logo

Dijital Hizmet Vergisi Nedir? Kimleri Kapsar ve Nasıl Hesaplanır?

8 dk okuma · 27 Eylül 2024

Dijital Hizmet Vergisi Nedir? Kimleri Kapsar ve Nasıl Hesaplanır?

Dijital hizmet vergisi (DHV), değişen ekonominin gerektirdiği bir vergi düzenlemesidir. Dijital ortamlardaki faaliyetlerin her geçen gün artması üzerine buradaki vergisel boşluğa bir yanıt olarak karşımıza çıkıyor.

Peki, elektronik ortamdaki içerik ve hizmet satışları artarken dijital hizmet vergisi ne zaman yürürlüğe girdi? Dijital hizmet vergisi, 7194 sayılı kanun ile 1 Mart 2020 tarihinde hayatımıza girdi.

Dijital hizmet vergisi tebliği ile dijital hizmet sağlayıcıların, internet üzerinden sundukları hizmet ya da satışını yaptıkları içeriklerden elde ettikleri gelir üzerinden bir dijital hizmet vergisi ödemeleri gerekiyor.

Dijital hizmet vergisi hakkında merak edilen her şeyi yazımızda bulabilirsiniz.

Dijital Hizmet Vergisi Nedir?

Tüketim alışkanlıklarımız ve çalışma biçimlerimiz değiştikçe vergilendirme konusunda da çeşitli değişiklikler ortaya çıkıyor. Dijital hizmet vergisi de bunlardan biri. Dijital dünyanın giderek önem kazanması ile beraber “dijital hizmet vergisi nedir” sorusu akıllara geliyor.

Günümüzde internet ortamında sunduğunuz bir içeriği binlerce kişi satın alabilir. Bu değişim, dijital hizmet vergisini doğurdu. Artık çevrimiçi ortamlarda satılan görsel ya da işitsel içeriklerin fiyatlarına dijital hizmet vergisi de ekleniyor.

Dijital hizmet vergisi ne demek sorusunu temelde olarak açıklayacak olursak:

Dijital ortamda sunulan reklam hizmetleri, işitsel, görsel içerik ve bu alandaki diğer hizmetlerin satışında dijital hizmet vergisi alınır. Herhangi bir dijital içerik ya da hizmet satın aldığınızda DHV, maliyetine yansıtılır.

Dijital Hizmet Vergisinin Amacı Nedir?

Dijital alandaki ekonomi çok hızlı bir şekilde büyüyor. Ancak mevcut vergi düzenlemeleri bu alanı kapsamadığı için vergilendirme konusunda bir adaletsizlik ortaya çıkıyordu.

Dijital hizmet vergisi ile vergi kapsamı genişletilirken bu adaletsizlik ve dengesizlik de ortadan kalkıyor. Özetle DHV’nin temel amacı, vergi toplama konusundaki boşlukları ortadan kaldırmak ve daha adil bir vergilendirme sağlamaktır.

Böylece vergi gelirlerinde de bir artış söz konusudur.

Dijital Hizmet Vergisinin Özellikleri Nelerdir?

Dijital hizmet vergisi, elektronik ortamdaki ekonominin çeşitlenmesi ve artması ile beraber merak konusu oluyor. İşte dijital hizmet vergisinin bazı özellikleri:

  • Dijital hizmet vergisi oranı %7,5’tir ve bu oran, cumhurbaşkanı kararı ile %1 ve %15 arasında değişiklik gösterebilir.
  • Bu vergi, vergilendirmedeki dengesizliği ve adaletsizliği ortadan kaldırmayı amaçlar.
  • DHV, brüt gelir üzerinden hesaplanır.
  • Ödenen dijital hizmet vergisi, gelir ve kurumlar vergisinden gider olarak düşülebilir.
  • Mükellefin Türkiye’de ikametgahı ya da işyeri yoksa, beyanname ve ödeme yükümlülüğü aracıya geçer.
  • Dijital hizmet vergisi beyannamesi, GİB web sitesi üzerinden çevrimiçi olarak iletilir.
  • Ciro sınırı göz önüne alındığında, yüksek gelirli büyük şirketlerden alındığı söylenebilir.

