logo
e-Belge

Kur Farkı Faturası ile İlgili Bilmeniz Gerekenler

3 dk okuma 29 Ocak 2020

Kur Farkı Faturası ile İlgili Bilmeniz Gerekenler

Farklı ülkelerin sahip oldukları farklı para birimleri ve bu para birimlerinin birbiri arasındaki değer farkı, iki ülke arasındaki ticarette düzenlenecek olan faturalara da yansıyor.

Kur Farkı Faturası Nedir?

Bir ülkenin para birimi ile diğer bir ülkenin para birimi arasındaki değişim oranına “kur” denilir. İki farklı ülke arasında gerçekleşen bir alışveriş durumunda ise süreç devam ederken bu oranın değişmesine “kur farkı” adı verilir.

Bizim ülkemizde sabit kur yoktur. Bunun yerine yer alan dalgalı kur vardır. Bu yüzden de herhangi bir lokal ya da global ölçekteki değişim bile Türk Lirası değerine etki etmektedir. Dolayısıyla yabancı bir ülke ile yaptığınız herhangi bir alışverişi esnasında kurda meydana gelen dalgalanma Türk Lirası bazında alınacak olan paranın değerinde fark yaratabiliyor.

Özet olarak; herhangi bir alışveriş sırasında alış değeri, alındığı zaman ile fatura tahsilat zamanı arasında değişim gösterebilir. Bu sebeple de iki taraf arasındaki alışverişte kimsenin zararlı çıkmaması için “kur farkı faturası” düzenlenir.

Kur farkı faturası, kimin lehine bir kur farkı söz konusu ise ona bu farktan kaynaklanan tutar fatura edilir. Alacaklı tarafın eline geçen ekstra paraya kur farkı geliri denir. Ancak bu tutar artı bir değer olması yerine eksiyi gösteriyorsa o zaman da kur farkı gideri olarak adlandırılır. Adil bir şekilde ticaret yapmayı mümkün kılması ve dengelerin korunması için gerekli olan bu faturanın düzenlenmesi hakkında da fikriniz olması gerekir.

Kur Farkı Faturası Nasıl Düzenlenir?

Normalde düzenlenen faturalar için izlenen süreçten çok büyük bir farkla ayrılmıyor. Bazı önemli noktalar arasında ise para birimi ve KDV hesaplaması yer alıyor.

Kur farkı faturası düzenlerken Türk Lirası üzerinden düzenlemeniz gerekir. Yazılacak olan KDV oranını ise kur farkına göre yapmalı ve yazmalısınız. Faturanın işlenme amacı doğrultusunda “Kur farkı faturası” ibaresi not düşülmelidir. Şayet karşı taraf e-fatura kullanıcısı ise faturayı e-fatura olarak düzenlemeniz gerekir.

Kur Farkı Faturası Nasıl Hesaplanır?

Faturayı keserken kur farkı miktarı kadar KDV de eksi olarak hesaplanır. Örneğin satış yaptığınız zaman dolar kurunun 3 TL olduğunu ve sizin de 1000 Amerikan Doları üzerinden satış yaptığınızı düşünelim. Ancak tahsilat gününe kadar yukarıda bahsettiğimiz dalgalanma sebebiyle kurun 3,26 TL olduğunu var sayalım. Bu durumda tahsilat zamanında da ödenecek tutar 3.000 Türk Lirasından 3.260 Türk Lirasına yükselmiş olacaktır. Dolayısıyla arada da 3260 – 3000 = 260 liralık bir fark söz konusu olacaktır ve bu da kur farkı geliri olarak kayda geçecektir. İşte bu durumda satıcının da 260 TL üzerinden bir kur farkı faturası düzenlemesi gerekiyor.

Elbette bu süreçlerin takip edilmesi önem arz etmektedir. Bizim Hesap ile fatura ve tahsilat süreçlerinizi kolaylıkla takip edebilir ve kur farkından kaynaklanan işlemlerinizi görebilirsiniz. Bu sayede de kur farkı faturanızı kolaylıkla kesebilirsiniz. Daha fazla bilgi için hemen bize ulaşın.

İşinizi de profesyonelce yönetin diye Türkiye’nin en kapsamlı ön muhasebe Programı Biz’de

14 Gün Ücretsiz Deneyin

Bunlar da ilgini çekebilir