Online satışlarda müşteri ödemelerini doğru yönetmek hem nakit akışınızı hem de müşteri memnuniyetini bir adım öne taşır. Müşterilerinize güvenilir ödeme seçenekleri sunarak daha tercih edilebilir bir işletme konumuna gelirsiniz.
Ödeme süreçlerini verimli ve sorunsuz hale getirmek için dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var.
Bu yazımızda online satışlarda ödeme sistemlerini ele aldık. Hangi ödeme yöntemleri online satışlarda kullanılır, güvenli ödeme yöntemleri hangileridir gibi önemli soruların yanıtı yazımızda.
Online Satışlarda Ödeme Sistemleri Neden Önemli?
e-Ticaret hacminin büyümesiyle rekabet de giderek zorlaşıyor. Artık tüketiciler en güvendikleri ve en pratik şekilde alışveriş yaptıkları e-ticaret satıcılarından alışveriş yapıyor.
Güvenli ve gelişmiş ödeme sistemleri, müşterilerin güvenini ve sadakatini artırır. Müşterilerinize çeşitli ödeme yöntemlerini sunmanız sizi daha da tercih edilebilir yapar.
Ayrıca etkili bir ödeme entegrasyonu kurduğunuzda
- ödeme süreçlerindeki verimlilik artar ve nakit akışınızı destekler,
- sepet terk oranları azalır,
- hem işletmenin hem de müşterinin verilerini korursunuz,
- operasyonel verimlilik artar ve manuel işlemleriniz azalır.
Online Satışlarda Hangi Ödeme Yöntemleri Kullanılır?
Online satışlarda kullanılan ödeme yöntemleri şu şekilde sıralayabiliriz:
Sanal POS
e-Ticarette sanal POS ve sanal POS’a entegre ödeme seçenekleri öne çıkar. Link ile ödeme, ön ödemeli kartlarla ödeme, sanal kart ile ödeme gibi tüm yöntemler sanal POS çözümleri sayesinde gerçekleştirilebilir.
Sanal POS, fiziki POS ile benzer bir işleve sahiptir ve müşterilerin banka ya da kredi kartı ile kolayca ödeme yapmasını sağlar.
Bunun için e-ticaret işletmesinin sanal POS entegrasyonuna sahip olması gerekir. Sanal POS kullanılarak yapılan ödemelerden düşük oranlarda komisyon kesilir. Bu da işletmeler için büyük mali yükler olmadan da pratik ödeme alma imkanı sunar.
Detaylı bilgi için “Sanal POS Nedir?” yazımızı inceleyebilirsiniz.
Kredi/banka kartları ve sanal kart
Aslında bu, farklı bir ödeme yöntemi değildir. Kredi/banka kartları ve sanal kartlar, sanal POS ile ödemelerde kullanılır. Yani sanal POS ile ödeme yöntemine bağlı bir seçenektir.
Online satışlarda kredi ve banka kartı ile ödeme çok yaygın. Sanal kart ile ödeme de giderek yaygınlaşıyor. Sanal POS ile müşteriler ister kredi ister banka kartı ya da sanal kart olsun müşteriler kart bilgilerini girerek kolayca ödeme yapar.
Havale ve EFT
Bir diğer yaygın ödeme yöntemi ile havale/EFT ile ödeme. Ancak bu yöntemde müşterilerin bazı şüpheleri olabiliyor.
Havale/EFT ile ödeme yaptığınızda ürünün gönderilip gönderilmeyeceğinden emin olamazsınız. Dolayısıyla dolandırıcılık riskine karşı dikkatli olunması gerekir. Müşteriler de çoğunlukla tam olarak güvenmedikleri e-ticaret sitelerinden havale/EFT ile ödemeyi pek tercih etmez.
Özellikle Instagram gibi mecralardan satış yapan kişilere karşı havale/EFT ile ödeme yaparken dikkatli olmakta fayda var.
Dijital cüzdanlar
Dijital cüzdanlar (Apple Pay, Google Pay gibi), bir mobil uygulama ya da bulut tabanlı bir sistem şeklinde olabiliyorlar. Kullanıcılar, dijital cüzdanlarında farklı bankalara ait kredi ve banka kartlarını hatta kripto paralarını bile tutabilirler.
Fiziksel cüzdanının telefonumuza aktarılmış hali gibi olan bu sistem sayesinde müşteriler kolayca ve güvenle ödeme yapar. Üstelik dijital cüzdan ile ödeme imkanı sunan bazı e-ticaret siteleri, cashback gibi çeşitli kampanyalar da sunuyor.
Link ile ödeme
Link ile ödeme yönteminde satıcı, ödeme sayfasını (satılan ürünün bilgilerini de içerir) link ile alıcıya iletir. Ödeme linkini; SMS, sosyal medya ya da e-posta aracılığıyla iletebilirsiniz.
Alıcı da bu link sayesinde ödemesini gerçekleştirir.
Ön ödemeli kartlar ile ödeme
Ön ödemeli kartlar, içerisine önceden belli bir miktar paranın yüklendiği kartlardır. Hediye kartlarını örnek olarak düşünebilirsiniz.
