Son zamanlarda yalnızca tüm ülke çapında değil, dünya genelinde meydana gelenler yangınlar bu konudaki güvenlik önlemlerinin, izlenecek stratejilerin, yapılması gerekenlerin üzerinden geçmeyi gerekli kılıyor.
İşyerlerinde yangın çıkması ihtimaline karşılık kanunlarla belirlenmiş çerçeveler dahilinde yapılması gerekenler bulunuyor. Binanın daha imar aşamasında bile bu durumlara hazır olması için belirlenen yönetmelikler sürdürülüyor. Bununla birlikte yangın sırasında da yapılması gerekenler, can ve mal kaybını en aza indirmek için alınması gereken önlemler bulunuyor.
Binada Yapısal Olarak Alınması Gereken Güvenlik Tedbirleri
Yangın öncesinde bina tipine, kullanım amacına, binanın bulunduğu ve kapladığı alana bağlı olarak yangın söndürme tüpleri, yangın söndürme dolapları, yangın ihbar ve algılama sistemleri, merdiven havalandırma ve basınçlandırma sistemleri, acil aydınlatma ve acil yönlendirme levhaları, tahliye çıkış yolları, duman tahliye sistemleri, otomatik söndürme sistemleri, yıldırımlık gibi belli başlı önlemlerin alınması gerekir.
Bina içinde gerekli olan bu donanıma destek olacak şekilde yangın çıkması halinde yapılacaklarla ilgili bir eğitim alınması da fayda sağlayacaktır. Böylesi bir durum için gerekli olan acil eylem planı alınacak olan eğitim ile temellendirilerek daha efektif bir şekilde uygulanabilir. Acil durum planları özellikle de alarm sistemlerinin çalışmadığı zamanlar, çalışması ya da işitilmesi mümkün olmayan yerler düşünüldüğünde de faydalı olacaktır.
Genel olarak yapılarda kullanılması önerilen yangın dayanımı yüksek olan malzemeleri tercih etmelisiniz. Ayrıca dumanın sızmasını engelleyecek sistemlere sahip olmalı, yangın sırasında kolayca alev alabilecek ya da patlayabilecek eşyaları birbirinden ayrı yerlerde tutmalı, bodrum ve merdiven altı alanların boş kalmasına, depo olarak kullanılmamasına özen göstermelisiniz.
Donanımsal Olarak Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yangın çıktığı takdirde yapılacak olan en akıllıca şey yangının ilerlemesini engellemek olacaktır. Bunun için başlıca adım çöplerin kapaklarını kapamak ve ortamda yanıcı olabilecek her türlü eşyayı olabildiğince uzaklaştırmaktır. Yanıcı olan eşyaların ise daha çok yanmaz dolaplarda saklanması baştan alınabilecek güvenli bir seçenektir.
Çoğu işyerinde çoklu priz ile elektriğin dağıtılması sağlanır. Ancak her priz üzerinde, genellikle 20 amper olmak üzere, belli bir limit bulunmaktadır. Bu limitlere dikkat ederek, elektrik tesisatında beklenmeyen ve hasara sebep olabilecek risklerin ortadan kalkmasına yardımcı olursunuz.
Yapılacak olan acil eylem planı çerçevesinde ya da belirlenecek olan strateji ile öncelik bina içinde çalışan herkesin dışarı çıkmasını sağlamak olmalıdır. Engelli çalışanlar için de gerekli olan tahliye yollarının mevcut bulunması bu aşamada özellikle önemlidir.
Ofislerde kullanılan çay ve kahve makineleri, kış aylarında tercih edilen ısıtıcılar da yangın için birer sebep olabilir. Bu yüzden her mesai sonunda çay ve kahve makinelerinin kapatılması gerekmektedir. Ofis ortamına getirilen ısıtıcıların ise sorunsuz bir şekilde çalıştığından ve devir emniyet cihazı ile donatıldığından emin olmalısınız.
Siz de böylesi talihsiz durumlar için her açıdan önlemleri alarak zararın önüne geçebilir ya da zararı en aza indirebilirsiniz.
Yangın Anında Değerli İşletme Evrakının Korunması
İşyerlerinde olası bir yangın nedeniyle oluşabilecek bir diğer risk ise işlerin devamı için gerekli ve/veya kanuni olarak belli bir süre saklanması gereken basılı dosyaların zarar görmesidir. Bu fiziki dosyaların zarar görmemesi için acil eylem planında ilave aksiyonlar alınması gerekebilir. Ayrıca acil eylem planı öncesinde ofis düzeninde dosyaların konumu, yangın tüpüne olan mesafesi, dosyalardan sorumlu kişinin önceden belirlenmesi gibi çeşitli önlemler almak faydalı olacaktır. Ama belki de bu riskten korunmanın en iyi yolu çeşitli elektronik belleklere ve/veya online bulut sistemlere bu verilerin düzenli kayıtlarının sağlanmasıdır.
Online Ön Muhasebe Programı Bizim Hesap bulut tabanlı çalışan sistemi sayesinde işlemlerinizi mekan bağımsız yapmanızı sağlamanın yanı sıra herhangi bir afet durumunda da işlemlerinizin kaybının önüne geçer. Bu sayede geçmiş verilerinize hızlıca ulaşabilir ve işletmenin devamlılığını sağlayacak muhasebe işlemlerinizi sorunsuzca çözebilirsiniz.