aşılması, iptal hakkınızı kaybetmenize neden olabilir.
  • Vergi mükellefi olan kullanıcılar tarafından GİB e-arşiv iptal portalı üzerinden ya da kullandıkları muhasebe programları üzerinden iptal gerçekleştirilmeli.
  • İptal talebi oluştururken, iptal gerekçesini açık ve net bir şekilde belirtmek gerekir. Bu, iptal sürecinin hızlanmasına ve olası yanlış anlamaların önlenmesine yardımcı olur.
  • İptal talebinin oluşturulmasından sonra, talebin onaylanıp onaylanmadığını GİB portal üzerinden düzenli olarak kontrol etmek önemli. Onay sürecinin takibi, işlemin durumu hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlar.
  • Eğer 8 günlük süre aşılmışsa, alternatif iptal yöntemlerini (örneğin iade faturası düzenleme) değerlendirmek gerekebilir. Bu durumda ilgili prosedürlerin uygulanması gerekir.
  • İptal sürecindeki hatalar veya gecikmeler, Vergi Usul Kanunu kapsamında cezai yaptırımlara yol açabilir. Bu nedenle, süreçlerin yasal çerçevede doğru işletilmesi büyük önem taşır.

e-Arşiv fatura iptal süresi geçerse ne olur?

e-Arşiv faturanın iptal süresinin 8 gün olduğundan bahsetmiştik. Yoğunluk ya da süreci iyi yönetememek gibi nedenlerden dolayı bazen bu süre geçebiliyor.

İptal süresi geçtiğinde, yasal sürede e-arşiv fatura iptal edilmediği için onaylanmış sayılır. O nedenle eğer 8 günlük iptal süresi aşılırsa alıcı, satıcıya iptal edilmesi gereken e-arşiv fatura tutarı kadar iade faturasını düzenleyerek gönderebilir. Bu durumda, hem e-arşiv faturanın iptali hem de iade faturasının kayıtlara alınması gerekir.

İade faturası düzenlememek ama yine de faturanızı iptal etmek istiyorsanız bu noktada mali müşavirinize danışmanızı öneririz.

e-Belge Biz’de, İşini Yönetmek Sizde!

İşletmenizin ihtiyacı olan e-arşiv, e-fatura, e-irsaliye gibi tüm e-dönüşüm araçlarına karmaşık ekranlarla uğraşmadan Bizim Hesap ile tek panelden erişebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

1. GİB e-arşiv fatura iptal edilebilir mi?

Evet, yasal süre olan 8 gün içerisinde GİB e-arşiv faturayı iptal edebilirsiniz.

2. e-Arşiv fatura iptal onayı nasıl yapılır?

GİB Portaldan, “Gelen İptal/İtiraz Talepleri” bölümünden iptal talebi gelen e-arşiv faturayı onaylayabilirsiniz. “Talebi Kabul Et” onayını verdikten sonra ilgili e-arşiv fatura iptalini onaylamış olursunuz.

3. e-Arşiv fatura iptaline onay verilmezse ne olur?

Yasal süre içerisinde onay verilmezse iptal için alıcının bir iade faturası kesmesi gerekir.

4. e-Arşiv fatura 8 gün sonra iptal edilir mi?

e-Arşiv fatura iptali için belirlenen süre 8 gündür. 8 gün sonra iptal işlemi yapılamaz ancak

8 günden sonra, iptal edilen e-arşiv fatura tutarı kadar iade faturası kesilebilir.

6. e-Arşiv fatura reddedilebilir mi?

Evet, GİB üzerinden reddetme seçeneği mevcut.

7. e-Arşiv fatura ne zaman tebliğ edilmiş sayılır?

e-Arşiv fatura alıcının eline geçtiği zaman tebliğ edilmiş sayılır.

8. e-Arşiv fatura itiraz süresi kaç gündür?

e-Arşiv fatura itiraz süresi 8 gündür. Bu süre, fatura alıcının eline geçtikten sonra başlar.

Bizim Hesap ile e-Arşiv Fatura İşlemleri Artık Daha Kolay

İşletmeler, e-arşiv faturaları ile ilgili işlemlerde sıklıkla karşılaştıkları sorunlarla başa çıkmak için etkili çözümler arar. GİB Portal ya da GİB entegrasyonu aşamalarında karşılaşılan karmaşık ve zaman alıcı süreçler, işletmeler için önemli bir yük oluşturur.

Bu noktada, GİB tarafından onaylı özel entegratörlerle çalışan Bizim Hesap, işletmelere büyük kolaylık sağlıyor. Kullanımı kolay arayüzü sayesinde, işletmeler e-arşiv faturaya geçiş yapabilir; hatalı faturaları hızlı ve kolay bir şekilde iptal edebilir.

Bizim Hesap, bulut teknolojisi sayesinde geçmiş makbuzların güvenli bir şekilde saklanmasını ve kolay erişimini sağlar. iOS ve Android işletim sistemlerine uyumlu mobil uygulamaları ile işletmeler, her yerden panele erişim sağlayarak e-arşiv fatura oluşturabilir ve gönderebilirler.

e-Arşiv fatura işlemlerinizi kolaylaştırmak için Bizim Hesap’ın sunduğu avantajlardan yararlanın. Bizim Hesap’ı ücretsiz deneyin ve işlemlerinizi hızlı, güvenli ve verimli bir şekilde yönetin.

Siz de hemen Bizim Hesap’a geçin, dijital muhasebe süreçlerinizi sorunsuz ve etkin bir şekilde yönetmeye başlayın.

İşinizi de profesyonelce yönetin diye Türkiye’nin en kapsamlı ön muhasebe Programı Biz’de

14 Gün Ücretsiz Deneyin

Bunlar da ilgini çekebilir