Ön ödemeli kartlarda içerisindeki bakiye kadar alışveriş yapılabilir.
Kapıda ödeme
Kapıda ödeme yönteminde alıcı, ödemeyi sipariş oluşturduğunda değil ürün eline ulaştığında yapar. Müşteriler için en güvenli yöntemlerden biridir çünkü herhangi bir kart bilgisi paylaşmazlar ve ürünü teslim aldıktan sonra ödeme yaptıkları için ürünü kontrol edebilirler.
Ancak kağıda teslim edilememe ya da iade kargolarının artması gibi nedenlerden dolayı satıcılar için avantajlı bir ödeme yöntemi değildir.

Bizim Hesap’la Siparişler Peçetede, Gazete Kenarında Kalmasın!
Bizim Sipariş modülü ile ürünlerinizin görsellerini ve stoklarını link ile müşterilerinize ileterek sistem üzerinden kolayca sipariş alabilirsiniz.
Online Satışlarda Güvenli Ödeme Yöntemleri Nelerdir?
Müşteriler için en güvenli ödeme yöntemlerinden biri kapıda ödemedir. Ancak bu yöntemi her satıcı sunmaz ve artık alıcılar tarafından da eskisi kadar tercih edilmiyor.
Onun dışında sanal POS aracılığı ile yapılan ödemeler online satışlarda öne çıkıyor. 3D Secure özelliği, SSL gibi güvenlik önlemleri ile kredi/banka kartları, sanal kart ve dijital cüzdan ile yapılan ödemeler hem pratik hem de güvenli seçenekler olarak tercih ediliyor.
PCI DSS (Payment Card Industry Data Security Standard) uyumlu sistemlerle yapılan ödemeler güvenlik için uygundur. Güvenlik önlemleri sayesinde hem işletmenin hem de müşterilerin bilgileri korunur; dolandırıcılık riski en aza indirilir.
e-Ticarette Ödeme Sistemi Entegrasyonu Nasıl Yapılır?
Online satışlarınız için ödeme sistemlerini entegre ederken izleyebileceğiniz temel adımlar şu şekildedir:
1. Ödeme sağlayıcıları araştırın
İşletmenize uygun bir ödeme sağlayıcı bulabilmek için ödeme sağlayıcıları araştırın ve hizmetlerini karşılaştırın. Bu noktada komisyon oranları, güvenli altyapı, teknik destek gibi kriterlere dikkat etmeniz faydalı olabilir.
Örnek olarak Paynet, PayTR gibi ödeme çözümleri sunan hizmet sağlayıcıları sıralayabiliriz.
Araştırma sonucunda işletmenize en uygun ödeme hizmet sağlayıcı seçin.
2. API entegrasyonu yapın
Seçtiğiniz ödeme sağlayıcı size bir API sunacaktır. Bir uzmanın API dokümanını incelemesi, sürecin sorunsuz olmasını sağlar.
Daha sonra bu API bilgilerini kullanarak ödeme sistemini e-ticaret platformuna entegre edin.
Bu adımda teknik destek almanız gerekebilir.
3. Güvenlik önlemlerini alın
Online ödemelerinizi güvenle alabilmek için 3D Secure, PCI DSS gibi önlemlere sahip olduğunuzdan emin olun.
Bu önlemler yalnızca müşteri verilerinizi korumaz aynı zamanda işletme verilerini de korur.
4. Test siparişi verin
Gerçek müşterilerden ödeme almaya başlamadan önce test siparişi vererek kontrollerinizi yapın. Böylece herhangi bir sorunu önceden fark ederek gerekli iyileştirmeleri yapabilirsiniz.
5. Canlıya alın
Entegrasyon ve test aşamaları sorunsuz tamamlandığında ödeme sistemini canlıya alın.
Ayrıca entegrasyon tamamlandıktan sonra güncellemeleri takip edin ve düzenli olarak izleyin. Bu, olası teknik problemleri önceden tespit etmenizi ve hızlıca çözmenizi sağlar.
Online Satışlarda Hangi Durumda Müşteri Ödemeleri İade Edilebilir?
Bu konuda bir diğer önemli nokta, müşteri ödemelerinin iadesi. Müşteriler
- yanlış ürün sipariş ettiklerinde,
- ürünü beğenmediklerinde,
- ürün hasarlı geldiğinde,
- ürün fotoğraftakinden farklı geldiğinde ürünü iade edip para iadesi ister.
Ancak tüketicilerin iade için herhangi bir sebep gösterme zorunluluğu yoktur.
6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanuna göre
Tüketici; hiçbir hukuki ve cezai sorumluluk üstlenmeden, hiçbir gerekçe göstermeden satın aldığı ürünü 14 gün içinde cayma hakkını kullanarak iade edebilir.
Dolayısıyla işletmelerin belirlenen süre içerisinde yapılan iade taleplerine uyulması gerekir ve gerekli ödeme iadeleri de yapılmak zorundadır.
Ancak e-ticarette iadesi mümkün olmayan ürünler de var. Örneğin hijyen/sağlık nedeniyle ya da ürünün kopyalanabilen bir ürün olması nedeniyle iadesi yapılamaz. Tüketicilerin de bu noktalara dikkat etmesi gerekir.
