03.07.2019

Mali Müşaviriniz ile Muhasebe Sürecini Nasıl Yönetirsiniz?

Mali Müşaviriniz ile Muhasebe Sürecini Nasıl Yönetirsiniz?

Muhasebe yönetiminde hatasız bir yol izlemek sizi mali zararlardan kurtarır. Peki, bu konuda nelere dikkat etmeniz gerekiyor?

Muhasebe yönetimi işletmenizin ya da firmanızın mali düzenlemelerinin yapılması için eksiksiz ve hatasız bir şekilde olmalıdır. Yapılacak hatalar büyük kayıplara ya da cezalara yol açabilir. Bu yüzden ön muhasebeden başlamak üzere bu konuda dikkat etmeniz gerekenlerden mutlaka haberdar olmalısınız.

Muhasebe Yönetimini Sıkı Tutun

Genel muhasebeye basamak olan ön muhasebede dikkat etmeniz gereken basamakları göz ardı etmeniz halinde bütün süreci yanlış yönetme ve büyük zararlara kapı açma riskiniz doğar. Ön muhasebede ise en önemli konu tüm alınan ve satılan ürünlerin faturalarının muhafaza edilmesidir. Bu faturalar ileriki yıllarda da sizin için gerekli olabilir.

Yapılan ve alınan ödemelerin çek, EFT ya da nakit olması halinde ödemenin belgelendirilmesi gerekir. Aynı şekilde hasarlı, kusurlu ya da eksik parça ürünlerin de belgelendirilmesi muhasebe yönetimi açısından atlanmaması gereken adımlardandır.

Maaş ödemeleri sonrasında muhasebeden bordro ve ödeme pusulasının alınması, izin belgelerinin ve raporların imzası eksik olmadan takibin yapılması gerekir. Aynı şekilde banka ve kamu kurumlarından gelen belgelerin ve muhasebe ile ilgili olan diğer resmi evrakların da takibi şarttır.

İşletme için yapılan harcamaların her birinin mutlaka işlenmesi gerekir. Bununla birlikte demirbaşların kırılması, tahrip olması, bozulması, kaybolması gibi durumlarda kayıt altında olması ve masraflarının yazılması da muhasebe yönetimi için gereklidir.

Mali Müşavirinizi İyi Seçin

Muhasebe, her iş kaleminin eksiksiz olarak yerine getirilmesinin zorunlu olduğu, aksi halde sürecin zararla son bulacağı hassas bir yönetim sürecine ihtiyaç duyar. Aynı şekilde çalışacağınız mali müşaviri seçmek konusunda da titiz olmanızı gerektiren bazı noktalar bulunur.

Çalışacağınız Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ya da Yeminli Mali Müşavir belge edinmiş olmadan bu ünvanları alamaz. Bu sebeple iyi bir muhasebe yönetimi için belgesinin bulunup bulunmadığını mutlaka kontrol etmelisiniz.

Çalışacağınız kişinin kariyer hayatının detayları da size tecrübesi hakkında bilgi verebilir. Prestij sahibi bir mali müşavirin güçlü tecrübeleri ve iyi referansları olur. Bununla birlikte her sektör için yeterince bilgiye sahip olmayabilir. Bulunduğunuz sektör bağlamında da kişiyi değerlendirmenizde fayda var.

İyi bir muhasebe yönetimi için muhasebe sistemlerine de hakim olması gerekir. Bununla birlikte süreci kolaylaştıran ve sıkça kullanılan bazı programları kullanabilecek kadar teknolojiden anlaması da önemlidir.

Bütün bunlara ek olarak kanun ve mevzuat hakkında yeterince bilgiye sahip olması, takibini yapabilmesi ve yapılan güncellemelere göre ilerleyebilecek olması da şarttır. Bu konuda donanımı olmayan biri işletmenizin zarar etmesine sebep olabilir.

Muhasebe yönetimi konusunda yapacağınız hatalar üretimin durdurulmasına sebep olacak kadar büyük zararlarla sonuçlanabilir. Bu sebeple hem çalışacağınız kişileri doğru seçmeli hem de sürecin doğru yönetilmesini sağlamalısınız.

Hemen Tanışalım

BizimHesap ile şirketinizin Ön Muhasebe, e-Fatura, e-Arşiv ve tüm e-Ticaret operasyonunu tek platform üzerinden verimli bir şekilde yönetebilirsiniz.