19.06.2020

2020 KOBİ Destek Kredileri ve Diğer Krediler

2020 KOBİ Destek Kredileri ve Diğer Krediler

Son dönemde tüm dünyanın gündeminde COVID-19 var. Sosyal yaşamdan küresel ekonomiye kadar her alanda etkisini gösteren virüs ve virüse bağlı olarak yapılan düzenlemeler bulunuyor. Bu düzenlemeler içinde ise KOBİ Destek Kredileri ile ilgili olanlar da yer alıyor.

Kredi Oranlarındaki Düşüş COVID-19 sebebi ile pek çok işletme ve kurum ekonomik sıkıntı içinde bulunuyor. Gündemi derinden etkileyen virüs vakası yüzünden bankalar bireysel ihtiyaç kredileri kapsamında bile düzenlemeler yaparken kredi faiz oranlarını da aşağı çekiyor.

Normalleşme sürecinin başlatılmış olmasına karşın hala 2. dalga bir virüs etkisi riski de sıfıra inmiş değil. Durum böyle olunca özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler olan KOBİ’ler için de destek kapsamında pek çok düzenleme yapılıyor.

Konut kredilerinde bariz olarak görülen faiz oranının tarihteki en düşük orana sahip olması, ihtiyaç kredilerindeki faiz oranlarının aşağı çekilmesi gibi pek çok etki KOBİ destek kredileri için de gündeme gelmiş bulunuyor. Peki, KOBİ olarak destek kredilerinden nasıl faydalanabilirsiniz?

KOBİ Destek Kredilerinden Kimler, Nasıl Faydalanır?

Devlet destekleri KOBİ’ler için “KOBİ Finansman Destekleri” başlığı altında veriliyor. Kredi Faiz Destek Programı bulunuyor. Bu program kapsamında ise finansal sorunların çözüm olması için 300 bin lira destek sağlanıyor. Bununla birlikte finansal çözümler için Borsa İstanbul AŞ Genel İşletmeler Pazarı’na da erişim imkanı tanımak ve burada işlem görülmesi için de 500 bin liraya kadar katkıda bulunuluyor.

KOBİ’lerin bankalardan uygun miktarlarda kredi çekebilmeleri için KOSGEB tarafından kredilerin faiz/kar tutarları için destek de veriliyor. Bu kredi türlerini ise;

  • İşletme Kredisi
  • Makine – Teçhizat Kredisi
  • Acil Destek Kredisi oluşturuyor.

Geri ödemesiz olarak verilecek olan destek için; KOSGEB Veri Tabanına kayıtlı ve aktif olunması, KOBİ Beyannamesinin güncel olması ve tanımlı işletmelerden birine sahip olmak yeterlidir. Destekten 3 yıl süre ile yararlanmak mümkün oluyor. 3 yılın sonunda ise yeniden başvuru yapılması gerekiyor.

Kredi Tutarları Nedir?

Sahip olduğunuz işletmenin puan sistemi üzerinden size verilecek kredi oranı belirlenir. Eğer girişimci bir işletmeyseniz taban puanınız 10 olacaktır. Bununla birlikte öncelikli sektörlerde yer alan bir işletmeyseniz de taban puanınız 12 olarak hesaplanır.

Bu doğrultuda Girişimci İşletmeler için 50.000 TL’ye kadar kredi alabilirsiniz. Ancak eğer gazi, kadın, genç, engelli ya da birinci dereceden şehit yakını bir girişimci iseniz alacağınız kredi üst limiti 70.000 TL’ye kadar çıkabilir. Stratejik ve Öncelikli Sektörlerdeki İşletmeler için ise kredi üst limiti 500.000 TL’dir. Verilecek kredilerin 12 ay ile 18 ay arasında vade imkanı da bulunuyor.

Diğer Kredi Türleri

KOSGEB dışında gündem dolayısıyla aksiyon alan pek çok banka da KOBİ’ler için özel olarak destek paketleri hazırlamış bulunuyor. Bunların başında ise çok sayıda sektör için şartları ve imkanları belirlenmiş olan kredi paketleri bulunuyor.

Her bankanın farklı şartlar ve taahhütler ile verdiği krediler için tek tek internet sitelerini ziyaret ederek şartları ve miktarları öğrenebilirsiniz. Başlıca olarak ise Halkbank, Vakıfbank, Akbank, Ziraat Bankası ve Türkiye İş Bankası’na bakabilirsiniz.

Hemen Tanışalım

BizimHesap ile şirketinizin Ön Muhasebe, e-Fatura, e-Arşiv ve tüm e-Ticaret operasyonunu tek platform üzerinden verimli bir şekilde yönetebilirsiniz.