Dijital Hizmet Vergisi Kimleri Ve Neleri Kapsar?

Dijital ortamda sunulan hizmet ve içerikler hız kesmeden arttığı için “dijital hizmet vergisi neleri kapsıyor” sorusu sık sık merak ediliyor. Kısaca; dijital hizmet sağlayıcılar, dijital hizmet vergisi mükellefidir diyebiliriz.

Dijital hizmet vergisi,

  • dijital ortamda sunulan her türlü reklam hizmetlerini,
  • dijital içerikleri (video, müzik, oyun vb.) ve bu içeriklerin kullanılmasına, oynanmasına yönelik dijital ortamda sunulan hizmetleri,
  • kullanıcıların etkileşime geçtikleri dijital ortamların sağlanmasını,
  • kullanıcıların birbirine mal veya hizmet satışını kolaylaştıran hizmetleri ve
  • hizmet sağlayıcıların sundukları aracılık hizmetlerini kapsıyor.

Bu kapsama dahil olmak için belli bir ciro sınırı da söz konusu. Buna göre ilgili hesap döneminden önceki dönemde;

  • Türkiye'de dijital ortamdaki satışlardan elde edilen geliri 20 milyon TL’yi geçmeyen veya
  • dünya genelinde elde edilen geliri 750 milyon Euro’yu geçmeyen dijital hizmet sağlayıcıları bu vergiden muaftır.

Yani bu ciro sınırlarının aşılması durumunda DHV yükümlülüğü başlar.

Dijital Hizmet Vergisi Oranı Kaçtır?

Dijital hizmet vergisi oranı %7,5 olarak düzenlenmiştir. Bu oran, cumhurbaşkanı kararıyla değişebilir. Karar ile %1 oranına inebilir ya da iki katına (%15) çıkabilir.

Dijital hizmet vergisi, faturalarda ayriyeten belirtilmez.

Dijital Hizmet Vergisi Nasıl Hesaplanır?

Dijital hizmet vergisi oranının %7,5 olduğundan bahsetmiştik. Bu oran, elde edilen brüt gelir üzerinden hesaplanır. Hemen bir örnek üzerinden açıklayalım:

Bir dijital sağlayıcı olduğunuzu düşünelim. Bir dönemde elde ettiğiniz brüt gelir 30.000.000 TL olsun. Bu gelir için DHV hesapladığımızda bu gelirin dijital hizmet vergisi 2.250.000 TL oluyor.

Dijital Hizmet Vergisi Hangi Alanlarda Uygulanır?

“Dijital hizmet vergisi neleri kapsıyor” sorusunu incelemiştik. Bu verginin uygulandığı bazı alanları ise şu şekilde sıralayabilliriz:

  • Çevrimiçi reklamcılık hizmetleri
  • Uygulamaların satışının gerçekleştiği çevrimiçi uygulama mağazaları
  • Genellikle büyük teknoloji firmaları
  • Dijital içerik sağlayan şirketler

Verginin uygulandığı alanlar ve kapsamı genişmiş gibi görünse de belli bir ciro sınırı olduğunu unutmamak gerekir.

Dijital Hizmet Vergisi Nasıl Ödenir?

Dijital hizmet vergisi, aylık ödenen bir vergidir. Düzenli olarak her ay ödenmesi gerekir. DHV ödemesini yapmak için mükelleflerin beyanname göndererek vergilerini ödemeleri gerekir.

Bu beyannameleri GİB dijital hizmetler web sitesinden çevrimiçi olarak kolayca gönderebilirler. Bazı durumlarda ilgili mükellef Türkiye dışında olabilir. Bu durumda ödemeye aracılık edenler dijital hizmet vergisi beyannamesi göndermekle yükümlü olur. Vergilendirme döneminde herhangi bir kazanç sağlamasa dahi mükelleflerin beyanname vermesi gerekir.

DHV ödemesi, vergi dairelerinden, bankalardan ya da GİB web sitesinden yapılabilir.

Dijital hizmet vergisi ödeyen mükellefler, ödedikleri bu vergiyi gelir ve kurumlar vergisi için kazancın tespit edilmesinde gider olarak indirebilir.

