logo
Vergi

Vergi Dairesinde Hangi İşlemler Yapılır? Hangi İşlemler için Vergi Dairesine Gitmeye Gerek Yoktur?

7 dk okuma 24 Nisan 2023

Vergi Dairesinde Hangi İşlemler Yapılır? Hangi İşlemler için Vergi Dairesine Gitmeye Gerek Yoktur?

Vergi daireleri şahsi ya da kurumsal ödeme işlemlerinin yürütüldüğü, tahsilat işlemlerinin gerçekleştirildiği devlet kurumlarıdır. Günümüzde bazı işlemler vergi dairelerine gidilerek yapılırken bazı işlemler internet, bilgisayar ya da mobil cihazlar üzerinden de gerçekleştirilebilir. Bu şekilde zamandan tasarruf edilerek işlemler pratik bir şekilde gerçekleştirilebilir.

Vergi Dairesi Nedir, Görevleri Nelerdir?

Vergi dairesi; vergi yükümlülerini tespit eden, vergi ve harçları tahsil eden, gerekli durumlarda ceza uygulayan ve tahsilatları gerçekleştiren, Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı olarak hizmet veren bir kurumdur. Bu kurum; ilgili kanunlarda belirtilen esaslara uygun şekilde özel ve tüzel kişilere ait ödeme, muhasebe, tespit, iade, tarh, tecil, tahsil gibi pek çok işlemi yürütür. İşlemlerinizi adresiniz ile bağlı bulunduğunuz vergi dairesi kanalıyla gerçekleştirebilirsiniz. Bağlı bulunduğunuz vergi dairesinin bilgisine ise 444 0 189 numaralı hat üzerinden kolayca ulaşabilirsiniz.

Vergi Dairesinde Hangi İşlemler Yapılır?

Günümüzde İnternet Vergi Dairesinin hizmete girmesi ile birlikte pek çok işleminizi bilgisayar, tablet ya da akıllı mobil cihazlarınız üzerinden zahmet çekmeden gerçekleştirebilirsiniz. Bununla beraber bazı işlemler için şahsi olarak vergi dairesine gitmeniz gerekir. Bu işlemler arasında adres değişikliği gerçekleştirmek ve çeşitli konuları içeren bildirimlerde bulunmak yer alır.

Belge göndermeniz gerektiğinde kuruma giderek evrak teslimi yapabileceğiniz gibi kargo ya da posta ile de gönderim yapmanız mümkündür. Kargo veya posta aracılığıyla evrak gönderdiğinizde evrakların vergi dairesine teslim edildiği tarih esas alınır. Taahhütlü posta durumunda ise gönderim tarihi baz alınarak işlem uygulanır.

Bildirim Yapmak

Bazı konularda değişiklik yaşanması halinde vergi dairesine durumu bildirmeniz gerekir. Bu işlemi bir ay içerisinde yapmanız beklenir. Vergi dairesine bildirim yapmanız gereken durumları kısaca şöyle sıralamak mümkündür:

  • Vergi çeşidinde değişiklik olması durumunda
  • Adres bilgisinde değişiklik yaşanması halinde
  • Yükümlülük durumunda değişiklik olması halinde
  • Yükümlülük durumundan muaf olunması gereken hallerde vergi dairesine durumu bildirmeniz gerekir.

Adres Değişikliğini Beyan Etmek

Yükümlü olarak yeni adresiniz eski vergi dairenize bağlı ise sicil formu temin edip doldurmak suretiyle gerekli değişikliği yapabilirsiniz. Yeni adresiniz başka bir vergi dairesinin yetki ve görev alanı dahilinde bulunuyorsa eski vergi dairesine gitmeniz gerekir. Burada “Nakil sebebiyle terk” işlemini yaptırmanız ve yeni vergi dairesine giderek mükellefiyet tesisi işlemlerini yaptırmanız gerekir.

