18.04.2019

Muhtasar Beyanname İşlemleri

Muhtasar Beyanname İşlemleri

Muhtasar Beyanname hakkında aklınıza takılan soruların cevaplarını alabileceğiniz blog yazımızı, en sade açıklamaları kaleme alarak hazırladık.

Muhtasar Beyanname gelir vergisi kapsamındaki beyanlardan biridir. Gelir Vergisi’ne ilişkin hükümler arasında bulunan 84. madde esasınca işverenler ile vergi tevkifatından sorumlu kişiler tarafından vergi dairesine tüm vergi matrahlarının bir kerede bildirilmesidir.

Muhtasar Beyanname İşlemi Nasıl Yapılır?

Vergi sorumlusu olan kişiler muhtasar beyanname bildirim işleminde bulunmazlar. Bu işlemi yapan kişiler vergi sorumlularıdır. Vergi dairesi ile sürecin ilerlemesinde aracı olan bu kişiler, kazanç kişinin eline geçmeden önce gelir vergisi kanunlarının belirlediği çerçevede kaynakta kesinti yapar. Yapılan bu kesinti devlete bildirilir ve ödemesi gerçekleştirilir.

Muhtasar Beyanname İşlemi Ne Zaman Yapılır?

Muhtasar Beyanname işleminin yapılması için aylık ya da 3’er aylık olmak üzere iki periyot bulunuyor. Bu durumu belirleyen ise işyerindeki çalışanların sayısı oluyor. İşyerinde 10 ya da daha fazla çalışan olması halinde aylık; 10 ya da daha az çalışan olması halinde ise 3’er aylık periyotlarda gerçekleşir. 3’er aylık periyotlarda gerçekleşecek olan periyotların ise mutlaka vergi dairesine bildirilmesi gerekir.

Muhtasar Beyanname işlemi aylık periyotlarda gerçekleşmesi halinde bir sonraki ayın 23. gününde bildirimde bulunur ve en geç 26. gününde de ödeme yapılır. 3’er aylık periyotlar için de her 3 aylık periyottan sonraki ayın 23. gününde bildirimde bulunur ve 26’sında ödeme gerçekleşir.

Örnek vermek gerekirse; Ocak ayı için yapılacak muhtasar beyanname işlemi Şubat ayının 23’ünde bildirilir ve 26’sında ödeme yapılır. Ocak-Şubat-Mart gibi üç aylık periyotta ise bu süreyi kapsayan beyanname işlemi Nisan 23’ünde yapılır ve Nisan 26’da da ödenir.

Muhtasar Beyanname Kapsamındaki Ödemeler ve Hesaplanması

Muhtasar beyanname kapsamına giren ödemeler Gelir Vergisi kanunun 94. maddesi ile belirlenmiştir. Bu ödemelerin neler olduğunu Gelir İdaresi’nin resmi internet sitesinde yer alan tablo üzerinden öğrenebilirsiniz.

Muhtasar beyanname ile ilgili hesaplamalarda bahsi geçen tabloda bulunan kodlar çalışanların aldığı ücretlerin karşılığına denk gelir. Örneğin; işyerinizde 3 tane asgari ücretli, 8 tane de diğer ücretli çalışan varsa bu çalışanların Gelir Vergisi kapsamındaki hesaplamaları tabloda yer alan kodlara ait olan oranlar çerçevesinde belirlenir. Ancak bu fark damga vergisi hesaplanması için geçerli değildir; damga vergisi hepsi için aynı oranda hesaplanır.

Muhtasar beyanname kapsamında olan kira geliri için de farklı bir kod ile farklı bir vergi oranı belirtilmiştir. Ancak beyanname kapsamında bildirimde bulunmadan önce kira gelirinin önce brüt tutarının bulunması ve bunun üzerinde stopaj hesaplamasının yapılması gerekir.

Muhtasar beyanname çerçevesinde sorumlu olunan ödemeler ve oranlarını hesapladıktan sonra, ilgili kodlar ile beyan ederek vergi dairesine iletmeniz gerekir.

Hemen Tanışalım

BizimHesap ile şirketinizin Ön Muhasebe, e-Fatura, e-Arşiv ve tüm e-Ticaret operasyonunu tek platform üzerinden verimli bir şekilde yönetebilirsiniz.