Dijital Hizmet Vergisi Ne Zaman Ödenir?

Vergilendirme dönemi, takvim yılının birer aylık dönemidir ancak Hazine ve Maliye Bakanlığını, bunu üçer aylık dönemler şeklinde değiştirme yetkisine sahiptir.

Beyanname, vergilendirme dönemini takip eden ayın son günü akşamına kadar iletilmelidir ve vergi de bu beyanname verme süresinde ödenmelidir.

Beyannamede kazancın eksiksiz ve doğru şekilde beyan edilmesi, şeffaflık ve yasal yükümlülüklerin yerine getirilmesi açısından önemlidir.

Sıkça Sorulan Sorular

1. Dijital Hizmet Vergisi Beyannamesi nedir?

Dijital hizmet vergisi beyannamesi; mükelleflerin, ilgili vergiye tabi tutulan gelirlerini bildirdikleri bir beyannamedir. Bu beyanname ile DHV kapsamındaki ticari faaliyetlerden elde edilen gelir beyan edilir.

2. Dijital Hizmet Vergisi Ne zaman Yürürlüğe Girdi?

Dijital hizmet vergisi, 1 Mart 2020 tarihinde yürürlüğe girdi.

3. Dijital Hizmet Vergisinin Vergilendirme Dönemi Ne Zaman?

DHV vergilendirme dönemi, takvim yılının birer aylık dönemi olsa da Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından üçer aylık olarak değiştirebilir.

4. Dijital Hizmet Vergisi Dolaylı Vergi mi?

Dijital hizmet vergisi, dolaylı bir vergi olarak kabul edilir. Dolaylı vergiler, gelir ya da servet üzerinden değil; kişiler arasındaki ekonomik faaliyetler üzerinden alınır.

Bu nedenle dijital hizmet vergisi de yapı itibari ile dolaylı bir vergidir.

5. Dijital Hizmet Vergisi Gider Yazılır mı?

Ödenen dijital hizmet vergisi, gelir ve kurumlar vergisi için kazanç tespit edilirken gider olarak indirilebilir.

6. Dijital Hizmet Vergisi Ödemezsem Ne Olur?

DHV ödenmediği durumlarda yasal yaptırımlar söz konusu. Dijital hizmet vergisi kanunu ile belirtilen beyanname ve ödeme süresinin aşılması durumunda ilgili dijital içeriğe erişim engeli getirilir.

Engelleme kararından önce ihtar verilir. Bu ihtar ile yükümlülüğün 30 gün içinde yerine getirilmesi gerekir. 30 günlük sürede ödeme yapılmadığında içeriğe erişim engeli getirilir. Ödeme gerçekleştirildiğinde erişim engeli kaldırılır.

7. Kimler Dijital Hizmet Vergisinden Muaf Tutulur?

Hesap döneminden önceki hesap döneminde (hesap dönemi takvim yılıdır), dijital hizmet vergisi kanunu kapsamında hizmetlere ilişkin

  • Türkiye’de elde edilen gelir 20 milyon TL’den az ya da
  • dünya genelinde edilen gelir 750 milyon Euro’dan az olanlar dijital hizmet vergisinden muaftır.

8. Dijital hizmet vergisi beyannamesi nasıl verilir?

Dijital hizmet vergisi beyannamesi, Gelir İdaresi Başkanlığının ilgili sitesi üzerinden hızlıca gönderilebilir.

9. Dijital ürünler vergiden muaf mı?

DHV kapsamındaki dijital ürünler (bilgisayar uygulamaları, oyunlar, video vb.) üzerinden elde edilen kazançlardan dijital hizmet vergisini alınır. Muafiyet için ciro sınırına dikkat edilmesi gerekir.

10. Dijital Vergi Levhası Nedir? Nasıl Alınır?

Dijital vergi levhası, mükelleflerin vergi durumları ile ilgili temel bilgileri içeren belgedir. e-Vergi levhası, GİB web sitesi üzerinden alınabilir.

İşinizi de profesyonelce yönetin diye Türkiye’nin en kapsamlı ön muhasebe Programı Biz’de

14 Gün Ücretsiz Deneyin

Bunlar da ilgini çekebilir