Hangi İşlemler için Vergi Dairesine Gitmeye Gerek Yoktur?

Mobil uygulamalarla ya da online olarak pek çok resmi işlemi gerçekleştirmek mümkün. Bu sayede uzun süren ve zaman alan birçok işlem bu sayede hızlı bir şekilde zahmetsizce çözülebilir. Vergi dairelerinde gerçekleştirilen bazı işlemler de Gelir İdaresi Başkanlığı’na bağlı olarak hizmet veren İnternet Vergi Dairesi kanalıyla kolayca gerçekleştirilebilir.

İnternet Vergi Dairesi Nedir?

İnternet Vergi Dairesi; gerçek ve tüzel kişilerin vergi sorgulama, borç ödeme gibi bazı işlemleri vergi dairesine gitmeden online olarak kısa sürede yapabilmelerine imkan tanıyan bir platformdur. İnteraktif Vergi Dairesi ile uzun kuyruklar bekleyerek yaptığınız pek çok işlemi dakikalar içerisinde güvenilir bir şekilde gerçekleştirmeniz mümkün.

Vergi işlemlerinizi online olarak yapabilmeniz için öncelikle sisteme giriş yapmanız gerekir. Sistem üzerinden şifresiz olarak, şifrenizi kullanarak ve T.C. kimlik numaranızdan yararlanarak farklı işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.

İnternet Vergi Dairesi Üzerinden Hangi İşlemler Yapılabilir?

Sunulan sistem kanalıyla T.C. kimlik numarası ile şifreli ve şifresiz olarak farklı işlemler yapabilirsiniz. Şifresiz olarak sorgulama, form doldurma, hesaplama yapma ve hızlı ödeme işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Şifrenizi kullanarak borç, ödeme, mükellefiyet, beyanname ve vergi işlemleri ile KDV iade isteği listesi gönderme işlemini yapabilirsiniz. T.C. kimlik numaranız ile gerçekleştirebileceğiniz işlemler ise kira bildirimi, ihbar, motorlu taşıtlar, borç ve sorgulamadır. İlaveten İnteraktif Vergi Dairesi kanalıyla işlenmemiş olan ödeme planı, taksit, tescil numarası, gümrük çıkış bildirimleri, yurt dışına çıkış yasağı gibi pek çok konuda sorgulama yapmanız mümkündür.

İnteraktif Vergi Dairesinde şifreli işlem yapmak için kullanıcı adı ve şifre oluşturmanız gerekir. Sisteme kayıt olmak için tüzel ve gerçek kişiler farklı adımları takip eder. İnternet Vergi Dairesi kullanıcı hesabı oluşturmak için aşağıdaki adımları uygulamanız gerekir:

  • Gelir İdaresi Başkanlığı’na bağlı İnternet Vergi Dairesine giriş yapın.
  • Gerçek ya da tüzel kişi seçimini yapın.
  • İnternet Hizmetleri Kullanım Başvuru Formu üzerinde gereken yerleri doldurun.
  • Sayfanın aşağı kısmında yer alan beyan metnini imzalayın.
  • Son olarak kurum yetkilisinin en yakın lokasyonda bulunan vergi dairesine gidip fiili olarak başvuruyu yapması gerekir.

Başvuru sonrasında vergi dairesi beyan ettiğiniz bilgilerin doğru olup olmadığını kontrol eder. Bilgi kontrolünün sonuçlanması ile kullanıcıya ait kod ve şifre kapalı şekilde bir zarf ile sunulur.

İnteraktif Vergi Dairesine Nasıl Giriş Yapılır?