Mesafeli sözleşmelerde cayma hakkı kullanılmayan durumların detaylarına buradan ulaşabilirsiniz: Mesafeli Sözleşmeler Hakkında Bilgilendirme.

Online Satışta Müşteri Ödemelerinde Yaşanan Sorunlar Nasıl Çözülür?
Online satışlarda sorun yaşarsanız aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
1. Öncelikle sorunun nedenini belirleyin
Ödemede yaşanacak sorunların pek çok sebebi olabilir. Örneğin;
- ödeme sağlayıcıdan kaynaklanan teknik bir problem,
- müşteriden kaynaklanan bir hata,
- banka kaynaklı bir hata ödeme aşamasında sorunlara sebep olabilir.
Sorunun nedenini belirlemek çözümü de kolaylaştıracaktır.
2. Müşteri ile iletişime geçin ve bilgilendirin
Ödeme başarısız olduğunda müşterinize otomatik bir bilgilendirme mesajı iletebilir ya da direkt müşteri ile iletişime geçebilirsiniz.
Süreç ile ilgilendiğinizi bildirmek, müşterinin güvenini artırabilir.
3. Ödeme sayfası ve teknik altyapınızı kontrol edin
Sorunun sizin altyapınızdan kaynaklanma ihtimaline karşı altyapınızı kontrol edin ve gerektiğinde ödeme sağlayıcınız ile iletişime geçerek destek talep edin.
Ayrıca bakım çalışmalarını ve güncellemeleri zamanında yaparak olası aksaklıkları önleyin.
4. Farklı ödeme seçenekleri sunun
e-Ticaret sitenizde birden fazla ödeme seçeneği sunun. Bu sayede bir seçenekte problem yaşayan bir müşteri, alternatif ödeme seçeneklerine yönelerek ödemeyi tamamlayabilir.
5. Müşteri desteği sağlayın
Müşteriler bir sorun yaşadıklarında hızlı çözüm bekler. O nedenle canlı destek WhatsApp destek hattı ve SSS (Sıkça Sorulan Sorular) ile müşterilerinize destek sunun.
Online satışlarda müşteri ödemelerinde pek çok sebepten kaynaklanan sorunlar yaşanabilir. Önemli olan olabildiğince kısa sürede sorunun kaynağını belirlemek ve uygun çözümü bulmak.
Bu süreci doğru yönetebilmek için müşteri desteği ve bilgilendirmesi çok önemli.
Online Satışta Ödeme İşlemlerinde Hangi Güvenlik Protokollerine Dikkat Edilmelidir?
e-Ticaret ödemelerinde güvenlik her zaman ön planda olmalı. Hem müşterilerin hem de işletmenizin güvenliği için dikkat edebileceğiniz bazı güvenlik önlemleri ve protokoller var:
SSL sertifikası
SSL (Secure Sockets Layer) sertifikası, siteye gelen müşterilere sitenin güvenli olup olmadığını gösterir. SSL, site ile müşterilerin tarayıcıları arasında güvenli bağlantı kurar ve veri iletimini güvenli hale getirir.
Online satışta müşteriler kart bilgileri, adres gibi kişisel bilgilerini girdikleri için SSL önemli güvenlik adımlarının başında gelir.
SSL sertifikasını yetkili hosting sağlayıcısı firmalardan alabilirsiniz.
PCI-DSS standardı
PCI DSS (Payment Card Industry Data Security Standard), kartı ile yapılan ödemelerin güvenli olmasını sağlayan bir protokoldür. Bu standart sayesinde kart bilgileri ve ilgili veriler güvenli şekilde işlenir, aktarılır ve korunur.
Online satış yapan işletmelerin bu standartlara uyması gerekir.
3D Secure
3D Secure, temel güvenlik önlemlerine ek olarak önemli bir kimlik doğrulama adımıdır. Müşteriler kredi kartı bilgilerini girdiklerinde bankaya kayıtlı olan telefon numaralarına SMS ile şifre gönderilir ve ödeme ekranına bu şifreyi belli bir sürede girmeleri gerekir.
Böylece online alışverişi yapan kişinin gerçekten kart sahibi olup olmadığı teyit edilmiş olur.
3D Secure sistemi hakkında detaylı bilgi için: 3D Secure Nedir?
Sıkça Sorulan Sorular
Evet, web sitesi olmadan; link ile ödeme, sms ile ödeme gibi yöntemlerle web sitesi olmadan ödeme alabilirsiniz.
Ancak web sitesi olmadan sanal POS alamazsınız. Dolayısıyla sanal POS ile bağlantılı ödeme yöntemlerini de kullanamazsınız.
Hayır, sanal POS alabilmek için bir şirketinizin ve aktif bir e-ticaret sitenizin olması gerekir. Şirket kurmadan sanal POS almanız ve online ödeme yöntemlerini sitenize entegre etmeniz mümkün değil.
Bizim Hesap’ın sanal pos modülü ile hiçbir hesap işletim ücreti ödemeden tahsilatlarınızı kolayca yönetebilirsiniz.