15.10.2021

Sosyal Medya Üzerinden Gelir Elde Edenler İçin Yeni Vergi Oranları

Sosyal Medya Üzerinden Gelir Elde Edenler İçin Yeni Vergi Oranları

Sosyal medya üzerinden gelir elde edenler için bir süredir kararlaştırılmaya çalışılan yeni vergi yasası son haline getirildi.

Uzun bir süredir çok farklı içerikler üreterek ve belli bir takipçi sayısının üzerine çıkmalarının sonucunda da para kazanan influencerlar için artık sadece bir sosyal medya meşgalesi demek mümkün değil. Özellikle de Google ve Youtube tarafından alınan reklamlar bile kendi başına önemli bir gelir kapısı oluşturabilmekte ve influencerların temel geçimini sağlamanın dışında ortalamanın üstünde gelir elde etmelerini sağlamaktadır. Bu nedenle de artık devletlerin gelir vergisi mükellefi olarak görmekte zorunlu olduğu bir kazanç biçimi olmuş durumda. 

Influencerlar İçin Belirlenen Vergi Düzenlemeleri

Sosyal medya platformları üzerinden ürün ya da hizmet satışı olmadan, sadece içerik üreterek bile belli bir gelir elde edebilen “Influencer”lar için daha önce “vergi mükellefi” oldukları açıklanmıştı. Yeni bir vergilendirme çalışması yapılıyordu. Bu çalışma son haline getirildi ve sosyal medya üzerinden gelir elde eden influencerlar için vergi oranı %15 olarak belirlendi. Mecralardan elde edilen gelirler ile ilgili getirilen bu düzenlemenin ayrıntıları ile şu şekilde açıklandı:

  • Başta Youtuberlar olmak üzere sanal ortam üzerinden para kazanan herkes için %15 gelir vergisi alınacak.
  • Daha önceki düzenleme kapsamında yayınlanan reklamlar dolayısıyla vergi mükellefi haline gelen bu kişiler ayrıca vergilendirilecek.
  • Defter tutma zorunluluğu kaldırılacak.
  • Bu platformda ders verenler, yemek programı yapanların belli bir izleyici sayısına ulaşanları izlenecek.
  • Google veya Youtube tarafından ödeme yapılanlardan bu ödemenin vergisi alınacak. Google ve Youtube tarafından ödeme yapılan reklamlar ile bile 3 milyar TL gelir elde edenler olduğu belirtiliyor.

Son 1 senedir üzerinde çalışılan vergilendirmenin son haline getirilmesi yalnızca belirlenen vergi oranını kapsamıyor. Aynı zamanda dijitale uygun ve yenilikçi çözümleri de sunuyor. 

7/24 Hizmet Veren Dijital Vergi Dairesi

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın uzun bir süredir üzerine çalıştığı Vergi Reformu Paketi, sosyal medyadan gelir elde edenlerle ilgili vergi oranını belirlemenin dışında “Dijital Vergi Dairesi” geliştirilmesini de kapsamına aldı. 

Bu doğrultuda Vergi Reformu Paketi’ndeki düzenlemelerin işleyişi için gereken denetlemeler Dijital Vergi Dairesi üzerinden yapılacak. Bir temel olarak geliştirilen bu sistemde elektronik defter ve elektronik belge uygulamasına dahil edilecek olan vergi mükellefi grupları kademe kademe artırılacak. 

7/24 hizmet sunacak olan Dijital Vergi Dairesi’nde bir de Dijital Vergi Asistanı sistemi bulunacak. Bu sayede dijital vergi denetimi için gerekli olan işlemlerin süresinin de kısaltılması hedefleniyor. Bu sistemin kurulması için gerekli olan yazılım hizmeti için Maliye Bakanlığı’nın hizmet alımı yaptırabilmesi de söz konusu. Buna göre Bakanlık adına çalışacak şirket çalışanları devlet memurlarıyla aynı sorumluluğu taşıyacak. Bu noktada gizlilik esasları açısından; vergi mükelleflerinin veya mükellefle ilgili kişilerin mahremiyet kapsamındaki bilgilerinin açıklanması bu şirket çalışanları için de vergi suçu sayılacak. 

İşletmelerin muhasebe ve diğer sayısız işlemine cevap veren Online Ön Muhasebe Programı Bizim Hesap’ın tüm özelliklerini keşfetmek ve işletmenize fayda sağlayacak diğer tüm blog yazılarına ulaşmak için şimdi inceleyin.

Hemen Tanışalım

BizimHesap ile şirketinizin Ön Muhasebe, e-Fatura, e-Arşiv ve tüm e-Ticaret operasyonunu tek platform üzerinden verimli bir şekilde yönetebilirsiniz.