İnteraktif Vergi Dairesine giriş yapmak için farklı metotlardan yararlanabilirsiniz. Kullanıcı adınız ve şifreniz ile sisteme giriş yapabileceğiniz metot size en kapsamlı hizmeti sunar. T.C. kimlik numaranızı kullanarak da sisteme erişim sağlayabilirsiniz. Bu işlem esnasında annenizin ilk soyadı, doğum tarihiniz ve yakın akrabanızın T.C. kimlik numarası gibi bilgiler talep edilir. Sisteme girmenin bir diğer yöntemi ise e-devlet kanalını kullanmaktır. e-devlet sistemine girdikten sonra sorgulama ekranına İnternet Vergi Dairesi yazarak dilediğiniz işlemi tercih etmeniz gerekir. Bunun yanı sıra şifresiz olarak da çeşitli işlemler gerçekleştirebilirsiniz. İnteraktif Vergi Dairesi aracılığıyla pek çok bilgiyi sorgulamanız mümkündür. Bunlar kısaca şöyle sıralanabilir:

  • Şahıs ile ilgili kimlik bilgileri
  • Yurt dışı çıkış yasağı olup olmadığı
  • Vergi bilgileri
  • Gümrük idaresi, gümrük çıkış bildirimlerine ait tescil numarası ve kapanma tarihine ait bilgiler
  • Vergi siciline geçmeyen kayıt ya da ödemeler
  • Ödeme planları ile taksit miktarları
  • 2000 senesi ve sonrasına ait işlemlere dair tahakkuk, tahsilat, vadesi dolan ya da henüz dolmamış bulunan borç bilgileri

İnteraktif Vergi Dairesi ile işe başlama ve işten ayrılma, özelge talebi, borcu yoktur yazısı isteği, şube açılış ve kapanış, uzlaşma başvurusu gibi pek çok konuya dair dilekçelerinizi web sitesi üzerinden ya da mobil uygulama kanalıyla sunabilir, dilekçe sonucunu takip edebilirsiniz. Dilekçe sunma ve takip etme işlemlerinin yanı sıra vergi ödeme işlemlerini de online sistem aracılığıyla kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Bütün vergi ödemelerinizi İnternet Vergi Dairesi web sitesini kullanarak ya da akıllı telefonlarınıza yükleyeceğiniz uygulama ile 7/24 dilediğiniz ortamda güvenilir bir şekilde yapabilirsiniz. Yapabileceğiniz ödeme çeşitleri şunlardır:

  • Ecrimisil borcu
  • Motorlu Taşıtlar Vergisi
  • Yurtdışından gelen cep telefonlarının kullanımına ait izin harcı
  • Tapu harcı
  • T.C. kimlik kartı ödemesi
  • Pasaport harcı
  • Katkı kredisi borcu ile öğrenim kredisi borcu
  • Değerli kağıt bedeli
  • Yapılandırılmış ya da taksitlendirilmiş borçlar
  • Gelir vergisi
  • Trafik İdari Para Cezası
  • Veraset ve İntikal Vergisi

İnternet Vergi Dairesi Şifre Değişimi Nasıl Yapılır?

İnternet Vergi Dairesine ait şifrenizi unutabilir, kaybedebilir ya da değiştirmek isteyebilirsiniz. Şifrenizi unutmanız, kaybetmeniz ya da değiştirmek istemeniz durumunda ilk olarak bağlı bulunduğunuz vergi dairesine gitmeniz ve yeni şifre talep ve temin etmeniz gerekir. Vergi dairesi tarafından size kapalı bir zarf içerisinde yeni bir şifre verilir. Kullanıcı kodunuz ise aynı kalır. İlk girişte kullanmanız için belirlenen kişisel şifreniz “maliye” sözcüğü olacaktır.

Siz de vergilerinizi takip etmek ve ödemelerinizi zahmetsizce gerçekleştirmek için Bizim Hesap’ı tercih edebilir, tüm ön muhasebe işlemlerinizi kolayca yapabilirsiniz.

İşinizi de profesyonelce yönetin diye Türkiye’nin en kapsamlı ön muhasebe Programı Biz’de

14 Gün Ücretsiz Deneyin

Bunlar da ilgini çekebilir