04.03.2019

Temel e-Fatura ile Ticari e-Fatura Arasındaki Farklar Nelerdir?

Temel e-Fatura ile Ticari e-Fatura Arasındaki Farklar Nelerdir?

e-fatura sistemine geçilmesi ile beraber karşımıza 2 kavram çıkmaya başladı: Temel e-Fatura ve Ticari e-Fatura. Bu iki kavramın arasındaki farklardan bahsetmeden önce e-Fatura’nın ne olduğunu kısa bir şekilde hatırlayalım. e-Fatura, elektronik ortamda hazırlanan bir fatura türüdür. Tıpkı klasik faturalarda olduğu gibi e-Fatura da karşı tarafla paylaşılmaktadır.

e-fatura hazırlarken, 2 ayrı hazırlama yöntemi karşınıza gelecektir.

Temel e-Fatura Nedir?

Temel e-Fatura, faturanın göndericiden direkt olarak alıcıya ulaşmasını amaçlayan e-Faturadır. Fatura alıcısı, faturada herhangi bir teknik problem olmadığı sürece faturayı kabul etmek zorundadır. Alıcılar temel e-Faturaları reddedemez.

Ticari e-Fatura nedir?

Ticari e-Faturada faturayı alan kişi, reddetme, kabul etme ya da iptal etme gibi seçeneklere sahiptir. E-faturayı yollayan taraf, alıcıdan bu yönde bir cevap bekler.

Farkları Nelerdir?

Faturayı karşı tarafa temel e-Fatura olarak yollarsanız, fatura karşı tarafın onayı beklenmeksizin direkt olarak kabul edilmiş / onaylanmış olarak kayıt altına alınmaktadır. Ticari e-Fatura yollamanız halinde ise faturayı karşı tarafa; red, iptal ve onay seçenekleri ile yollamış olursunuz. Yani faturayı yolladıktan sonra karşı taraftan bir cevap beklersiniz.
Temel e-Faturada, yani otomatik olarak kabul edilen e-Faturada herhangi bir hata olması ya da karşı tarafın bunu kabul etmemesi durumunda, e-Fatura iptal edilebilmektedir. Ticari e-Faturada ise karşı tarafın verdiği yanıt direkt olarak faturayı yollayanın paneline onaylandı ya da reddedildi olarak düşmektedir.
Bu iki fatura arasında yer alan farklardan ötürü, müşterinizle işe başlamadan önce iş sonunda hangi faturayı keseceğiniz hakkında bir anlaşmaya varmanız iki taraf açısından da sağlıklı olacaktır. Eğer herhangi bir konuşma gerçekleşmediyse, her iki taraf için de ticari e-fatura yönteminin kullanılması faydalı olacaktır. Ticari e-faturada reddetme özelliği bulunduğundan ticaret ile uğraşan kişiler için çok daha uygun bir yöntemdir.
Temel faturada genel olarak herhangi bir red ya da kabul seçeneği olmadığı için daha çok hizmet faturalarında kullanılan bir fatura türü olarak kabul edilmektedir. Ticari fatura ise bünyesinde red ve kabul alternatifleri bulundurmaktadır. Bu nedenle mal alış satışlarında bu fatura türü ticaret hayatı için daha uygun olacaktır. Ek olarak ticari e-Fatura; karşılıklı bir anlaşmazlık olması durumunda hukuki yollara başvurmanız gerektiğinde kanıt olacaktır.

Bonus: Bizim Hesap ile Kolay e-Fatura Entegrasyonu

Online Ön Muhasebe Programı Bizim Hesap ile tanışan herkes hızlı ve kolay e-Fatura entegrasyonundan da faydalanıyor, üstelik kesintisiz erişim ve sınırsız destek ile. Eğer siz de e-Fatura kullanıcısı olmak ve müşterilerinize e-Fatura göndermek istiyorsanız daha fazla detaylı bilgi için hemen tıklayın.

Hemen Tanışalım

BizimHesap ile şirketinizin Ön Muhasebe, e-Fatura, e-Arşiv ve tüm e-Ticaret operasyonunu tek platform üzerinden verimli bir şekilde yönetebilirsiniz.